Samenvatting seizoen 1 Game of Thrones
Een samenvatting van seizoen 1 van Game of Thrones, de razendpopulaire fantasyserie van HBO over de machtsstrijd in het fictieve Westeros.

Game of Thrones: er is niemand op deze planeet die er niet van heeft gehoord. Het eerste seizoen over de strijd tussen Starks, Lannisters, Targaryens en andere families om de macht over The Seven Kingdoms kwam uit in april 2011. De serie is gebaseerd op de boekenreeks A Song of Ice and Fire van auteur George R.R. Martin, waarvan het eerste boek A Game of Thrones heet. De televisieserie, geproduceerd door David Benioff en D.B. Weiss, doet er niet voor onder.

We gaan terug naar het eerste seizoen, met een samenvatting per aflevering van wat er in het begin gebeurde.

Lees hier de samenvatting van Game of Thrones seizoen 2, seizoen 3, seizoen 4,  seizoen 5 en seizoen 6.

Aflevering 1: Winter Is Coming

Een soldaat van de Night’s Watch overleeft een aanval van bovennatuurlijke wezens, de White Walkers. Het was altijd een mythe geweest dat deze wezens bestonden, maar de aanval spreekt dit tegen. De soldaat denkt het goede te doen door naar Castle Winterfell te gaan en het koninkrijk op de hoogte te stellen, maar hij wordt daar onthoofd door Ned Stark (Sean Bean) met de beschuldiging van het verlaten van zijn wacht.

De mooiste Game of Thrones T-shirts!In King’s Landing is Jon Arryn op mysterieuze wijze overleden. De Lannisters bieden Jons positie aan Ned aan en willen een huwelijk tot stand brengen tussen tussen Joffrey (Jack Gleeson), de oudste zoon van King Robert Baratheon en Neds oudste dochter Sansa (Sophie Turner). Echter, Catelyn (Michelle Fairley), de vrouw van Ned, komt erachter dat de dood van Jon Arryn geen toeval was, maar is geregisseerd door de Lannisters.

Aflevering 2: The Kingsroad

Ned vertrekt naar King’s Landing voor zijn nieuwe rol als Hand of the King en neemt zijn dochters Sansa en Arya (Maisie Williams) met zich mee. Catelyn blijft achter in Winterfell om voor haar zoon Bran te zorgen, die aangevallen werd door een huurmoordenaar. Maar Catelyn denkt dat de Lannisters achter de aanval zitten en gaat naar King’s Landing om Ned op de hoogte te brengen.
Jon Snow (Kit Harington), de onwettige zoon van Ned, vertrekt naar de Wall om zich aan te sluiten bij de Night’s Watch. Tyrion (Peter Dinklage) vergezelt Jon in plaats van naar het zuiden te gaan met zijn familie.

In King’s Landing bedreigt Joffrey Arya en haar vriend, waarbij Arya’s direwolf haar verdedigt. Dit zorgt voor de nodige spanning tussen de Starks en de Lannisters en om dit op te lossen besluit Robert om de direwolf te laten executeren.

Aflevering 3: Lord Snow

Ned komt, tijdens de King’s Small Council, te weten dat Westeros zeer slecht beheerd is. Terwijl hij zich richt op zijn nieuwe rol, probeert Catelyn in alle subtiliteit Ned van het voorval met Bran op de hoogte te brengen, maar zonder succes. Thuis in Winterfell komt Bran te weten dat hij nooit meer zal kunnen lopen en hij herinnert zich niets meer over de aanval.
Aan de Wall heeft Jon het moeilijk met zijn nieuwe levensstijl als wacht. De soldaten die hem trainen maken het hem ook niet gemakkelijker. Zij zijn niet onder de indruk van Jons afkomst. Lord Commander Mormont wil meer soldaten voor de wacht en vraagt Tyrion om aan de koning te vragen meer mannen te sturen.
In huize Targaryen ontdekt Daenerys (Emilia Clarke), dat ze zwanger is en komt op tegen haar broer Viserys.

Aflevering 4: Cripples, Bastards, and Broken Things

Ned is op zoek naar antwoorden op vragen over de dood van zijn mentor en voorganger Jon Arryn. Tijdens zijn zoektocht komt hij te weten dat King Robert een onwettige zoon heeft.
Terwijl Sansa droomt van haar leven als koningin, is Arya bezig met het uitplannen van een heel andere toekomst.
Catelyn bezoekt de bondgenoten van haar vader en krijgt het voor elkaar om Tyrion te laten arresteren voor samenzwering met als doel een moordaanslag op Bran.

Game of Thrones muziekdoos.

Aflevering 5: The Wolf and the Lion

Robert wil de zwangere Daenerys laten vermoorden maar Ned is hier tegen. Hij neemt dan ook ontslag als Hand of the King, wat Robert zeer boos maakt.
Het nieuws van de gevangenschap van Tyrion komt aan in King’s Landing. Zijn broer Jaime Lannister (Nikolaj Coster-Waldau) eist antwoorden van Ned. Jaime kan het niet laten om een gevecht aan te gaan met Ned en laat een van zijn mannen Ned vanachter neersteken.

Aflevering 6: A Golden Crown

Ned wordt herbenoemd als Hand of the King en moet het koninkrijk in handen nemen tot Robert terug is van zijn jacht. Ned ontdekt dat Joffrey niet Roberts zoon is en stuurt Sansa en Arya terug naar Winterfell.
Tyrion eist een veroordeling door gevecht. Ser Vardis en Bronn gaan het gevecht aan. Bronn vermoordt Vardis, wat voor Tyrions vrijlaten zorgt.
Viserys is woedend op Drogo, die in ruil voor een huwelijk zijn legers aan hem had beloofd maar die belofte vooralsnog niet nakomt. Hij dreigt Daenerys’ ongeboren kind te vermoorden. Drogo is hier niet van gediend en vermoordt Viserys door heet gesmolten goud over zijn hoofd te gieten.

Aflevering 7: You Win or You Die

Ned vertelt Cersei (Lena Headey) dat hij weet dat geen van haar kinderen van Robert zijn, maar van haar broer Jaime. Tijdens Roberts terugkomst komen ze in King’s Landing te weten dat Robert is aangevallen door een wild zwijn. Op zijn sterfbed benoemd Robert Ned als de Protector of the realm, totdat Joffrey de wettelijke leeftijd heeft bereikt om de troon te bestijgen.
Aangezien Robert geen wettelijke erfgenamen heeft wil Ned de Lannisters overwinnen. Hij contacteert Petyr ‘Littlefinger’ Baelish (Aidan Gillen) en vraagt om de oprechtheid van de City Watch, wat de enige manier is om de Lannisters te overwinnen. Ned, Baelish en de City Watch confronteren Cersei en Joffrey met de feiten. Dit gaat echter niet volgens Neds plan. Ned wordt verraden door Baelish en de City Watch, die Ned en zijn mannen aanvallen.

Game of Thrones ketting.

Aflevering 8: The Pointy End

Arya kan ontsnappen uit de Red Keep, maar Sansa wordt gevangengenomen. Robb laat Brann achter om tegen de Lannisters te vechten, waarbij Bran wordt overgelaten om Winterfell te leiden.
Joffrey benoemt zijn opa Tywin als Hand of the King en Sansa smeekt om haar vader te sparen. Joffrey gaat akkoord maar enkel als hij hem als koning erkent.
Drogo’s soldaten vallen dorpen aan en maken slaven van de bewoners.

Aflevering 9: Baelor

Ned biecht zijn verraad op en vertelt het volk dat Joffrey de wettige troonopvolger is. Hoewel Joffrey had beloofd om Ned naar de Wall te sturen, besluit hij zijn wraak te voeden en Ned te laten onthoofden, dit tegen de wil van Cersei en de andere raadgevers.
Drogo is gewond geraakt en zijn wonden geraken geïnfecteerd. Zijn dood staat om de hoek. Daenerys wil er alles aan doen om hem te redden en overtuigt een slaaf ervan om bloedmagie te gebruiken om dit voor elkaar te krijgen. Terwijl de slaaf Drogo probeert te redden, begint Daenerys te bevallen.

Aflevering 10: Fire and Blood

Jaime is gevangengenomen door de Starks. Roberts broers Stannis en Renly dagen Joffreys aanspraak op de troon uit.
Arya heeft zich vermomd als jongen en wordt geholpen door een soldaat van de Night’s Watch en kan zo uit King’s Landing ontsnappen. Sansa wordt gedwongen om Joffreys vrouw te worden, ongeacht de executie van haar vader.

Daenerys komt te weten dat haar ongeboren zoon dood is en dat de heks verraderlijke magie heeft gebruikt die Drogo in een vegetatieve staat heeft achtergelaten. Ze brengt Drogo om het leven en organiseert een brandstapel voor zijn begrafenis. De heks wordt levend meeverbrand en ook drie drakeneieren en Daenerys zelf gaan de brandstapel in. Tot ieders grote verbazing blijft ze ongedeerd en komt ze uit het vuur tevoorschijn met drie babydraken.

Hoe het verhaal van Game of Thrones hierna verdergaat lees je in de samenvatting van seizoen 2.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie