Avengers: Endgame heeft geen extra end credits scène
Avengers: Endgame heeft geen extra scènes tijdens de aftiteling, na afloop van de film. Anders dan bij eerdere Marvelfilms, zul je geen extra mid-credits en post-credits scènes te zien krijgen.

Misschien zit je op dit moment in de bioscoop, na afloop van het drie uur durende spektakelstuk Endgame. Even checken op je telefoon of deze Avengersfilm een extra scène heeft. Nee, niet dus.
In het eerste deel van de aftiteling worden de zes originele Avengers-castleden als laatste getoond, met telkens een handtekening van de acteurs erbij. Normaliter zou hierna een grappig clipje volgen, en dan aan het einde van de film nog een scène die als teaser dient voor een aankomende Marvelfilm. Avengers: Endgame heeft echter geen mid-credits en post-credits scène. Maar waarom? En is er misschien iets anders te zien of horen?

Let op: spoilers na het plaatje!

Captain America/Steve Rogers (Chris Evans) in Avengers: Endgame. Foto: Marvel Studios.

Wel een geluid aan het einde van de aftiteling

Is er dan helemaal geen reden om te blijven zitten en dat broodnodige WC-bezoek nog even uit te stellen? Misschien toch wel. Helemaal aan het einde van de credits van Avengers: Endgame is er namelijk wel een interessant geluid te horen. Terwijl het Marvel-logo in beeld komt, hoor je het geluid van slaan op metaal. Dit is open voor interpretatie, maar een veelgehoorde suggestie is dat het zou gaan om Tony Stark (Robert Downey Jr.) die zijn eerste Iron Man-pak maakt. Wat dat betekent voor een eventueel vervolg van de Marvelfilms is nog onduidelijk. Zoals je in Endgame hebt kunnen zien, is Tony Stark omgekomen in de strijd, dus de meest waarschijnlijke optie is dat het hier slechts om een eerbetoon gaat.

De mooiste Marvel T-shirts

 

 

Aan de andere kant zagen we in Endgame bijvoorbeeld hoe (een oud geworden) Steve Rogers (Chris Evans) het Captain America-stokje doorgaf aan Falcon/Sam Wilson (Anthony Mackie). Het geluid kan er op duiden dat ook Iron Man terugkomt, wellicht gespeeld door een andere acteur, of dat het kostuum wordt overgenomen door een ander karakter.

Waarom geen extra scène in Avengers: Endgame?

De reden dat Avengers: Endgame geen extra scènes heeft na afloop, is dat deze film om eindes draait. Hoewel technisch niet het einde van Phase 3 in het Marvel Cinematic Universe, is het wel de zwanenzang van veel centrale karakters. Iron Man/Tony Stark en Black Widow/Natasha Romanoff zijn dood (voor Black Widow staat interessant genoeg nog wel een solo-film mét Scarlett Johansson gepland, wellicht een prequel of misschien herrijst ze?), Steve Rogers is oud en niet langer Captain America, Thor (Chris Hemsworth) heeft een bierbuik, Bruce Banner en The Hulk (Mark Ruffalo) zijn één vredelievende groene professor geworden. Hawkeye krijgt een eigen serie bij Disney+, met acteur Jeremy Renner, waarin Clint Barton het Hawkeye-stokje gaat overdragen Kate Bishop.

Deze film, die toepasselijk ook Endgame heet, markeert dus het einde van een tijdperk. In de 21 voorgaande Marvelfilms viel er telkens iets te teasen over de eerstvolgende film. De extra scènes waren een beloning voor de kijker die bleef zitten, maar in feite ook een reclame voor wat komen ging. Een manier om de aandacht van de kijker te verleggen naar de volgende happening. Voor Avengers: Endgame is dat nu eens niet nodig. We gaan een nieuwe periode in. Er komt nog genoeg van Marvel, in series en op het witte doek, maar met Endgame wordt een punt gezet achter een specifiek tijdperk.

Alle Marvel-figuren

Misschien wel extra scène in Spider-Man: Far From Home

Spider-Man: Far From Home, die in juni uitkomt, is de allerlaatste film van Phase 3 in het MCU, zo vertelde Marvel Studios-directeur Kevin Feige onlangs. De kans lijkt aanwezig dat hier dan wel weer een teaser te zien zal zijn na de aftiteling. Want projecten, die zijn er bij Marvel Studios nog genoeg (Phase 4 komt er nu aan), en daarop zullen ze toch de aandacht willen vestigen. Een stand-alone film van Spider-Man (Tom Holland) lijkt hiervoor ook meer geschikt, want dit karakter gaat zeer waarschijnlijk nog vaker terugkeren. Niet voor niets is Spidey jong gecast. Bovendien weten we al dat Nick Fury zijn opwachting zal maken in Far From Home, en hij is de grote verbinder in de wereld van de Avengers.

Bekijk de trailer van Spider-Man: Far From Home

Marvel Cinematic Universe Phase 4: mogelijke teasers

Naar welke Marvel Phase 4-films zouden we dan een verwijzing kunnen krijgen in een extra clip bij Spider-Man: Far From Home? Guardians of the Galaxy 3, Black Widow, The Eternals (het buitenaardse ras waartoe ook Thanos behoort), Doctor Strange 2 en Shang-Chi (een kungfu-held) zijn projecten die al bevestigd zijn voor Phase 4, en dat is slechts een kleine selectie uit de hoeveelheid karakters in de comics waarover men kan beschikken.

Daarnaast behoort Marvel tegenwoordig tot Disney, dat inmiddels ook de rechten van de X-Men en Fantastic Four heeft verworven via hun overname van 21st Century Fox. Cross-overs behoren daardoor ook tot de mogelijkheden. Opties genoeg dus om naar te teasen, mochten de extra scènes bij Marvel-films hun rentree maken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie