Samenvatting Game of Thrones seizoen 5
Dit is de samenvatting van seizoen 5 van Game of Thrones. In dit seizoen hangt er een dreiging over Winterfell. In Meereen krijgt Daenerys last van de Sons of the Harpy, een groep die tegen haar regime is. Het einde van seizoen 5 is spectaculair: meerdere grote karakters gaan dood.

Lees hier de samenvatting van Game of Thrones seizoen 1, seizoen 2, seizoen 3seizoen 4 en seizoen 6.

Aflevering 1: The Wars to Come

Achter de Muur wordt Mance Rayder aan een paal verbrand door Melisandre, omdat hij niet wilde buigen voor Stannis Baratheon. Jon Snow bespaart hem een pijnlijke dood en schiet hem dood met een pijl. In Meereen wordt een lid van de Unsullied van Daenerys gedood door iemand van de Sons of the Harpy, een groep die tegen het regime van haar is. Het volk start een petitie om gladiatorengevechten opnieuw in te voeren, waar Daenerys het niet mee eens is ondanks dat haar geliefde Daario en Hizdahr zo Loraq dat wel willen.

De mooiste Game of Thrones T-shirts!Op de Muur wil Stannis ervoor zorgen dat de Wildings voor hem gaan vechten tegen Roose Bolton in het Noorden. Varys en Tyrion, de laatste in een kist, komen aan op Essos. Tyrion wil eigenlijk dood omdat hij toch geen kans maakt op de troon. Varys overtuigt hem om Daenerys te steunen zodat zij de Iron Throne kan krijgen. Wie ook op de vlucht is de voor Lannisters is Sansa Stark. Sansa ontmoet Littlefinger, die met haar vertrekt naar het westen. Onderweg komen ze Brienne en Podrick tegen. In Kings’s Landing beschuldigt Cersei Jaime van de moord op Twyin, omdat hij Tyrion heeft laten ontsnappen. Haar oud-minnaar en neef Lancel keert terug en hoort nu bij een groep gelovigen. In een flashback zien we dat Cersei van een heks te horen krijgt dat al haar kinderen jong gaan sterven.

Aflevering 2: The House of Black And White

Daenerys’ draak Drogon keert terug. Net op tijd, want ze krijgt te maken met rellen wanneer ze een voormalige slaaf ter dood veroordeelt. Hij vermoorde achter haar rug om een lid van de Sons of Harpy. Ze moet vluchten en gaat terug naar de piramide, begeleid door een menselijk schild bestaande uit de Unsullied. Arya steekt de smalle zee over naar Braavos, een stad bewaakt door een ijzeren Titan. Ze mag naar het House of Black and White. Ze is op zoek naar de van vorm veranderende Jaqen. Stannis wil Jon aan zijn zijde maar hij weigert hem trouw te zweren. Alisser Thorne en Denys Mallister komen op voor de Opperbevelhebber van de Night’s Watch. John wordt door Maester Aemon verkozen.

Cersei’s dochter Myrcella wordt met de dood bedreigt en Jaime besluit haar terug te halen uit Dorne. De minnares van de gedode Oberyn Martell in Dorne, Ellaria Sand, is woest op de Lannisters voor de moord op haar minnaar. Ze wil Myrcella iets aandoen, maar prins Nymeros Martell verbiedt het haar te doen. Tyrion en Varys zijn onderweg naar Meereen, naar Daenerys. Podrick ziet Littlefinger en Sansa in een pub waar hij en Brienne uitrusten. Brienne probeert Sansa te helpen omdat ze een eed aan Sansa’s moeder heeft opgelegd, maar Sansa weigert haar hulp. Brienne en Podrick worden vlak voor vertrek aangevallen door wat mannen van Littlefinger. Brienne doodt een van hen en blijft Littlefinger volgen.

Aflevering 3: The High Sparrow

In King’s Landing trouwen Tommen en Margaery. Tijdens de huwelijksnacht overtuigt Margaery Tommen ervan dat het beter zou zijn als Cersei teruggaat naar Casterly Rock. Cersei weigert dat en Margaery zet ze voor schut bij haar hofdames door op te scheppen over Tommens sekskunsten. De High Septon wordt door Lancel betrapt in een bordeel. Cersei beveelt Qyburn een boodschap te sturen naar Baelish. Op weg naar Meereen besluit Tyrion naar een bordeel te gaan. Hij wordt ontvoerd door Jorah Mormont, die hem naar Daenerys wil brengen om haar genegenheid terug te winnen.

Littlefinger wil Sansa uithuwelijken aan Ramsay Bolton. Brienne en Podrick volgen hen naar het Noorden. Jon weigert nogmaals Stannis zijn aanbod om een Stark te worden, omdat hij nu het hoofd van de Night’s Watch is. Janos Slynt krijgt het bevel om de Greyguard te leiden, maar hij weigert. Daarmee beledigt hij Jon, die hem ter dood veroordeeld met de instemming van Stannis. Arya ontdekt dat in het House of Black and White mensen langskomen om te sterven door water uit een bepaalde plek te drinken. Ze is klaar het met boenen van de grond en wordt ongeduldig om aan haar opleiding te beginnen. Jaqen vertelt haar dat iedereen dat moet doen. Volgens hem moet zij haar spullen weggooien om een Nobody te worden. Ze gooit alles weg, behalve haar zwaard Needle. Dat verstopt ze tussen de stenen.

Game of Thrones ketting.

Aflevering 4: Sons of the Harpy

In Meereen worden de Unsullied in een hinderlaag gelokt door de Sons of Harpy. Grey Wrom raakt gewond. Ser Barristan weet een paar Sons te doden, maar raakt ook gewond. Jaime en Bronn gaan naar Dorne. Ze worden tijdens het ontbijt ontdekt door vier ruiters. Ellaeria geeft de drie bastaarddochters van Oberyn (Obara, Nymeria en Tyene) , de Sand Snakes, de opdracht om Myrcella te ontvoeren. Ze spietsen de kapitein die Jaime en Bronn afzette in Dorne. Sansa twijfelt over haar verloving met Ramsay Bolton. Littlefinger vertelt haar dat Stannis Winterfell zal overnemen en haar zal benoemen als Wardenness of the North. Hij keert terug naar King’s Landing op bevel van Cersei.

Mace Tyrell wordt tijdens de Small Council bevolen om naar de Iron Bank van Braavos te gaan om een lening te laten verlengen. Cersei spreekt met de High Sparrow. Ze geeft hem de leiding over het Faith Militant en die ontvoert Loras Tyrell. Margaery eist haar van haar man Tommen dat Loras wordt vrijgelaten, maar Tommen is daar niet voor bevoegd. Melisandre probeert Jon te verleiden. Ze wil hem overtuigen om met Stannis mee te gaan naar Winterfell. Hij weigert. Hij ondertekent wel een aantal brieven, zodat er meer manschappen voor de Night’s Watch aangevraagd kunnen worden. Jorah Mormont is met Tyrion op weg naar Meereen om aan te geven. Tyrion ontdekt waar hij heen gaat en wordt boos. Jorah slaat hem bewusteloos. Hizdahr probeert Daernerys ervan te overtuigen om toch de gladiatorgevechten opnieuw in te voeren.

Aflevering 5: Kill the Boy

Jorah en Tyrion varen via Valyria en zien Drogon overvliegen. Ze worden onderweg aangevallen door Stone Men, een soort zombies met het besmettelijke Greyscale. Tyrion springt uit de boot en Jorah red hem van verdrinking. Jorah moet weten of Tyrion was aangeraakt door een van de aanvallers. Dat is niet zo, maar Jorah is wel aangeraakt en heeft de ziekte nu ook. Bij de Muur wil Jon samen met Tormund de Free Folk ophalen om het leger van de Night’s Watch te versterken. Stannis vertrekt met zijn leger naar Winterfell. Ramsay dwingt Sansa tot een huwelijk met hem. Ramsay wordt tijdens het diner dronken en vertelt lollig dat Reek Sansa broers heeft vermoord. Roose vertelt dat hij en Walda een zoon verwachten. Ramsay voelt zich hierdoor bedreigt.

Brienne en Podrick hebben onderdak gevonden in een schuur vlakbij Winterfell. Brienne zorgt via wat trouwe Noordelingen dat Sansa weet dat als ze hulp nodig heeft de Lady of Tarth haar zou beschermen. Ze moet alleen een kaars aansteken in de hoogste toren. In Meereen overlijdt Ser Barristan aan zijn verwondingen en laat Daenerys de leiders van de grote familie in Meereen arresteren, inclusief Hizdahr zo Loraw. Grey Worm herstelt van zijn verwondingen. Een paar van de gearresteerden voert ze aan haar draken Rhaegal en Viserion. Om vrede te stichten trouwt Daenerys met Hizdahr en opent ze de vechtkuilen om de tradities van Meereen te accepteren.

Aflevering 6: Unbowed, Unbent, Unbroken

In Winterfell trouwen Ramsay en Sansa, maar Ramsay verkracht haar voor de ogen van Theon (Reek). Theon nam haar voor dit gebeurde mee naar de Godswood, waar hij door Ramsay was gemarteld tot Reek. Littlefinger keert terug bij Cersei in King’s Landing. Hij vertelt haar over het huwelijk van Sansa met Ramsay en stelt voor om met zijn leger ten strijde te trekken naar Winterfell. Hij wil dan als beloning tot Warden of the North benoemd worden en zou Sansa’s hoofd op een spies laten eindigen. De Queen of Thorns, Olenna Tyrell, komt aan in King’s Landing om Loras vrij te krijgen. Hij werd vastgehouden omdat hij homo zou zijn. Tijdens zijn inquisitie zegt hij dat hij geen homo is en zijn zus Margaery steunt hem daarin. Loras’ schildknaap, Olyyar, getuigt dat hij wel op mannen valt en Loras en Margaery worden allebei gearresteerd, tot genoegen van Cersei.

Jorah en Tyrion reizen te voet verder naar Meereen. Onderweg komen ze een aantal slaven tegen die Tyrion bijna willen vermoorden. Ze willen beide mannen naar Volantis brengen, maar Tyrion overtuigt hen om Ser Jorah als zwaardvechter te gebruiken in Meereen nu de vechtkuilen weer open zijn. Vermomd als Dorne-soldaten naderen Jaime en Bronn de Royal Water Gardens. Ze vinden Myrcella in de tuin. Er ontstaat een gevecht en ineens vallen de Sand Snakes de groep aan. Prins Doran ziet het schouwspel gebeuren en overmeestert beiden groepen. Arya zet haar opleiding voort en krijgt van de Waif te horen dat die altijd loog en zo zichzelf opwerkte. Arya wil dit ook proberen. Jaqen test haar, maar ziet gelijk dat ze liegt. Een vader brengt later zijn wanhopig zieke dochter naar het House of Black and White. Arya zegt tegen de vader dat het meisje kan genezen door het water uit het centrale water in het huis. Het meisje drinkt van het water en gaat dood. Nadat ze het lijkje wast, neemt Jaqen Arya meer naar een grot met gezichten van dode mensen. Hij vertelt haar dat ze iemand anders kan worden.

Aflevering 7: The Gift

Olenna bedreigt de High Sparrow omdat hij haar kleinkinderen Margaery en Loras gevangen houdt. De Queen of Thorns krijgt ze uiteindelijk niet vrij. Tommen, Margaerys echtgenoot, is woest op Cersei. Cersei bezoekt Margaery in haar cel. De High Sparrow confronteert Cersei met haar verleden en ze wordt gearresteerd. Haar neef Lancel wordt als getuige gebruikt, omdat hij alles over zijn nicht zou hebben verteld aan de Sparrows. Jon Snow vertrekt naar het noorden met Wildling-leider Tormund om de Free Volk te redden. Alisser Thorne zegt tegen Jon dat veel mensen twijfelen over de samenwerking met de Widlings. Samwell heeft een mooi afscheidscadeau: een scherf van dragonglass, waarmee hij tegen de White Walkers kan vechten. Maester Aemon overlijdt kort daarna. Na de begrafenis proberen twee mannen van de Night’s Watch Gilly te verkrachten. Samwell probeert haar te helpen maar wordt in elkaar geslagen. Ghost, Jon Snow’s direwolf, redt hem uiteindelijk. Gilly verzorgt Samwell en gaat met hem naar bed.

Stannis heeft problemen in zijn legerkamp bij Winterfell. Melisandre stelt voor om zijn dochter Shireen te offeren om zo genade te krijgen van de Lord of Light, maar hij weigert. Sansa wordt door haar man Ramsay opgesloten. Sansa vraagt Reek om een kaars in de hoogste toren van Winterfell aan te steken, zodat ze een teken geeft dat ze geholpen moet worden. Reek verraadt haar aan Ramsay en de vrouw die haar moest helpen wordt gevild. Jorah vecht in Meereen in een gladiatorwedstrijd en wint. Hij onthult zijn gezicht en wordt bijna afgevoerd. Hij vertelt Daenerys dat hij Tyrion als geschenk voor haar heeft meegenomen. Myrcella vraagt aan haar oom (eigenlijk vader) Jaime waarom hij haar komt halen, omdat zij verliefd is op Trystane. Aan de andere kant van het cellenblok verleidt een van de Sand of Snakes Bronn. Ze zou het tegengif van zijn vergiftigde dolkwond pas geven als hij zei dat ze de mooiste vrouw ooit was.

Aflevering 8: Hardhome

Jon en Tormund weten in Hardhome een grote groep Wildlingen ervan te overtuigen met hen mee te gaan. De stad wordt ineens aangevallen door Wights aangevoerd door de White Walkers. Jon vermoordt een Walker, die breekt als glas door zijn zwaard van Valyrisch staal. De Wildlingen herrijzen als een Wight. In Meereen overtuigt Tyrion Daenerys ervan om Jorah opnieuw te verbannen in plaats van hem te doden. Tyrion wordt de raadsman van de koningin. Cersei wordt neergezet in haar cel en hoopt dat haar zoon Tommen haar komt helpen. Dat doet hij niet, maar ze wordt geconfronteerd met een non die wil dat ze haar zonden bekent. Cersei weigert dat. Maester Qyburn bezoekt haar en vertelt dat haar oom Kevan in King’s Landing is om te dienen als de Hand of The King.

Game of Thrones muziekdoos.

Sansa vraagt aan Reek waarom hij haar heeft verraden. Hij geeft toe de dood van haar broers Bran en Rickon in scène te hebben gezet: ze leven dus allebei nog. In Winterfell bespreken Roose en Ramsay hun tactiek voor de aanval van Stannis’ leger. Roosse geeft hem het advies om te bunkeren, omdat de winter er toch aan zat te komen. Ramsay weigert en wil ten strijde trekken samen met twintig goede strijders. In Braavos gaat Arya naar de haven en doet ze zichzelf voor als Lana, een oesterverkoopster. Ze moet van Jaqen een bepaalde expediteur in de gaten houden.

Aflevering 9: The Dance of Dragons

Uiteindelijk gaat Stannis er (met tegenzin) mee akkoord om zijn dochter Shireen te offeren voor de strijd. Ze wordt levend verbrand op een brandstapel en smeekt om de hulp van haar ouders. Hij kon niet anders, want het kleine leger van Ramsay verbrandde het kamp waardoor ze zonder voedsel kwam te zitten. Stannis stuurt als antwoord Davos met een groepje mannen naar Castle Black om voorzieningen te eisen. In Meereen worden de Great Games gespeeld. Daenerys ziet tot haar schrik dat Jorah meevecht. Hij wint, maar hij kan niet lang genieten van zijn winst. Tientallen Sons of Harpy vallen ineens aan. Daenerys wil vluchten maar dat lukt niet. Drogon, een van haar draken, vliegt de kuil in. Hij verbrandt een aantal Sons en vliegt met zijn meesteres weg. Daario, Tyrion, Jorah en Missandei blijven achter. Jon en de Wildlings zijn terug bij de Muur.

In Dorne gaat Doran in gesprek met Jaime. Myrcella mag terug naar King’s Landing op twee voorwaarden: zijn zoon en haar verloofde Trystane gaat met haar mee en hij moet een plaats innemen in de Small Council. Bronn mag ook naar King’s Landing. Ayra moet de expediteur van de haven vermoorden. Onderweg ziet ze Mace Tyrell en Meryn Trant naar de Iron Bank gaan. In plaats van de expediteur te vermoorden gaat ze achter hen aan en ziet ze dat Trant naar een bordeel gaat, waarin hij alleen met minderjarige meisjes naar bed gaat.

Aflevering 10: Mother’s Mercy

Samwell vraagt aan Jon of hij Castle Black kan verlaten om naar Oldtown te gaan met zijn baby en Gilly. Het offeren van Stannis’ dochter helpt, want de sneeuw begint te smelten. Wel komt hij erachter dat de helft van zijn leger hem in de steek heeft gelaten. Ook heeft zijn vrouw Selyse zichzelf opgehangen. Stannis trekt naar Winterfell maar zijn leger wordt vermorzeld door Bronns leger. Hij wordt vermoord door Brienne, die zo de dood van Renly kan wreken. Melisandre verlaat het kamp van Stannis en arriveert plots bij Castle Black. Jon en Davos nemen aan dat Stannis en Shireen dood zijn. Een deel van het leger van de Night’s Watch gaat muiten omdat ze Jon als een verrader zien omdat hij de Wildlings redde. Verschillende mannen steken Jon neer.

Doordat Brienne bij de veldslag was, miste ze het signaal dat Sansa uitzond vanuit Winterfell. Ze zag haar kans schoon om de kaars aan te steken, omdat Ramsay de Bolton-aanval leidde. De hulp kwam niet en ze ging terug naar haar kamer. Myranda wachtte haar op en wilde haar verminken totdat Reek verscheen en haar van de wallen duwde. Ramsay keert terug en Reek en Sansa springen net op tijd van de kasteelmuur.

Arya gebruikt een gezicht van de House of Black and White om zich voor te doen als een minderjarig meisje. Ze vermoord Meryn Trant. Jaqen komt erachter en zegt dat alleen de dood betaalt voor het leven, omdat ze Meryn niet had meegenomen. Jaqen pleegt zelfmoord en hij blijkt een dozijn aan gezichten te zijn. Arya schrikt en trekt er een paar weg. Ze is nog geen Nobody, dus mag ze dit eigenlijk niet doen. Als straf wordt ze in een klap blind.

Daenerys wordt ver van Meereen ontdekt door de Dothraki. Daario en Jorah gaan op zoek naar haar. Tyrion blijft achter en regeert samen met Varys over Meereen. Ellaeria Sand geeft Myrcella een kus op haar lippen als ze samen met Jaime en Bronn vertrekt uit Dorne. Jaime vertelt haar dat hij haar vader is. De kus van Ellaria was vergiftigd, want er komt bloed uit Myrcella’s lippen en ogen. Cersei besluit toch haar zonden te bekennen. Ze geeft toe over het contact met haar neef Lancel, maar ze ontkent de relatie met Jaime. Als voorbereiding voor de rechtszaak moet ze naak van de Sept van Baelor naar de Red Keep lopen. Als ze bij de Red Keep is ontmoet ze het nieuwe lid van de Kingsguard: Gregor Clegane.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie