Game of Thrones seizoen 8 aflevering 2: samenvatting & analyse
Welkom bij onze recap van Game of Thrones seizoen 8 aflevering 2. In dit artikel vind je een samenvatting en analyse van alles wat er gebeurde in deze aflevering genaamd ‘A Knight of the Seven Kingdoms.’

(Check hier onze samenvatting van aflevering 1.)

Opbouw naar Battle of Winterfell

Aflevering 2 van Game of Thrones seizoen 8 speelt zich volledig af in kasteel Winterfell. We zien deze keer helemaal niets van wat Cersei, Euron Greyjoy en de Golden Company aan het uitspoken zijn. Ook zien we de draken van Daenerys trouwens niet maar Ghost, de direwolf van Jon Snow, komt wel eindelijk weer even in beeld. Er wordt opgebouwd naar een grootse slag bij het kasteel tussen de levenden en de doden: The Battle of Winterfell. Grote katapulten worden getest, wapens van Dragonglass worden gesmeed en andere defensiewerken worden opgetuigd. Temidden van dit alles staan vooral de persoonlijke connecties tussen de verzamelde karakters centraal.

De mooiste Game of Thrones T-shirts!Jaime mag meevechten

De aflevering begint in de grote zaal van Winterfell, waar over het lot van Jaime Lannister wordt vergaderd. Hij kwam aan het einde van de vorige aflevering aan in Winterfell. Jaime wil meevechten, maar Daenerys is niet vergeten dat de ‘Kingslayer’ haar vader heeft vermoord. Sansa is boos omdat Jaime haar vader aanviel in de straten van King’s Landing. Jaime brengt ook nog eens slecht nieuws: Cersei’s legers komen niet. Hij wil zelf wel vechten voor de levenden, maar zegt eerlijk dat hij de dingen uit het verleden voor zijn familie deed, en opnieuw zou doen als hij de kans kreeg. “The things we do for love”, zegt Bran in een ijzingwekkende verwijzing naar Jaime’s uitspraak voordat die hem in de eerste aflevering ooit uit het raam gooide, omdat hij had gezien hoe Jaime het met zijn dus Cersei deed. Dat heeft Bran overigens aan niemand verteld verder.

Jaime Lannister staat terecht. Game of Thrones seizoen 8 aflevering 2. Foto: HBO.

Tyrion schiet Jaime te hulp maar Daenerys kapt hem af, boos dat haar Hand de hulp van diens zus te rooskleurig inzag.
Uiteindelijk is het Brienne of Tarth die garant staat voor Jaime. Hij beschermde haar toen ze samen gevangen waren en verloor daarmee zijn hand. Hij bewapende Brienne bovendien, zodat ze uiteindelijk Sansa kon redden. Jaime is een man van eer en dus staan Sansa, Jon en Snow toe dat hij zich bij het leger voegt.

Jaime praat met Bran, Tyrion en Brienne

In het Godswood hebben Jaime en Bran na afloop nog een onderonsje. Jaime biedt zijn excuses aan voor de duw uit de toren van lang geleden. Bran legt uit dat hij deze waarheid verborgen heeft gehouden omdat Jaime levend meer nut heeft dan dood.

Nu Jaime in gratie is aangenomen, is het tijd voor een goed gesprek met zijn broer Tyrion. Leukste moment hiervan is Tyrion die erover fantaseert om als ondode naar King’s Landing te gaan om Cersei om te leggen.
Dan gaat Jaime ook nog even bij Brienne langs om de tactieken te bespreken. Al snel onderbreekt ze hem met de opmerking dat ze hem normaliter al lang zou hebben beledigd. Jaime zegt niet meer de vechter te zijn die hij ooit was, maar vraagt of hij toch onder Brienne kan dienen in de aankomende strijd. Ze accepteert.

Game of Thrones muziekdoos.

Strijdplannen en wachten op het gevecht

Tormund en de anderen komen terug van hun ontdekking bij kasteel The Last Hearth, waar vorige aflevering de kleine Lord Umber aan de muur gespiest bleek door de doden. Hun boodschap is dat de vijand bij Winterfell zal aankomen voordat de zon opnieuw opkomt. En zo begint het wachten op de slag die vermoedelijk veel slachtoffers zal gaan eisen. Aflevering drie wordt waarschijnlijk nogal verdrietig, maar nu is het tijd voor mooie momenten.

Eerst tussen Sansa en Daenerys, die eindelijk lijken te bonden als leidende vrouwen die al het nodige hebben meegemaakt, met mannen en andere zaken. Net als het vriendelijk lijkt te worden vraagt Sansa aan Daenerys hoe het zit met de status van het Noorden na de aankomende slag. Want ze hebben gezworen nooit meer trouw te zweren aan een hogere vorst. Dany wordt gered door de aankondiging dat Theon met zijn mannen is gearriveerd bij Winterfell. Als hij verklaart voor Winterfell te willen vechten, springen bij Sansa de tranen in de ogen. Alles lijkt vergeten en vergeven en de vraag over onafhankelijkheid van het Noorden wordt voor nu geparkeerd.

Overleg over de aankomende strijd. Jon Snow en Arya Stark. Game of Thrones seizoen 8 aflevering 2. Foto: HBO.

Voordat de lange nacht van wachten begint, moet er nog worden vergaderd over het strijdplan. Zo’n beetje alle prominente karakters verzamelen zich rondom de kaart van Jon Snow, die uitlegt dat de levenden zwaar in de minderheid zijn, en dat ze vechten tegen een vijand die onvermoeibaar is. De Night King wordt als zwakke plek aangemerkt: als we hem uitschakelen hebben we hem misschien een kans, want al zijn volgers zijn door hem gemaakt. Om de Night King te lokken, zal Bran in het Godswood wachten, beschermd door Theon en zijn Ironborn en de draken op grotere afstand. Bran laat de markeringen op zijn arm zien en legt uit dat de Night King hem altijd kan vinden, en naar hem toe zal komen.

Tyrion krijgt van Daenerys het bevel om in de cryptes te zijn tijdens de slag, omdat zijn intellect meer waard is dan zijn vechtcapaciteiten. Ze had nog even aan hem getwijfeld, maar nota bene Ser Jorah (hij nam Tyrion in het verleden als prijs mee naar Daenerys om terug bij haar in de gratie te komen en zag vervolgens hoe de dwerg zijn positie als adviseur van de koningin ‘afpakte’) overtuigde Daenerys ervan dat de dwerg de juiste man op de juiste plaats is.
Aan het einde van de vergadering zien we hoe Tyrion naast Bran gaat zitten om hem eens goed uit te horen over zijn interessante verhaal tot nu toe. Die kennis komt misschien later nog wel van pas…

Arya wordt volwassen – met Gendry

We hebben Arya Stark allemaal zien opgroeien de afgelopen seizoenen, en ze is klein van stuk, dus wellicht zien sommigen haar (ondanks het vele moorden) nog steeds als de ‘kleine Arya’. Dat is na deze aflevering anders.

Arya heeft een aantal scènes in aflevering 2 van Game of Thrones seizoen 8. We zien haar weer langsgaan bij Gendry om te vragen hoe het met haar speciaal verzochte wapen zit, hem wat te plagen over zijn vechtkunsten en uit te horen over hoe de White Walkers in het echt zijn. Antwoord: “Like Death”. Dan gooit Arya een soort 180 met Dragonglass-punten, en geeft Gendry aan dat haar wapen snel klaar zal zijn.
Later voert Arya een kort gesprekje met The Hound. Er wordt niet veel gezegd, maar het is duidelijk dat The Hound een zwak heeft gekregen voor haar. Als Beric Dondarrion erbij komt zitten gaat Arya weg, want ze heeft wel wat beters te doen dan met deze twee haar laatste avond door te brengen, aldus Arya.

Dat beters blijkt nogal wat te zijn. Als Gendry Arya’s wapen komt brengen – en terloops nog onthult dat hij de zoon van Robert Baratheon is – begint ze te vragen naar zijn seksuele verleden. Niet veel later smijt ze hem tegen een partij zakken op de grond, want ze wil ook meemaken hoe dat is voordat ze doodgaat. Kleine Arya is nu echt opgegroeid.

A Knight of Winterfell

Een andere belangrijke rode draad in deze aflevering is het samenkomen van een aantal bonte figuren in een kamer van kasteel Winterfell waar een lekker groot vuur brandt. Jaime en Tyrion zitten te praten als ook Brienne en Podrick binnenkomen. Laatstgenoemde mag geen wijn zo vlak voor de strijd van Brienne, maar dan staat ze toch een half glaasje toe. Tyrion schenkt het tot over de rand vol en dan neemt Brienne ook maar wat te drinken. Even later voegen ook Tormund en Ser Davos zich bij het geheel.

Tormund wil nog steeds graag het hart van Brienne veroveren en probeert dat te doen door een hilarisch verhaal te vertellen. Als 10-jarige vermoordde hij een reus, waarna hij seks had met diens vrouw. Toen ze wakker werd dacht ze dat hij een baby was en gaf ze hem drie maanden borstvoeding. En zo, aldus Tormund, is hij zo sterk geworden, waarna hij op nogal ranzige wijze een kelk reuzemelk naar binnen kolkt.

Gesprekken bij de open haard. Tyrion Lannister. Game of Thrones seizoen 8 aflevering 2. Foto: HBO.

Het mooiste moment van deze open haard-ontmoeting volgt later, en dit is ook het moment waar de titel ‘A Knight of the Seven Kingdoms’ naar verwijst. Het blijkt zo te zijn dat vrouwen geen ridder kunnen worden in The Seven Kingdoms, waardoor Brienne een Lady is en geen Ser. Jaime verklaart ineens dat iedere ridder een andere persoon kan ridderen en doet dat vervolgens bij Brienne, bij wie de tranen in de ogen springen. De rest van het gezelschap applaudisseert.
Later zingt Podrick nog een mooi lied, en zo komen we terecht in een montage waarbij we iedereen nog even zien in voorbereiding op de strijd die komt: Sansa en Theon die lachend wat soep naar binnen werken, Sam en Gilly die met kleine Sam tussen zich in op bed liggen, Arya en Gendry gezamenlijk onder de dekens en zo eindigen we bij Jon Snow in de crypte, maar eest nog even…

Mormonts en andere gebeurtenissen

Een paar gebeurtenissen die zich tussendoor afspelen: Sam geeft het zwaard van de familie Tarly aan Ser Jorah Mormont. Want hij weet zelf niet hoe ermee te vechten. Ser Jorah’s vader was Jeor Mormont, voormalig Lord Commander van de Night’s Watch en dus van Sam. Even voor dit moment zien we Jorah discussiëren met de jonge Lady Lyanna Mormont, die wil meevechten en hem ‘oom’ noemt. Handig, want die familie-connectie was misschien nog niet voor iedereen duidelijk.
Sam zien we ook samen met Jon en Dolorous Edd terug bovenop de muur. Ze kennen elkaar al vanaf toen ze bij de Night’s Watch kwamen. Sam wordt ouderwets geplaagd door Edd, maar het is duidelijk dat er over en weer respect en een band van broederschap is.

Game of Thrones ketting.

Ook Misandei en Grey Worm hebben hun moment in deze tweede aflevering. Moraal van hun verhaal: Winterfell voelt niet als thuis, dus als dit allemaal voorbij is zoeken we een warmer oord op.

Daenerys hoort de waarheid en de doden arriveren

Dan de finale. Was het in aflevering 1 Jon Snow die te horen krijg dat hij een Taergaryen is en geen Stark: nu is het de beurt aan Daenerys om deze waarheid te ontdekken. Ze voegt zich bij Jon in de cryptes, die voor het standbeeld van zijn echte moeder Lyanna Stark staat. Er kan eindelijk een lachje vanaf bij Jon, die haar de hele aflevering lang al negeert omdat hij haar niet over de onthulling wilde vertellen.
Nu is het eindelijk zover en doet Jon het verhaal van Bran en Sam over zijn afkomst uit de doeken. Daenerys gelooft hem half, en realiseert zich dan dat – als het waar is – Jon hiermee de laatste mannelijke overlevende van de Targaeryens is, met een sterkere claim op de Iron Throne dan haar.

Varys, Daenerys en Jorah. Game of Thrones seizoen 8 aflevering 2. Foto: HBO.

Er is echter geen tijd om hierop in te gaan, want er klinkt hoorngeschal. Jon en Daenerys haasten zich naar de kantelen, waar Tyrion al in de verte staat te staren. Jon geeft Dany een knikje en dan vertrekt zij, op weg naar haar draken. De camera zoomt uit van het gezicht van een starende Tyrion. Dan zijn we op enkele kilometers, met in de verte Winterfell zichtbaar. In de sneeuw stapt een dood paardenbeen, gevolgd door nog meer. De belangrijkste volgers van de Night King zijn de berijders. De doden zijn aangekomen, en de Battle of Winterfell wacht ons in aflevering 3 van Game of Thrones seizoen 8.

Trailer aflevering 3

Tot slot een snelle blik op aflevering 3, want HBO heeft de trailer daarvoor inmiddels gepubliceerd. Het moge duidelijk zijn: het is tijd voor de Battle of Winterfell!

Lees ook onze andere samenvattingen van Game of Thrones seizoen 8:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie