Hoe Emilia Clarke ernstige hersenoperaties overleefde en geheim hield
Game of Thrones actrice Emilia Clarke maakte gisteren op Instagram bekend dat een goed doel had opgericht: SameYou. Deze charity is voor mensen die herstellen van hersenziektes. De actrice vertelde in haar Instagrampost dat ze twee ernstige hersenoperaties onderging om niet te overlijden aan haar hersenziekte. Iets wat zij jarenlang geheim heeft weten te houden.

Het is heel knap dat het verhaal nooit naar buiten is gekomen. Zeker in een tijd van sociale media zoals nu. Acht jaar lang had ze iedere dag het gevoel dat ze dood kon gaan en niemand van de buitenwereld heeft er iets van gemerkt.

In haar essay voor de New York Times vertelt ze dat het een keer bijna mis ging. De National Enquirer maakte een kort verhaal over haar afwezigheid op de set van het tweede seizoen van Game of Thrones. Een journalist vroeg haar later naar het verhaal en Emilia zei dat het verhaal niet klopte. Ze kon opgelucht ademhalen.

Game of Thrones Daenerys Jurk

De serie Game of Thrones komt dit jaar tot een einde. Het laatste seizoen wordt komende maand gelanceerd. Voor Emilia is dit een mooi einde: ondanks die zware operaties heeft ze het verhaal van Daerneys helemaal af kunnen maken. Ze weet het zelf ook, maar ze mag van geluk spreken dat ze er nog is en dat haar verhaal nooit naar buiten is gekomen. De operaties waren steeds na de opnames van GOT, dus op een moment dat ze even niet in de spotlights stond.

Met SameYou hoopt ze dan ook verhalen van andere mensen te horen die ook een hersenziekte of een beroerte hebben gehad. Hoe hebben zij dat overleefd en hoe is hun herstel verlopen?

Comic Con

In de afgelopen acht jaar is Emilia twee keer geopereerd aan haar hersenen. Beide operaties waren levensgevaarlijk: slechts een derde van de mensen die de operatie ondergingen overleefden het. De eerste operatie in 2011, na het filmen van seizoen 1 van Game of Thrones, verliep niet heel slecht, maar de tweede wel. Ze schreeuwde van de pijn toen ze ontwaakte na haar operatie. De operatie was mislukt en ze moest gelijk nog een keer geopereerd worden. De kans dat ze die zou overleven was heel klein.

In 2013 werd ze voor de tweede keer geopereerd. Kort naar die operatie zat ze alweer bij de Comic Con in San Diego voor Game of Thrones. Vlak voordat ze het podium op ging kreeg ze enorme hoofdpijn. Toch beantwoorde ze alle vragen van fans en nadat het podium af liep kreeg ze weer last. Toch bleef ze doorgaan en deed alsof er niks aan de hand was. Ze deed na afloop van de Comic Con nog een interview van de MTV en dat verliep prima. Ze kreeg in ieder geval geen beroerte op live televisie, iets waar ze wel heel bang voor was.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie