Samenvatting Dark seizoen 1
Dit is de samenvatting van Dark seizoen 1. Dit is de eerste succesvolle Duitse Netflix original serie. Hierin maken we kennis met Jonas, een Duitse jongen uit het dorpje Winden. Zijn vader heeft een paar maanden geleden zelfmoord gepleegd. Winden is in de ban van rare gebeurtenissen, zoals meerdere verdwijningen van jongetjes.

Lees hier de samenvatting van Dark seizoen 2.

Aflevering 1: Geheimen

2019:
Het is juni 2019 en de vader van Jonas, Michael Kahnwald, pleegt zelfmoord. Niemand weet waarom hij dat deed, alleen zijn moeder die zijn afscheidsbrief heeft verstopt. Jonas moet hierdoor een paar maanden naar een inrichting en komt twee maanden later terug naar school. Zijn beste vriend Bartosz heeft een relatie met zijn crush, Martha. Zijn vrienden weten niet waarom hij een paar maanden weg was, alleen Bartosz.

De woonplaats van Jonas en zijn vrienden, het dorpje Winden, is in de ban van de mysterieuze verdwijning van Erik, een middelbare scholier die bekend stond om zijn marihuanahandel op school. Politieagent Ulrich moet de zaak oplossen. Tegelijkertijd gaat hij vreemd met de moeder van Jonas, Hannah. Jonas, Bartosz, Franziska en de drie kinderen van Ulrich (Martha, Mikkel en Magnus) gaan in het bos bij een grot op zoek naar de drugsvoorraad van de vermiste Erik, zodat ze deze kunnen verkopen.

Hun zaklampen beginnen te flikkeren en de groep hoort ineens rare geluiden. Ze rennen weg van de grot, maar raken Mikkel onderweg kwijt. Jonas ziet een hallucinatie van zijn dode vader. De volgende dag wordt het lijk van een onbekende jongen met weggebrande ogen en oren gevonden in het bos. In een andere ruimte zet een figuur met een zwarte cape Erik vast in een stoel en zet een raar mechanisme over zijn hoofd.

Aflevering 2: Leugens

2019:
Wanhopig zoekt Ulrich in de grot naar Mikkel en vindt een gesloten deur. Hij denkt dat die naar de kernfabriek leidt, die daar vlakbij in de buurt zit. Zijn toegang tot de fabriek wordt geweigerd door Aleksander, de vader van Bartosz. Tegelijkertijd checkt een onbekende in bij het hotel van Regina, Bartosz’ moeder.

Ulrich moet door zijn zoons verdwijning denken aan de verdwijning van zijn jongere broer Mads in 1986, die was even mysterieus. Hij vermoedt dat de vermissingen van Erik, Mikkel en de onbekende jongen iets met elkaar te maken hebben. Hij gaat naar zijn moeder Jana en vraagt haar meer over de verdwijning van zijn broertje. Ze liegt tegenover hem over zijn vader, Tronte, die die avond helemaal niet thuis was, maar weg was gegaan.

De nog steeds onbekende jongen heeft kleding aan uit de jaren 1980. Politiechef Charlotte, de moeder van Franziska, komt erachter dat de oren en ogen van de jongen zo zijn geworden door een enorme druk, nog geen dag geleden. Later die dag flikkert het licht in heel Winden en vallen er massaal dode vogels uit de lucht. Mikkel loopt uit de grot waarbij hij de vorige dag verdween. Alleen is hij niet in november 2019, maar in het jaar november 1986.

Aflevering 3: Verleden en heden

2019:
Ulrich loopt weer door de grot en hoort hij stemmen.

1986:
Een paar weken na de verdwijning van Mads (het broertje van Ulrich) wordt de gewonde Mikkel opgevangen door de huidige politiechef, Egon Tiedemann. Egon heeft een hekel aan Mads’ oudere broer Ulrich en verdenkt hem van het mishandelen van Mikkel. Eenmaal in het ziekenhuis bouwt hij een band op met verpleegster Ines Kahnwald. Ondanks dat vlucht hij uit het ziekenhuis terug naar de grotten.

Een kudde schapen is overleden doordat hun trommelvliezen zijn gescheurd. Een jonge Charlotte onderzoekt de dode vogels, die uit de lucht zijn gevallen. Een jonge Hannah wordt verliefd op Ulrich. Een jonge Regina wordt gepest. In de kernfabriek wordt Claudia Tiedemann, de dochter van Egon en de moeder van Regina, de nieuwe directrice. Haar voorganger, Bernd Doppler, vertelt haar over een verborgen plek in de grotten. Van zijn zoon Helge krijgt ze het boek Einse Reise durch die Zeit.

Aflevering 4: Dubbellevens

2019:
Charlotte’s man, Peter, gaat vreemd met een transgender sekswerker. Later ontdekt ze dat Peter ergens anders rond reed tijdens de verdwijning van Mikkel dan hij eerder aan haar vertelde. Fransziska’s jongere dove zusje, Elisabeth, verdwijnt nadat haar ouders haar vergeten op te halen van school. Uiteindelijk keert ze terug. Ze vertelt over een man, Noah, die haar een horloge gaf dat aan Charlotte toebehoort. Een dag later wordt het vriendje van Elisabeth, Yasin, aangesproken door een figuur in een zwarte cape die zegt dat Noah hem gestuurd heeft.

Peters vader, de demente Helge, vlucht uit zijn verzorgingstehuis en loopt naar het bos, terwijl hij roept dat Noah gestopt moet worden. Charlotte denkt dat de onbekende dode jongen en de dode vogels met elkaar te maken hebben. De vogels hebben dezelfde symptomen als dode vogels die zijn gevonden na de Chernobyl kernramp. Ze denkt ook weer terug aan de dode vogels in 1986. Jonas vindt een kaart van de grotten in zijn garage.

Aflevering 5: Waarheden

2019:
Yasin is vermist. Charlotte verdenkt haar eigen man van de verdwijningen van de jongetjes. Hannah wil verder gaan met haar affaire met Ulrich, maar hij wil niet meer omdat zijn vrouw, schooldirectrice Katharina, het moeilijk heeft met de verdwijning van hun zoon. De vreemdeling gaat langs Michaels graf en vindt daar Jonas. Hij vertelt dat hij zijn vader kende en dat hij zijn leven heeft gered. Bartosz spreekt af met de man die Erik de drugs bezorgde.

De vreemdeling in het hotel vraagt aan Regina of ze een pakketje naar Jonas kan versturen. Jonas krijgt het pakketje, waarin een lamp en de afscheidsbrief van zijn vader zit. In de brief staat dat Michael in november 2019 terugreisde naar 1986, waarin hij opgroeide bij Ines en trouwde met Hannah. Mikkel en Michael zijn dus dezelfde persoon.

1986:
Mikkel keert terug naar het ziekenhuis omdat hij zijn been brak in de grot. Hij krijgt een bezoekje van priester Noah: dit is dezelfde man die Bartosz bezoekt in 2019. De jonge Hannah is jaloers als ze ziet dat Ulrich en Katharina seks hebben en vertelt de politie dat Ulrich haar verkrachtte. Hij wordt opgepakt.

Aflevering 6: Sic Mundus Creatus Est

2019:
De onbekende dode jongen blijkt Ulrichs broertje Mads te zijn, die geen dag ouder is geworden. Ondertussen lopen de spanningen hoog op in Mikkels familie. Ulrich komt erachter dat zijn vader vreemd ging met Claudia, de toenmalige directrice van de kernfabriek. Nadat hij erachter komt dat Regina de laatste persoon is die Mads levend zag in 1986, confronteert hij haar. Zij wordt boos omdat hij haar vroeger pestte, maar vertelt hem dat Hannah ervoor zorgde dat Ulrich werd opgepakt voor de verzonnen verkrachting van Katharina. Regina krijgt de diagnose borstkanker.

Jonas vertelt zijn moeder over de afscheidsbrief van zijn vader. Hij gaat op verkenning in de grotten en vindt een deur waarop staat ‘Sic mundus creatus est’. Hij doet de deur open en kruipt er doorheen. Hij loopt aan de andere kant van de deur door de grot naar buiten en ziet posters van de vermissing van Mads Nielsen.

Aflevering 7: Kruispunt

2019:
De politie mag eindelijk naar de kernfabriek, maar Ulrich wordt geschorst. Zijn vrouw komt achter zijn affaire met Hannah. Ulrich vindt de aantekeningen van de politiechef uit 1986, Egon Tiedemann. Die notities maken Helge verdacht en hij gaat langs het verzorgingstehuis. Helge is bang en zegt dat hij het verleden en de toekomst kan veranderen.

Charlotte vindt een deur in de grotten. Het systeem van de grotten gaat door onder een oude bunker van Helge, haar schoonvader. Later krijgt ze een voicemail van Ulrich die haar vertelt dat Helge de kidnapper van de jongens moet zijn. De vraag is niet hoe hij het heeft gedaan, maar wanneer. Later die avond loopt Helge weer weg uit het verzorgingstehuis en Ulrich volgt hem met een van Helge’s boeken in zijn hand: Eine Reise durch die Zeit.

1986:
Helge werkt in de kernfabriek als Mads Nielsen verdwijnt. Politiechef Egon ondervraagt hem over die avond. Later leggen Helge en priester Noah Yasins lichaam in een bunker achter Helge’s hut. Jonas komt de vreemdeling tegen in 1986. Die waarschuwt hem dat hij Mikkel niet mag meenemen naar huis, omdat hij anders nooit wordt geboren. Katharina probeert Egon te overtuigen dat ze niet is verkracht door Ulrich.

Aflevering 8: Zoals men zaait, zo zal men oogsten

1986:
De vreemdeling ontmoet hier Tannhaus, de schrijver van het tijdreisboek, die hem zijn theorie over wormholes vertelt. Hij vertelt de oude man dat zo’n wormhole zich in Winden bevind. Hij vraagt of hij zijn gebroken machine kan maken, zodat hij het wormhole kan vernietigen. Hij gaat ermee aan de slag en hij pakt zijn eigen originele versie van het apparaat erbij.

1953:
Er is een plotselinge vogelsterfte en twee doden lichamen worden gevonden: die van Erik en Yasin uit 2019. Daniel Kahnwald, de vader van verpleegster Ines, en de toen nog politieagent Egon Tiedemann zijn in de war door de kleding die de jongens dragen.

Ulrich is Helge gevolgd en ze kruipen allebei door de grot. Ulrich komt in dit jaar aan. Hij ontmoet de nieuwelingen Agnes Nielsen en haar zoon Tronte. Ze huren een kamer in het Tiedemannhuis. Later ontmoet Ulrich klokkenmaker H.G. Tannhaus, de schrijver van het boek dat hij in zijn hand heeft van Helge. Hij laat zijn smartphone per ongeluk bij hem achter. Hij hoort van twee gevonden lichamen en zoekt Helge op, die hier negen jaar oud is. Hij wil hem vermoorden, zodat hij die jongens niet meer kan vermoorden en slaat zijn hoofd in met een steen en legt hem in een bunker, die later tot Helge zelf toebehoort.

Aflevering 9: Alles is nu

2019:
Regina gaat de verlaten kamer van de vreemdeling binnen en vindt zijn aantekeningen. Bartosz wordt aangesproken door een oudere Claudia: zijn oma, die eigenlijk dood was. Hij spreekt daarna af met Noah en ze worden partners. Katharina confronteert Hannah met haar affaire en Hannah vertelt uit woede en jaloezie dat Ulrich zijn familie wilde verlaten. Jonas is weer terug in het heden en verbreekt zijn band met Martha.

1986:
Ulrich wordt vrijgesproken voor verkrachting. Hannah komt erachter dat de nieuwe jongen in het dorp, Aleksander Köhler, niet is wie hij zegt dat hij is. Claudia loopt in het bos en ziet daar ineens haar hondje Gretchen, dat in 1953 verdween. Ze begint het tijdreisboek te lezen. Bernd, haar voorganger, vertelt haar dat er vaten met bijproducten van een meltdown in de verborgen ruimte staan. Ze huurt Aleksander in om de deur open te maken.

Helge en Noah hebben ruzie. De lichamen van de twee jongetjes, Erik en Yasin, waren bedoeld voor Noah om een tijdmachine te maken. Noahs doel is om de mensheid te bevrijden van zichzelf.

1953:
Helge wordt opgegeven als vermist. Noah, die er nog steeds hetzelfde uitziet als in 1986 en 2019, biedt de moeder van Helge, Greta hulp aan. Ulrich wordt gearresteerd voor de moord op Helge. De Claudia die Bartosz bezocht in 2019 komt aan in de winkel van Tannhaus met een blauwdruk van een machine.

Aflevering 10: Alfa en omega

We zien een flashback van de nacht van Mikkels verdwijning. Peter gaat naar Helge’s bunker en ziet ineens Mads’ lichaam verschijnen. Hij belt Tronte, de vader van Ulrich, en die komt naar de bunker. De oudere Claudia komt ook en vertelt hen dat ze het lichaam moeten verplaatsen.

2019:
Charlotte vindt een artikel uit 1953 waarin iets staat geschreven over de ontvoering/moordpoging van Helge, met daarbij een foto van Ulrich. Noah vertelt Bartosz meer over het tijdreizen: Claudia is hun tegenstander en de volwassen Jonas gaat juist een nieuwe wormhole maken in plaats van er een vernietigen.

1986:
Jonas gaat terug naar dit jaar om toch Mikkel terug te halen. Hij wordt opgewacht door Noah en Helge, die hem ontvoeren. Hij wordt wakker in de bunker met de vreemdeling naast zich. Hij vertelt hem dat hij de oudere versie van Jonas is. De vreemdeling en Jonas zijn dezelfde personen. Daarna vernietigt de jonge Jonas de wormhole met de machine die Tannhaus heeft gemaakt voor de volwassen Jonas. De 2019 Helge is inmiddels ook in dit jaar. Hij probeert zijn jongere zelf tegen te houden door hem aan te rijden, maar hij wordt zelf ook vermoord.

1953:
De negenjarige Helge wordt wakker in de bunker als er een wormhole verschijnt, die Jonas in 1986 heeft geopend. De jongens raken elkaar aan en Helge wordt getransporteerd naar 1986 en de jonge Jonas wordt wakker in het post-apocalyptische Winden van 2052.

Bekijk hier de trailer van het eerste seizoen van Dark:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie