Game of Thrones seizoen 8 aflevering 4: samenvatting & analyse
Dit is de samenvatting van Game of Thrones seizoen 8, aflevering vier, genaamd ‘The Last of the Starks’. Dat is een beetje een misleidende titel, want het is niet zo dat er na deze aflevering ineens nog maar één Stark over is. Wel nemen we toch weer onverwacht afscheid van twee karakters uit de serie. Ook bloeit er liefde op die al lang in aantocht was, maar het is helaas slechts van korte duur.

Lees deze samenvatting en analyse van Game of Thrones seizoen 8 aflevering 4 nu als nazorg, of om je geheugen weer even op te frissen.

De Iron Fleet. Game of Thrones Seizoen 8, aflevering 4. Foto: HBO.

Rouwen om de doden

De aflevering begint met rouw. Na de Battle of Winterfell in aflevering 3, wordt er afscheid genomen van de doden. Iedereen heeft zich buiten de muren van Winterfell verzameld. Daar zijn tientallen, zo niet honderden brandstapels gemaakt met daarop de slachtoffers. De levenloze gezichten van Theon Greyjoy, Lyanna Mormont, Ser Jorah Mormont, Dolorous Edd en Beric Dondarrion komen langs.

Sansa, Arya en Bran en anderen rouwen om de doden. Game of Thrones Seizoen 8, aflevering 4. Foto: HBO.

Daenerys knielt bij Ser Jorah en fluistert hem iets in het oor wat zowel in de serie als thuis niemand meekrijgt (het is ook een geheim tussen de twee acteurs, Emilia Clarke en Ian Glen). Sansa huilt bij Theon. Jon houdt een mooie toespraak. Kort samengevat: we mogen het offer dat deze mensen hebben gebracht nooit vergeten. Dan nemen hij, Daenerys, Grey Worm, Arya en anderen een fakkel en worden alle brandstapels ontstoken.

Tijd voor een feestje: Jaime en Brienne doen het!

Na de rouw is het tijd voor feest. Het leger van de Night King is immers verslagen, en daar moet op gedronken worden. Daenerys benoemt Gendry tot Lord of Storm’s End, waarmee hij geen bastaard meer is maar een legitieme Baratheon. Minder voor Gendry is dat Arya even later (op zachte wijze, en met een zoen) zijn huwelijksaanzoek afwijst. Ze vindt zichzelf geen Lady-type.

Jaime, Tyrion, Podrick en Brienne doen een drinkspelletje. Je moet een slok nemen als iemand iets waars zegt over je verleden. Een tijd lang gaat het er gezellig aan toe en zelfs Brienne wordt eindelijk een keer tipsy. Dan zegt Tyrion over haar dat ze maagd is, waarmee de sfeer omslaat. Brienne stormt weg. Tormund probeert achter haar aan te gaan, maar het is Jaime die hem tegenhoudt en Brienne volgt.
In Brienne’s kamer komt de Kingslayer met een flauwe versiertruc op de proppen dat het zo warm is, en daarna ‘krijgt hij z’n shirt niet uit’. Dan ontbrandt eindelijk de spanning die is opgebouwd tussen de twee, en Brienne is geen maagd meer…

De mooiste Game of Thrones T-shirts!Tormund stort zijn gebroken hart uit bij Sandor ‘The Hound’ Clegane. Die heeft natuurlijk geen interesse. Gelukkig is daar een gewillig dienstmeisje dat de Wildling wil troosten, en Tormund is zijn verdriet vergeten.
Sansa schuift aan bij The Hound. Hij vertelt haar dat vele slechte dingen in haar leven – zoals haar tijd met Ramsay – niet waren gebeurd als ze zich door hem had laten redden (in seizoen 2 tijdens de Battle of Blackwater Bay wilde hij haar helpen ontsnappen uit de Red Keep in King’s Landing). Sansa pakt zijn hand en zegt dat ze dan nooit de sterke persoon was geworden die ze nu is.

Daenerys verlaat het feest als ze ziet dat Jon omringd en geprezen wordt door zijn mannen. Later komt ze bij Jon op de kamer. Ze smeekt hem om de waarheid over zijn afkomst met niemand te delen. In feite is het meer een ultimatum. Als hij haar als romantische partner wil zijn, kan hij maar beter zijn mond houden. Jon geeft aan geen koning te willen worden, maar voelt zich verplicht om zijn familie te vertellen over zijn geheim.

Tijd voor meer vechten

Na het feest moeten er dan toch eindelijk plannen worden gesmeed. Sansa wil haar troepen even rust gunnen, maar Daenerys wil zo snel mogelijk naar King’s Landing gaan om Cersei een kopje kleiner te maken. Jon neemt het op voor Dany en zo wordt het volgende bepaald: Jon en de Dothraki marcheren naar King’s Landing, terwijl de Unsullied met Daenerys en haar draken naar Dragonstone gaan, om zo vanuit een andere hoek te kunnen ondersteunen en aanvallen.

Missandei, Daenerys en Varys. Overleg over de vervolgstappen. Game of Thrones Seizoen 8, aflevering 4. Foto: HBO.

Jon en Sansa klappen uit de school

Arya en Sansa willen na afloop een woordje spreken met Jon, want ze zien het gewoon echt niet zitten in Daenerys. Buiten in het Godswood besluit Jon uiteindelijk om het verhaal over zijn afkomst te verklappen. Hoewel ze had beloofd dat geheim te zullen houden, klapt Sansa hierover niet veel later alweer uit de school tegenover Tyrion. Het moge duidelijk zijn: het geheim is geen geheim meer.

Het gesprekje in het Godswood vindt plaats tussen Sansa, Arya, Jon en Bran: The Last of the Starks zoals ze het hier zelf uitspreken, en dat is waar de titel van de aflevering naar verwijst. Jon benadrukt overigens dat hij nooit echt een Stark is geweest. Voor wie zal hij kiezen als het erop aankomt: zijn geliefde én tante Daenerys, of de familie waarmee hij opgroeide? Waarschijnlijk krijgen we hier binnen twee afleveringen nog wel een antwoord op.

Bronn sluit een deal met Tyrion

Tyrion en Jaime nemen nog een afzakkertje in het nabijgelegen dorp. Net als de dwerg informeert naar de fysieke eigenschappen van Brienne, komt Bronn binnen met de kruisboog die hij eerder van Qyburn kreeg (en waarmee Tyrion ooit zijn vader doodschoot op het toilet). Hij heeft opdracht gekregen de broers om te leggen maar natuurlijk gebruikt hij deze gelegenheid om een betere deal te sluiten. Tyrion (die eerst nog een bloedneus geslagen krijgt wegens teveel praten) belooft hem Highgarden in plaatsen van Riverrun. Bronn zal die belofte komen opeisen als de strijd is gestreden.

Game of Thrones muziekdoos.

Arya, The Hound en Jon op weg

Wie niet is gebonden aan een bepaalde persoon of afdeling trekt zijn eigen plan. Jaime besluit voorlopig op het liefdesnest te blijven met Brienne. Arya voegt zich bij The Hound, die in King’s Landing nog een rekening heeft te vereffenen waarvan de details niemand wat aangaan (lees: The Hound vs The Mountain oftewel het gevecht van de eeuw met de totaal geschifte broer die hem zijn brandwonden bezorgde).

Jon vertrekt ook, maar hij neemt eerst nog afscheid van van Sam en Gilly, die zwanger blijkt te zijn. Ze willen hun baby Jon noemen als het een jongen is. Jon zegt dat hij hoopt dat een meisje is. Jon en Sam noemen elkaar hun beste vriend ooit en knuffelen. Jon knuffelt ook met Tormund, die terug naar het ‘echte’ Noorden gaat met zijn Wildlings.

Ghost wordt door Jon meegestuurd met Tormund. Het arme beest, dat al zo’n kleine rol heeft de afgelopen afleveringen (volgens sommigen is hij alleen nog in bepaalde scènes geplakt omdat de fans klaagden), is een oor kwijt en verder ook flink gehavend. Volgens Jon zal de direwolf zich in het Noorden beter thuisvoelen. Meer dan een knikje voor Ghost kan er van Jon niet af na al die jaren (misschien kun je een direwolf ook maar beter niet knuffelen). Ghost piept en kermt. Kom hij zijn baasje misschien nog een keer redden in de laatste twee afleveringen?

Verlies van een draak

Deze redelijk ontspannen en romantische aflevering verandert vanaf nu in een totale shit storm. Als Daenerys en haar volgelingen bijna bij Dragonstone zijn, wordt uit het niets haar draak Rhaegal aangevallen. Drie gigantische speren raken hem in de borst en nek en het arme dier stort dood in de zee. We voelen al aan wie hierachter zit en ja hoor, vanachter een rots doemt een deel van Euron Greyjoy’s Iron Fleet op, met op de schepen een aantal megakruisbogen gemonteerd die eerder werden geïntroduceerd door Maester Qyburn, de Hand of the King van Cersei.

Daenerys Targaryen en Drogon, de laatst overgebleven draak. Game of Thrones Seizoen 8, aflevering 4. Foto: HBO.

Euron zit zelf achter de knoppen van de kruisboog die Rhaegal heeft neergehaald. Dany vliegt op de schepen af voor wraak en wordt maar net gemist door een salvo aan nieuwe speren. Ze moet de aftocht blazen, waarna Euron’s mannen de schepen met daarop de Unsullied, Tyrion en Varys beschieten. De vloot wordt volledig aan barrels geschoten. Tyrion, Varys en Grey Worm hebben het overleefd en bereiken een strandje, maar Missandei is vermist.

Missandei gevangen door Cersei

In King’s Landing reageert Cersei verheugd op het nieuws dat Euron komt brengen. Ondertussen laat ze de bevolking van King’s Landing de muren van de Red Keep binnen. Zogenaamd om ze te beschermen, maar eigenlijk om als levend schild te dienen. In haar blijdschap vertelt ze Euron dat hij papa wordt. Wat ze er niet bij vertelt is dat Jaime eigenlijk de vader is. Dan blijkt dat Missandei gevangen is genomen door Euron, en net als voorheen weer aan ketens vastzit.

Euron Greyjoy en Cersei Lannister. Game of Thrones Seizoen 8, aflevering 4. Foto: HBO.

Tyrion en Varys bespreken Jon en Daenerys

Tyrion en Varys – die inmiddels ook op de hoogte is van het feit dat Jon eigenlijk het neefje is van Daenerys – hebben tijdens aflevering 4 een paar goede gesprekken over wat te doen met de troon. Tijdens hun laatste woordenwisseling, nadat de overlevenden van de aanval op zee toch Dragonstone hebben bereikt – wordt duidelijk dat ze er allebei echt anders over denken.

Tyrion wil door met Daenerys, en denkt ook aan een optie waarbij Jon en Dany gelukkig getrouwd zijn en samen de scepter zwaaien. Varys denkt dat Jon een betere claim heeft en een betere koning zal zijn, en vermoedt dat Daenerys hem zal overstemmen binnen een huwelijk. Daarnaast is het geheim over de afkomst toch al uit, en de Noorderlingen zullen Daenerys nooit steunen als ze de waarheid kennen. De Lords van Westeros willen bovendien liever een mannelijke koning volgens Varys (er volgen wat grapjes over piemels, waarvan Varys er geen heeft). Bovendien is Daenerys furieus na het verlies van haar draak, en wil ze nu King’s Landing bestormen, ook al kost dat vele onschuldige mensenlevens.

Grey Worm, Varys, Missandei, Daenerys en Tyrion. Game of Thrones Seizoen 8, aflevering 4. Foto: HBO.

In het laatste gesprek tussen de twee adviseurs worden geen beslissingen genomen, maar Varys geeft aan dat hij zal doen wat nodig is voor het volk, en dat hij hoopt dat ze allebei tot een wijs besluit zullen komen. En dan weet je natuurlijk al hoe laat het is. Zoals Tyrion namelijk terecht opmerkt, heeft deze man al heel wat verschillende vorsten gediend, aangezien hij weigert een tiran te helpen. Varys lijkt nu definitief de kant van Jon te hebben gekozen, ook al wil die zelf geen koning zijn. Hij spreekt het niet uit, maar Varys lijkt zelfs bereid om Dany uit de weg te ruimen als dat nodig blijkt.

Jaime breekt Brienne’s hart

In King’s Landing hoort Jaime wat er gebeurd is met de draak. Hij glipt midden in de nacht weg uit de kamer van Brienne, die hem vindt terwijl hij zijn paard staat op te zadelen. Het is duidelijk dat hij naar Cersei wil, om haar (en hun ongeboren baby) ondanks alles toch te beschermen tegen wat ze over zichzelf heeft afgeroepen. Brienne barst in snikken uit, vertelt Jaime dat hij beter is dan zijn zus en vraagt hem te blijven.

Maar dan zien we dat Jaime ondanks zijn ommekeer naar het goede verteerd is door zijn kwaadaardige zus. Hij vertelt hoe hij een kind uit een toren heeft geduwd voor Cersei (Bran) en hoe hij zijn eigen neef voor haar heeft gewurgd. Hier staat een vrouw voor hem die echt van hem houdt, maar toch kan hij de roep van zijn zus niet weerstaan. Hij rijdt de nacht in en laat Brienne met een gebroken hart achter.

Voor de poorten van King’s Landing, dood van Missandei

Daenerys wil eigenlijk meteen vol in de aanval, maar besluit om toch naar haar adviseurs te luisteren en Cersei eerst een ultimatum te stellen om PR-redenen. Met een flink uitgedund legertje Unsullied en haar adviseurs, zien we Dany in de laatste scène van aflevering vier van seizoen 8 voor de poorten van King’s Landing staan. Daarop staan Cersei, Qyburn, The Mountain, een geketende Missandei en een stuk of tien van de megakruisbogen klaar, dus Drogon bevindt zich een stukje verder terug buiten schootsafstand.

Qyburn wordt naar buiten gestuurd voor het overleg en Tyrion neemt als andere Hand of the King de honneurs waar namens Daenerys. Beide partijen stellen een ultimatum waarbij de andere koningin zich over dient te geven. Dat schiet niet op en Tyrion loopt Qyburn al snel straal voorbij om met Cersei te gaan praten. Die beheerst nog net een impuls om hem door tientallen boogschutters te laten doorboren en hoort een mooie speech van haar broer aan. Hij doet een beroep op haar liefde voor haar kinderen, inclusief het ongeboren kind in haar buik, en even lijkt Cersei met een brok in haar keel overtuigd.

Game of Thrones ketting.

Maar dan verschijnt dat vieze glimlachje weer op haar gezicht. Ze loopt naar Missandei toe en geeft aan dat dit het moment is voor laatste woorden. “Dracarys!”, schreeuwt ze na enige pauze. Dan wordt Missandei onthoofd door The Mountain en valt haar levenloze lichaam voor Tyrion op de grond. Haar geliefde Grey Worm ziet het gebeuren en wendt briesend zijn hoofd af. Een zo mogelijk nog bozere Daenerys stampt tussen haar troepen weg, op weg naar een onvermijdelijke laatste confrontatie met de gehate Cersei.

Trailer Game of Thrones aflevering 5 seizoen 8

Er zijn nu nog maar twee afleveringen te gaan in dit allerlaatste seizoen van Game of Thrones! Onverwacht hebben we afscheid moeten nemen van twee karakters, en niet de minsten: Rhaegal en Missandei. Dit heeft Daenerys natuurlijk furieus gemaakt en de drakenkoningin lijkt niet meer tegen te houden, wat dat ook voor gevolgen mag hebben. In de trailer van aflevering vijf kunnen we zien dat de boel nu echt zal gaan ontbranden.

Jon Snow staat met de Dothraki voor de poorten van King’s Landing, waar ook de Unsullied onder leiding van Grey Worm zich hebben verzameld. Tyrion werpt een paar angstige blikken op een in het duister verscholen Daenerys, die waarschijnlijk voor geen enkele reden meer vatbaar is. De Lannister-troepen in King’s Landing spannen hun megakruisbogen en op zee zien we Euron Greyjoy met samengeknepen ogen naar de lucht kijken. De trailer gaat op zwart met de krijs van een draak.

In de trailer wordt letterlijk geen woord gezegd. We zien enkel onheilspellende beelden met daaronder onheilspellende muziek. Het belooft dan ook een aflevering te worden waarin zeer veel naars zal gebeuren, met de de strijd om King’s Landing als bloedig middelpunt. Vrijwel zeker is dat we wederom afscheid gaan nemen van een aantal karakters, maar van wie is nog even de vraag. We komen hier in onze samenvatting en analyse van aflevering 5 over een week weer uitgebreid op terug!

Meer Game of Thrones

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie