Profiel Zendaya Coleman, de jongste Emmy-winnares
Haar rol in de HBO-serie Euphoria was al uitmuntend, maar actrice Zendaya Coleman schreef hiermee ook nog eens geschiedenis. Met haar 24 jaar is Zendaya de jongste actrice ooit die de Emmy-award voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol in een dramaserie kreeg. Wie is deze actrice die de afgelopen jaren een grote opmars beleefde? Een profiel van Zendaya.

De actrice kan het zelf nog niet geloven:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Still don’t really have any words….feeling so much love right now, thank you.

Een bericht gedeeld door Zendaya (@zendaya) op

Van rups naar Disney Channel

Dat Zendaya is ging acteren kwam voor velen niet als een verassing. Als dochter van een stagemanager was ze in haar jeugd veel te vinden rondom het California Shakespeare Theater. Daar nam ze ook deel aan een jeugdprogramma en was ze te zien in een aantal producties van dat theater. Haar allereerste auditie was eigenlijk voor een schoolvoorstelling. Ze ging voor de hoofdrol, maar werd uiteindelijk een rups.

Net zoals veel andere acteurs begon Zendaya’s carrière dus in het theater. Ze ging naar de Oakland School for the Arts, waardoor ze in een aantal lokale theaterproducties terecht kwam. Dansen en zingen hoort daar natuurlijk ook bij, maar dat was geen probleem. Zendaya danste al sinds ze acht jaar oud was en in 2009 werd ze een zogeheten ‘Kidz Bop Kid’, een soort Amerikaanse variant van het Kinderen voor Kinderen dat wij hier in Nederland hebben. Op het Kidz Bop 15 album kon je Zendaya dus horen, net zoals Ross Lynch, die later ook een Disney Channel-ster werd.

In datzelfde jaar was Zendaya ook de achtergronddanseres van actrice en zangeres Selena Gomez in een reclame. Gomez zat sinds 2007 al bij Disney Channel en waarschijnlijk is daardoor het balletje gaan rollen voor Zendaya. Ze ging auditie doen en danste op het nummer Leave Me Alone van Michael Jackson, dat haar in 2010 de rol van Rocky Blue bezorgde in Disney’s Channel nieuwe serie Shake It Up. De serie gaat over twee meiden die als professioneel danser werken bij een tv-show.

Van Disney-ster naar Marvel

Zendaya was pas veertien jaar oud toen zij samen met actrice Bella Thorne in de succesvolle dansserie speelde. Gedurende de serie ging haar zangcarrière ook de goede kant op en bracht ze nummers uit als Swag It Out en Watch Me, die laatste samen met Thorne. Shake It Up was zo’n groot succes dat er zelfs een film van werd gemaakt, Shake It Up: Made in Japan. Helaas stopte de serie in 2013, ondanks dat het de populairste serie was voor kinderen tussen de zes en veertien jaar oud.

Klaar met Disney Channel was Zendaya echter nog niet. Zo was zij nog te zien in andere Disney Channel Original films zoals Frenemies (2012) en Zapped (2014). Ook had ze nog een gastrolletje in twee andere hitseries van het platform, Good Luck Charlie en A.N.T. Farm. In 2015 was Zendaya opnieuw te zien in een serie, dit keer voor een vaste rol. Dit was voor K.C. Undercover, over een Amerikaanse tiener die samen met haar ouders traint om een undercover spion te worden.

Twee jaar later ‘brak’ Zendaya voor het eerst met Disney Channel en was ze te zien in de nieuwe Spider-Man film, Spider-Man: Homecoming. Hierin speelde  ze de sociaal ongemakkelijke tiener, MJ, die op school zit met Peter Parker, gespeeld door Tom Holland. Spider-Man is van Marvel en hoort bij Disney, maar dit was wel de eerste grote job die Zendaya had na haar Disney Channel periode. Daarna volgde nog Spider-Man: Far Frome Home en de derde film uit de reeks staat ook nog op de planning.

Diversiteit

Vanaf 2015 werd Zendaya steeds meer gezien als stijlicoon. Zo ontwierp ze ook haar eigen kledinglijn Daya by Zendaya en had ze een samenwerking met Cover Girl en Tommy Hilfiger. Ook ging ze dat jaar voor het eerst naar het Met Gala, een beroemd gala van het Metropolitan Museum of Art’s Costume Institute in New York. Ieder jaar kwam ze weer met een bijzondere look, wat zorgde voor nog meer bekendheid .

Bekijker hier Zendaya’s overwinningsspeech terug:

In haar Disney-tijd waren Demi Lovato, Miley Cyrus, de Jonas Brothers en Selena Gomez er ook. Zendaya was een van de weinige grote actrices van kleur en juist die diversiteit op het platform laten zien vind ze belangrijk. Met haar rol in K.C. Undercover wilde ze kinderen meegeven dat een meisje niet goed hoeft te kunnen dansen en zingen, maar ook goed kan zijn in bijvoorbeeld martial arts of sociaal ongemakkelijk te zijn. Het benadrukken van diversiteit deed ze in de jaren daarna veel, zo ook in haar overwinningsspeech nadat ze de Emmy won. Zo benoemde ze de Black Lives Matter-beweging en dat er hoop is voor jongeren.

Zangcarrière

Haar zangkunsten kwamen in 2017 ook nog eens van pas. Samen met Zac Efron en Hugh Jackman was ze te zien in de musicalfilm The Greatest Showman. De film zelf was een groot succes, maar de liedjes nog meer. Zendaya zong in de film met Efron Rewrite the Stars, een nummer dat ook veel op de radio te horen was, dan wel de cover van James Arthur en Anne-Marie.

Beluister hier Zendaya’s versie van het nummer:

Zendaya heeft ook een tijdje een zangcarrière gehad. In 2013 kwam ze nog met haar eigen album, dat binnenkwam op plek 51 in de Billboard top 100. Replay, een nummer dat op dat album stond, werd een grote hit. Daarna was Zendaya nog veel te zien in videoclips van andere artiesten, zoals Bruno Mars (Versace on the Floor), Taylor Swift (Bad Blood) en de artiest waar ze zelf enorm fan van is, Beyoncé (Lemonde Visual Album). Ze bracht in 2016 nog het nummer Something New uit met zanger Chris Brown. Een paar jaar later maakte ze bekend even afstand te doen van de muziek om zich te focussen op het acteren. Met haar rol in drie grote Marvelfilms is dat ook een logische stap.

Euphoria

En die focus op acteren kwam er, en hoe. Vorig jaar kreeg ze de rol van Rue in de serie Euphoria van HBO. De serie gaat over een groep middelbare scholieren die te maken krijgt met seks, drugs en en trauma. Rue is een meisje dat worstelt met onder andere een depressie en een drugsverslaving. Dit is dus iets heel anders dan ze de afgelopen jaren deed. De serie laat geen enkel zwaar onderwerp buiten beschouwing, dus komen onderwerpen als tienerzwangerschappen en geweld er ook in voor.

Rue is het hoofdkarakter van de serie, dat net is rehabiliteert. Overigens is ze bijna nooit nuchter en volgt er ook een overdosis. Niet alleen de serie werd geroemd, maar ook de performance van Zendaya daarin. Dit werd nog eens extra bevestigd toen ze de Emmy voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol in een dramaserie kreeg voor deze rol. Ze won eerder wel eens prijzen op de Nickelodeon Kids’ Choice Awards en de People’s Choice Awards, maar een Emmy is toch wel een ander level.

In de serie is Zendaya ook te horen tijdens een nummer van de finale-aflevering:

Door deze Emmy-winst laat Zendaya zien dat ze meer kan dan een leuk rolletje kan spelen voor een Disney-publiek. Ze versloeg hiermee namelijk actrice Jennifer Aniston, die veel langer in deze wereld zit dan zij. Tegen het Belgische Elle vertelde ze ook dat de serie haar meer zelfvertrouwen over haar eigen kunnen gaf.

Omdat Zendaya nog zo jong is, kan haar acteercarrière alleen nog maar mooier en beter worden. Dat kan deze december al beginnen met haar rol in de grote bioscoopfilm Dune. Ook heeft ze tijdens de coronacrisis ‘stiekem’ de film Malcolm & Marie opgenomen met Tenet’s John David Washington. Netflix heeft daarvoor de rechten gekocht.
Geef als eerste een reactie

Geef een reactie