Interview Robert De Niro & Al Pacino over The Irishman
In een interview met Variety gaan Robert De Niro en Al Pacino dieper in op hun nieuwste samenwerking: The Irishman van regisseur Martin Scorsese. De film over huurmoordenaar Frank Sheeran (De Niro) en de nog altijd onopgeloste verdwijning van de beruchte vakbondsleider met maffia-connecties Jimmy Hoffa (Pacino).

The Irishman, met een speelduur van maar liefst 3,5 uur, verschijnt op 27 november op Netflix. Om mee te kunnen dingen naar Oscars, krijgt de film in de weken hieraan voorafgaand een release in de bioscopen (in Nederland vanaf 15 november). Deze is wel beperkt, omdat meerdere grote distributeurs en bioscopen afhaakten vanwege het feit dat de film niet minimaal drie maanden exclusief in de bioscoop te zien zal zijn. Uiteindelijk zal de film in de Verenigde Staten vooralsnog 26 dagen te zien zijn in de bioscopen. De Niro grapt: “Ik had graag gezien dat het er 27 waren geweest.”

“Een die we zelf leuk vinden”

Pacino en De Niro waren voor het laatste samen te zien in Righteous Kill (2008), wat geen grote hit werd en volgens de acteurs ook niet tot hun beste werk behoort. Pacino betreurde destijds op de rode loper dat de mensen naar hen waren komen kijken voor een film van dit kaliber: Hij herinnert zich tegenover Variety wat hij destijds tegen De Niro zei: “Het zou fijn zijn geweest als deze mensen hier waren voor een film waar we echt trots op zijn. De volgende keer doen we er een die we zelf leuk vinden.”

Eerder waren de twee legendarische acteurs samen te zien in films als The Godfather Part II en Heat, de misdaadfilm van Michael Mann uit 1995 waarin ze voor het eerst ook samen een scène deelden, De Niro als bankrover Neil McCauley en Pacino in de rol van politie-luitenant Vincent Hanna.

Concurrentiestrijd door de jaren heen

De twee acteurs kennen elkaar al sinds de jaren zeventig. “We komen onze hele carrière al in aanmerking voor dezelfde rollen”, vertelt Pacino. “We waren competitief als acteurs”, vult De Niro aan. Toch bracht deze concurrentiestrijd de twee ook nader tot elkaar. Pacino: “We  kwamen soms samen omdat we iets doormaakten in onze levens dat veel overeenkomsten had. We konden praten over wat we meemaakten in onze films.”

Opvallend genoeg markeert The Irishman pas de eerste samenwerking tussen Pacino en regisseur Martin Scorsese. Het werd er een die hem goed beviel. “Marty begrijpt acteurs, en hij geeft je veel vrijheid”, legt de acteur uit. “Hij heeft voor de film een wereld gecreëerd en daar houdt hij je in vast. Je voelt je comfortabel.”

Maffia, JFK & Trump

In The Irishman, gebaseerd op het boek “I Heard You Paint Houses”, komt de theorie aan bod dat de maffia een rol speelde in de moord op president John F. Kennedy. Het is een theorie die zeker niet alom geaccepteerd wordt. Robert De Niro daarover: “We weten het niet. Ik had nooit het idee dat de mob te maken had met de aanslag, maar inmiddels denk ik dat daar misschien toch iets inzit.”

De Niro uit in het interview zijn onvrede over de suggestie dat films kunnen leiden tot geweld en mass shootings, zoals volop is gespeculeerd in aanloop naar ‘Joker’, waarin hij ook een rol speelt. President Donald Trump, van wie De Niro fervent tegenstander is, deed eenzelfde suggestie. “Dat is absolute onzin”, verklaart de 76-jarige acteur. “Het is bullshit. Deze vent is bang om de NRA (red: National Rifle Association) tegen het zere been te stoten. Hij noemt Washington een moeras, omdat een moeras het enige is dat hij kent. Hij is een klassieke zwendelaar en oplichter. Hij heeft geen normen en waarden, geen ethiek. Als mensen niet wakker worden en hij wordt herkozen, dan zien de dingen er heel, heel slecht uit. Iedereen die er zo over denkt zou iets moeten zeggen. Als je daarmee wacht, zijn voordat je het doorhebt de dictators en despoten aan de macht.”

Digitale verjonging: “Film als deze maken we waarschijnlijk nooit meer”

Door de nieuwe techniek van digitale verjonging, zien we de acteurs in deze film ook als jongere versies van zichzelf. Naast Pacino en De Niro, wordt de techniek ook toegepast op acteur Joe Pesci, met wie De Niro en Scorsese eerder samenwerkten voor klassiekers als Raging Bull, Goodfellas en Casino, waarvan die laatste twee klassieke voorbeelden zijn van het soort misdaadfilms waarmee De Niro, Pesci en Pacino veel roem vergaarden. Oude tijd herleven dus. Over de samenwerking in The Irishman zegt De Niro: “Ik had altijd al het idee dat wij drieën het moesten zijn. Een film als deze maken we waarschijnlijk nooit meer.”

“Deze jongen gaat het ver schoppen”

Dat De Niro een bekend acteur zou worden, had Pacino lang geleden al gezien tijdens hun eerste ontmoeting op de straten van New York. Hij was toen als oudere van de twee (De Niro wordt in april 2020 80) een gevestigde naam en De Niro was in opkomst. Pacino: “Hij had iets over zich. Hij had een bepaald charisma, die look. Ik dacht: deze jongen gaat het ver schoppen’.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie