Filmrecensie Mortal Engines
Regie: Christian Rivers.
Cast: Hera Hilmar, Robert Sheehan, Hugo Weaving.
Producent: Peter Jackson. Fantasy, 128 minuten
Universal Pictures.
Naar de boeken van Philip Reeve.

Het is 3018. De wereld ligt in puin en de mensheid vecht om te overleven, letterlijk én figuurlijk. Tussen de restanten van de oude wereld strijden gemeenschappen namelijk om de laatst overgebleven grondstoffen. Deze zijn schaars en niet gemakkelijk te verkrijgen, vooral omdat ze verwerkt zijn in gigantische rijdende roofsteden.

Mortal Engines, Universal Pictures.

The age of traction is aangebroken!
Het was niet het veranderende klimaat dat de oude beschaving de das om deed, maar een derde wereldoorlog. Een zeer korte, welteverstaan. Wat er duizend jaar geleden precies gebeurd is, blijft voor velen een mysterie. Verhalen over de zogenaamde sixty-minute-war vertellen over de dag dat de mensheid binnen één uur korte metten maakte aan de wereld die men toen kende. Een nucleair einde.

Mortal Engines vertelt het verhaal van de jonge Hester Shaw (Hera Hilmar) en Tom Natshworthy (Robert Sheehan). Beiden komen in aanvaring met Thaddeus Valentine (Hugo Weaving), een machtsbeluste wetenschapper met gevaarlijke plannen. Hij wil het rijdende London, gigantisch en visueel overweldigend, door middel van het wapensysteem MEDUSA onverslaanbaar maken. Voor Valentine is het verslinden van kleinere steden niet meer genoeg. Hij richt zijn oog op de vestigingen die, veilig gelegen achter de schildmuur, tot nu toe onaantastbaar zijn. Aan Hester en Tom de taak om samen te werken en Valentine tegen te houden. Hester heeft daarnaast ook een persoonlijk appeltje met Valentine te schillen. Hulp komt uit onverwachte hoek, maar niet iedereen is te vertrouwen.

Voor iedereen die ‘The Hunger Games’ en ‘The Maze Runner’ kan waarderen is Mortal Engines zeker een prima opvolger. Het verlaten, apocalyptische landschap, gecombineerd met een tweetal op elkaar aangewezen jongeren, roept flashbacks op naar ‘The Hunger Games’ en onder andere ‘The Maze Runner: The Scorch Trials’. Maar Mortal Engines biedt diezelfde survivalvibe en meer: gigantische, bewapende steden die elkaar te lijf gaan. En dat, dat willen we zien. Het doet in geen geval denken aan een Transformersfilm op steroïden en dat is goed. Sci-Fi en Fantasy blijven de boventoon voeren. Ook de Michael Bay-achtige-explosies houden zich buiten beeld.

Looks
kostuums zijn prima en laten niet te wensen over. London is een oogstrelende steampunkstad en heeft humoristische en historische knipoogjes naar de hedendaagse maatschappij. Waan jezelf in Bioshock: Infinite of Guns of Icarus. De CGI is on point, laat dat maar aan Jackson over, en komt in het personage Shrike echt uit goed uit de verf die zich als genadeloze moordmachine met een tikkeltje zachte kant toont. De aftakelende ‘Terminator’ Shrike brengt meer actie ten tonele dan Valentine kan brengen. Echter, gezegd mag worden dat Weaving daarentegen het sterkste spel in Mortal Engines laat zien. De karakters blijven nog een beetje aan de oppervlakte drijven wat ze lichtelijk voorspelbaar maakt.

In de film zie je flarden over het verleden van Shrike maar daar wordt niet verder op ingegaan. Dit zou een prima invalshoek voor een tweede film zijn, gezien ook het feit dat Toms achtergrond een beetje een waas blijft.
In sommige scenes lijkt het alsof Mortal Engines aan zichzelf voorbij stijgt en verandert in een soort hybride liefdesbaby van ‘The Great Wall’ en ‘Star Wars’. De climaxhoogtes van ‘The Hobbit’ of ‘King Kong’ worden echter niet bereikt.

De muziek is prima en past goed bij de scenes. Zo goed dat je eigenlijk helemaal in het verhaal opgaat en niet echt meer op de muziek let. Misschien is dat ook wel de bedoeling van goede filmmuziek. De Nederlandse DJ JunkieXL heeft de muziek verzorgd en ontvangt veel lof.

Worth Watching?
Al met al is Mortal Engines een vermakelijke film en kijkt lekker weg. Ook voor de kids. Ben je op zoek naar iets diepgaanders? Kies dan iets anders. Maar als je zoekt naar een film waarbij je naderhand zegt: “Prima, ’t einde was voorspelbaar en ze maken sowieso een deel twee”, dan is Mortal Engines iets voor jou. Geen Hoogdraver maar leuk en sterk genoeg om te bezoeken. Jonge cast met enkele oudgedienden.

Zie Mortal Engines als een Legobouwpakketje van een willekeurige populaire adolescentenfilm. Voeg Lego Technic toe en add sparkles. Werk af met een goeie tune en mix het allemaal door elkaar aan de hand van een gerenommeerde veteraan. Laat even rusten en geef het een kans.

Mortal Engines verdient hierom drie Hollywoodsterren.

Check hieronder snel de trailer van Mortal Engines!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie