Top 5 heftigste momenten uit 13 Reasons Why
De serie 13 Reasons Why staat bekend om de taboe’s die het bespreekt. Denk aan pesten, zelfmoord, seksueel misbruik en mishandeling. De afgelopen drie seizoenen zijn er genoeg shockerende momenten geweest. Het vierde en waarschijnlijk laatste seizoen van de serie zal dit ook gaan bevatten, maar wij blikken alvast terug op de gebeurtenissen uit de afgelopen drie seizoenen. Dit is de top 5 heftigste momenten uit 13 Reasons Why.

1. Zelfmoord van Hannah Baker

De meeste heftige scène van de hele serie blijft toch wel de zelfmoordscène van Hannah Baker (gespeeld door Katherine Langford). Vooraf was er al veel bonbarie over dit moment, omdat het zelfdoding zou verheerlijken. Wie het boek van Jay Asher, waar de serie op gebaseerd is, heeft gelezen, weet dat het verhaal hiermee tot zijn einde komt.

Een heel seizoen lang bouwde 13 Reasons Why op naar dit heftige moment. Iedere aflevering stond in het teken van een andere tape, over een andere persoon. Hannah legde in 13 tapes uit wat (eigenlijk wie) de redenen waren voor haar zelfmoord. De laatste tape gaat over Mr. Porter, de toenmalige directeur van Liberty High. In een laatste wanhooppoging gaat ze bij hem langs, maar hij begrijpt haar niet.

Kort daarna gaat ze in bad en zie je Katherine Langford haar polsen opensnijden met de mesjes van een scheermes. Haar moeder treft haar daarna dood aan in de badkuip. Normaal heb je een beeld bij hoe iemand zoiets doet, maar de makers van de serie lieten in beeld zien hoe Hannah Baker een einde maakte aan haar leven. Dat laat zien dat een pubermeisje zo klaar is met het leven dat ze er op een pijnlijke wijze een einde aan maakt.

2. Tylers seksueel misbruik en alles daaromheen

Seizoen twee van 13 Reasons Why eindigt weer met een verschrikkelijke scène. Tyler wordt door Monty en twee van zijn vrienden vastgehouden in het jongenstoilet. Zijn hoofd wordt in de wc-pot geduwd en hij wordt geslagen. Om de mishandeling nog iets heftiger te maken, pakt Monty een bezem en steekt die in de anus van Tyler. Hij duwt en trekt hem in en uit Tyler, totdat hij bloedt. Daarna wordt hij voor dood achtergelaten in het toilet.

In het hele derde seizoen merken Tylers vrienden dat er iets aan de hand is. Hij probeert Monty te ontwijken, hij plast buiten in de bosjes en hij wil door niemand aangeraakt worden. Uiteindelijk vertelt Tyler aan Clay dat Monty hem seksueel heeft misbruikt. Nadat hij het aan een aantal mensen heeft verteld, heeft hij de moed verzameld om het aan de politie te vertellen. Monty wordt gearresteerd. Later wordt die vermoord in zijn cel.

De scène in seizoen twee zorgde net als de zelfdodingsscène van Hannah voor veel rumoer. Toch hebben de makers de gebeurtenis in de serie gelaten en is het zelfs een grote rol gaan spelen. Hoe dan ook, het blijft een heftige iets. Hoe acteur Devin Druid dit personage, zeker in deze scène, neerzet is ontzettend knap.

3. De moord op Bryce Walker

Bryce Walker, de verkrachter van Hannah en Jessica, wordt op toch wel brute wijze vermoord. Het hele derde seizoen draait om zijn moord, die volgens velen misschien wel terecht was. Bryce kwam om het leven door verdrinking vlakbij de pier: hij kan wel zwemmen, alleen doordat hij daarvoor was mishandeld, lukte dat niet meer.

Zach was de persoon die hem in elkaar sloeg, doordat Bryce zijn kans op een mooie sportcarrière van hem afnam. Bryce was bij de pier om een tape aan Jessica te geven. Ze nam Alex met zich mee, omdat ze niet alleen wilde gaan. Als Alex Bryce wil helpen om op te staan, beseft hij ineens wat voor naars hij iedereen heeft gedaan. Hij sleept hem naar de rand van de pier en laat Bryce in het water vallen. Samen met Jessica kijkt hij toe hoe de jongen verdrinkt.

4. De verkrachting Jessica en Hannah

In het eerste seizoen komt in twee tapes iets terug over verkrachting. Eerst is Hannah getuige van de verkrachting van Jessica door Bryce. Justin probeert hem tegen te houden, maar dat lukt niet. Later wordt Hannah in de hottub van Bryce verkracht. In de aflevering wordt uitvoerig beschreven wat er door Hannahs hoofd om ging tijdens beide momenten. Wat nog het erge is: Bryce komt er een soort van mee weg. Hij is een jongen uit een rijke familie, dus hij had tijdens Hannahs rechtszaak een dure en goede advocaat. De rechter straft hem niet met een lange gevangenisstraf. Hij moet wel naar een andere middelbare school gaan. Of dat nou zo zo’n straf is…

Een getuige zijn van een verkrachting en uit angst niks durven doen is al heftig genoeg, maar om vervolgens door dezelfde jongen verkracht te worden is misschien wel een paar stappen erger.

5. De bijna school-shooting van Tyler

Monty heeft Tyler seksueel misbruikt en dat viel hem heel zwaar. Tyler was namelijk net terug van een recovery-camp, waarin hij zijn emoties leerde beheersen na alle gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Dit lukt nu niet en hij is er klaar mee. Hij creëert zo’n haat tegenover iedereen op school dat hij besluit een aanslag te plegen tijdens de Spring Fling, een dansfeest.

Hij pakt wat wapens (dat kan helaas heel makkelijk in Amerika) en wil net naar binnen gaan als Clay hem ziet. Hij gaat tussen het gebouw en het wapen van Tyler staan en zorgt er uiteindelijk voor dat Tyler de aanslag niet pleegt. Hij had al afscheidsfilmpje gemaakt vlak voordat hij naar het feest ging. Als de aanslag was geweest zou hij dus zelfmoord hebben gepleegd. Alex deed eind seizoen 1 al een poging en Tyler denkt in seizoen 2 én 3 aan het beëindigen van zijn leven.

Dit moment is zo heftig, omdat het ook weer een voorbeeld is van de realiteit in Amerika. De laatste jaren zijn er veel zogeheten school-shooters: mensen die de leerlingen en leraren op meestal hun eigen school doodschieten. In 13 Reasons Why gebeurde dat op een haar na niet. Ook komt het terugkerend thema van de serie, zelfmoord, weer ter sprake.

Check hier een filmpje over grappige momenten van de cast van 13 Reasons Why:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie