Downton Abbey samenvatting serie & Waar gaat het verhaal in de film verder?
Op 12 september 2019 verschijnt de Downton Abbey-film in de Nederlandse bioscopen. Het is een vervolg op de populaire serie die tussen 2010 en 2015 door de BBC werd gemaakt over de adelijke familie Crawley en hun bedienden. In dit artikel geven we per seizoen een samenvatting van het verhaal van de serie. Zo ben je weer helemaal bij wanneer je de film gaat kijken!

Ook kijken we wie er terugkeren in de film, en waar het verhaal wordt opgepikt.

Carson komt aan bij Downton Abbey. Uit de Downton Abbey-film. © Focus Features.

Downtown Abbey seizoen 1 samenvatting

We krijgen een kijkje in het leven de familie Crawley. Het is april 1912. Robert Crawley (Hugh Bonneville) is de Graaf van Grantham, en daarmee ook de beheerder van de Downton Abbey, het grote landhuis en grondgebied dat bij de titel hoort. Robert is getrouwd met de rijke Amerikaanse Cora Levinson (Elizabeth McGovern). Het geld van haar familie heeft de Abbey gered.

De titels en bezittingen kunnen alleen op een mannelijke erfgenaam worden overgedragen. Het echtpaar Crawley heeft echter drie al wat oudere dochters, maar geen zoon. De serie begint met het nieuws dat de twee meest directe mannelijke erfgenamen zijn gezonken met de Titanic. Hierdoor komt verre verwant Matthew Crawley (Dan Stevens) in beeld, een middenstander. Robert ziet graag dat zijn oudste dochter Mary (Michelle Dockery) met hem trouwt om de Abbey in de directe familie te houden. Zij is echter wars van aristocratische politiek. Toch valt ze langzaam voor Matthew.

Downton Abbey Vintage Poster – $2,34

We maken ook kennis met de bedienden, zoals de kokkin Mrs. Patmore (Lesley Nicol) en de schuchtere bediende Anna (Joanne Froggatt). John Bates (Brendan Coyle), een oude legerkameraad van Lord Grantham, is diens nieuwe valet. Dit is tegen het zere been van footman Thomas Barlow (Robert James-Collier), die graag die positie had gewild. Hij spant samen met collega Miss O’Brien, (de bediende van Lady Grantham) om Bates in een kwaad daglicht te stellen. Ze brengen naar buiten dat hij recentelijk uit de gevangenis is ontslagen en veroorzaken zo een schandaal dat de familie maar net binnenskamers kan houden.

Uiteindelijk wordt Barrow betrapt terwijl hij steelt en hij dient zijn ontslag in om bij het leger te gaan. Matthew vraagt Mary ten huwelijk, maar zij stelt het antwoord uit als blijkt dat haar moeder zwanger is (en er mogelijk toch een directe mannelijke erfgenaam kan komen). Dit loopt echter dramatisch af. O’Brien denkt dat ze ontslagen gaat worden en laat als wraak een stuk zeep achter op de vloer naast het bad van Lady Grantham. Ze glijdt uit en krijgt een miskraam.

Aan het eind van het eerste seizoen breekt de Eerste Wereldoorlog uit. Het is inmiddels augustus 1914.

Lord Robert en Lady Cora Grantham. Downton Abbey-film. © Focus Features.

Downtown Abbey seizoen 2 samenvatting

Het verhaal gaat verder in 1916. De Eerste Wereldoorlog is in volle gang. Downton Abbey dient als legerhospitaal met Robert in een ceremoniële officierspositie. Het staat hem wat tegen, want hij schaamt zich dat hij zich niet in de echte strijd mengt. Matthew is wel echt bij het Britse leger gegaan en heeft zich verloofd met ministersdochter Lavinia Swire. Tweede footman William Mason, die een oogje heeft op de keukenhulp Daisy (Sophie McShera), wordt uitgeloot om ook in dienst te gaan, al probeert Lady Grantham dit nog te voorkomen. Matthew neemt William onder zijn hoede als persoonlijke assistent. Beide mannen raken gewond door een bom. William overleeft het niet. Voordat hij overlijdt in het ziekenhuis, trouwt hij echter nog met Daisy, zodat die over zijn pensioen kan beschikken.

Mary is verliefd op Matthew, maar ze verloofd zich met Sir Richard Carlisle, een rijke krantenmagnaat. Carlisle voorkomt dat een verhaal over een affaire uit Mary’s verleden uitlekt.

John Bates heeft zich inmiddels verloofd met collega Anna, maar hun geluk wordt gedwarsboomd door Vera, officieel nog de vrouw van John. Zij dreigt naar buiten te brengen dat Bates nog getrouwd is, maar dan wordt ze dood gevonden, ogenschijnlijk nadat ze zelfmoord heeft gepleegd. Bates wordt toch als verdachte aangemerkt en komt vast te zitten. Uiteindelijk wordt hij ter dood veroordeeld, maar die straf wordt ternauwernood omgezet in levenslang.

“”I was meant to live at Downton Abbey” Shirt – $10,74
Een subplot draait om Lady Sybil, de jongste dochter van de Crawleys. Zij wordt verliefd op de socialistische Ierse chauffeur Tom Branson (Allen Leech). Haar zussen kunnen maar net voorkomen dat ze met hem wegloopt. Uiteindelijk geeft Lord Grantham met tegenzin toestemming voor hun huwelijk.
Een ander karakter is Ethel Parks, een nieuwe bediende die zwanger raakt van een majoor uit het leger. Mrs. Hughes (Phyllis Logan), het hoofd van de huishouding, helpt Ethel.

Matthew en Mary blijken nog steeds gevoelens voor elkaar te hebben. Matthew blijft Lavinia echter trouw, ook omdat ze hem ondanks zijn verwondingen is blijven steunen. Lavinia ontdekt dat er nog liefde is tussen de twee. Later overlijdt zij aan de Spaanse Griep. Ook Cora en hoofdbutler Carson (Jim Carter) worden ziek. Thomas keert terug – hij heeft geen ander werk kunnen vinden – en probeert waar mogelijk te helpen.
Tijdens het bal dat wordt georganiseerd om te vieren dat Bates toch niet ter dood veroordeeld is, verloven Matthew en Mary zich dan uiteindelijk toch nog. We zijn nu aanbeland in 1918.

Zin gekregen om Downton Abbey de serie helemaal te kijken? Overweeg dan om de complete box set van seizoen 1 t/m 6 aan te schaffen, voor €49,99 bij Bol.com. Je kijkt dan alle afleveringen op je gemak terug en geniet van vele extra’s zoals behind-the-scenes en de making-of. Voor €10 extra ook beschikbaar als Blu-Ray. Met je aankoop via deze links ondersteun je onze website.

Mrs. Patmore. Downton Abbey-film. © Focus Features.

Downtown Abbey seizoen 3 samenvatting

Seizoen 3 speelt zich af in de jaren 1920 en 1921. Mary heeft haar relatie met Richard Carlise verbroken, ondanks een dreigement dat hij haar schandaal uit het verleden zal onthullen. Matthew en Mary trouwen. Lady Edith (Laura Carmichael), de middelste dochter en een beetje het zwarte schaap van de familie, valt voor de oudere Sir Anthony Strallen. Op aandringen van zijn vrouw gaat Robert uiteindelijk met dat huwelijk akkoord, maar op de trouwdag mist Sir Anthony toch acceptatie van de Crawleys en laat hij Edith achter bij het altaar, wat tot een hevige depressie leidt.

De familie heeft financiële problemen. Een groot deel van Roberts investering in de Grand Trunk Railway is verdampt, waarmee van het familie-fortuin – ook dat wat Cora had ingebracht – nauwelijks nog iets over is. De problemen worden opgelost door een erfenis van Matthew van Lavinia’s overleden vader. Hij accepteert dat geld uit schaamte met tegenzin en schenkt het geld aan Robert, die zich ook in zijn eer aangetast voelt. Uiteindelijk besluiten ze dat Matthew mede-eigenaar van het landgoed wordt, en zeggenschap krijgt over beslissingen.

In de gevangenis wordt er door een celgenoot een poging gedaan drugs te planten bij Bates, maar die komt er net op tijd achter en voorkomt dat hij erin wordt geluisd. Bates komt vrij wanneer Anna bewijs vindt dat hem vrijpleit van de moord op zijn vrouw. In Downtown krijgt Mrs. Hughes te horen dat ze een tumor in haar borst heeft, maar deze blijkt goedaardig te zijn.

Downton Abbey karakters Shirt – $10,74

Tom en Sybil keren terug naar Downton, nadat hij ten onrechte was beschuldigd van het in brand steken van het huis van een Ierse adelijke. Sybil is zwanger. Kort nadat ze bevalt overlijdt ze door complicaties. Tom noemt hun dochter Sybil. Op aanraden van Robert’s moeder, de dowager countess Violet Crawley (Maggie Smith) wordt Tom benoemd tot Estate Agent. Samen met Matthew wil hij een moderne koers varen, maar dat ziet Robert niet zitten.

Bij de staf rommelt het ondertussen. Barrow en O’Brien, die vaak met gemene plannetjes samenwerken, krijgen ruzie. Zij wil Barrow (die op mannen valt) erin luizen door hem te laten denken dat de nieuwe bediende Jimmy verliefd op hem is. Barrow gaat de kamer van Jimmy binnen en kust hem terwijl hij slaapt, en die is daar totaal niet van gediend. Lord Crawley kan de zaak nog net sussen.

Tijdens een bezoek aan familie in Schotland komt Robert erachter dat de gastheren hun landgoed moeten verkopen omdat ze bankroet zijn. Robert realiseert zich dat Matthew en Tom gelijk hebben: Downton moet met z’n tijd meegaan, anders zijn zij als volgende aan de beurt.

Aan het einde van het seizoen bevalt Lady Mary van een zoon. Matthew’s geluk is van korte duur, want op de weg terug van het ziekenhuis komt hij om het leven bij een auto-ongeluk.

Downtown Abbey seizoen 4 samenvatting

Het vierde seizoen van Downton Abbey speelt zich af tussen 1922 en 1923. Lady Mary rouwt zes maanden na dato om de dood van Matthew. Ze erft zijn deel van het landgoed en zal daarom inspraak hebben totdat hun zoon George volwassen wordt. Na verloop van tijd laten Lord Gillingham en Charles Blake blijken dat ze interesse in Mary hebben.

Molesly, de valet van Matthew, wordt door diens dood gedegradeerd tot footman. Lady Rose ((Lily James), het nichtje van de Crawleys, heeft een relatie met een donkere jazz-zanger die op Downton heeft opgetreden. Mary doorziet dat Rose vooral haar moeder wil boos maken en vraagt de zanger om afstand te nemen. Bediende Alfred doet koksexamen en verlaat Downton. Dit tot spijt van Daisy, die verliefd op hem was.

Edith is begonnen met een column bij de krant en ze krijgt een relatie met haar baas Michael Gregson. Hij is echter nog getrouwd met een vrouw die in een mentaal hospitaal zit, maar de wet staat hem niet toe te scheiden. Gregson reist naar Duitsland om daar staatsburger te worden en de wet te omzeilen, maar wordt omgebracht door de bruinhemden van Hitler tijdens rellen.
Edit is zwanger achtergebleven. Met behulp van haar tante Rosamund wordt het kind in het geheim geboren. Initieel wil ze de baby opgeven voor adoptie in Zwitserland, maar dan brengt ze haar dochter Marigold onder bij de familie Drewe, boeren op het landgoed van Downton.

Bij het personeel wordt Edna Braithwaite wordt aangetrokken als vervanger van de vertrokken O’Brien, maar door haar interesse in Tom wordt zij ook weer vervangen door Miss Baxter. Tom begint een vriendschap met Sarah Bunting, een lokale schooljuffrouw die tegen de aristocratie is.

Anna wordt verkracht door Mr. Green, de valet van Lord Gillingham. Ze verzwijgt het voor Bates maar die komt er toch achter. Later komt Mr. Green om bij een verdacht ongeluk in Londen.

Dowager Countess Violet. Downton Abbey-film. © Focus Features.

Downtown Abbey seizoen 5 samenvatting

Voor seizoen 5 zijn we aangekomen in 1924. De Russische banneling Prins Kuragin wil opnieuw het hart winnen van zijn oude geliefde, de Dowager Countess Violet. Zij zoekt juist zijn verloren gewaande vrouw op in Hong Kong en brengt de twee weer samen. Violet ontdekt ook dat Edith een dochtertje heeft, dat ze vaak bezoekt bij de familie Drewe. Mevrouw Drewe weet niet dat Edith de eigenlijke moeder is, en is niet blij met de vele bezoeken. Wanneer Edith geld erft van Michael Gregson, neemt ze Marigold mee om in Londen te gaan wonen.
Uiteindelijk komt ook Cora erachter en komt Marigold als een soort petekind van Edith op Downton wonen. Ook Tom en Robert ontdekken de waarheid; alleen Mary heeft het nog niet door. Mary heeft het druk met haar eigen liefdesleven. Ze gaat naar bed met Gillingham, wat bijna een schandaal oplevert, maar weigert dan toch met hem te trouwen.

Op Downton doet kunstexpert Simon Bricker een poging een schilderij te kopen en Cora te versieren. Robert is woest en tussen hem en Cora gaat het even niet goed. Isobel Crawley (Penelope Wilton), de moeder van Matthew, verloofd zich met Lord Merton maar het loopt stuk als een zoon van hem zich laatdunkend uitlaat over de gewone afkomst van Isobel. Lady Rose verlooft zich met Atticus Aldridge. Diens vader is ertegen omdat zij niet Joods is. Ook de moeder van Rose is erop tegen. Ze kondigt op het huwelijk aan dat zij en de vader van Rose gaan scheiden om de ceremonie te saboteren. Rose en Atticus trouwen alsnog.

Kokkin Mrs. Patmore investeert een erfenis in onroerend goed en butler Carson wil eenzelfde investering doen. Hij vraagt hoofd huishouding Mrs. Hughes om met hem in te stappen, maar zij geeft aan geen geld te hebben wegens het ondersteunen van een mentaal zieke zus. Robert zorgt ervoor dat de neef van Mrs. Patmore toch te zien is op een oorlogsmonument in het dorp. Hij was er eigenlijk afgelaten omdat hij was neergeschoten voor lafheid.

Anna wordt gearresteerd als verdachte in de dood van Mr. Green. Bates stelt een valse verklaring op om haar te redden en vlucht dan naar Ierland. Miss Baxter en footman Molesley vinden bewijs dat Bates in York was tijdens het ongeluk en zodoende wordt Anna vrijgelaten. Tijdens het kerstfeest kondigt Tom aan dat hij en zijn dochter Sybil naar Amerika gaan verhuizen. Carson vraagt mevrouw Hughes ten huwelijk, en ze zegt ja. Bates keert weer terug en hij en Anna zijn herenigd.

Downtown Abbey seizoen 6 samenvatting

Het zesde en laatste seizoen van Downton Abbey speelt zich af in het jaar 1925. Om te voorkomen dat het landgoed failliet gaat, wordt overwogen om te korten op het personeel. Barrow gaat op zoek naar ander werk. Lady Mary wordt de nieuwe estate agent en Edith houdt zich meer bezig met haar tijdschrift, waar ze een vrouwelijke schrijver aanneemt. Als een zweer in Roberts lichaam barst, overleefd hij het maar ternauwernood. Mary en Tom nemen zijn taken over.

Lady Violet en Isobel krijgen het aan de stok over het lokale ziekenhuis, dat misschien overgenomen gaat worden. Uiteindelijk wordt Violet door Cora buitenspel gezet als ziekenhuisdirecteur en uit woede onderneemt ze een lange cruise.

Amelia, de schoondochter van Lord Merton, probeert Isobel ervan te overtuigen toch met hem te trouwen. Violet heeft echter door dat zij en haar zoon alleen maar van de zorg voor Merton af willen.
Later wordt Merton ongeneeslijk ziek en probeert Amelia Isobel juist weg te houden. De teruggekeerde Violet helpt Isobel om het huis binnen te komen, waar ze aankondigt Mertom mee te nemen en met hem te zullen trouwen. Later blijkt de ziekte van Merton toch niet levensbedreigend te zijn.

Mary verbreekt haar relatie met coureur Henry Talbot, omdat ze de constante angst voor een ongeluk niet aankan. Edith accepteert een huwelijksaanzoek van Bertie Pelham, die een titel als markies en een kasteel erft. Mary is jaloers en onthult de waarheid over Marigold, waarna Bertie zich terugtrekt. Mary trouwt uiteindelijk toch met Henry en regelt tijdens het huwelijk een ontmoeting tussen Edith en Bertie, die alsnog besluiten te gaan trouwen.

Anna heeft meerdere miskramen. Lady Mary neemt haar mee naar een speciale dokter, die zegt dat het probleem te behandelen is, waarna Anna weer zwanger wordt. Carson en Hughes zijn het niet eens over waar hun huwelijksfeest moet worden gehouden. Uiteindelijk kiezen ze voor het schoolgebouw. Tom verschijnt op het feest met Sybil, en kondigt aan dat hij terugkeert naar Downton Abbey. Baxter getuigt tegen Coyle, die haar in het verleden manipuleerde om te gaan stelen en Coyle wordt veroordeeld. Daisy en Molesly doen allebei academisch examen. Molesly scoort zo hoog, dat hem een baan als onderwijzer op de school wordt aangeboden.

Mevrouw Drewe kidnapt Marigold. Het loopt met een sisser af, maar de Drewes besluiten hun boerderij te verlaten om erger te voorkomen. Via Tom zorgt Daisy ervoor dat haar schoonvader Mr. Mason de huur mag overnemen. Footman Andy wil hem helpen en krijgt hulp van Barrow om te leren lezen.
Barrow zelf is depressief wegens een gebrek aan liefde en omdat hij mogelijk weg moet bij Downtown. Hij doet een zelfmoordpoging maar wordt gered door Baxter. Uiteindelijk vindt hij elders een baan als butler, maar hij is er niet gelukkig.

Dan de afsluitende gebeurtenissen! Henry en Tom besluiten een autobedrijf te beginnen. Mary is weer zwanger. Molesly neemt de baan van leraar aan en houdt warme banden met Miss Baxter. Daisy en Andy verklaren elkaar de liefde en Daisy verhuist naar de boerderij van haar voormalig schoonvader. Carson wordt ziek en gaat met pensioen. Op aanraden van Robert wordt Barrow de nieuwe butler, met Carson als adviseur. Edith en Bertie trouwen dan eindelijk in de laatste aflevering, op oudejaarsavond 1925. Lady Rose en Atticus keren terug. Anna bevalt tijdens de receptie van een gezonde zoon.

Lady Mary en Henry Talbot. Downton Abbey-film. © Focus Features.

Downton Abbey de film verhaal

Voor de Downton Abbey film keren we in 1927 weer terug op het landgoed. Het verhaal staat in het teken van een bezoek van King George V en Koningin Mary aan Downton Abbey in het jaar 1927.

Alle karakters die aan het einde van de serie nog een belangrijke rol speelden keren terug, van Robert, Tom, Mary en Violet tot en met Carson, Barlow, Anna en Bates. We zullen dus van veel karakters zien hoe het hen nu een aantal jaar na afloop van het originele verhaal is vergaan.

De trailer, hieronder te zien, geeft een aantal hints over wat de film specifiek zal brengen. Als Edith en haar gezin aankomen op Downton roept Robert verbaasd dat ze geen bediende, valet of zelfs een nanny hebben. Dit is het klassieke botsen van oude stijl en vooruitgang dat veel in de serie voorkwam. Ook blijkt dat Mary een andere toekomst overweegt. “Zullen we het echt doorzetten?”, vraagt ze aan Anna, die antwoordt met: “Wat bedoelt u, Downton verlaten?”. Ze voegt eraan toe: “Downton is het hart van deze gemeenschap, en u laat het kloppen”.

Het koninklijke bezoek staat verder centraal. Mrs. Patmore maakt zich ouderwets druk omdat er een lunch, diner en parade moeten worden georganiseerd. Mary klopt aan bij de gepensioneerde Carson voor hulp bij het opzetten van alles.

Thomas Barlow krijgt misschien eindelijk zijn romantische einde, want we zien hem zoenen met een onbekende man. Tom op zijn beurt lijkt getuige te zijn van een heimelijke zoen in de galerij van Downton in het donker, waarbij mogelijk de koningin betrokken is…

Krijg dit audiobook gratis.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie