De 10 meest legendarische fantasyfilms
Fantasyfilms zijn heerlijke films om even uit de realiteit te stappen. Vampiers, tovenaars, elven of andere magische wezens brengen ons naar een andere wereld waar niks of niemand normaal hoeft te zijn. Daarom zijn hier de 10 meest legendarische fantasyfilms, namens de redactie! Welkom in de wondere wereld van:

1. Lord of the Rings trilogie (2001 – 2003)

Hobbit Frodo Ballings moet een magische ring vernietigen, voordat de duistere krachten hem te pakken krijgen. Elven, Hobbits, tovenaars en Orks; alles zit erin om het een echte fantasyfilm te noemen. Lord of the Rings bezit prachtige visuele effecten en heeft legendarische personages die echt iedereen kent. De namen Gandalf, Frodo, Bilbo en Legolas heb je vast wel eens voorbij horen komen. Het verhaal heeft ook een heel mooi aspect, omdat het laat zien dat veel verschillende soorten (mensen) samen kunnen werken om het kwaad te bestrijden. Alle drie de films zijn zeer succesvol geworden en hebben bij elkaar 17 Oscars gewonnen, dus kan je ze zeker niet weglaten in deze lijst.

2. Pan’s Labyrinth/El Laberinto del Fauno (2006)

El Laberinto del Fauno is een Spaans-Mexicaans film waarin een meisje (Ofelia) aan de Spaanse burgeroorlog probeert te ontsnappen. Dit donkere sprookje heeft een echte fantasysfeer, maar toon ook de soms keiharde realiteit. Je kan deze film zien als een sprookje voor volwassenen. Het verhaal is interessant aan beide kanten, waarbij je als kijker ook lang in onzekerheid verkeert over wat nu echt is en wat niet. Guillermo del Toro viel dit jaar in de prijzen bij de Oscars met The Shape of Water, maar Pan’s Labyrinth is eigenlijk zijn best geschreven werk.

3. Fantastic Beasts and where to find them (2016)

Deze spin-off van de Harry Potter verhalen vertelt het verhaal van Newt Scamander die naar New York komt voor een bijeenkomst voor magiërs. Hij reist niet alleen, want zijn koffer bevat tal van magische wezens, die door een onhandige botsing met een ‘dreuzel’ (een gewoon mens) vrijgelaten worden in de ‘Big Apple’. Af en toe wordt verwezen naar een van de Harry Potter films, maar eigenlijk staat deze film heel erg op zichzelf. Hij is ontzettend grappig en de ‘Fantastic Beasts’ zijn ontzettend mooi gemaakt. Een prachtige film dus voor liefhebbers van de bekende tovenaarswereld van J.K. Rowling.

4. The Neverending Story (1984)

The Neverending Story gaat over een jongen (Bastian) die een sprookjesboek leest over een jonge soldaat die een duistere kracht genaamd ‘Nothing’ moet zien te stoppen. De kracht van fantasie staat in dit verhaal centraal. Wat gebeurt er als we onze fantasie niet meer gebruiken? De film is van Duitse makelij, maar was ook in andere landen, zoals Brazilië en de Verenigde Staten te zien. Voor de jaren tachtig zijn het zeer indrukwekkende special effects die grotendeels nog steeds ogen. De kostuums en sets zijn memorabel, evenals de synthesizer-soundtrack, met natuurlijk de bekende titelsong:

5.  Suicide Squad (2016)

Dit is misschien niet de eerste film die bij je op komt als je denkt aan fantasyfilms, maar het is er toch echt één. In Suicide Squad is onze wereld momenteel in gevaar en de overheid komt met het idee om een aantal superschurken die in de gevangenis zitten te gebruiken als redmiddel. Deadshot, Harley Quinn, El Diablo, Captain Boomerang, Killer Croc en Slipknot zijn de mensen die het moeten gaan doen. Er is een klein rolletje weggelegd in de film voor The Joker, gespeeld door de fantastische Jared Leto. Deze film kan je misschien wel de beste film van dat jaar noemen. Dit komt niet alleen door de geweldige soundtracks, maar ook door de karakteriserende personages als Harley Quinn, die Halloween van 2016 domineerde.

6. Van Helsing (2004)

Onder regie van Stephen Sommers en met Hugh Jackman, Kate Beckinsale en David Wenham in de hoofdrollen vertelt Van Helsing het verhaal over de gelijknamige vampierjager die in opdracht van de katholieke kerk op pad wordt gestuurd naar Transylvanië met als opdracht een zeer bloeddorstige tegenstander te verslaan (letterlijk én figuurlijk). Niet alleen komt de fantasie saga rondom de legendarische monsterjager Van Helsing aan bod, maar ook vampieren, weerwolven en Het monster van Frankenstein verschijnen in deze fantasy-actiefilm.

7. Stardust (2007)

Tristan is de zoon van een mens en een slavin uit een magisch rijk. Het rijk wordt van de mensenwereld gescheiden door een muur die niemand mag passeren. Om zijn liefde aan de het meisje Victoria, die hem totaal niet ziet staan, te tonen belooft hij haar de vallende ster te brengen. Met deze ster kan hij de opvolger van de stervende koning worden. Stardust is een hele leuke fantasyfilm die niet zo heel bekend is bij het grote publiek. De romantiek staat centraal, maar er komt ook genoeg humor in voor. Robert de Niro heeft een gedenkwaardige bijrol als stoere piraat die in het geheim ook een vrouwelijke kant heeft.

8. Edward Scissorhands (1990)

Een uitvinder wilde jaren geleden een echt mens moet een goed hart maken. De man was bijna klaar met het voltooien van zijn mens ,Edward, toen hij stierf en Edward alleen nog maar scharen als handen had. Hij gaat nu als buitenstaander door het leven, met alle onhandigheden die daarbij horen. Dit is, naast Jack Sparrow, by far één van de meest bekendste en legendarische rollen die Johnny Depp tot nu toe heeft gespeeld. De film is geregisseerd door de master van fantasyfilms, Tim Burton. Zijn films zijn altijd erg mooi vormgegeven, maar deze film springt er toch net even bovenuit.

9. Dracula Untold (2014)

Deze fantasy-horrorfilm vertelt de totstandkoming van de meest legendarische horrorkarakters allertijden, namelijk Graaf Dracula. Het rijk van de jonge prins Vlad III wordt bedreigd door de Turken. Om zijn volk en zijn gezin te kunnen redden, verkoopt hij zijn ziel en wordt hij een monster. Hij verandert in niemand minder dan de bekendste vampier ter wereld; Graaf Dracula. De film bevat heftige actie scenes die door de special effects ook iets moois met zich meebrengen. Het verhaal heeft een twist op het oorspronkelijke verhaal wat we kennen, wat juist heel leuk is. Luke Evans vertolk de rol van de vampier en dat is voor de meeste vrouwen geen straf om naar te kijken 😉

10. Harry Potter filmreeks (2001 – 2011)

Net zoals de Lord of the Rings films niet kunnen ontbreken in deze lijst, geldt hetzelfde voor de Harry Potter films. De 11-jarige Harry (Daniel Radcliffe) krijgt te horen dat hij tovenaar is en moet ineens naar een school waar hem allemaal spreuken worden geleerd. Hij ontmoet daar Ron en Herrmione. Dit legendarische trio gaat de hele reeks samen de strijd aan tegen het kwaad, ook wel Voldemort en aanhang genoemd. Elke film is op zijn eigen manier fantastisch, ook omdat iedere film echt zijn eigen verhaal heeft. De gelijknamige boeken blijven maar verkocht worden en ook de films worden nog steeds veel gekeken; ze worden generatie op generatie doorgegeven

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie