Ammonite Trailer: Winslet en Ronan’s ‘verboden’ liefde in 1840
Er is een trailer uitgekomen voor Ammonite. De film speelt zich af in het Engeland van de jaren 1840, waar een ‘verboden’ liefde ontstaat tussen paleontoloog Mary Anning (Kate Winslet) en haar leerling Charlotte Murchison (Saoirse Ronan).

‘Melancholia’

De door Winslet gespeelde Mary is een goede maar niet erkende fossielenjager, bedreven in het vinden van fossielen van ammonieten (vandaar de titel ‘Ammonite’), een uitgestorven inktvissoort uit de tijd van de dinosauriërs die nu nog versteend worden teruggevonden. Volgens haar man leidt ze aan ‘Melancholia’ (Melancholie), een vorm van depressie waar ten tijde van het verhaal vrouwen te pas en te onpas mee werden gediagnosticeerd in een maatschappij gedomineerd door mannen.

Wanneer de jongere leerling Charlotte – gespeeld door Ronan – naar Mary wordt gestuurd, ziet ze dat eerst niet zetten, maar uit de trailer blijkt al snel dat er een liefde opbloeit tussen de twee. Een taboe in de jaren 1840, waardoor nog zal moeten blijken of een vrolijk einde voor de twee in het verschiet ligt.

Regisseur Francis Lee: “Kracht van aanraking en hoop”

De film werd geschreven en geregisseerd door Francis Lee, die eerder werd bekroond voor zijn film God’s Own Country, waarin ook een homoseksuele relatie centraal stond. Tegenover EW legt hij uit dat relaties tussen vrouwen uit deze periode goed gedocumenteerd zijn in brieven aan elkaar die “geweldige, levenslange, passionele, intense en emotionele relaties laten zien”.

Lee wil met zijn film vertellen hoe dit verhaal zich kon afspelen in een periode waarin vrouwen volledig in bezet waren van hun vaders en echtgenoten. “In die tijd was de medische wetenschap van mening dat vrouwen geen organen hadden voor seksueel genot, dus het idee van twee vrouwen in een relatie was simpelweg een gedachte die niemand in die maatschappij ooit had”, aldus Lee.

Uiteindelijk, zo verklaart de regisseur, gaat Ammonite over “de kracht van liefde, de kracht van een diepe, intieme, menselijke relatie en de kracht van aanraking en hoop.”

Ammonite, van productiemaatschappij Neon (het meest bekend van Parasite en I, Tonya), verschijnt in november 2020 in de bioscoop.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie