Game of Thrones seizoen 8 aflevering 1: samenvatting & analyse
Na twintig maanden wachten is seizoen 8 van Game of Thrones eindelijk hier. Hollywoodnieuws zag de eerste aflevering. In dit artikel vind je per scène een samenvatting van wat er allemaal gebeurde (heel veel!) in aflevering 1 genaamd ‘Winterfell’, en geven we een analyse van wat het allemaal betekent of zou kunnen betekenen. Ten slotte blikken we met een trailer alvast vooruit op aflevering twee van seizoen acht.

Let op: Spoilers!

 

Jon Snow en Daenerys Targaryen in Game of Thrones seizoen 8. Bron: HBO / Ziggo.

Veranderde intro

De intro van Game of Thrones met de mechanische kaart van Westeros heeft een grote make-over gekregen voor dit seizoen, waarin ook de ontwikkelingen van het verhaal zijn verwerkt. Het begint bij The Wall, waar nu een groot gat in zit en waar een blauwe gloed doorheen stroomt – het ijzige leger van de Night King. Voor de eerste aflevering volgen hierna vooral talloze vogelvluchtshots door Winterfell en King’s Landing. Van die eerste zien we nu bijvoorbeeld de grote zaal en cryptes, terwijl we in King’s Landing de grote anti-drakenkruisboog en de Iron Throne tegenkomen. Op de koperen banden van de Westeros-aardbol komen tussendoor nieuwe afbeeldingen langs van draken, wolven en leeuwen.

Legers verzamelen zich bij Winterfell

En dan begint Game of Thrones seizoen 8 aflevering 1 echt. Een menigte heeft zich buiten Winterfell verzameld om een leger te zien arriveren. Een klein jongetje probeert tussen volwassenen door een goed plekje te vinden om alles te zien, net zoals Arya Stark ooit deed in de allereerste aflevering, toen koning Robert Baratheon aankwam in het Noorden. Nu staat zij weer tussen het publiek, maar er arriveert geen koning maar een koningin. Daenerys Targaeryen leidt te paard haar Unsullied en Dothraki het kasteel binnen, met naast haar bondgenoot en geliefde Jon Snow. Terwijl Jon langsrijdt kijkt Arya naar haar middel. Daar hangt – buiten beeld – haar zwaard dat ze ooit van Jon kreeg. Ze lijkt zich te beseffen hoeveel er is veranderd sinds ze elkaar voor het laatst zagen op dit kasteel.

Door de ogen van Arya zien we dat zich in de processie ook Sandor ‘The Hound’ Clegane en Gendry bevinden, twee personen aan we zie nogal verschillende herinneringen bewaard, getuige haar eerst fronsende en dan lachende gezicht.

Een koets voert Tyrion Lannister en Varys mee. De eerste tekst van dit seizoen is voor de dwerg, die een grapje maakt dat iets te maken heeft met kou, vriezen en (een gebrek aan) testikels. Ook Grey Worm en Missandei, dienaren van Daenerys en tevens elkaars geliefden komen mee in de stoet, en kunnen – net als hun koningin – rekenen op kwade blikken van de stugge bevolking. De bevolking heeft echter wat anders hun hoofd als er ineens een brul klinkt en de draken van de Khaleesi arriveren. Drogon en Rhaegal boezemen veel toeschouwers angst in. Ook Arya en – vanaf de kasteelmuren – Sansa kijken vol bewondering naar de wezens die ze alleen van verhalen kennen.

De mooiste Game of Thrones T-shirts!IJzige ontmoeting en kritiek op Jon

Op het binnenplein van kasteel Winterfell knuffelt Jon Snow zijn ‘halfbroer’ Bran en ‘halfzus’ Sansa Stark (dat ene geheimpje wordt straks nog onthuld). Daenerys wordt aan hen voorgesteld en al snel wordt duidelijk dat Sansa het niet heeft op de drakenkoningin. Bran deelt mede dat er voor uitgebreide kennismakingen geen tijd is, aangezien de Night King (die Bran volgens een populaire complottheorie is) de draak Viserion heeft gebruikt om door de Wall heen te breken.

Tijd dus voor een vergadering in de grote zaal van Winterfell, met daarbij aanwezig onder andere de nieuw gearriveerde gasten en de Lords van het Noorden.

De jonge Lord Umber krijgt allereerst opdracht om zijn mensen snel naar Winterfell te krijgen. Het lijkt een onschuldig momentje, maar dat blijkt later in de aflevering toch anders te liggen. De ook al jonge Lyanna Mormont neemt dan het woord: ze is niet blij dat Jon Snow de titel ‘King of the North’ heeft weggeruild om hulp van Daenerys te krijgen. Jon en later ook Tyrion proberen uit te leggen dat dit de enige optie was. “We vechten samen of gaan dood”, aldus Tyrion. De dwerg krijgt hoongelach over zich heen als hij meldt dat de Lannister-hulptroepen binnenkort komen meevechten. Dat gelooft natuurlijk niemand, inclusief de kijkers, en terecht.

De vergadering wordt nog een tandje ijziger als Sansa vraagt hoe ze in vredesnaam al deze legers te eten moet gaan geven, en twee volwassen draken. En draken, wat eten die eigenlijk? Daenerys heeft het antwoord: “alles waar ze zin in hebben.” Jon zit letterlijk tussen hen in aan tafel en voelt zich er nogal ongemakkelijk bij.

Sansa gelooft Tyrion niet

In deze aflevering van Game of Thrones wordt veel verteld via blikken. In de introductie van dit seizoen zagen we dat al mooi aan de reacties van Arya op iedereen die Winterfell binnen kwam rijden (of vliegen), nu is het de beurt aan Tyrion. Op de kantelen van het kasteel ziet hij zijn ex-vrouw Sansa (een door Joffrey gedwongen huwelijk, weet u nog wel) staan te smiespelen met – hoe die man ook alweer? – Lord Yohn Royce, een bondgenoot van Winterfell. Tyrion onderbreekt het onderonsje om even bij te praten met Sansa. Ze complimenteren elkaar met elkaars titels: “Lady of Winterfell” en “Hand of the Queen”, al hangt dat laatste volgens Sansa af van wie de Queen is… Ze krijgt even later nog een mic drop-moment als Tyrion zegt dat ze elkaar voor het laatst spraken op Joffrey’s bruiloft, volgens Tyrion een miserabele gebeurtenis. Sansa antwoordt met “It had its moments”, waarmee ze verwijst naar de vergiftiging en dood van haar ex-verloofde, oftewel Tyrions monsterlijke neefje Joffrey, die Sansa nogal naar behandelde (bijvoorbeeld door lachend haar vader te laten onthoofden terwijl hij had beloofd hem te zullen sparen. Als je Sansa een beetje koud en gemeen vindt, denk dan nog eens terug aan die periode en ook haar verblijf bij Ramsay Bolton, want dat alles heeft haar zo gemaakt).

Het gesprekje eindigt met Sansa die vertelt dat ze Tyrion nogal dom en naïef vindt, omdat hij gelooft dat de hulptroepen van zijn zus echt onderweg zijn. Tyrion gelooft dat Cersei “iets heeft om voor te leven”. Het wordt niet uitgesproken maar nog even ter herinnering: datgene is een baby in haar buik, die erin is gestopt door haar tweelingbroer Jaime, die we overigens óók nog gaan zien in deze aflevering.

Arya en Jon herenigd

Jon staat in het Godswood diep na te denken of te bidden (misschien wel of Sansa en Daenerys alsjeblieft vriendinnen kunnen worden) als hij ineens wordt beslopen door Arya. Hoe ze dat voor elkaar kreeg, vraag Jon haar geschrokken, waarop Arya hem vraagt hoe Jon een mes in z’n hart heeft overleefd. “Niet”, antwoord hij, hiermee nog maar eens aangevend hoe lang ze elkaar niet hebben gezien. Dan wordt er toch gelachen en geknuffeld (het mocht wel eens na alle kou in de lucht). Maar echt leuke gespreksonderwerpen zijn er natuurlijk niet. Arya liegt als Jon vraagt hoe vaak ze Sting heeft gebruikt, het zwaard dat ze van haar ‘halfbroer’ kreeg in het eerste seizoen. “Eén of twee keer”, aldus de gediplomeerde moordenaar.

Snow ontdekt dan dat zijn zusjes het inmiddels wat beter kunnen vinden. Tijdens de laatste knuffel herinnert ze hem eraan dat hij niet moet vergeten wie zijn familie is. Een fronsende blik laat zien dat Jon zich realiseert dat de kleine Arya niet meer blind idolaat van hem is, en misschien zelfs wel een beetje gevaarlijk kan zijn.

Tijd voor Cersei

Een rood kasteel op een rots, zwaar bepantserde soldaten en Qyburn die aan komt gekropen. Dan weten we hoe laat het is: Cersei! Met het bekende zuinige mondje, samengeknepen ogen en weer iets langer geworden bloempotkapsel staat ze naar de zee te kijken. Qyburn heeft “vreselijk nieuws”, want de doden zijn door de Muur heen gebroken. Het zuinige mondje trekt zich samen in een valse glimlach terwijl achter haar het zwaarbepantserde lichaam van Gregor ‘The Mountain’ Clegane opduikt. Oh, dit is nu al smullen. “Good” is het enige dat Cersei zegt, en als ze wegloopt zien we achter haar een grote vloot in zee liggen.

Waarom vindt Cersei dit ook alweer goed? Nou, in feite wil ze van de chaos gebruik gaan maken om haar macht uit te breiden. Het idee is grofweg dat alle levenden (behalve de Lannisters) en niet-levenden elkaar afslachten, zodat zij als enige overblijft. Dat ging in het vorige seizoen zelfs Jaime een beetje te ver en daarom heeft hij haar ook verlaten.

Cersei Lannister. Bron: HBO / Ziggo.

Op de vloot zien we vervolgens een lachende Euron Greyjoy, de gekke oom van Theon en Yara die zijn macht vooral wil gebruiken om in de broek van Cersei te komen (over smaak valt niet te twisten zullen we maar zeggen). Hij lacht omdat hij de befaamde Golden Company aan boord heeft, een leger huurlingen uit Essos (het continent waar de verhaallijn van Daenerys begon in seizoen 1, met de verschillende Free Cities schuine streep slavensteden.
Onderdeks plaagt Euron zijn nichtje Yara een beetje, en legt hij in vrij simpele bewoordingen nog eens uit dat het hem echt met name gaat om seks met Cersei.

In de volgende scène zit Cersei op de Iron Throne (hello old friend) en komt Euron samen met de baas van de Golden Company langs. Hij blijkt Captain Strickland te heten en 20.000 man te hebben meegenomen (Euron heeft er een paar omgelegd onderweg, zo blijkt, maar dat “waren toch geen goede vechters”, aldus Euron). Tot Cersei’s teleurstelling zijn er alleen geen olifanten meegekomen. Als Strickland weg is flirt/dreigt Euron nog wat met Cersei en tot ieders verbazing praat hij zichzelf haar bed in. The Mountain vind het niet leuk. In een gesprekje na de daad (dat wat later in de aflevering zit) legt Euron uit dat hij “een baby in Cersei wil stoppen”. Ze zegt dat ze wel van die arrogantie houdt, maar dat is duidelijk niet wat ze echt voelt. Ze lijkt Euron te willen gebruiken als ‘vader’ voor haar ongeboren baby, want je oom die ook je vader is, is ook in Westeros nog steeds een taboe.

Game of Thrones ketting.

Tijd voor Bronn!

Waar was Bronn ook alweer gebleven? Oh ja, in King’s Landing, en hij wil daar net gaan genieten van drie dames van plezier (volledig in Game of Thrones-stijl inclusief functioneel naakt), als hij door de gluiperd Qyburn wordt onderbroken. Die stopt een kruisboog in zijn hand, met het verzoek van Cersei of hij daarmee Jaime en Tyrion wil omleggen, mochten de White Walkers daar niet in slagen. Een dramatische verwijzing van Cersei naar de wc-dood van papa Twyin Lannister, die door Tyrion met dezelfde kruisboog werd doorboord (waarna Jaime hem hielp ontsnappen). Het doet Bronn de heerlijke uitspraak ontvallen: “That f*cking family…”.

Theon redt Yara

Theon is weer een beetje een man geworden, want hij redt Yara van de boot waarop ze gevangen zit. Ze geeft hem een klein kopstootje (hij liet haar in eerste instantie immers aan haar lot over, de lafaard). Yara wil naar de Iron Islands gaan om een terugvalbasis op de zetten voor Daenerys, maar ze geeft Theon haar zegen om naar Winterfell te gaan, om daar voor te Starks te vechten. Die familie heeft hij natuurlijk uitgebreid verraden in het verleden, iets wat hem duidelijk al een tijdje dwars zit.

Vliegen met draken en gesprekjes in Winterfell

Terug op Winterfell trakteert het komische trio Varys-Tyrion-Davis ons op grapjes en wat perspectief. The Onion Knight stelt voor dat Jon en Daenerys in het huwelijksbootje stappen. Varys twijfelt of ze wel zoveel invloed hebben, maar de romantiek hangt in elk geval duidelijk in de lucht, zo blijkt in de volgende scène als Jon en Dany samen op een drakenjoyride gaan. Er wordt heftig gezoend bij een prachtige waterval. De draken zijn er niet zo blij mee. Daenerys bagatelliseert als zoveel moeders tegenwoordig het gegrom van haar kindjes, maar Jon is er stiekem niet gerust op.

Arya praat ondertussen bij met The Hound, die een Dragon Glass-bijl komt ophalen bij Gendry. Hoewel ze hem voor dood heeft achtergelaten (en beroofd, zo voegt Arya zelf toe), vindt hij haar toch wel een “cold little b*tch”, aangevuld met “guess that’s why you’re still alive”, wat in The Hound-taal betekent “ik hou van je en ik respecteer je enorm”. Arya bestelt een mysterieus ogend wapen bij Gendry en ondertussen flirten de twee wat. In de pilot is ons ooit een bruiloft tussen Stark en Baratheon beloofd…

Elders in het kasteel komt Jon langs bij Sansa op de kamer. Het wordt ouderwets bekvechten. Zij is nog steeds boos en vraagt zich af waarom Jon eigenlijk z’n kroon heeft afgestaan aan Daenerys: voor haar leger, of voor haar. Les van dit gesprek: Sansa is jaloers op de looks van Khaleesi.

Op weer een andere plek komt Daenerys samen met Ser Jorah de kamer van Sam binnen. Die is zijn schattige, stotterende zelf als hij complimenten krijgt voor het genezen van Jorah. Als het gesprek op Sam’s familie uitkomt verandert de sfeer nogal. Want oeps, zo herinnert Dany zich, die heb ik laatst levend laten verbranden door mijn draken omdat ze geen trouw wilden zweren (Interessant, in de scene hiervoor heeft Jon nog tegen Sansa gezegd dat Daenerys niet haar vader is, maar die stond er juist om bekend mensen levend te laten verbranden…).
Die lieve Sam excuseert zich nog en komt buiten Bran ‘De Robot’ Stark tegen, die Sam nog een extra last bezorgd door hem op te dragen dat hij nu aan Jon mag gaan vertellen wat diens echte afkomst is.

En daar gaan we gelijk mee door. Jon is een kaarsje voor ‘papa’ Ned Stark aan het branden in de cryptes als Sam binnen komt stommelen. Er wordt eerst even lekker geknuffeld maar dan vertelt Sam dat hij weet van de executie van zijn familie. Jon blijkt daar echter weer niets van te weten. Het gesprekje komt uit op koningschap en dan ziet Sam zijn kans om de bom te droppen die je als twee jaar wist dat zou komen. “Jouw moeder is Lyanna Stark, en je vader Rhaegar Targaryen!” Dit betekent dat Jon de ‘rechtmatige’ troonopvolger is (die is er natuurlijk helemaal niet meer inmiddels) zo legt Sam uit, maar je ziet Jon vooral malen over hetgeen dat Sam nu juist niet heeft uitgesproken, namelijk dat Daenerys zijn tante is, en dat hij eerder die dag dus zijn tante heeft staan tongen bij een waterval.

Jon parkeert het incestueuze aspect van deze onthulling maar even en zegt: “Daenerys is onze koningin”, waarop Sam antwoordt met: “Dat zou ze niet moeten zijn.” Jon: “Dat is hoogverraad!”. Sam: “Het is de waarheid…”
En dan stelt Sam een prangende vraag die belangrijk zal gaan worden: zal Daenerys, net als Jon, ten behoeve van haar volk een kroon willen opgeven? (Spoiler: no way).

Mocht het overigens na het wapens smeden, het arriveren van duizenden troepen etc. nog niet duidelijk zijn: er worden gedurende de aflevering ook grachten gegraven, tentenkampen opgeslagen en allerhande andere voorbereidingen getroffen die maar tot één ding kunnen leiden: de gigantische Battle of Winterfell (vermoedelijk in aflevering drie).

Game of Thrones muziekdoos.

Lord Umber teruggevonden

Even terug naar eerder deze aflevering, toen Lord Umber erop uit werd gestuurd om snel zijn troepen naar Winterfell te krijgen. Dat blijkt niet helemaal goed te zijn afgelopen. Het arme joch wordt namelijk aan een muur gespijkerd teruggevonden aan de muur van kasteel Last Hearth (in de buurt bij Castle Black, redelijk ver ten noorden van Winterfell) met in de vorm van een spiraal afgehakte ledematen om hem heen. Cadeautje van de Night King. Beric Dondarrion (met vlammend zwaard en ooglap), Dolorous Edd en Tormund staan ernaar te kijken als het mannetje ineens op een duivelse manier ‘tot leven’ komt en begint te schreeuwen. Beric zet hem in de brand maar het gebrul duurt nog even voort.

Het moge duidelijk zijn: de doden zijn onderweg naar Winterfell…

Laatse scène, terug in Winterfell. Een mysterieus, wankel ogend figuur komt op een paard de poorten van Winterfell door. Hij lijkt zijn gelaat te verstoppen. Het is toch geen White Walker? Nee, het is Jaime Lannister. Hij kijkt schijnbaar tevreden om zich heen als de kap afgaat, totdat hij Bran Stark ziet. Het jochie dat hij jaren geleden uit een toren smeet omdat hij toeschouwer was van een vrijpartij tussen Jaime en zijn tweelingzus Cersei, geeft hem nu vanuit z’n rolstoel een ijskoude death stare. Maar is dit Bran nog wel?  Of de Night King? Of een robot? Zoveel vragen, en de antwoorden komen als het goed is snel.

Trailer Game of Thrones aflevering 2

Klein tipje van de sluier voor aflevering 2 ten slotte, want de trailer hiervoor is al vrijgegeven. Bekijk hem hieronder!

Lees ook onze andere samenvattingen van Game of Thrones seizoen 8:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie