Voorspelling Oscars 2019 winnaars op basis van favorieten bookmakers
Om te voorspellen welke films de Oscars 2019 gaan winnen in de 24 verschillende categorieën, hebben we gekeken naar de quoteringen bij de bookmakers. Deze geven een goede indicatie van welke films en acteurs favoriet zijn om te winnen tijdens de uitreiking in de nacht van zondag 24 februari op maandag 25 februari.

Volgens deze peiling is Roma de favoriet voor Beste Film, en tevens voor het winnen van de meeste Oscars in 2019. De toelichting volgt verderop, maar eerst…

Hoe werken quoteringen?

Voor wie dit niet weet eerst een korte uitleg over quoteringen bij bookmakers. Dit zijn getallen die iets zeggen over de kans om te winnen. Hoe lager de quotering, des te groter de kans op winst. 1.01 is de laagst mogelijke quote. Dit wil zeggen dat een weddenschap 1 cent per ingezette euro kan opleveren. Een quotering als 5.00 betekent dat de inzet vervijfvoudigd kan worden. Een grotere beloning, maar de kans dat de voorspelling uitkomt is kleiner.

Je kunt een quotering ook letterlijk als verwachtingspercentage zien. Dit kan door de simpele rekensom 100 gedeeld door de quotering. Hieruit volgt dat 1.01 een verwachtingspercentage heeft van 99% (100/1.01). De quotering 5.00 staat gelijk aan 20% kans (100/5).

Ook als je helemaal geen kaas hebt gegeten van wedden, kun je quoteringen dus gebruiken als graadmeter voor de Oscars 2019. De experts bij de wedkantoren wegen namelijk allerlei zaken mee bij het bepalen van de quoteringen: zoals eerder gewonnen prijzen bij de Golden Globes en Critics’ Choice Awards, resultaten bij de kaartverkoop en media-aandacht voor de genomineerden. Hoewel ook de wedkantoren van tevoren niets zeker weten, is het dus zeker interessant om op basis van quoteringen een voorspelling te doen voor de winnaars van de Oscars 2019!

Belangrijke slag om de arm: quoteringen kunnen altijd veranderen. Mocht er bijvoorbeeld een acteur slecht in het nieuws komen, dan hij of zij op het laatste moment toch nog een flink lagere kans toebeeld krijgen.

In dit artikel behandelen we met name de favorieten. Bekijk dit artikel voor een volledig overzicht van genomineerden voor de Oscars 2019.

Voorspelling winnaar Oscar beste film: Roma

Bij alle bookmakers is Roma de favoriet voor beste film. De meest voorkomende quotering is 1.33. Dat staat gelijk aan een kans op winst van 75% voor het zwartwit-drama van regisseur Alfonso Cuarón, gebaseerd op zijn eigen jeugd in Mexico City. Met een quotering van 4.50 tot 4.75 is Green Book de enige echte concurrent, met omgerekend toch nog meer dan 20% kans om te winnen.

Voorspelling winnaar Oscar beste mannelijke hoofdrol: Rami Malek (Bohemian Rhapsody)

Er lijkt weinig twijfel te bestaan dat Rami Malek voor zijn rol van Freddie Mercury in Bohemian Rhapsody de Oscar voor beste acteur in een hoofdrol gaat winnen. Achter zijn naam kwamen we bij de bookmakers quoteringen van 1.15, 1.16 en 1.17 tegen. Dat betekent een winstkans van 85,5% of hoger. Toch mag outsider Christian Bale voor zijn rol als voormalig Amerikaans vice-president Dick Cheney in Vice niet vooraf worden afgeserveerd. De quoteringen voor hem verschillen nogal. 4.00 was het laagste en dat vertaalt zich naar een kans van 1 op 4.

Voorspelling winnaar Oscar beste vrouwelijke hoofdrol: Glenn Close (The Wife)

In Nederland is The Wife een beetje onder de radar gebleven, maar Glenn Close sleepte voor haar hoofdrol al de Golden Globe en CTA in de wacht. De ervaren rot geniet logischerwijs bij de Oscars ook de favorietenrol, met quoteringen tussen de 1.10 en 1.14. Dat lijkt kat in het bakkie, maar zitten de bookmakers hier misschien toch mis? Olivia Colman (laagste geziene quote 5.00) met haar tragikomische rol als koningin in The Favourite en wereldster Lady Gaga (laagste quote 13.00, voor haar rol in A Star is Born) zouden zomaar meer stemmen kunnen wegpakken dan gedacht.

Voorspelling winnaar Oscar beste mannelijke bijrol: Mahershala Ali (Green Book)

Mahershala Ali won in 2017 voor Moonlight al de Oscar voor mannelijke bijrol, en is nu wederom de favoriet in deze categorie voor zijn vertolking van pianist Dr. Don Shirley in Green Book. Een quotering van 1.06 is om te rekenen tot een winstkans van meer dan 94%. Het meest in de buurt komt Richard E. Grant (8.00) voor zijn rol in Can You Ever Forgive Me? Maar tenzij de stemmers besluiten dat twee Oscars in drie jaar wat teveel van het goede is, lijkt deze categorie geen verrassing op te leveren.

Voorspelling winnaar Oscar beste vrouwelijke bijrol: Regina King (If Beale Street Could Talk)

Minder zeker is de uitslag in de categorie beste vrouwelijke bijrol. Regina King krijgt van de meeste bookmakers 1.40, maar de bijrol-actrice uit If Beale Street Could talk heeft in de persoon van Amy Adams een gevaarlijke outsider om rekening mee te houden. Adams werd sinds 2006 al zes (!) keer genomineerd voor een Oscar, waarvan vijf keer voor die van beste vrouwelijke bijrol. Dan kan altijd zomaar het ‘DiCaprio-effect’ om de hoek komen kijken. Voor Leonardo DiCaprio was het bij zijn vijfde nominatie (2016, beste mannelijke hoofdrol voor The Revenant) raak nadat hij vier keer eerder misgreep. Maakt de Academy nu ook bij Adams een optelsom, en krijgt ze tegen de verwachtingen in de ‘gun-Oscar’? 4.00 is de laagste quotering die we voor Amy tegenkwamen, oftewel 25% kans.

Voorspelling winnaar Oscars overige categorieën

In sneltreinvaart gaan we ook nog even door de andere categorieën heen waarvoor bookmakers quoteringen hebben opgesteld. Als we de wedkantoren mogen geloven, gaan deze favorieten de overige Oscars 2019 winnen.

 • Regie: Alfonso Cuarón, Roma met een zeer lage quotering tussen de 1.03 en 1.05.
 • Cinematografie: Roma (1.03).
 • Montage: Zeer close! Vice op 2.00, The Favourite op 3.00 en Bohemian Rhapsody op 4.00.
 • Origineel script: The Favourite (1.50), Green Book volg op 3.00.
 • Bewerkt script: BlacKkKlansman (1.25).
 • Productie design: The Favourite (1.40), Black Panther volgt op 3.25.
 • Animatiefilm: Spider-Man: Into the Spider-Verse (1.03).
 • Buitenlandse film: Roma (1.02).
 • Visuele effecten: Avengers: Infinity War (1.20).
 • Korte film: Marguerite (1.91), Skin volgt op 3.00.
 • Korte animatiefilm: Bao (1.18).
 • Lange documentaire: Free Solo (1.72) of RBG (2.00).
 • Korte documentaire: Black Sheep (1.90) of Period. End of Sentence. (2.25).
 • Make-up & Haarstyling: Vice (1.03).
 • Kostuumontwerp: The Favourite (1.33), Black Panther volgt op 3.25.
 • Soundtrack: If Beale Street Could Talk (1.60), maar Black Panther (3.25) is niet ver weg.
 • Origineel lied: Shallow uit A Star is Born (1.03).
 • Geluidsmontage: Erg close met First Man (1.75), A Quiet Place (3.25) en Bohemian Rhapsody (3.75) als kanshebbers.
 • Geluidsmixing: Bohemian Rhapsody (1.50) of A Star is Born (2.50).

Voorspelling grootste winnaar: Roma met 4 (of The Favourite met 5!)

Welke film wordt volgens de bookmakers de grote algehele winnaar van de Oscars 2019? Ten eerste valt op dat er waarschijnlijk niet één film een zeer groot aantal Oscars gaat winnen. Roma (tien nominaties) is de topfavoriet voor vier categorieën, meer dan alle andere films. Het gaat ook om een aantal van de meeste prestigieuze categorieën: beste film, regie en cinematografie. Bijzonder is dat Alfonso Cuarón zowel de regie als het camerawerk deed. Het komt bovendien vaak voor dat beste film ook beste regie wint. Dat Roma de beste buitenlandse film wordt staat vrijwel buiten kijf. Dat zou dus weleens een mooie beeldcollectie voor Cuarón en Roma kunnen worden.

The Favourite heeft net als Roma tien nominaties. Volgens onze bookmaker-peiling loopt de film in drie categorieën voorop: productie design, kostuumontwerp en origineel script. Green Book en Black Panther zijn voor deze beeldjes echter geduchte concurrenten, die niet op extreem grote afstand staan. Hier staat voor The Favourite tegenover dat het meer outsider-kansen op een beeldje lijkt te hebben dan Roma. Als Olivia Colman tot beste actrice wordt verkozen, kan de avond voor The Favourite ineens zeer veel extra glans krijgen. Als de redelijke kans op goud in de categorie Montage ook nog wordt gepakt, dan kan The Favourite op vijf Oscars uitkomen en zo Roma de loef afsteken.

Tot slot zijn Bohemian Rhapsody, Vice en If Beale Street Could Talk elk in twee categorieën de favoriet bij de bookmakers. Met name voor Bohemian Rhapsody geldt dat de film met enkele verrassingen ook nog hoger uit kan komen.
Geef als eerste een reactie

Geef een reactie