Dit zijn de gekste momenten en bloopers van de Oscars
Aankomende zondag worden de 91e Oscars uitgereikt. Zo’n uitreiking duurt lang en daardoor gaat er vaak ook behoorlijk wat mis. Denk maar aan de verkeerde envelop bij de uitreiking in 2017 waarbij niet La La Land, maar Moonlight de prijs voor Beste Film won. Er zijn nog veel meer van dit soort awkard moments. Dit zijn de meest gekke momenten en bloopers van de Oscars van de afgelopen jaren.

Wil jij onze voorspellingen weten voor de Oscars van 2019? Check dan zeker even dit artikel.

De verkeerde winnaar

Niet La La Land, maar Moonlight wint Best Picture

Dit is misschien wel het meest pijnlijke moment uit de historie van de Oscars. In 2017 presenteerden Faye Dunaway en Warren Beatty de belangrijkste prijs van de avond: de prijs voor Beste Film. Tuurlijk ben je dan zenuwachtig. Warren opent de envelop en kijkt er heel lang naar. Na een lange stilte roept hij La La Land als winnaar uit. Iedereen is blij en de gehele cast loopt naar het podium. De eerste persoon wil beginnen met zijn speech als de producer van La La Land de microfoon pakt: “This is a mistake. Moonlight, you guys won Best Picture.” Host van dat jaar Jimmy Kimmel staat er ongemakkelijk bij en hetzelfde geldt voor Dunaway en Beatty. Blijkbaar kreeg Beatty de verkeerde envelop, namelijk de envelop van Beste Actrice, die overigens wel naar La La Land ging. Uiteindelijk ging de winst toch naar Moonlight en vol verbazing loopt de cast van de film naar het podium. Dit moment gaat zeker de boeken in. Kijk hier het moment terug:

Een jaar zonder host

Sneeuwwitje opent de Oscars in 1989

Dit is er eentje uit de oude doos. Omdat er in dit jaar voor het eerste geen host was bij de Oscars, traden acteur Rob Lowe en een Snow White (actrice Eileen Bowman) op bij de grote opening van de uitreiking. Ze coverden popnummers op een wat slechte manier. Het hele optreden duurde elf minuten en het was verschrikkelijk ongemakkelijk om naar te kijken, met name omdat zowel Snow White als Rob Lowe geen goede zangers zijn. Producer Allen Carr inspireerde het optreden op de langste lopende musical ooit, Beach Blanket Babylon. Net als in de musical begon de scène met mensen met enorme hoeden. Het elf minuten durende optreden wordt gezien als het einde van de carrière van Carr. De Academy kreeg na afloop zelfs nog problemen met Disney, omdat er nooit een afspraak was gemaakt dat Sneeuwwitje in de show gebruikt mocht worden in verband met auteursrecht. Dit jaar is er ook geen host, dus hopelijk krijgen we niet zo’n fiasco als toen.

Vallen en opstaan klimmen

Jennifer Lawrence die valt. En valt…

Jennifer Lawrence staat er bekend om dat ze onhandig is. Dat liet ze ook zien op de Oscars-uitreiking van 2013, toen zij naar het podium liep om haar award voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol voor haar rol in Silver Linings Playbook. Ze is zo overdonderd van haar winst dat ze valt wanneer ze de trap op wil lopen. Ze kan er gelukkig zelf ook om lachen. Het jaar erop is ze niet genomineerd voor een prijs, maar is ze wel bij de uitreiking aanwezig. Op de rode loper zwaait ze naar iemand en vervolgens struikelt ze en (jawel) valt ze weer. Ze trekt dit keer zelfs iemand mee in haar val.

Roberto Benigni loopt niet, maar klimt naar het podium

Tijdens de 71e Acadamy Awards in 1999 won regisseur Roberto Benigni de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film, Life Is Beautiful. Hij was zo enthousiast dat hij op zijn stoel ging staan van blijdschap. In plaats van dat hij van zijn stoel af ging en naar het podium liep, klom hij over de stoelen helemaal naar het podium met zijn vuisten gebald in de lucht. De gasten van de show hebben geen idee wat er gebeurt.

Die speeches…

Greer Garson geeft de langste speech ooit

Actrice Greer Garson won in 1942 de Oscar voor Beste Actrice voor haar rol in de film Mrs. Miniver. Na het winnen geven de winnaars altijd een speech, ja ook toen in 1942. Gree Garson nam er lekker de tijd voor, namelijk meer dan vijf en bijna zes minuten. Dit is de langste Oscarspeech aller tijden. Velen zeggen dat door haar de makers van de uitreiking de acteurs en actrices een tijdslimiet hebben opgelegd voor hun speech. Een speech mag namelijk niet langer zijn 45 seconden. Is het toch langer, dan speelt de regie muziek wat een teken geeft dat je moet stoppen omdat de show verder moet. Kortom: je wordt afgekapt. In 2016 vroegen de mensen achter de Oscars de genomineerden alvast om een bedankt-briefje te maken, zodat ze konden voorkomen dat de show weer uit zou lopen.

Cuba Gooding Jr. blijft Thank You’en

Acteur Cuba Gooding Jr. won in 1997 de prijs voor Beste Mannelijke Bijrol voor de film Jerry Maguire. Nadat hij zijn vrouw een zoen geeft en zijn beste maat Tom Cruise een knuffel rent hij naar het podium. Hij begint zijn speech al met: “Ik heb niet zo veel tijd, dus ik ga er heel snel doorheen.” Door de spanning en natuurlijk het enthousiasme van het winnen gaat dat helaas niet zo snel. Na 45 seconden speelt de productie hét muziekje wat betekent dat de tijd voor je dankwoordje erop zit. “Oh, shit”, hoor je Gooding nog zeggen. Hij schreeuwt over de muziek heen om zijn dankwoord af te maken, wat lastig gaat aangezien de muziek hard staat. Toch blijft maar ‘Thank You’ zeggen tegen allerlei persoon. Het publiek vindt het hilarisch en applaudisseert hard. Hij had beter een voorbeeld kunnen nemen aan de 16-jarige Patty Duke, die in 1962 alleen maar zei “Thank you” en het podium af liep.

‘Aparte’ outfits

Elizabeth Taylors streaker

Producer Michael Philips wacht in 1974 totdat actrice Elizabeth Taylor naast hem komt. Zij reikt de prijs voor Beste Film uit, waar hij voor was genomineerd met de film Sting. Philips zit nog midden in zijn verhaal als er een blanke man met donker gekruld haar naakt door het beeld rent terwijl hij een peace-teken vormt met zijn vingers. Het publiek roept zijn verbazing of schrik uit. Later komt de man nog een keer in beeld. Elizabeth Taylor was er helemaal van in shock. De desbetreffende streaker was Robert Opel, een conceptuele artiest, fotograaf en homoactivist. Hij was lid van de L.A hippy scene en ‘streakte’ wel vaker, bijvoorbeeld bij een vergadering van de City Council van Los Angeles. Hij werd voor even beroemd maar werd in 1979 vermoord. Zijn neef Robert Oppel (Robert had een P weg laten halen om zijn familie te beschermen) maakte in 2010 de documentaire-film Uncle Bob over zijn oom Robert Opel.

Makers van South Park verkleed als twee beroemde vrouwen

De makers van South Park, Trey Parker en Matt Stone, waren in 2000 genomineerd voor de Oscar voor Beste Soundtrack in voor hun film South Park: Bigger, Longer & Uncut. In plaats van dat de mannen in een zwart pak met een stropdas naar de uitreiking gingen, kwamen ze allebei in een jurk. En niet zomaar een jurk. Stone droeg een roze jurk die wat weg moest hebben van de Ralph Lauren jurk van Gwyneth Paltrow die ze in 1999 droeg bij de Oscars. Parker kwam aan in een groene jurk die moest lijken op de Versace jurk die zangeres Jennifer Lopez droeg tijdens de Grammy Awards een maand eerder. Lopez was niet gediend van de imitatie. Toen ze Parker een keer tegen kwam liep ze langs hem en gaf hem een duw. Tien jaar later gaven de Amerikanen in de talkshow van Jimmy Kimmel aan dat ze tijdens de rode loper onder invloed waren van de drug acid.

Ben Stiller’s Avatar kostuum

Ben Stiller werd door de Academy aangewezen als de man om de prijs voor Beste Make-up uit te reiken in 2010. Geschminkt als een Avatar met gele ogen en een lange staart betreedt de acteur het podium. De zaal barst in lachen uit. Zeker als de acteur eerst in een vreemde klankentaal, Na’Vi, begint te praten. “That means: this seemed like a better idea in rehearsal.” Avatar was niet genomineerd die avond, dus waarom de acteur dat kostuum aandeed weet niemand. Uiteindelijk gaat Star Trek er met de winst vandoor.

Foutje bedankt

Sam Smith is NIET de eerste gay man die een Oscar wint

Sam Smith was genomineerd voor titelsong die hij maakte voor de James Bond film Spectre. Hij won de Oscar met zijn nummer Writings On The Wall. Door zijn enthousiasme maakte hij een kleine fout die veel commotie opleverde. Smith zei dat hij zijn award ook geeft aan de LHGBT-community, omdat hij de eerste openlijke homo-man is die een Oscar wint. Dit zou hij hebben gelezen in een artikel. Alleen ging dat artikel over de prijs voor Beste Acteur en dus niet deze prijs. Bovendien won Elton John in 1994 dezelfde prijs als Smith voor het nummer Can You Feel The Love in de film The Lion King. Ook won scriptschrijver Dustin Lance Back een Oscar in 2009 voor zijn film Milk. Bovendien zijn er nog veel meer gay mannen die een award wonnen. De zanger bood de dag erna wel zijn excuses aan.

De foto van Janet Patterson

Tijdens de Oscars is er altijd een ‘in memorian’ gedeelte. Hierin worden mensen die met de filmwereld te maken hebben en afgelopen jaar zijn overleden nog een keer aangehaald. In 2017 kwam de kostuumontwerpster Janet Patterson voorbij. Ze maakte kostuums voor onder andere de film The Piano uit 1993. De vrouw overleed in oktober 2016. Tijdens de Oscarsuitreiking in 2017 was de naam en de overlijdensdatum goed maar er was een cruciaals iets verkeerd. Bij de video stond een foto van haar, maar de vrouw op de foto was niet Patterson maar de nog levende Australische producente Jan Chapman. Chapman was een goede vriendin van Patterson en was woedend toen ze zag dat de Oscars haar foto (die van Chapman) hadden gebruikt terwijl ze nog leeft. 2017 was voor de Academy Awards geen goed jaar dus…

John Travolta en Adele Dazeem

Bij de uitreiking van 2014 moest acteur John Travolta de zangeres Idina Menzel op het podium roepen om het genomineerde nummer Let It Go van de film Frozen te zingen. Het begin van de tekst gaat goed, totdat hij haar naam moet uitspreken. “Adele Dazeem.” Een pijnlijke blunder. Menzel moest er om lachen maar herpakte zichzelf en trad daarna op. Een jaar later geeft de acteur de schuld aan de weinige repetitietijd die hij had en dat hij de mooie actrice Goldie Hawn tegen het lijf liep vlak voordat hij op moest. Hij was nogal afgeleid door haar schoonheid. Ook zou de tekst op autocue zo zijn opgeschreven dat niet de echte woorden maar de uitspraak van die woorden er stond. De zangeres presenteerde een jaar later met Travolta een award bij de Oscars. Ze pakte hem terug door hem ‘my friend Glom Gazingo’ te noemen. Daarna kwam er nog een ongemakkelijk moment omdat de acteur het gezicht van Menzel wel heel lang aanraakte.

Krijg dit audiobook gratis.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie