Riverdale seizoen 4 aflevering 1: samenvatting en analyse
Dit is de samenvatting en analyse van Riverdale seizoen 4 aflevering 1. Dit is een speciale eerste aflevering: het draait om de dood van acteur Luke Perry (Fred Andrews) die afgelopen maart overleed na een beroerte. De aflevering heet toepasselijk dan ook “In Memoriam”. De makers van de serie gaven na zijn overlijden al aan een eerbetoon te maken in de serie.

Voordat we aankomen bij de memorial van Luke Perry, gaan we eerst naar het verhaal van de serie want dat loopt ook door. Het stadje Riverdale maakt zich klaar voor een monumentale feestdag, terwijl Archie Andrews slecht nieuws ontvangt. Zijn vrienden steunen hem.

4th of July

Alles is weer zoals altijd in Riverdale: Archie en Veronica liggen weer eens naakt in bed en kunnen niet van elkaar afblijven. Jughead heeft een boek geschreven om mee te doen aan een wedstrijd en Betty leest het op haar bed. Alles rondom The Farm en het spel Gryphons en Gargoyles is niet in de vergetelheid geraakt, maar het stadje gaat verder. Er worden voorbereidingen getroffen voor de parade voor de ‘4th of July’, de nationale feestdag van de Verenigde Staten.

Cheryl zit tegenover het lichaam van haar dode broer Jason en praat met hem. Dat lichaam werd vorig seizoen door The Farm opgegraven om te laten geloven dat ze echt met haar broer praatte, om te zorgen dat ze bij The Farm kwam. Als ze in The Register leest dat er een parade door de hoofdstraat van Riverdale gaat is ze woest en ze gaat naar het organisatiecomité: Veronica, Archie, Betty en Jughead. Ze vindt het niet kunnen dat er een parade wordt gehouden op de dag dat haar broer werd vermoord. Ze dreigt om te gaan protesteren.

Doorgereden bestuurder

De vier vrienden gaan ontbijten bij Pops na het harde werken. Archie wordt gebeld door zijn vader. Fred ging vorig seizoen voor werkzaamheden even de stad uit. Al gauw blijkt er iets mis te zijn. Archie loopt weg en naar een paar tellen stort hij in. Zijn vrienden rennen naar hem toe.

FP vertelt zwaar geëmotioneerd dat Fred onderweg naar huis was vanuit Cherry Creek toen hij stopte om iemand te helpen met autopech. Tijdens het helpen werd hij aangereden door een automobilist en dat werd zijn dood. Mary Andrews kan niet stoppen met huilen, terwijl Archie met een stalen gezicht zit. “Is de auto doorgereden?”, is het eerste wat hij vraagt. Je ziet zijn woede. FP denkt na en vertelt dat de bestuurder inderdaad is doorgereden. De lokale politie weet nog niet wie het is.

Herinneringen aan Fred Andrews

Als de begrafenisondernemer naar het huis van de Andrews komt, vertelt ze dat het lichaam pas de 6e in Riverdale kan zijn. Archie pikt het niet, maar kan niet anders.

Reggie, Kevin, Betty, Jughead, Veronica en Archie halen in zijn achtertuin herinneringen op aan hoe geweldig Fred was. Reggie viel uit een boomhut en Fred bracht hem naar het ziekenhuis. Hij bouwde alle sets voor de musicals die Kevin regisseerde. Hij zorgde voor Jughead als zijn vader weer eens te veel gedronken had. Archie vertelt over zijn mooiste moment: op de nationale feestdag een aantal jaar terug was de vuurwerkshow gecanceld. Archie baalde hiervan en Fred haalde daarom zelf maar wat vuurwerk in huis.

Droom

Archie ligt met Veronica in bed, maar wordt wakker door licht en geluid buiten zijn slaapkamer. Hij loopt zachtjes naar beneden en ziet een man in pak staan bij zijn voordeur. Het is zijn opa Artie, die al een paar jaar dood is. “Waar is je vader, iedereen wacht op hem?’, zegt hij tegen Archie. Hij loopt met zijn grootvader mee en een groot deel van de inwoners van Riverdale, levend én dood, zit aan zijn keukentafel. Zijn opa keert zich om en zegt: “Je had je vader mee moeten nemen.” Archie schrikt wakker en wil meteen zijn vader gaan ophalen in Cherry Creek. Hij wil dat hij met de 4th of July thuis is.

Hij belt Betty en Jughead en samen met Veronica vertrekken ze naar Cherry Creek met Reggie’s auto om Freds lichaam op te halen. Bij aankomst gaan Veronica en Archie eerst langs het politiebureau om te vragen of ze al meer weten over de dader. Dat weten ze helaas nog niet. De politieagente geeft wel de plek van het ongeluk door aan Archie, zodat hij zijn vaders auto mee kan nemen.

Toestemming

De groep gaat langs het mortuarium om het lichaam van Fred op te halen. De ondernemer doet eerst moeilijk, doordat Archie minderjarig is. Hij belt zijn moeder Mary, die advocaat is. Zij denkt echter dat Archie nog boven in bed ligt, maar hij legt uit dat ze met zijn vieren naar Cherry Creek zijn gereden. Mary vindt de actie mooi en weet de ondernemer te overtuigen om het lichaam van haar man aan haar zoon mee te geven. Aan het gezicht van de man is te zien dat ze het niet lief vroeg…

Eerst wil Archie zijn vader nog zien, om zeker te weten dat hij het is. Voordat hij de kamer binnengaat waar zijn kist ligt, twijfelt hij. Uiteindelijk gaan Betty en Veronica naar binnen voor hem. Het is inderdaad Fred Andrews die in de kist ligt. Overigens ziet het publiek alleen een kist en de huilende gezichten van de twee meiden, want er is natuurlijk geen echt lichaam meer…

Ondertussen gaan Cheryl en Tony naar Mary. Ze willen iets doen voor Fred, voordat Archie met hem thuiskomt. Het enige wat ze willen is toestemming van haar, om hun plan door te zetten. Wat de actie in gaat houden komt later in de aflevering pas aan de orde.

‘Fred died a hero’

Nadat alles bij het mortuarium is geregeld, gaan de vier naar de plek van het ongeluk. Freds auto staat daar nog en Archie wil die meenemen. Hij kreeg de sleutels van de politie. Hij opent de auto, gaat zitten en denkt aan zijn vader. In het dashboard kastje vindt hij een foto van hem en zijn moeder.

Op dat moment komt er een vrouw aangereden die stopt en een grote bos witte bloemen neerlegt. Als Archie vraagt hoe ze weet dat er iemand op die plek is overleden, barst ze in tranen uit. Ze ziet dat hij Freds zoon is. Zij is de vrouw waar Fred voor stopte om haar te helpen met haar auto. Ze vertelt dat hij niet kon stoppen met praten over zijn zoon.

Ze legt uit dat de auto’s door bleven rijden en hij de enige was die stopte om te helpen. Een auto kwam heel hard aanrijden en Fred zag het op tijd: hij duwde haar weg, maar hij werd zelf wel geschept. ‘He died a hero’. De vrouw voelt zich schuldig en wil bidden voor hem. Met zijn vijven bidden ze tot God. De enige die niet geëmotioneerd is, is Archie.

Slechte zoon

De vier vertrekken en eten in een lokale diner om alles te laten bezinken. Archie is boos: waarom moest zijn vader die vrouw helpen, waarom moest hij de held uithangen. Zijn vrienden leggen uit dat zijn vader nu eenmaal zo was, maar Archie trekt het niet en gaat naar buiten. Hij wordt op dat moment gebeld door FP, die hem vertelt dat de man die Fred aanreed zichzelf heeft aangegeven. Hij is niet zo slim bezig, want hij geeft Archie de naam van de man, George Augustine. Ook al zegt FP dat hij het moet laten rusten, Archie is uit op wraak. Hij loopt naar een telefooncel, zoekt de naam op en vindt zijn adres in het telefoonboek.

Archie gaat naar hem toe en valt de man bijna aan. Hij slaat zelfs een gat in de muur. Dan komt de zoon van de man aangelopen, Jeffrey. De jongen is overstuur. Hij zegt dat hij Archie’s vader heeft aangereden en dat hij er ongelofelijk spijt van heeft. Jeffrey heeft geen rijbewijs en pakte zonder dat zijn vader het wist de auto. Zijn vader ging naar de politie om te zeggen dat hij het deed, om zijn zoon te beschermen.

Archie gaat weg en ziet buiten zijn vrienden. FP belde naar Jughead, omdat hij het gevoel had dat Archie iets verkeerds ging doen. Archie voelt zich schuldig dat hij naar George en Jeffrey ging, omdat de jongen in paniek was en er niks aan kon doen. Hij vindt zichzelf een slechte zoon.

Start van Memorial van Fred Andrews (Luke Perry)

Veronica en Archie nemen de kist mee in Reggie’s auto en Jughead en Betty nemen Freds auto mee. Als ze aankomen bij de rand van Riverdale, wacht FP hen op. Hij vraagt of Archie het goed vindt dat zijn vader een politie escort krijgt, omdat hij het verdient. Archie stemt in en onder politiebegeleiding rijdt Archie Riverdale binnen. De hele stad is uitgelopen en staat met borden langs de kant te zwaaien. “We zullen Fred Andrews nooit vergeten.” Dit was de actie waarvoor Cheryl en Tony om toestemming vroegen bij Mary.

Eenmaal terug in Riverdale vindt de begrafenis van Fred Andrews plaats. Archie geeft een mooie speech over dat zijn vader een groot gedeelte van Riverdale heeft opgebouwd. “Ik kan op een dag als ik eigen kinderen heb een gebouw of een steen aanwijzen en zeggen dat hun opa dat gemaakt heeft.” Iedereen legt een rode roos op de bovenkant van de kist.

Jughead wil een stuk tikken over Fred in The Register. Die heet Freds Andrews in Memoriam. Verschillende mensen komen in beeld die het stuk van Jughead in de krant lezen. FP komt in beeld, doordat Fred er altijd voor Jughead was als hij te veel had gedronken. Pop’s kan ook niet ontbreken: Fred werd eind seizoen een in zijn diner beschoten door The Black Hood.

Een kleine groep nabestaanden gaat naar het huis van de Andrews. Ze houden een kleine vuurwerkshow in de achtertuin om de zware dag af te sluiten. Zo is Fred toch nog thuis met de 4th of July. Archie loopt even weg van het gezelschap en gaat naar de garage. Hij kijkt naar de geluidsdemping op de muur, die zijn vader speciaal voor hem had gemaakt. Ook loopt hij naar de auto die hij voor en met zijn vader heeft opgeknapt. Wij zien dan voor de laatste keer Fred Andrews in beeld bij die twee flashbacks. Nu pas kan Archie rouwen om de dood van zijn vader.

De scène eindigt met een focus op een foto van KJ Apa (Archie) en Luke Perry achter de schermen. De foto is gemaakt in Pop’s en beide mannen lachen naar de camera.

De aflevering eindigt met de tekst:
In Loving Memory
Luke Perry
1966-2019

Tekst gaat verder onder de trailer

Klein zetje voor de rest van het verhaal

Deze aflevering staat op zichzelf door het eerbetoon, maar toch zijn er voorzichtig kleine hints voor het verloop van het verhaal van Riverdale gegeven. Hiram en Hermione zitten allebei in de gevangenis. Ze lezen het artikel van Jughead over Fred in de krant: Hiram doet dat vrijwel emotieloos, Hermione huilt. Zij heeft natuurlijk een affaire gehad met Fred en ze hebben tegen elkaar gestreden om het burgemeesterschap.

Hiram komt indirect ook terug op een ander moment. Veronica wil na Freds begrafenis met de begrafenisondernemer praten over de kosten, maar die zegt dat alles al betaald is door haar vader, die dus in de gevangenis zit. In seizoen drie zorgde Veronica nog dat haar eigen vader achter de tralies kwam, dus het is vreemd dat hij zoiets doet. Na de begrafenis ging Betty naar het graf van haar grootvader, Harold Cooper. Zijn steen is beklad met de tekst: The Black Hood burns in hell.

Een misschien nog wel belangrijker moment gebeurt ook tijdens het lezen van Jugheads artikel. Bovengenoemde karakters lazen het al, maar zo ook Alice Cooper, Betty’s moeder. Eind seizoen drie kwam naar voren dat zij undercover bij The Farm zat voor de FBI. Die laatste weet overigens niet waar ze is, want ze is spoorloos verdwenen, samen met The Farm. Één ding weten we zeker: ze is nog in leven. Ook zij huilt om de dood van Fred, die jarenlang naast haar woonde.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie