Overzicht van alle live action Disney remakes
In 2015 is Disney begonnen met het uitbrengen van live action remakes van hun klassieke animatiefilms. Op deze pagina geven we een totaaloverzicht van al deze films, met informatie over de belangrijkste overeenkomsten en verschillen met de originele versies.

Voor de live action remakes van Disney zijn de originele golden oldies in een nieuw jasje gestoken. Sommige films in ons totaaloverzicht lijken erg op het origineel. Zo is The Lion King een zeer nauwkeurige kopie, terwijl bijvoorbeeld Dumbo meer verschillen kent met zijn voorganger.

De een vindt deze live action remakes van Disney prachtig, de ander vindt het onnodige geldklopperij. Een gerucht dat Walt Disney de remakes in zijn testament zou hebben gewenst is niet waar. Toch heeft Disney wel degelijk een marketingstrategie om z’n klassiekers om de zoveel jaar opnieuw uit te brengen in de bioscoop en op DVD. Met de live action remakes is aan die werkwijze in elk geval een nieuwe laag toegevoegd. Zeker is ook dat deze nieuwe generatie films uitermate goed scoort als het gaat om verkochte bioscoopkaartjes.

Overzicht Disney live action remakes

Vanaf hier begint het totaaloverzicht van alle live action remakes van Disney die sinds 2015 zijn verschenen. Het proces van remakes is nog bezig. Als er nieuwe titels uitkomen, zullen we deze toevoegen aan ons overzicht. Onderaan de lijst vind je ook een vooruitblik op remakes van Disney die nog in de planning staan.

Cinderella (Maart 2015)

Regie: Kenneth Branagh
Cast: Lily James, Cate Blanchett, Richard Madden, Helena Bonham Carter, Stellan Skarsgård
Release origineel: 1950

Karakters hebben meer diepgang in prototype sprookje.

Lilly James als Cinderella. Bron foto: The Walt Disney Company Benelux.

Cinderella, of Assepoester in het Nederlands, is zo ongeveer het prototype sprookje. Een jonge vrouw, in de remake genaamd Ella, is veroordeeld tot poetsen en vernederingen onder het juk van haar boze stiefmoeder en gemene stiefzussen. Dankzij de fairy godmother (een show stelende Helena Bonham Carter) wint ze op een bal het hart van Prince Charming, die haar dankzij een verloren glazen muiltje weet terug te vinden.

De Assepoester van Lily James is een meer moderne vrouw dan haar voorganger uit 1950, wiens ultieme doel het vooral was om gered te worden door een knappe prins. Cate Blanchett zet een stiefmoeder met meer diepgang neer en ook de relatie tussen Cinderella en de prins (Richard Madden uit Game of Thrones en The Bodyguard) is beter uitgewerkt, waar dit in het origineel nog een gevalletje was van spontane liefde.

Toch volgt Cinderella qua stijl grotendeels het origineel, inclusief de iconische blauwe baljurk van de hoofdpersoon. Er was wel wat kritiek op het feit dat Ella al haar beproevingen zo gelaten ondergaat, maar dit soort doorzettingsvermogen is juist een centraal thema in het eeuwenoude sprookje. Al met al was Cinderella een goed samenhangend geheel, dat mede de deur opende naar andere Disney live action remakes.

The Jungle Book (April 2016)

Regie: Jon Favreau
Cast: Neel Sethi, Bill Murray, Ben Kingsley, Idris Elba, Scarlett Johansson, Christoper Walken
Release origineel: 1967

Nieuwe technische mogelijkheden maken jungle een stuk spannender.

Mowgli en zijn vrienden in The Jungle Book. Bron foto: The Walt Disney Company Benelux.

Mensenkind Mowgli groeit op bij de wolven en heeft panter Bagheera als beschermeling. Als de tijger Shere Kan hem dwingt zijn thuis te ontvluchten, gaat Mowgli samen met Bagheera en de gemoedelijke beer Baloo op een tocht van zelfontdekking.

In de originele Jungle Book hadden de dieren een echt cartoon-achtige verschijning. Moderne technologieën maakte het mogelijk om deze keer voor foto-realistische bewoners van de jungle te gaan. Dat maakt het verhaal, geïnspireerd op het werk van schrijver Rudyard Kipling, meteen wat duisterder. Toch is de humor niet verloren gegaan, wat voor een belangrijk deel te danken is aan Bill Murray in de rol van Baloo.

De film staat algeheel te boek als één van de meer geslaagde remakes van Disney. Dat is deels te danken aan de technologie, want de jungle en z’n bewoners komen veel meer dan in het origineel echt tot leven en het verhaal is serieuzer. Een aantal dingen werd veranderd. Zo is koning Louis (Christoper Walken) nu een gigantische orang-oetang en niet zozeer irritant als echt een vijand, wat serieus spannende momenten oplevert. De allergrootste verandering is aan het eind, en heeft te maken met waar Mowgli besluit te gaan wonen.

Voor wie graag een meer grimmige versie van The Jungle Book wil, kwam in 2018 ‘Mowgli: Legend of the Jungle’ uit de koker van Andy Serkis rollen. Dit ongerelateerde project scoorde uiteindelijk bij zowel publiek als critici wat minder, maar het is leuk om te kunnen vergelijken en zelf te oordelen.

Beauty and the Beast (Maart 2017)

Regie: Bill Condon
Cast: Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans, Josh Gad
Release origineel: 1991

Populaire hoofdrolspeelster levert grootste live action remake-succes op.

Dan Stevens als Beest en Emma Watson als Belle in Beauty and the Beast. Bron foto: The Walt Disney Company Benelux.

In zekere zin nam Disney met de live action remake van Beauty and the Beast het grootste risico tot dan toe. Het origineel uit 1991 lag namelijk aanzienlijk verser in het geheugen dan de voorgangers van eerdere remakes. Anders dan bij die eerdere films, had een groot deel van het beoogde publiek het origineel ook al in de bioscoop gezien. Bovendien is dat origineel een van de meest gewaardeerde animatieklassiekers van Disney.

De lat lag dus erg hoog, en mede daardoor werd heel slim Emma Watson voor de titelrol gekozen. Als Hermione uit de Harry Potter-reeks, kon zij bij een groot deel van de doelgroep op voorhand al niet stuk. De remake van Beauty and the Beast werd voor Disney een doorslaand succes, met een opbrengst uit kaartverkoop die ruim een miljard euro passeerde. Voorlopig is het daarmee de enige film live action Disney remake die in de top 20 van ‘highest grossing’ films aller tijden staat.

De remake biedt een aantal kleine toevoegingen aan het verhaal en aanpassingen in karakters. Het karakter LeFou (Josh Gad), het sukkelige hulpje van Gaston, stond meer dan ooit in de belangstelling omdat hij deze keer duidelijk romantische gevoelens had voor zijn baas. De klassieke liedjes staan wederom volop in de spotlight, terwijl er ook wat nieuwe songs werden toegevoegd. Op de zangkunsten van Dan Stevens (Beast) en met name Emma Watson was wat kritiek, aangezien de autotune er her en der duidelijk aan te pas moest komen.

Zoals altijd wel het geval zal blijven bij deze remakes, verdeelde de film het publiek en critici uiteindelijk in een groep die lyrisch was over het gebruik van nieuwe technische mogelijkheden, en zij die er geen toegevoegde waarde in zagen. Eerlijk is eerlijk: deze remake haalde het net niet helemaal bij het origineel, maar tot aan dit moment was het ook de film die de grootste schoenen te vullen had, wat de poging uiteindelijk toch behoorlijk geslaagd maakte.

Dumbo (Maart 2019)

Regie: Tim Burton
Cast: Colin Farrell, Michael Keaton, Danny DeVito, Eva Green
Release origineel: 1941

Dumbo blijft niet in een circus, maar wordt de hoofdact van een pretpark.

De cast van Dumbo. Bron foto: The Walt Disney Company Benelux.

De remake van Dumbo is tot aan 2019 de Disney remake die het meest verschilt van het origineel. Het originele verhaal speelde zich voornamelijk af in een reizend circus dat moeite heeft om kaartjes te verkopen. In de film van Tim Burton is dit in het begin ook zo. Later komt er in de nieuwe versie een rijke zakenman langs om het vliegende olifantje te kopen. Hij wil dat Dumbo gaat optreden in zijn Dreamland: een enorm pretpark dat doet denken aan Disney World.

De remake duurt dan ook twee keer zo lang doordat dit verhaal erbij is gekomen. Bovendien gaat de film niet alleen maar over het olifantje, maar ook over de kinderen die hem verzorgen en hun vader die een arm verloor in het leger. De muis met het rode hoedje Timmie, het vriendje van Dumbo, heeft helemaal geen rol in deze film (een muis die naar hem verwijst flitst wel heel even voorbij). In de animatie konden alle dieren ook praten, dat is nu niet het geval.

De klassieke elementen van de film uit 1941 zijn er wel in gebleven. Dumbo ontdekte dat hij kon vliegen doordat hij moest niezen door een veertje. Dat veertje heeft hij ook nodig om te kunnen vliegen. Bekende scènes als Dumbo die high wordt van zeep en het vliegen vanaf een door clowns in de brand gestoken gebouwtje, keren ook terug in de versie van 2019.

Aladdin (Mei 2019)

Regie: Guy Ritchie
Cast: Mena Massoud, Will Smith, Naomi Scott, Marwan Kenzari
Release origineel: 1992

Een hot Jafar en een sterkere Jasmine.

Naomi Scott als Jasmine and Mena Massoud als Aladdin in Disney’s Aladdin. Bron foto: The Walt Disney Company Benelux.

Het sprookje over een straatjongen die verliefd wordt op een prinses, is in de remake redelijk hetzelfde gebleven. Overigens zijn er wel wat verschillen. Jafar was in de versie van 1992 een enge en lelijke man met een puntig gezicht en een smalle neus. De Jafar in de nieuwe film is een ‘gewoon’ mens, sterker nog: Nederlander Marwan Kenzari werd op sociale media #hotJafar genoemd. Hij blijft een slechterik, alleen is hij nu een stuk milder geworden. Niet alleen als het gaat om uiterlijk, maar ook om persoonlijkheid.

Het grootste verschil met het origineel zit in de rol van prinses Jasmine, gespeeld door Naomi Scott. In de film van 2019 is zij nu een sterke en zelfverzekerde vrouw die het voor zichzelf opneemt. Ze heeft zelfs haar eigen powerballad, Speechless, waarin ze zingt dat ze niet stil blijft maar zich uitspreekt. Uiteindelijk wordt zij ook de sultan van Agrabah, het rijk waarin van het verhaal van Aladdin zich afspeelt.

Aan de basis van het verhaal heeft Guy Ritchie op de bovenstaande dingen na, niks veranderd. Straatschoffie Aladdin wordt verliefd op prinses Jasmine en doet zich met de hulp van de geest Genie (Will Smith) voor als een rijke prins. Uiteindelijk ontmaskert Jasmine hem, maar wordt hij alsnog haar prins.

The Lion King (Juli 2019)

Release origineel: 1994
Cast: Donald Glover, Beyoncé Knowles, Seth Rogen, Chiwetel Ejiofor
Regie: Jon Favreau

Een leider voor de hyena’s en Scar is nog gevaarlijker.

Kleine Simba in Disney’s The Lion King. Bron foto: The Walt Disney Company Benelux.

De regisseur van The Jungle Book is bij The Lion King dicht bij het originele verhaal gebleven. Een aantal scènes lijkt bijna gekopieerd uit The Lion King uit 1994. De eerste scène met de titelsong ‘Circle of Life’ is bijna shot voor shot identiek aan het origineel en ook als geheel is dit verreweg de remake die het meest trouw aan het origineel is gebleven, wat toch ook wel tot de nodige kritiek leidde wegens een ‘gebrek aan originaliteit’.

Echter, er zijn wel een aantal kleine aanpassingen in het verhaal gedaan. Zo hebben de hyena’s nu een leider genaamd Shenzi. Ook is Scar nog gevreesder dan voorheen. Als Nala probeert te ontsnappen om hulp te halen, ontstaat er een spannende scène tussen Scar en haar. In de vorige film was dit niet zo uitgebreid gedaan als nu.
Een andere aanpassing heeft te maken met Rafiki, de aap die Simba omhoog houdt tijdens de openingsscène. Rafiki weet op een bepaald moment dat Simba nog leeft. Een plukje van Simba’s vacht waait in de boom waar hij toevallig zit. Voorheen kwam hij erachter doordat Simba op een rand van klif neerploft en er bladeren richting de mandril waaiden.

Sterk punt van The Lion King is absoluut de kwaliteit van de animatie. De leeuwen en andere dieren lijken levensecht. Het foto-realistische aspect leidde er net als bij de remake van The Jungle book toe dat de nieuwe versie op momenten serieuzer aanvoelt.

Enige kritiek was er op zangeres Beyoncé, die de stem van Nala deze keer verzorgt. Zij heeft weinig ervaring met stemmen inspreken en was volgens sommige critici niet geschikt. Op zanggebied voegde zij met een nieuw lied hoe dan ook wat toe. Minder discussie was er over Hakuna Matata-maatjes Timon en Pumbaa, waarvoor Billy Eichner en Seth Rogen een prima geschikt duo bleken.

Geplande Disney live action remakes

Disney is nog lang niet klaar met het uitbrengen van live action remakes van de originele animatiefilms. Hieronder geven we een overzicht van films die op dit moment nog in de planning staan. Indien bekend, staat hier ook al de maand en het jaar van de release achter. Ook geven we wat extra informatie indien deze al beschikbaar is.

Yifei Liu speelt de hoofdrol in Mulan (2020). Bron foto: The Walt Disney Company Benelux.
 • Mulan (Maart 2020)
  Liu Yifei speelt de hoofdrol in deze bewerking, die net als Dumbo deels zal afwijken van het origineel. Er is ook een rol voor Jet Li als keizer van China.
 • The Hunchback of Notre Dame/De Klokkenluider van de Notre Dame
  De legendarische Disney-componist Alan Menken, die ook liedjes voor het origineel schreef werkte, is terug voor deze film. Interessant is dat de release vermoedelijk in de periode van herbouw van de echte kerk gaat vallen, na de grote brand in 2019. In dit artikel keken we al eens naar de rol van de Notre Dame in films, waaronder de originele animatiefilm van Disney uit 1996.
 • The Little Mermaid/De Kleine Zeemeermin
  R&B-zangeres Halle Bailey neemt deze keer de rol van Ariel voor haar rekening. Zij is Afro-Amerikaanse, waardoor Disney hier voor het eerst in een remake serieus afwijkt in het uiterlijk van de originele hoofdfiguur, waarin Ariel blank was. Disney reageerde op wat discussie die hierover ontstond (sommigen vonden dat men trouw aan het origineel moest blijven), door te stellen dat Ariel net zo goed donker kan zijn, aangezien er in Denemarken (waar het verhaal zich afspeelt) ook donkere mensen wonen.De ontwikkeling is interessant, want veel Disney-klassiekers komen toch uit een ander tijdperk, waarin blanke mensen en figuren nog een serieuze boventoon voerden. Remakes geven de gelegenheid om meer aan te sluiten bij de moderne tijdsgeest, en verhalen te maken waar iedere kijker zich in kan herkennen. Onze steun hebben ze op dit punt in elk geval.

  Ook hier werkt Alan Menken weer mee aan de muziek, net als Lin-Manuel Miranda, bedenker van de musical Hamilton.

 • Lilo & Stitch
 • Pinocchio/Pinokkio
  De regie is in handen van Paul King, bekend van de Paddington-films.
 • Snow White/Sneeuwwitje
  De film waar het in 1937 allemaal mee begon. De remake van Snow White and the Seven Dwarfs ligt nog op de tekentafel. Duidelijk is wel dat componisten Justin Paul en Benj Pasek zijn aangetrokken. Zijn werkten eerder aan La La Land.
 • Peter Pan

Live action spin-offs

Buiten de echte remakes van originele verhalen, heeft Disney ook een aantal spin-offs uitgebracht, en bovendien staan er hiervan nog een aantal op de agenda. Het gaat om films die draaien om een karakter uit een originele film, maar een nieuw verhaal vertellen. Denk bijvoorbeeld aan Maleficent (2014), een origin story over het gelijknamige karakter uit Sleeping Beauty (1959). Deze film krijgt in 2019 een vervolg: Mistress of Evil, met opnieuw Angelina Jolie in de hoofdrol.

Een ander voorbeeld van live action Disney spin-offs is Alice in Wonderland van Tim Burton uit 2010. Hoewel de film dezelfde titel draagt als het origineel uit 1951, gaat het verhaal om een Alice die op latere leeftijd terugkeert.

Het is voor de volledigheid goed om deze films even genoemd te hebben, maar we rekenen ze dus niet helemaal als live action remake. In deze categorie staan er ook nog titels op de planning, zoals Cruella (December 2020). Deze film zal draaien om Cruella de Vil, de slechterik uit 101 Dalmatians. Vermoedelijk gaat het om een prequel. De hoofdrol is voor Emma Stone. Andere titels die nog zullen verschijnen zijn Tink (over Tinkerbell uit Peter Pan), Rose Red (over de zus van Sneeuwwitje en Prince Charming.

Krijg dit audiobook gratis.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie