Samenvatting WandaVision seizoen 1
Lees onze samenvatting van WandaVision seizoen 1. Deze Marvel Cinematic Universe-serie verscheen in januari 2021 op Disney+ als mini-serie van negen afleveringen, met hoofdrollen voor Elizabeth Olsen als Wanda Maximoff en Paul Bettany als Vision.

We nemen het verhaal van dit eerste en mogelijke ook enige seizoen van WandaVision per aflevering door, zodat je precies weet wat er ook alweer gebeurde. Het karakter Wanda Maximoff / Scarlett Widow gaan we als eerstvolgende terug zien in de MCU-film Doctor Strange in the Multiverse of Madness. Deze recap is daarop dus een handige voorbereiding.

Na de samenvatting kijken we ook nog vooruit, om te zien of er nou wel of geen tweede seizoen van WandaVision komt. Maar eerst: waar was het verhaal van Wanda en Vision ook alweer aanbeland aan het begin van deze serie?

 

Wanda en Vision in Avengers: Endgame

In Avengers: Endgame hebben Wanda en Vision zich teruggetrokken in Schotland. Daar worden ze overvallen door helpers van Thanos, die de Mindstone in het voorhoofd van Vision wil om zijn Infinity Stone te activeren. Ze worden gered door andere Avengers, en reizen dan naar Wakanda, waar ze hopen de Mindstone te kunnen verwijderen zonder dat Vision sterft. Daar worden ze echter gevonden door Thanos. Wanda is genoodzaakt Vision op te offeren, om te voorkomen dat Thanos de Mindstone in handen krijgt.

Thanos gebruikt dan de Time Stone om terug in de tijd te gaan, en de Mindstone alsnog uit het hoofd van Vision te trekken, die als gevolg daarvan weer sterft. Met de nog levenloze Vision in haar armen vergaat Wanda tot stof, omdat Thanos inmiddels zijn complete Infinity Gauntlet heeft gebruikt voor de beruchte ‘blip’, waarmee de helft van het leven op aarde verdwijnt.

De Avengers repareren het probleem van de blip, maar Vision stierf kort daarvoor en voor hem komt de hulp dus te laat. Een rouwende Wanda, die weer is teruggekeerd, zien we voor het laatst op de begrafenis van Tony Stark.

Aflevering 1: Filmed before a Live Studio Audience

WandaVision begint als een sitcom uit de jaren vijftig, compleet met ouderwetse humor en aankleding, en een lachend publiek. Wanda en Vision zijn net getrouwd en in hun huis in het plaatsje Westview, New Jersey komen wonen. Vision is zoals eerder een Android en de twee worden aangekondigd alszijnde gespeeld door zichzelf. Als er andere karakters in de buurt zijn, ‘vermomt’ Vision zich echter als mens. Wanda verhult ook haar (nu nog onschuldig ogende) toverkrachten. Vision werkt op een kantoor waar hij supersnelle berekeningen uitvoert, Wanda speelt de huisvrouw. Het lijkt erop dat zij geloven hun rol echt te spelen, en dus geen acteurs zijn.

We maken kennis met de nieuwsgierige buurvrouw Agnes (Kathryn Hahn). De show speelt zich af als een kolderieke ouderwetse tv-show, geïnspireerd op I Love Lucy en The Dick van Dyke Show. Als Vision’s baas en diens vrouw komen eten, gebruikt Wanda haar toverkrachten om uiteindelijk het eten op tafel te zetten. Wanneer de baas van Vision bijna stikt in een hap, gebruikt Vision zijn krachten om hem te redden, maar dat hebben de gasten zelf niet door.

Aflevering 2: Don’t Touch that Dial

In het tweede hoofdstuk lijkt de tijd qua setting iets te zijn doorgespoeld. De series Bewitched en I Dream of Jeannie worden nu als het ware geparodieerd, terwijl Wanda en Vision zich voorbereiden op een magisch optreden tijdens een show voor een goed doel in Westview. Vision verslikt zich in een stukje kauwgom dat vast komt te zitten tussen zijn radars, waardoor hij zich de hele aflevering wat onnozel gedraagt. Wanda vindt een gekleurde helikopter in de struiken bij het huis, terwijl de rest van de wereld zwart-wit is.

Wanda bezoekt een bijeenkomst met huisvrouwen bij de strenge leidster van dit clubje Dottie (Emma Caulfield Ford). Daar is ook Monica Rambeau (Teyonah Parris), die we ook kennen als Monica Rambeau uit Captain Marvel. Hier stelt ze zich echter voor als Geraldine. Tijdens de bijeenkomst raakt Wanda even in een soort trance als een stem op de radio haar toespreekt, en vraagt “wie haar die aandoet”.
Het optreden gaat ondanks het rare gedrag van Vision goed omdat Wanda haar magie gebruikt. Deze aflevering eindigt ook weer raar, als Wanda en Vision ’s avonds voor hun huis een imker uit een rioolput zien klimmen.

Aflevering 3: Now in Color

WandaVision draait in de derde aflevering een hele andere richting in. Ineens is alles in kleur, en de setting van de show lijkt geïnspireerd op shows als The Brady Bunch (de introducties veranderen ook mee in alle afleveringen om bij de nieuwe setting te passen). En Wanda is ineens zwanger, iets wat zowel zij als Vision niet kunnen verklaren.

Het lijkt erop dat Wanda’s krachten sterker zijn geworden. Ze kan nu dingen tevoorschijn toveren, in plaats van alleen dingen laten bewegen. Haar zwangerschap neemt tijdens de afleveringen een paar flinke sprongen. Het gaat zo snel, dat ze binnen de kortste keren bevalt van de tweeling Billy en Tommy.

Aan het einde van de aflevering lijkt Geraldine uit haar rol te breken en als Monica confronteert ze Wanda. Ze zegt dat Wanda niet in de echte wereld leeft, en moet stoppen met wat ze doet. Wanda’s krachten worden nu echt zichtbaar als ze Monica met een straal magie door verschillende huizen heen Westview uitgooit. Daarna repareert ze de schade, en doet ze tegenover Vision alsof er niets aan de hand is.

Monica lijkt bij haar worp de stad uit door een soort magisch schild heen te zijn gegaan, dat om Westview heen zoemt. Daar wordt ze opgevangen door een moderne, militaire operatie.

Aflevering 4: We Interrupt this program

Nu krijgen we te zien wat er zich buiten Westview afspeelt, en hoe de vork echt in de steel zit. Om te beginnen wat betreft Monica. Zij verdween tijdens de ‘blip’ van Thanos en keerde vijf jaar later terug toen deze werd gerepareerd door de Avengers. Haar moeder, mede-oprichter van S.W.O.R.D., oftewel ‘Sentient Weapon Observation Response Division’ is inmiddels overleden en Monica gaat weer bij die organisatie werken.

Ze belandt voor een zaak in Westview, samen met FBI-agent Woo (Randall Park), die we nog kennen uit Ant-Man and the Wasp. Niemand blijkt Westview te kennen, en niemand kan er ook naar binnen. Monica stuurt een helikopterdrone naar binnen, het rode helikoptertje dat in aflevering twee door Wanda in de struiken werd gevonden. De imker die we eerder uit het riool zagen komen blijkt ook een agent van S.W.O.R.D., die door de magie van uiterlijk wordt veranderd.

S.W.O.R.D. grijpt deze gebeurtenissen aan om een kamp op te bouwen aan de rand van Westview. Wetenschapper Darcy Lewis (Kat Dennings) wordt ingevlogen: haar zagen we al eerder in Thor: The Dark World. Zij vindt een manier om de gebeurtenissen in Westview op oude televisieschermen te laten zien, en zo zien de mensen buitenaf nu de afleveringen die wij eerder zagen.

Monica raakt het energieveld om de stad heen aan en wordt er zo ingezogen, wat verklaart hoe we haar daar in eerdere afleveringen zagen, en ook hoe ze uiteindelijk weer door Wanda kon worden weggeblazen, de stad uit.

Aflevering 5: On a Very Special Episode…

Terug in Westview hebben we weer een sprong in de tijd gemaakt. Full House, Growing Pains en Family Ties zijn de jaren tachtig komedies die nu het decor vormen. Vision heeft steeds meer vragen over wat er nu eigenlijk allemaal aan de hand is, terwijl Wanda steeds minder zin heeft om haar krachten te verbergen. De kinderen zijn druk en Agnes biedt aan om op ze te passen. Dan maken de kinderen zichzelf ineens ouder: nu zijn ze vijf. Als blijkt dat ze pas een hond mogen hebben als ze tien zijn, maken ze zichzelf weer vijf jaar houder, en zo mag de hond Sparky, die was komen aanlopen bij het huis, bij het gezin blijven.

Op zijn werk ontvangt Vision een e-mail van Darcy, waaruit meer duidelijk wordt over de echte situatie in Westview. Hij spreekt ook met de echte persoon achter zijn collega Norm, die onthult dat Wanda de mensen in de stad controleert en dwingt een rol te spelen.

S.W.O.R.D. stuurt een drone de stad in. Sparky schrikt en rent weg. Hayward, de baas van de organisatie die Wanda ervan verdenkt het (peperdure, want gemaakt van Vibranium) lichaam van Vision te hebben gestolen en in haar een groot gevaar ziet, laat de drone een raket op Wanda afvuren. Wanda neemt de drone mee naar buiten het krachtveld, en in een groots vertoon van haar krachten waarschuwt ze Hayward om zich terug te trekken.

Wanda gaat dan met de tweeling de hond Sparky zoeken en ze komen Agnes tegen, die hem dood heeft gevonden in een struik.

Aan het einde van de aflevering staat ineens Pietro Maximoff (Evan Peters) oftewel Quicksilver voor de deur, de broer van Wanda. Dat is om meerdere redenen gek. Ten eerste omdat dit karakter omkwam in Avengers: Age of Ultron, toen hij het leven van Clint Barton, oftewel Hawkeye, redde. Ook apart is dat de acteur toen nog werd gespeeld door Aaron-Taylor Johnson. Evan Peters speelde Quicksilver in de X-Men First Class films: een ander Cinematic Universe.

Aflevering 6: All-New Halloween Spooktacular!

De muziek, intro, stijl en humor van aflevering zes zijn een overduidelijk eerbetoon aan Malcom in the Middle, met Vision als een soort Hal, de neurotische vader die in die serie werd gespeeld door Bryan Cranston. Het is Halloween en zowel Wanda als Vision hebben zich verkleed als hun eigen karakters uit de comics, maar ze noemen zichzelf een waarzegster uit Sokovia en een Mexicaanse worstelaar. Ook Pietro en de kinderen hebben hun kostuums uit de comics aan, en gaan daarmee trick or treatend langs de deuren. De tweeling blijkt ook bovennatuurlijke krachten te hebben.

De sfeer slaat om als Vision, alleen wandelend als buurtwacht, steeds verder bij de rand van de stad komt. De mensen daar staan stil en staren voor zich uit. Hij heeft een aparte ontmoeting met buurvrouw Agnes, die beweert eigenlijk iemand anders te zijn en te worden vastgehouden in deze schijnwerkelijkheid door Wanda. Ook zegt Agnes dat Vision eigenlijk dood is. Vision stuurt haar met een aanraking terug in de fantasie als ze dreigt door te slaan.

In het kamp van S.W.O.R.D. stuurt Hayward agent Woo, Darcy en Monica weg omdat ze het niet eens zijn met zijn aanval op Wanda. Ze sluipen echter terug het kamp in en na een hack ontdekken ze dat Hayward vooral is geïnteresseerd in de Vibranium samenstelling van Vision.

Zelf doorbreekt Vision dan de magische muur om Westview heen, waardoor zijn lichaam begint op te lossen. Buiten staan militairen en agenten met getrokken wapens op hem te wachten. Wanda redt Vision door met een uitbarsting van magie de randen van haar schijnwereld op te rekken. De omvang daarvan neemt nu flink toe, en o.a. Darcy wordt opgeslokt in de stad.

Aflevering 7: Breaking the Fourth Wall

De setting is nu van de periode 2005-2010, onder andere geïnspireerd door Modern Family. Wanda neemt een dagje vrij en Agnes past op de kinderen. Elementen in de wereld om Wanda heen veranderen nu telkens; ze lijkt de controle te verliezen.

Vision ontwaakt in het kamp van S.W.O.R.D., dat nu echter onderdeel uitmaakt van het magische gordijn en in een circus is veranderd. Hij ontwaakt Darcy uit de betovering en zij vertelt hem alles wat er echt is gebeurd tot nu toe. Samen gaan ze op weg naar Wanda, maar daarbij worden ze geblokkeerd door allerlei obstakels die door Wanda zelf lijken te zijn opgeworpen.

Monica en Woo proberen met een speciaal voertuig Westview binnen te dringen. Als dat mislukt besluit Monica zelf naar binnen te gaan. Dat lukt met veel moeite en als ze Westview binnenstapt, lijkt ze ook bovennatuurlijke krachten te hebben (ze is nu het karakter Photon uit de comics, dat elektromagnetische krachten heeft). Monica confronteert Wanda wederom, maar Agnes stuurt haar weg en neemt Wanda mee naar haar eigen huis.

Daar gaat Wanda op zoek naar haar kinderen, en zo wordt ze geleid naar een geheimzinnige ondergrondse ruimte. Agnes onthult nu dat zij de heks Agatha Harkness is, en Wanda de hele tijd heeft gedwarsboomd. Ze vertelt ook dat zij de nep-Pietro naar Westview stuurde, en dat ze Sparky de hond heeft vermoord.

Aflevering 8: Previously On

Deze aflevering laat veel flashbacks zien, die verschillende gebeurtenissen verklaren. In Salem 1963 (het plaatsje bekend van de heksenveroordelingen) wordt Agnes tijdens een ritueel bijna vermoord door haar moeder en andere heksen, die haar ervan beschuldigen duistere magie te hebben gebruikt. Maar Agnes absorbeert hun krachten en alle andere heksen sterven.

Terug in Westview wil Agnes – die Wanda met runen onder controle heeft in de kelder – weten hoe Wanda haar betovering van Westview heeft klaargespeeld. Om tot de kern te komen neemt ze haar mee in herinneringen van Wanda. We zien hoe Wanda als kind in Sokovia sitcoms keek met haar gezin, maar ook dat haar ouders omkwamen door een raketaanslag met materiaal van Stark Industries.

In een andere herinnering dringt Wanda het kantoor van S.W.O.R.D. binnen. Daar heeft ze een confrontatie met Hayward, die het kostbare lichaam van Vision aan het ontmantelen is en niet aan Wanda wil vrijgeven om te begraven. Vervolgens zien we Wanda naar Westview rijden, met een koopakte met persoonlijke tekst van Vision erop. Ze valt intens verdrietig neer op het stukje grond waar hij samen met haar een bestaan had willen opbouwen. In een explosie van verdriet en krachtige magie, vormt ze zo de betovering die haar eigen idyllische versie van Westview creëert, compleet met een nieuwe Vision. Zo beginnen de twee in zwart-wit aan hun nieuwe leven samen: hetgeen we ook in aflevering 1 van WandaVision zagen.

Voor Agatha is dit het bewijs dat Agatha de Scarlett Witch is, een heks uit een profetie die Chaos Magic beheerst, en is voorbestemd de wereld te vernietigen.
Ondertussen activeert Hayward The Vision/White Vision, een geheel witte, nieuwe versie van Vision’s oude lichaam die onder zijn controle staat.

Aflevering 9: The Series Finale

Agatha probeert de Chaos Magic van Wanda te absorberen. Dan verschijnt White Vision, die Wanda aanvalt. De door Wanda gemaakte versie van Vision (de rode) schiet haar te hulp en de twee Visions bevechten elkaar door Westview heen. Uiteindelijk gaan de twee in gesprek en helpt de rode Vision de witte Vision om zijn herinneringen terug te krijgen, waarna White Vision vertrekt.

Agatha verwijdert de betoveringen over de bewoners van Westview, die Wanda smeken hun vrij te laten. Ze geeft eindelijk toe en laat de magische muur langzaam verdwijnen. Dit leidt er echter toe dat haar Vision en hun kinderen langzaam beginnen te verdwijnen. Ze werpt de betovering dus weer op, maar ondertussen is Hayward met agenten van S.W.O.R.D. Westview binnengedrongen.

Monica ontdekt dat Pietro een door Agatha ingehuurde acteur is, en verwijdert zijn betovering. Dit is de Ralph waar ze tijdens het seizoen telkens naar verwees. Vervolgens schakelt Monica samen met de tweeling de agenten van S.W.O.R.D. uit.

Het lijkt erop dat Agatha in een eindconfrontatie alle krachten van Wanda absorbeert, maar die heeft op de randen van de magische omheiningen runen geplaatst, waardoor deze keer Agatha machteloos is. Wanda claimt al haar krachten terug, en sluit Harkness weer op in het karakter Agnes, de nieuwsgierige buurvrouw.

In een emotioneel slot neemt Wanda afscheid van haar kinderen en de door toverkrachten tot leven gewekte Vision, laat ze de magische omheining definitief verdwijnen en lost haar gezin op. Nu is ze weer alleen op het lege stukje bouwgrond, in het echte Westview. We zien tot slot hoe ze zich terugtrekt.

In een extra scène tijdens de credits wordt Hayward gearresteerd en wordt Monica benaderd door een Skrull (de groene wezens uit Captain Marvel die zich als mens kunnen voordoen), die zegt dat een vriend van haar moeder haar wil ontmoeten. Monica vraagt waar, en de Skrull wijst simpelweg naar boven. Dit is waarschijnlijk een verwijzing naar Nick Fury, die inmiddels een soort S.H.I.E.L.D. vanuit de ruimte aanvoert (dit was te zien in een extra scène na Spider-Man: Far From Home). Deze scène lijkt erop te hinten dat we Monica Rambeau terug gaan zien in Captain Marvel 2 (2022).

Er is nóg een extra scène tijdens de slotaflevering van WandaVision, die een grote hint geeft over het vervolg van het verhaal van Wanda zelf. Hierover meer in het volgende gedeelte!

WandaVision: komt er een seizoen 2?

In principe is WandaVision bedoeld als mini-serie. Dat wil zeggen dat het gaat om een enkel seizoen, zonder de bedoeling om door te gaan met een seizoen 2. Het specifieke verhaal is in principe ook lastig voort te zetten in dezelfde serie. De hex van Wanda in Westview is beeïndigd, en haar denkbeeldige gezin opgelost.

Kevin Feige, het hoofd van Marvel Studios, zette de deur echter op een kier door over WandaVision te zeggen: “Ik zit al te lang bij Marvel om ​​definitief ‘nee’ te zeggen tegen wat dan ook”.  Tegenover Variety gaf hoofdrolspeelster Olsen ook aan “nooit nooit te zeggen”, gevraagd naar een seizoen 2, maar dat ze wel “geschokt zou zijn” als het er komt.

Wanda keert terug in 2022!

Er komt vooralsnog dus geen seizoen 2 van WandaVision, mogelijk later alsnog wel, maar Wanda Maximoff gaan we sowieso op korte termijn terugzien. Het karakter speelt een rol in Doctor Strange and the Multiverse of Madness, de sequel op Doctor Strange (2016) die in 2022 uitkomt. Of ook Vision – denkbeeldig of bijvoorbeeld als White Vision die we in WandaVision aan het eind al zagen – daarin alweer te zien zal zijn is nog niet bekend.
Doctor Strange (Benedict Cumberbatch) zit zelf ook weer in Spider-Man: No Way Home, die in December 2021 verschijnt, dus het is waarschijnlijk handig om die film ook mee te pakken als je Wanda’s verhaal wilt blijven volgen.

De Scarlett Witch en de Sorcerer Supreme

En hoe gaat het verhaal van Wanda dan mogelijk verder? In een andere extra scène na de slotaflevering, zien we haar in een verlaten hut in de bergen. Ogenschijnlijk zoekt ze daar de rust, maar haar alter ego Scarlett Witch zweeft in de kamer ernaast in de lucht en bestudeert het Darkhold Book.
Dit was het boek waarover Agatha vertelde, met daarin informatie over hoe krachtig de Scarlett Witch is, en hoe zij de wereld zal vernietigen. We horen tegelijkertijd de stemmen van Wanda’s kinderen die om hulp roepen.

Wanda lijkt zich dus niet zomaar neer te leggen bij het verlies van haar fictieve gezin. Interessant weetje is dat de kinderen van Wanda in de comics uitgroeien tot de Young Avengers Wiccan en Speed, en Marvel heeft al vaker hints gegeven dat we die ook terug gaan zien in het MCU.
Genoeg aanknopingspunten dus om het verhaal verder te laten gaan, om te beginnen in Doctor Strange and the Multiverse of Madness. Doctor Strange en Wanda kwamen elkaar in de comics ook al regelmatig tegen. De relatie tussen de twee zal hoe dan ook interessant zijn: de Doctor is de ‘Sorcerer Supreme’ op aarde en toegewijd aan orde, terwijl Wanda zijn nummer 1-positie bedreigt met haar extreem krachtige Chaos Magic.

Krijg dit audiobook gratis.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie