The Curse of La Llorona: horrorfilm over Mexicaanse legende
De makers van dé horrorfilm van deze eeuw, The Conjuring, brengen vandaag de film The Curse of La Llorona uit. La Llorona ‘la jorona’ betekent ‘De Huilende Vrouw’ en is een Mexicaans spookverhaal. Wie is deze dame?

Conjuring Universe

Het verhaal van ‘De Huilende Vrouw’ gaat over de bloedmooie Maria, een vrouw uit een arme familie in een dorp in Mexico. Ze krijgt een tweeling met een rijke man, een jongen en een meisje. Op een dag besluit Maria’s man niet meer thuis te komen van werk en weet Maria dat hij niet meer van haar houdt. Jaren later loopt Maria met de tweeling langs een rivier en ziet haar ex-man in een koets met naast zich een jonge, mooie vrouw.

Uit woede en jaloezie verdrinkt Maria haar kinderen in de rivier. Nadat ze beseft wat ze heeft gedaan pleegt ze zelfmoord. Haar ziel wordt alleen niet geaccepteerd in de hemel, vandaar dat zij voor eeuwig rondzwerft om haar kinderen te vinden. Ze verdrinkt andere kinderen in de hoop haar eigen kinderen hiermee terug te krijgen en naar de hemel te kunnen. Hoor je haar huilen of ‘¡Ay, mi hijos!’, ‘O, mijn kinderen!’ roepen dan is de dood dichtbij.

La llorona Halloween kostuum

The Curse of La Llorona valt onder de Conjuring Universe. De eerste film van deze reeks, The Conjuring (2013), werd gezien als een van de beste horrorfilms aller tijden. Andere films die eronder vallen zijn The Nun (2018), The Conjuring 2 (2016), en beide Annabelle-films (2014 en 2017). De Huilende Vrouw hoort vanaf vandaag dus ook bij dat clubje.

Het horrorverhaal was al eerder stof voor een film of een cameo, zie hier een overzicht:

Andere versie

La Llorona komt oorspronkelijk uit Mexico, maar kent in ieder land in Latijns – en Zuid-Amerika een net iets andere versie. “Een versie die ik ken is dat ze maar één baby heeft. Daarmee loopt ze langs de rivier en een golf pakt die baby waardoor het verdrinkt. Daarom huilt ze zo en roept ze ‘Waar is mijn baby”, zegt Diana Garay. Zij komt uit Colombia en is opgegroeid met het verhaal. “Het werd vooral gebruikt om te zorgen dat je als kind bijvoorbeeld niet alleen in het donker naar buiten ging. Want anders zou La Llorona je pakken”, legt ze uit. Nog steeds heeft ze een boekje met allerlei spookverhalen uit Zuid-Amerika, waar La Llorona ook in staat.

Ze heeft de trailer van de film gezien en denkt dat de film anders in elkaar zit dan het originele verhaal. “Hier komt ze naar een huis om een kind mee te nemen. Normaal komt ze niet naar jou toe, ze loopt op straat.” Ook ontvoert ze de kinderen altijd in de buurt van water. Een enge film wordt het volgens Garay in ieder geval wel. “Ik zag de trailer een paar dagen terug en ik vond hem heel eng.”

Tragisch, niet duivels

Doordat de film nu onder het clubje Conjuring Universe valt, zijn de verwachtingen hoog. Het is van de makers van The Conjuring, dus dan zou het goed moeten zijn, toch? Veel recensies van mensen in andere landen laten helaas het tegenovergestelde zien. De meeste mensen waren niet echt tevreden over het verhaal. Wat een reden kan zijn is dat La Llorona een tragisch figuur is en niet een demonische of duivels iemand. Ja, ze vermoorde haar eigen kinderen en probeert hetzelfde te doen met die van anderen, maar dat komt niet door bezeten krachten. Het verhaal staat daardoor ook een beetje los van de andere Universe-films.

The Curse of La Llorona
Tony Amendola als Father Perez in The Curse of La Llorona, Warner Bros. Pictures Nederland

Voor de liefhebber: er zit een kleine verwijzing naar de film Annabelle in. In The Curse of La Llorona komt namelijk dezelfde priester voor, Father Perez (gespeeld door Tony Amendola). Ook hier wordt de kerk erbij gehaald om ‘de demon’ te doen verdwijnen. Er wordt overigens geen exorcism uitgevoerd.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie