Reconstructie & reacties: Hollywood in shock na beste film-blamage
De 89ste Oscars leken te eindigen zoals iedereen van tevoren had verwacht: met de makers van topfavoriet La La Land op het podium om de Oscar voor beste film in ontvangst te nemen. Maar tegen het einde van de speeches drong een pijnlijke waarheid door: de verkeerde film was als winnaar aangekondigd. Moonlight bleek tegen alle verwachtingen in de Oscar voor beste film te hebben gewonnen, en een onwerkelijk en zeer pijnlijk schouwspel voltrok zich. Terwijl de mensen van La La Land afdropen, bestegen de verbaasde makers van Moonlight voor een verbijsterd publiek het podium.

Om te beginnen nog eens het nu al legendarische fragment:

Reacties uit Hollywood

Inmiddels zijn we een halve dag verder en vele betrokkenen en prominenten hebben een reactie gegeven op het incident.

Emma Stone, die een Oscar won voor beste actrice voor haar rol in La La Land, reageerde na afloop als één van de eersten toen ze backstage over haar eigen prijs werd geïnterviewd. “Het was geweldig om de naam La La Land te horen voor beste film. Het zou fantastisch zijn geweest als we hadden gewonnen, maar we zijn ook heel blij voor Moonlight”, aldus Stone vanaf ongeveer 2:00 in het filmpje.

Stone voegde hier aan toe dat zij de gehele tijd de envelop bij zich had die hoorde bij haar Oscar voor beste actrice. Ze verwees daarmee naar de uitspraak van Warren Beatty, die samen met Faye Dunaway de verkeerde aankondiging deed, en direct na de vergissing had verklaard dat er op zijn kaartje ‘Emma Stone – La La Land’, stond.

“Moeilijk om vreugde te voelen”

Mahershala Ali, die voor zijn rol in Moonlight de Oscar voor beste acteur in een bijrol ontving, legde op eenzelfde persmoment zijn verbazing uit. “Het is moeilijk om op zo’n moment vreugde te voelen, want het gaat ten koste van iemand anders. Maar we zijn heel trots en vereerd dat we hebben gewonnen.”

“Man met headset zocht de envelop”

La La Land-producent Jordan Horowitz was degene die op het podium de fout als eerste aan het grote publiek bekendmaakte, met de even daarvoor onterecht gekregen Oscar nog in zijn handen. Tegenover de camera van Entertainment Tonight gaf hij na afloop tekst en uitleg over hoe het allemaal precies gebeurde.
“Er kwam een man met een headset het podium op die naar de envelop met de uitslag zocht,” begint Horowitz, die de envelop als ‘winnaar’ in zijn handen had. Op het kaartje in die envelop stond inderdaad – zoals Beatty had verklaard – de aankondiging voor Emma Stone als beste actrice. Horowitz vervolgt: “Opeens had hij een nieuwe envelop in zijn handen waarop Moonlight stond.”

Horowitz bleef opvallend koel en prees na afloop de verdiensten van Moonlight, maar gaf toch ook ruiterlijk toe: “Het is een beetje shockerend, ik weet niet zo goed wat ik verder nog moet zeggen.”

Respect voor de verliezers

Barry Jenkins, schrijver en regisseur van Moonlight, gaf op Twitter aan sprakeloos te zijn, en uitte daarna zijn respect voor Horowitz.

Op de persconferentie verklaarde Jenkins: “Ik denk dat alle films die genomineerd waren het verdienden om te winnen, dus ik applaudisseerde voor La La Land zoals iedereen. Toen merkte ik de commotie op en dat er iets geks gaande was. Daarna kon iedereen denk ik wel aan mijn gezicht zien dat ik sprakeloos was. Ik heb altijd naar de Academy Awards gekeken en nog nooit zoiets als dit zien gebeuren.”

Ook talkshowhost Ellen Degeneres prees de eervolle manier waarop La La Land met het verlies omging.

Excuses van de verantwoordelijken

Accountantsbureau PricewaterhouseCooper, dat al 83 jaar de stemming en de uitreiking van de Oscars faciliteert, kwam met een verklaring waarin het excuses aanbood aan alle betrokkenen: “We bieden onze oprechte verontschuldigingen aan aan Moonlight, La La Land en de kijkers van de Oscaruitreiking voor de fout die is gemaakt in de aankondiging in de categorie beste film. De uitreikers van de prijs Warren Beatty en Faye Dunaway hadden per ongeluk de verkeerde envelop gekregen, wat onmiddellijk na de ontdekking is gecorrigeerd.”

Grappen

De beste grap kwam van regisseur M. Night Shyamalan, wiens films (onder meer The Sixth Sense, The Village) bekend staan om hun plottwists.

Het twitter-account van Miss Universe reageerde ook bijzonder gevat. Die awardshow maakte vorig jaar iets soortgelijks mee en bood nu direct de helpende hand aan de Oscars.

Meervoudig Oscar-presentator Billy Crystal uitte zich zoals vele anderen: was dit maar tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen gebeurd.

Oprah geschokt

In de categorie geschokt verwoordde Oprah Winfrey ten slotte de overheersende emotie waarmee velen het nu al beroemde incident hadden aanschouwd: grote verbazing.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie