Benedict Cumberbatch is de stem achter… Weet jij ze allemaal?
De animatiefilm The Grinch, de groene lelijkerd met een klein hartje die kerstmis haat, is net een paar weken uit. Deze wordt niet ingesproken door de originele acteur (Jim Carrey) maar door Benedict Cumberbatch. Dat de Britse acteur veel met zijn stem kan is wel bekend: het internet staat namelijk vol met video’s waarin hij verschillende presentatoren of collega-acteurs imiteert. De Grinch is overigens niet de eerste stemrol voor Cumberbatch. De acteur is de stem achter deze legendarische karakters:

1. Smaug in The Hobbit films

Dit is misschien wel de meest legendarische stemrol van Benedict Cumberbatch. Dit is namelijk de draak Smaug in The Hobbit films. Hier werd niet alleen zijn stem opgenomen. Hij kreeg namelijk ook een speciaal bewegingspak aan dat de bewegingen en gezichtsuitdrukkingen van een acteur opneemt en verwerkt met het getekende karakter op de computer. De bewegingen van de draak zijn dus de bewegingen van de acteur.

2. De Necromancer (Sauron) in The Hobbit films

Dit is rol nummer twee voor de Brit in The Hobbit. De Necromancer was eerst Sauron, een helper van de goden (Valar) op aarde uit de Lord of the Rings serie. Nadat de ring waarin zijn geest zat verwoest werd, verdween Sauron dus ook. In The Hobbit films keert hij terug als Necromancer, de Zwarte Tovenaar. Cumberbatch heeft alleen de stem van de tovenaar in The Hobbit ingesproken.

3. Shere Khan in Mowgli: Legend of the Jungle

Deze zeer recente Netflix-film vertelt het verhaal van Mowgli, een jongetje dat opgroeit in de jungle. Deze live-action vertoning is niet geschikt voor de allerkleinsten want het wel bekende Disney-verhaal wordt op een duistere manier gebracht. Cumberbatch is hierin de tijger Shere Khan, de aartsvijand van Mowgli. Het leuke is dat de acteur ook hier weer een bewegingspak aan had waardoor hij letterlijk de kwaadaardige tijger werd.

Vanaf 1.06:

4. De Grinch van The Grinch

De meest recente stem van Cumberbatch is die van de Grinch. De film is een remake van de live-action versie uit 2000, waar de excentrieke Jim Carrey toen het groene monster was. De Britse acteur hoefde gelukkig niet acht uur in de make-up te zitten om te transformeren tot De Grinch, want dit is een animatiefilm. Het verhaal is simpel maar hilarisch: The Grinch haat Kerstmis en steelt daarom alle kerstcadeaus van zijn dorpsbewoners (de Who’s), die helemaal gek zijn van het feest.

5. Dormammu in Doctor Strange

Doctor Strange vertelt het verhaal van de arrogante neurochirurg Stephan Strange die ineens het gevoel in zijn handen verliest. Hij hoort van een dwarslaesie-patiënt dat hij op magische wijze weer kon lopen. De patiënt vertelt hem over Kamar-Taj en de dokter reist erheen. Daarna komt hij terecht in een wereld voor tovenaars. Cumberbatch speelt de Doctor Strange, maar nu is het zo dat hij nog een tweede rol, een stemrol dus, heeft in de film. Het is de stem van het monster Dormammu. Dit is een demonisch wezen en machtige tovenaar uit ‘de Duistere Dimensie’. Het is een mensachtig figuur, maar hij heeft een in vlammen gehuld hoofd. Dormammu verschijnt overigens maar kort in deze live-aciton Doctor Strange. In de animatieversie van de rare dokter werd zijn stem door iemand anders ingesproken. Deze week werd nog bekend gemaakt dat er een deel twee van Doctor Strange komt in 2021.

Vanaf 0.32:

6. De Britse Prime Minister en Severus Snape in The Simpsons

Als je aan imitaties van Benedict Cumberbatch denkt, denk je gelijk aan Severus Snape. Weet je wel, die tovenaar uit Harry Potter met dat zwarte lange haar en die monotone stem? De inmiddels overleden acteur Alan Rickman werd veel geïmiteerd omdat hij zo’n bijzondere stem heeft. Cumberbatch kan dit zo goed dat hij zelfs bij de Amerikaanse talkshow The Tonight Show met Jimmy Fallon bekende nummers gingen rappen of zingen met de stem van Snape/Rickman (zie de video onderaan). In de aflevering van The Simpsons die in februari 2013 werd uitgezonden kijkt de bekende gele familie naar een Britse film, omdat Homer denkt te leren hoe getrouwde mannen hun vrouw kunnen terug winnen. Britten hebben volgens hem charme. De Prime Minister van het parlement wordt dus ook ingesproken door Cumberbatch.

7. Agent Classified in Penguins of Madagascar

De Pinguïns van Madagascar, Skipper, Kowalski, Rico en Private slaan de handen ineen met de spionageorganisatie North Wind om de slechterik Dr. Octavius Brine te stoppen. North Wind wordt geleidt door de grijze vos Agent Classified. Cumberbatch kan van alles met zijn stem, zelfs het maken van realistische dierengeluiden. Classified is overigens niet de echte naam van het karakter, maar ja die mag natuurlijk niet genoemd worden. Die is geheim. 😉

Vanaf 0.22 tot 0.48:

8. Zichzelf in Family Guy: The Quest for Stuff

Benedict Cumberbatch houdt het niet alleen bij het inspreken van films en series, maar hij heeft zelfs een karakter voor een game ingesproken! In de game Family Guy: The Quest for Stuff, gebaseerd op de tv-serie, heeft hij namelijk zijn eigen personage: zichzelf! Het fictieve dorp Quahog is verwoest en moet opnieuw worden opgebouwd. In het spel komen verschillende bekende mensen voorbij, waaronder dus Cumberbatch zelf, maar ook acteur Arnold Schwarzenegger en rapper Snoop Dogg.

Wil je nog meer genieten van de stemcapriolen van Benedict Cumberbatch? Bekijk dan zeker even deze imitatiecomplicatie:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie