De Notre Dame: een icoon in films
In Parijs, Frankrijk en de rest van de wereld keken mensen maandagavond geschokt toe hoe de Notre Dame deels in een vlammenzee opging. Hoewel de schade enorm is, zal heropbouw van het iconische bouwwerk vermoedelijk mogelijk zijn. Op de ochtend na de brand staan de twee iconische westelijke torens en de buitenmuren nog altijd fier overeind.

Hopelijk zal de brand uiteindelijk slechts een zwarte bladzijde zijn in het roemrijke verleden van de kerk. Het verhaal kan dan worden gevoegd bij zoveel andere beroemde vertellingen die met de kerk te maken hebben. De tot de verbeelding sprekende kathedraal dankt zijn faam voor een belangrijk deel aan de verhalen die het heeft voortgebracht. Ook in films is de Notre Dame een icoon.

Klokkenluider van de Notre Dame

Van hoeveel geanimeerde Disneyfilms kun je de belangrijkste set bezoeken? De Klokkenluider van de Notre Dame (1996) is de bekendste vertelling over de kerk. Het verhaal over de gebochelde Quasimodo die verliefd wordt op zigeunervrouw Esmeralda brengt de kerk ook op prachtige wijze in beeld, met voor die tijd een aantal baanbrekende 3D-tekentechnieken.

De film, gebaseerd op het boek Notre-Dame de Paris van Victor Hugo, heeft ongetwijfeld bijgedragen aan het feit dat de Notre Dame tot aan de brand met 13 miljoen bezoekers per jaar de populairste toeristische attractie van Europa was. In 1923 verscheen overigens al de eerste verfilming van het beroemde verhaal, een stille variant die een stuk duisterder is, net zoals veel andere verfilmingen die door de jaren heen werden gemaakt. Velen zien de versie uit 1939 als de beste, met Charles Laughton als Quasimodo en Maureen O’Hara als Esmeralda.

Disney nam de Notre Dame vaker in films op: de kerk is ook te zien in de Aristocats (1970) en Ratatouille (2007), over een rat in Parijs die graag kok wil worden.

In Breathless uit 1960, een New Wave-film van de vermaarde regisseur Jean-Luc Goddard, verblijft de door Jean Seberg gespeelde journalistiekstudente in een hotel naast de Notre Dame. An American in Paris uit 1951 maakte ook gebruik van de iconische Notre Dame. Acteurs Gene Kelly en en Leslie Caron ontmoeten elkaar met de kerk op de achtergrond en voeren een dansnummer uit.

Ook recentelijker zagen we de Notre Dame terug in films. In de moderne klassieker Amélie (2001) met Audrey Tautou in de hoofdrol, ging het titelkarakter als kind jaarlijks naar de kerk om voor een broertje te bidden. Bij één van die bezoeken sprong een toerist van de toren, die haar moeder mee het graf innam.
In ‘Before Sunset’ (2004), opvolger van ‘Before Sunrise’, komen de karakters Jesse (Ethan Hawke) en Celine (Julie Delpy) langs de kerk over de Seine gevaren. Jesse vertelt over een Duitse soldaat uit de Tweede Wereldoorlog die opdracht kreeg om de kathedraal op te blazen met een explosief, maar dat niet over zijn hart kon verkrijgen. We zien de kerk ook terug in Midnight in Paris, met Owen Wilson in de hoofdrol.

Voor actie- en avonturenfilms is de Notre Dame tevens een geschikt toneel gebleken. In Van Helsing (2004), heeft Hugh Jackman in de hoofdrol een gevecht met Dr. Jekkyl bovenop de kerk. Hetzelfde doen D’Artagnan en Rochefort (Mads Mikkelsen) in The Three Musketeers uit 2011.

Krijg dit audiobook gratis.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie