Game of Thrones seizoen 8 aflevering 3: samenvatting & analyse
Dit is onze samenvatting en analyse van Game of Thrones seizoen 8, aflevering 3. Deze 82 minuten durende episode, genaamd ‘The Long Night’, draait volledig om de Battle of Winterfell tussen de levenden onder leiding van Daenerys Targaryen en Jon Snow, en de doden en White Walkers onder aanvoering van The Night King.

Arya Stark (Maisie Williams) tijdens de Battle of Winterfell in Game of Thrones seizoen 8, aflevering 3. Foto: HBO.

Posities innemen

Aflevering drie opent met een bibberende Samwell Tarly, die met een wapen van Dragonglass in zijn handen de poort uitgaat om zich bij de troepen te voegen. Onderweg zien we de jonge Lyanna Mormont, die haar troepen aan het organiseren is.
Dan blijft de camera hangen op Tyrion Lannister, die juist (met enig chagrijn op het gezicht) op weg is naar de cryptes (op bevel van Daenerys). Hij ziet hoe Bran in zijn rolstoel wordt weggereden naar het Godswood, waar hij de Night King naartoe moet gaan lokken. Theon en diens mannen begeleiden Bran.

Ser Davos staat bovenop de muren van Winterfell. Iets verderop de gezusters Stark naast elkaar, Arya en Sansa. Zij zien en horen Jon en Daenerys overvliegen op de draken Drogon en Rhaegal. Buiten staan de troepen klaar: onder aanvoering van Grey Worm de Unsullied te voet met daarvoor te paard de Dothraki. Bij de Unsullied staan ook Podrick, Brienne en Jaime Lannister naast elkaar. Ook Tormund, Beric Dondarrion, Gendry, Dolorous Edd en Sandor ‘The Hound’ Clegane hebben hun plekje gevonden. Sam komt als laatste aan en gaat naast Edd staan: “Oh for fuck’s sake, you took your time…”, zegt Edd.

Melisandre brengt vuur

Het hele achtste seizoen van Game of Thrones hebben we nog niet kunnen genieten van ‘onze’  Carice van Houten als Melisandre, maar in aflevering drie wordt dit ruimschoots goedgemaakt. Iedereen staat te wachten op de eerste vijand die komt aanvallen uit de duisternis, maar dan is daar Melisandre te paard. Ze sommeert Ser Jorah om tegen de Dothraki te zeggen dat ze hun zwaarden omhoog moeten houden. Een paar toverspreuken later ontbranden alle zwaarden, wat een geweldige lichtshow teweeg brengt.

“Valar Morghulis” (All men must die) zegt Melisandre tegen Grey Worm, die op traditionele Bravoosi wijze antwoordt met “Valar Dohaeris” (All men must serve). In het kasteel komt Ser Davos Melisandre al tegemoet (hij wil haar wegens het verbranden van Shireen Baratheon en andere zaken nog altijd doden). Alsof ze zijn gedachten kan lezen zegt ze dat een executie niet nodig is, omdat ze toch de nacht niet zal overleven. Vervolgens wisselt ze een lange staar uit met Arya, en dat krijgt nog een staartje…

Meilsandre (Carice van Houten) speelt een crucial rol in Game of Thrones seizoen 8, aflevering 3. Foto: HBO.

De lichtshow met vlammende zwaarden wordt nog mooier als de Dothraki onder aanvoering van Ser Jorah de nacht instormen (waarom nou niet wachten!?), maar dan wordt snel duidelijk dat dit echt een lange nacht wordt. In de verte zien de achtergebleven levenden de vuurtjes één voor één uitdoven. Slechts een paar van de Dothraki keren terug, inclusief Jorah.
Van een afstand zien Jon en Daenerys het gebeuren. “The Night King is coming”, verklaart Jon. “The dead are already here”, antwoordt Daenerys, voordat ze opstijgt met haar draak.

De mooiste Game of Thrones T-shirts!De doden vallen aan, eerste prominente slachtoffer

De voorhoede van de geallieerden van Winterfell wordt al snel overspoeld door een zwerm aan vechtende zombies. Daenerys biedt wel serieus epische rugdekking samen met Drogon, die hele rijen met ondoden wegbrandt vanuit de lucht. Er steekt echter een ijzige mist/storm op (daar zit de Night King achter), die de draken al snel het zicht op de veldslag ontneemt.

We wisten dat er deze aflevering doden gingen vallen en als we Dolorous Edd een stuntelende Sam te hulp zien komen, voel je dat het moment daar is. Een zwaard in de rug, nog een keer “Sam” fluisteren en het is gedaan met een karakter dat er al sinds seizoen 1 bij is.
Op de muren van Winterfell heeft Arya haar zus ondertussen de cryptes ingestuurd, met een dolk van Dragonglass. “Stick them with the pointy end”, geldt haar uitleg, dezelfde instructie die ze in seizoen 1 van Jon kreeg, en die ze later in deze aflevering zelf ook nog in de praktijk brengt.

Hoewel Brienne, Tormund, Sandor en de andere strijders de nodige slachtoffers maken, worden de good guys serieus naar achteren gedrukt door de grote hoeveelheid ondoden. Kreten als “Fall back!” klinken dan ook al snel. Terwijl iedereen zich naar binnen de muren snelt, moeten Grey Worm en zijn Unsullied de aftocht dekken. Cruciaal punt hierbij is dat Daenerys en Drogon een gracht met houten staken aansteken, maar door de ijzige mist botsen Jon en Dany tegen elkaar op, en is de Khaleesi het spoor even bijster.

Als ook aansteken met brandende pijlen en fakkels niet lukt, is het tijd voor een epic Melisandre-moment. Beschermd door Unsullied komt ze naar voren en begint ze haar spreuken op te zeggen. Net voordat de doden de houten staken (en haar) bereiken, vliegt alles toch in de brand en wordt Winterfell omgeven door een beschermende ring van vuur.

Game of Thrones muziekdoos.

Gevecht verplaatst zich naar binnen de muren

In de cryptes wil Tyrion graag naar buiten, maar Sansa zegt dat het geen verschil zou maken. Het gesprek komt op hun huwelijk. Volgens Sansa was Tyrion de beste man die ze heeft gehad (oké, de anderen waren Joffrey en Ramsay… maar toch). Evengoed zou een nieuwe relatie geen succes worden vanwege Tyrions loyaliteit aan Dany, aldus Sansa. En dat maakt Misandei weer boos, want Dany is haar BFF. Kleine probleempjes in het licht van wat hier straks nog staat te gebeuren.

In het Godswood vertelt Theon aan Bran dat hij spijt heeft van al zijn slechte daden (ter herinnering: zoals het innemen van Winterfell, het doden van onschuldige wezen etc.). Bran is koel als altijd en legt uit dat alle beslissingen Theon hebben gebracht waar hij moet zijn, hier en nu.
Dan is het tijd om de Night King te lokken. Brans ogen rollen weg, hij begint te wargen en we zien hoe hij met behulp van raven de Night King opzoekt, die hoog boven de wolken op zijn ijsdraak vliegt en een hand richting Bran uitsteekt.

Buiten is de tijdelijke onderbreking van het vechten snel voorbij. De Ondoden – de naam zegt het al – geven niets om doodgaan en al snel komen ze op het ingenieuze plan om via zelfopoffering een brug van lichamen over de brandende staken te bouwen. Binnen de kortste keren stormen ze massaal op de muren van Winterfell af, waar bekende strijders ze staan op te wachten.
De eerste paar vijanden worden nog makkelijk weggeveegd, maar al snel zijn het er gewoonweg teveel voor Jaime, Brienne, Beric, Podrick en de rest.

Als het serieus al snel fout dreigt te gaan, is daar ineens Arya. Het door Gendry gemaakte wapen blijkt een demonteerbare speer te zijn. Als een ware ninja-strijder hakt ze ene na de andere zombie omver in een vrij epische scène. Maar ook Arya is slechts een mens, en na enige tijd klapt ze tegen een muur aan, wat een fikse hoofdwond en een hoop twijfel veroorzaakt. Het gevecht verplaatst zich ondertussen naar de binnenplaats.

Game of Thrones ketting.

Tweede prominente slachtoffer en drakengevecht

Op de binnenplaats van Winterfell houden de mannen van Lyanna Mormont dapper stand, maar dan speelt het leger van de Night King een troefkaart uit. Een ondode reus doorbreekt de houten barrières en richt serieuze schade aan. De dappere Lyanna stormt in wanhoop op de reus af, die haar optilt en haar lichaam kraakt. Met haar laatste krachten steekt ze de vijand echter in zijn blauwe oog, die daarmee ter aarde stort. Het tweede prominente slachtoffer is een feit, maar het was niet voor niets.

Sandor Clegane is ondertussen bang voor het vuur en verklaart aan Beric dat het allemaal geen zin heeft, omdat ze tegen de doden vechten. “Tell her that!”, zegt Beric terwijl hij wijst naar Arya die haar vege lijft probeert te redden. Een blik op zijn oude maatje lijkt The Hound eindelijk wakker te schudden.

Hoog in de lucht strijden Jon en Daenerys ondertussen met de Night King. Het is een episch drakengevecht, dat helaas niet nog het gewenste resultaat oplevert en onbeslist eindigt.

Derde prominente slachtoffer, ontmoeting Arya en Melisandre

Arya denkt even te kunnen schuilen in de bibliotheek, maar die blijkt al snel vol met ondoden met een honger naar vlees én kennis. Met wat slimmigheden komt ze nog de bieb uit, maar al snel heeft Arya toch een horde zombies achter zich aan. Gelukkig zijn daar Beric en Sandor om haar te hulp te schieten. Een spannende achtervolging door de gangen van Winterfell volgt. Beric dekt de aftocht en wordt het derde slachtoffer van deze aflevering. Arya en Sandor zoeken dekking in een zaal waar ze de deur kunnen barricaderen. Daar wacht Melisandre ze op.

“The Lord of Light brought him back for a purpose. Now that purpose has been served”, zegt Melisandre op de haar bekende koude en mysterieuze manier over het heengaan van Beric, die al meerdere malen eerder stierf en weer tot leven werd gebracht. Ze spreken over de voorspelling die Melisandre in seizoen drie over Arya deed, en dat ze verklaarde dat Arya vele ogen zou doen sluiten. “Brown eyes, green eyes and blue eyes,” herhaalt Melisandre de woorden van haar profetie, en dan lijkt er bij Arya iets te klikken.
“What do we say to the god of death?”, vraagt Melisandre aan Arya. “Not today”, luidt het antwoord van Arya, die daarna de kamer uitrent.

De onaantastbare Night King

Op meerdere fronten komt de strijd nu toe een climax, en het ziet er niet goed uit. In het Godswood houden Theon en zijn mannen de doden eerst nog af, maar uiteindelijk is hij als enige over om Bran te beschermen.

Jon Snow en Dany slagen erin de Night King van zijn draak te krijgen, maar op de grond blijkt de vileine schurk ongedeerd. Gelukkig heeft Daenerys nu eindelijk een kans om de slechterik te verbranden. Ze laat een enorme ‘Dracarys’ op hem los, maar hij komt zonder enige schade en met een vuig glimlachje onder de vlammen vandaan tevoorschijn. Dany moet vervolgens snel wegvluchten voor de ijsspeer van de Night King, die haar al eens eerder een draak kostte.

The Night King is ongedeerd na een ‘Dracarys’ van Drogon. Game of Thrones seizoen 8, aflevering 3. Foto: HBO.

Jon zet te voet de achtervolging in, maar de Night King zet zijn meest krachtige troef in. Met een simpel handgebaar wekt hij alle doden op het slachtveld tot leven, tot en met Dolorous Edd en Lyanna aan toe. Zo kan de Night King ongeschonden doorlopen, op weg naar het Godswood, vergezeld door zijn langharige White Walkers.
Deze resurrectie van doden wordt door het hele kasteel gemerkt. Hadden Jaime, Brienne en de rest net enigszins de boel onder controle, begint het hele circus weer opnieuw. Het lijkt een onmogelijke opgave en de good guys worden steeds meer (letterlijk) in een hoek gedrukt.

Zelfs in de cryptes komen nu doden tot leven. Deze theorie was de laatste weken al vaak geopperd en komt dus uit. Al snel richten de Starks uit lang vervlogen tijden een slachting aan onder de onbewapende schuilers, vooral vrouwen en kinderen. Tyrion en Sansa verstoppen zich in eerste instantie nog. Nadat de dwerg een handkus geeft aan zijn ex-vrouw, stort hij zich toch in het geweld.

De ontknoping, nog meer prominente slachtoffers en een verrassing

Dany schiet Jon te hulp door een arsenaal aan doden weg te branden, maar haar draak wordt hierdoor wel naar de grond getrokken. Op de grond wordt ze bijgestaan door Ser Jorah, terwijl ze worden omringd door nog meer vijanden.

Jon heeft het kasteel kunnen bereiken. Hij zit nog steeds achter de Night King aan, maar die achterhalen gaat niet lukken. De ijsdraak richt enorme schade aan en van alle kanten tuimelen meer en meer ondoden over de kasteelmuren naar binnen. Er is simpelweg geen ontkomen aan en Jon moet wel dekking zoeken.
Alle prominente vechters aan de goede kant worden getoond in deze prachtige scène waarin Jon zich tevergeefs een weg door het geweld probeert te banen. Hartverscheurend is het moment waarop hij besluit een overrompelde Sam niet te helpen. Bran bereiken en de Night King doden is het belangrijkste, maar er is simpelweg geen doorkomen aan. Uiteindelijk springt Jong uit de dekking tevoorschijn om de ijsdraak aan te vallen. Het lijkt een zelfmoordactie.

De Night King is aangekomen bij het Godswood. “Theon”, zegt Bran. “You’re a good man. Thank you.” Zijn naam is eindelijk gezuiverd en dat is alles waar Theon op uit was sinds hij het verkeerde pad op ging. In een laatste wanhoopsoffensief valt hij de Night King aan, die hem eenvoudig pareert en met een speer doorboort. Prominent slachtoffer nummer vier.

Nu is het gevreesde moment daar. De Night King loopt op Bran af en ze wisselen een blik uit. Bran kijkt voor het eerst in lange tijd verslagen. Dit is het speciale slachtoffer dat de Night King had uitgezocht om de aarde in duisternis te hullen. Als de Night King naar zijn wapen grijpt, zien we een shot van één van zijn White Walkers, wiens haar door een windvlaag opveert. Als hij bijna zijn zwaard te pakken heeft, sprint Arya uit de achtergrond het beeld in. Razendsnel draait de Night King zich om en grijpt haar bij de keel. Haar dolk van Valyrian Steel, dezelfde die in seizoen 1 werd gebruikt voor de moordaanslag op Bran die in coma lag, valt uit haar handen en alles lijkt voorbij.
Maar dan vangt Arya de dolk met haar andere hand, en steekt ze hem in de buik van de Night King. Die bevriest en spat in duizenden stukjes uiteen. Hetzelfde gebeurt met zijn hoogste officieren, de ijsdraak en zo als dominostenen ook de rest van het leger.

De strijd is gestreden, de Night King en zijn leger zijn verslagen.

Profetie is uitgekomen

De profetie van Melisandre is uitgekomen. Arya heeft vele ogen gesloten, en nu ook een paar blauwe. De herijzenissen van Beric zijn nu ook verklaard. Hij moest terugkeren om Arya te kunnen beschermen.
Melisandre zelf heeft vele gruwelijkheden uitgericht, maar zoals ze zelf altijd al verklaarde, was het uiteindelijk om de Lord of Light te dienen en de duisternis te verslaan. Nu is haar werk gedaan, en kan ze ook haar laatste voorspelling over haar eigen dood laten uitkomen. In de laatste scène van deze aflevering loopt ze kasteel Winterfell uit terwijl het langzaam licht begint te worden. Ser Davos ziet hoe ze haar magische ketting afwerpt en langzaam in de oude vrouw verandert die ze eigenlijk is. Melisandre loopt verder de sneeuw in en zakt dan in elkaar. Prominent slachtoffer nummer vijf. Dag Carice, je was geweldig!

Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) rouwt om Ser Jorah Mormont (Ian Glen). Game of Thrones seizoen 8, aflevering 3. Foto: HBO.

Prominent slachtoffer nummer zes is Ser Jorah Mormont. Daenerys heeft het overleefd, maar hij bezwijkt aan zijn verwondingen. Dany barst in huilen uit. Drogon landt en buigt zich ter bescherming over haar en Jorah heen.

Trailer aflevering 4

De slag om Winterfell is gestreden – en gewonnen door de levenden – maar de oorlog om The Seven Kingdoms is nog niet voorbij. Er zijn nog drie afleveringen te gaan in Game of Thrones seizoen 8. Volgende week is het tijd voor aflevering 4 en daarvan is al een trailer verschenen.

Op Winterfell houdt Daenerys een overwinningsspeech voor de overlevenden. “We have won the great war, now we will win the last one.” Ondertussen zien we beelden van soldaten aan beide zijdes. De gehavende troepen aan de kant van Winterfell, en Cersei’s leger met de manschappen van Euron Greyjoy en The Golden Company.

Tussendoor laat de trailer een aantal andere shots zien, zoals een waarin Daenerys, Jon, Arya en andere prominente overlevenden met fakkels buiten Winterfell lopen, terwijl een groot publiek toekijkt. Waarschijnlijk gaat het om een crematie van de overledenen.
We zien ook hoe Jon, Ser Davos en waarschijnlijk Sam (want Gilly kijkt toe) te paard Winterfell verlaten. Daarnaast zijn er shots van Daenerys met een boze draak achter haar, Euron die op zijn knieën gaat voor Cersei en een zoenende Arya (met Gendry, hopen we toch althans).

Aan het einde zegt Dany nog: “We rip her out, root and stem”. Oftewel: Cersei gaat eraan.

Lees ook onze andere samenvattingen van Game of Thrones seizoen 8:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie