Oscars 2019: dit is alles wat je moet weten
Het is bijna zover; de belangrijkste filmprijs van het jaar de 91e Academy Awards, beter bekend als de Oscars worden binnenkort uitgereikt. Zoals altijd vindt de uitreiking plaats in het Dolby Theatre in Hollywood (Los Angeles). Dit jaar wordt een jaar anders dan anders: dit is alles wat je moet weten over de Oscars 2019:

De nominaties

De nominaties worden bekend gemaakt op dinsdag 22 januari 2019. Actrice Tracee Ellis Ross (Black-ish) en acteur Kumail Nanjiani (The Big Sick en Sillicon Valley) maken die ochtend de nominaties voor de 24 categorieën van de awardshow bekend. Op 17 december maakte de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (de organisatie achter de Oscars) al een shortlist bekend van negen van die categorieën. Dit was voor onder andere de categorieën Beste Buitenlandse Film en Beste Visuele Effecten.

Via deze live-stream op Youtube kan je de bekendmaking van de nominaties van de 91e Oscars volgen:

Stemmen

Iedereen hoop natuurlijk dat zijn of haar favoriete film van afgelopen jaar de nominaties haalt en zelf wint. Helaas kunnen wij, het publiek, niet stemmen; dat doen de Academy-leden. Dit zijn acteurs en regisseurs, maar ook grimeurs en editors. Zo mogen actrices Emilia Clarke, Chloë Grace Mortez en  Blake Lively samen met 925 anderen zichzelf sinds afgelopen jaar Academy-lid noemen en hun stem uitbrengen voor de Oscars.

Het voorspellen welke films uiteindelijk genomineerd worden is bijna een Mission Impossible. De Golden Globes en Screen Actors Guild Awards worden vaak als graatmeter gebruikt, maar een echte garantie is dat niet. Het is dus afwachten!

Kanshebbers voor Beste Film

Negen films maken kans om genomineerd te worden voor de belangrijkste categorie van de avond, die voor Beste Film. De winnaar wordt altijd als laatst bekend gemaakt. Twee jaar terug ging dat mis, toen de cast en productie van La La Land te horen kreeg dat zij niet gewonnen hadden maar de film Moonlight. Sindsdien is die uitslag nog spannender dan normaal.

Dit zijn volgens Hollywoodnieuws de negen kanshebbers op het beeldje van Beste Film:

  1. Black Panther

Dit zou de eerste superheldenfilm zijn die kans maakt op een Oscar. Het is een grote kanshebber, omdat de film uniek is: de cast is bestaat bijna helemaal uit Afro-Amerikaanse acteurs.

  1. A Star is Born
  2. The Favourite
  3. Bohemian Rapsody
  4. BlacKkKlansman
  5. Green Book
  6. Roma
  7. If Beatle Street Could Talk
  8. Vice

Geen host

Dit jaar is er geen host bij de uitreiking. Acteur en comedian Kevin Hart was verkozen tot host, maar kwam in opspraak door homofobe tweets van een paar jaar geleden waardoor hij voor de Oscars van dit jaar een stap terug deed. Er was geen back-upplan eb dus moeten we het dit jaar doen zonder host. De avond zal een SNL-achtig uiterlijk krijgen, met allerlei grappige optredens/sketches. Het geen host hebben tijdens de Academy Awards is overigens al een keer eerder voorgekomen, namelijk precies dertig jaar geleden in 1989.

Dat was een hele pijnlijke uitreiking omdat de praatjse van de host die er normaal waren moesten worden opgevuld met optredens. Deze duurden veel te lang en waren verschrikkelijk. Sindsdien is er nooit een hostless uitreiking geweest. Of het dit jaar geen fiasco gaat worden moeten we afwachten.

Nieuwe categorie?

De kijkcijfers van de prijsuitreiking dalen al jaren en de Academy of MotionPicture Arts and Sciences zijn bezig om te zorgen dat het publiek toch blijft kijken. Een reden voor de slechte cijfers is dat de show te lang zou zijn door de hoeveelheid categorieën. In september afgelopen jaar kwam de Academy met iets nieuws: de prijs voor Beste Populaire Film. Dit om zeer meer bekendere films naar de awardshow te halen. Zowel vanuit de filmindustrie als het publiek kwam er felle kritiek. Het plan werd door de organisatie van tafel geveegd, maar dat lijkt toch niet helemaal zo te zijn. We zullen het pas zien als de nominaties bekend gemaakt worden.

Hieronder check je de belangrijkste data naar aanloop van de uitreiking van de 91e Oscars:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie