Dit zijn de 5 beste series van 2019
Na de top 5 films van 2019, mag dit lijstje natuurlijk niet ontbreken. Serie-koning Netflix werd dit jaar nog groter dan het al was, maar kreeg er een nieuwe concurrent erbij: Disney +. Hoe dan ook, dit zijn volgens ons de 5 beste series van 2019.

Het gaat hierbij om series die in 2019 in ons land te zien waren. 2019 was een jaar vol niet-Engelse series en dat is ook terug te zien in deze lijst. Ook komen er waargebeurde verhalen in serie-vorm voor.

1. Chernobyl

De beste serie van dit jaar is zonder twijfel de limited HBO mini-serie Chernobyl. Deze Amerikaans-Britse serie vertelt het waargebeurde verhaal van de kernramp in Tsjernobyl, Oekraïne in 1986. Het toont hoe de kernreactor in de centrale explodeert en er enorme ramp ontstaat. De serie laat op een intense en realistische manier zien hoe alles toen is gebeurd.

De serie is al heftig genoeg, maar het schokkende hierin is vooral de onkunde van de leiding van de kerncentrale. Ook de ontkennende reactie van de overheid terwijl de straling zich op een nooit eerder vertoonde schaal verspreidt is raar om te zien. Het is ook treurig om te zien hoe bijvoorbeeld brandweermannen toch iedereen proberen te helpen, ondanks dat ze weten wat er met hun gaat gebeuren.

Als kijker wordt je voortdurend in het verhaal getrokken door de mooie maar ook beklemmende manier waarop het is gefilmd. Je denkt dat de radioactieve straling in je eigen huis is en alle persoonlijke problemen van de hoofdpersonen voelen aan alsof het die van jou zijn. Chernobyl is dé serie van 2019 die je gezien moet hebben.

2. The Mandolorian

Dit is de eerste Disney + original en tevens ook de eerste life-action Star Wars serie. De serie, gemaakt door Jon Favreau, speelt zich af tussen de Return of the Jedi en The Force Awakens. Het naamloze titelpersonage wordt gespeeld door Pedro Pascal (Narcos). Het verhaal speelt zich af na de val van het Galactisch Keizerrijk en voor de opkomt van de First Order. We volgen hierin het leven van een eenzame premiejager in de buitenrand van het sterrenstelsel.

Fans van de Star Wars franchise zijn enorm enthousiast over de serie. Favreau heeft er echt zijn eigen ding van gemaakt, maar het verhaal van de serie past heel goed bij de huidige Star Wars. De serie lijkt niet op de Disney-films van de afgelopen jaren maar juist op de allereerste films en is daardoor nog sterker. Uiteraard mogen wat eastereggs naar voorafgaande films niet ontbreken.

Het acteerwerk van Pascal in deze serie is uitmuntend. Een van de geboden van de in de Mandolore opgegroeide premierjager is dat ze hun helm niet af mogen doen. We zien Pascals gezicht dus nooit, maar ondanks dat weet hij toch alle emotie over te brengen. En de schattige Baby Yoda mag natuurlijk niet vergeten worden ;).

3. When They See Us

De eerste niet-Engelse serie van deze lijst is de Nederlands-Belgische serie Undercover, een Netflix original. Deze week maakte Netflix bekend dat Undercover het meest bekeken is op de Nederlandse accounts. Succes binnen eigen land is leuk, maar deze serie ging ook internationaal. Vooral in Zuid-Amerika werd er veel naar gekeken.

In Undercover spelen de Belgische Tom Waes en de Nederlandse Anna Drijver twee undercoveragenten. Zij moeten samenwerken om de grootste drugsbaas van Nederland, Ferry Bouman (gespeeld door Frank Lammers), achter de tralies te krijgen. Hij zit vaak op een camping in Brabant en dus kopen de twee agenten daar ook een huisje. De samenwerking tussen de twee verloopt in het begin stroef, want de een wil meer risico’s nemen dan de ander.

Deze serie is ontzettend spannend en zorgt ervoor dat je het in één adem wil uitkijken. Undercover is van een heel ander niveau dan de series van eigen bodem die wij gewend zijn. Dat maakt de serie ook zo goed. Niet getreurd: er komt een seizoen 2! Of Frank Lammers weer te zien is als de Brabantse drugsbaas is wel nog onduidelijk.

4. Undercover

De andere op waarheid gebaseerde serie is de Netflix serie When They See Us. Dit is een limited mini-serie met vier afleveringen. Het verhaal gaat over vijf jongens die ten onrechte worden beschuldigd en veroordeeld voor het verkrachten van een witte vrouw in Central Park in New York, ook wel de Central Park Jogger case genoemd. De groep van vijf bestaat uit vier Afro-Amerikanen en één Latino. In de serie is te zien hoe de Amerikaanse politie de vijf jongens onder druk zet tot een valse verklaring. Uiteindelijk moeten ze allemaal de gevangenis is.

Het verhaal wordt nu verteld omdat een bepaalde persoon in die tijd ervoor pleitte dat de jongens zo snel mogelijk achter de tralies moesten. Dat is namelijk Donald Trump, de huidige president van de Verenigde Staten. De jongens die de Central Park Five werden genoemd kwamen in 2014 vrij nadat in 2002 (!) via dna-onderzoek de echte dader gevonden werd. De serie kwam flink onder vuur te staan met tot gevolg dat de voormalige officier van justitie Elizabeth Lederer werd ontslagen van de Colombia Law School.

De serie vertelt een pijnlijk verhaal over een zwarte bladzijde van de Amerikaanse geschiedenis. Het verhaal is heel heftig en helaas waargebeurd; de commotie eromheen is dan ook niet geheel verassend.

5. Dark

De tweede niet-Engelse serie van dit jaar is afkomstig van onze oosterburen, Duitsland. De serie komt uit 2017, maar Dark staat sinds dit jaar pas op de Nederlandse Netflix. Dark is een sciencefiction serie over tijdreizen en gaat voornamelijk over Jonas. Hij woont in klein dorpje genaamd Winden in 2019. Er gebeurt daar niks, totdat Jonas’ vader ineens zelfmoord pleegt alleen niemand weet waarom.

Een paar maanden gaan voorbij en ineens verdwijnen een aantal kinderen uit het dorp en wordt een vreemde jongen dood gevonden in het bos. Zijn ogen zijn helemaal weggebrand. Drie generaties van vier gezinnen blijken met elkaar verbonden te zijn in 1953 (toen de kerncentrale van het dorp opende), 1986 en 2019.

In de eerste paar afleveringen zorgen de makers van Dark voor veel verwarring: hoe verdwijnen die kinderen ineens en wat gebeurt er allemaal voor andere dingen in Winden? Er heeft altijd een mysterie om kerncentrales gehangen en dat wordt goed gebruikt. Dit is misschien wel de ingewikkeldste serie van het jaar, maar hij zorgt continu voor ‘WTF-momenten’ en houdt je aandacht erbij.

Krijg dit audiobook gratis.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie