Dit zijn de 5 beste films van 2019
Het jaar 2019 loopt inmiddels alweer op zijn einde. Het award seizoen is al een soort van begonnen: de nominaties van de Golden Globes en de shortlist van de Oscars zijn al bekend gemaakt. Daarom kijken wij terug op het filmjaar 2019 met een overzicht van de films die wij het beste vonden. Dit zijn de 5 beste films van 2019:

1.Joker

5 beste films van 2019
Joaquin Phoenix als Arthur Fleck in Joker. Bron: Warner Bros. Pictures

Dit is misschien wel de meest bijzonder film van het afgelopen jaar: Joker. Joaquin Phoenix speelt hierin Arthur Fleck, een man die woont in Gotham City en werkt als clown. Eigenlijk wil Arthur doorbreken als stand-up comedian. Hij woont met zijn moeder in een achtergestelde wijk van de stad. Arthur heeft een aandoening waardoor hij op de meest ongepaste momenten lachbuien krijgt. Tijdens een werkdag wordt hij door een groep jongeren in elkaar geslagen en vanaf dat moment dwaalt hij steeds verder af.

De film lijkt op het eerste gezicht vrij makkelijk te volgen, maar het blijkt later toch vrij ingewikkeld te worden. De hele film lang denk je dat hij aan het daten is met zijn buurvrouw, maar later blijken dat waanbeelden te zijn. Wat klopt er nou wel en niet in de film, want hoeveel meer waanideeën heeft Arthur? De één noemde Joker een meesterwerk doordat het laat zien dat een samenleving iemands plek daarin volledig kan ontnemen. Het acteerwerk van Phoenix is ook uitmuntend.

De ander vond Joker aanzetten tot geweld, doordat Arthur helemaal de weg kwijt raakt en zelfs mensen begint te vermoorden. Ook de nabestaanden van de Aurora-schietpartij in 2012 lieten weten niet blij te zijn met de film, doordat de dader van die schietpartij ook in een sociaal isolement zat. Hoe dan ook, Joker is een groot succes en is nu nog steeds te zien in de bioscoop. Dus mocht je hem nog willen zien, dan kan het nog ;). En misschien komt er wel een deel twee?

2.The Irishman

5 beste films van 2019
Robert De Niro als Frank Sheeran en Joe Pesci als mafiabaas Russel Bufalino in The Irishman. Bron: The Searchers

Deze 3,5 uur (!) durende film van Martin Scorsese wordt de kers op de taart genoemd van zijn werk. Met Al Pacino, Robert De Niro en Joe Pesci in de cast is dit een van de beste Netflix films van dit jaar te noemen. Vlak voor de release op het streamingsplatform was de film ook een paar dagen in de bioscoop te zien.

The Irishman gaat over de Iers-Amerikaanse Frank (De Niro) die na de Tweede Wereldoorlog in de maffia van Pennsylvania terecht komt en een belangrijke vertrouwenspersoon wordt van Jimmy Hoffa. De film duurt zoals gezegd 3,5 uur en is daardoor geen snel gemonteerde film, die we tegenwoordig zo gewend zijn. Iets anders dat opvalt, is hoe de acteurs er in de verschillende tijdsperiodes uitzien. Behalve dat er wat gedaan is om hun gezicht ouder te laten lijken, is iedere tijdsperiode ook met een andere soort camera opgenomen. Het acteerwerk spat hoe dan ook van het scherm af en ondanks de lange zit is The Irishman absoluut de moeite waard.

3.Once Upon a Time … in Hollywood

5 beste film van 2019
Brad Pitt and Leonardo DiCaprio in Once Upon a Time… in Hollywood. Bron: Sony Pictures

De negende film van regisseur Quentin Tarantino werd mei dit jaar uitgebracht. Uiteraard was het weer een film met een sterrencast: denk aan Leonardo DiCaprio, Brad Pitt en Margot Robbie en Al Pacino. Tevens was dit ook de laatste film waarin acteur Luke Perry te zien was, die in maart dit jaar overleed na een beroerte.

Once Upon a Time … in Hollywood vertelt het verhaal van acteur Rick Dalton (DiCaprio). Hij is een succesvolle acteur, maar de laatste tijd gaat het niet zo goed met zijn carrière. Het verhaal speelt zich af in het Hollywood van 1969. Dit jaar was een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Hollywood door de moorden van sekteleider Charles Manson op onder andere de zwanger Sharon Tate (Robbie).

De film is voor Tarantino begrippen vrij rustig en pas op het einde zit er veel geweld in. Ondanks dat dit misschien niet als het allerbeste werk van de regisseur wordt gezien, is de film spectaculair en laat die je op het puntje van je stoel zitten. Once Upon a Time … in Hollywood is dé knaller van 2019.

4.Midsommar

5 beste films van 2019
Florence Pugh en Jack Reynor in Midsommar
Bron: Dutch FilmWorks

Tussen alle drama-films van dit jaar staat in deze lijst ook een horrorfilm. Midsommar gaat over een studente die na een traumatische gezinsgebeurtenis met haar vriend en zijn studievrienden naar de Zweedse midzomerfeesten afreist, een soort commune midden in de afgelegen natuur. Waar de rituelen, zomerse jurken en bloemen in het haar in het begin vooral zweverig lijken, nemen de zaken na verloop van tijd een sinistere wending.

Het bijzondere aan deze horrorfilm is de trage opbouw, die niet zoveel op de bekende standaard formules van het genre leunt. Bijzonder is ook de locatie, de Zweedse natuur tijdens de midzomernacht. Hierdoor speelt de film zich bijna volledig af in het daglicht, wat de horrorbeleving extra bijzonder maakt. Meer traditionele horrorelementen zoals bloed en geweld zitten overigens zeker wel in de film. Het is dus echt een onconventionele horrorfilm te noemen. Door de langzame opbouw en aparte setting is een open blik wel vereist. Wel biedt Midsommar meer dan de andere horrorfilms van dit jaar.

5.Dolor y Gloria

5 beste films van 2019
Antonio Banderas in Dolor y Gloria. Bron: Cinéart

We sluiten deze lijst af met een niet-Engelstalige film. Regisseur Pedro Almodóvar vertelt in deze Spaanstalige drama het leven van Salvador Mallo (Antonio Banderas). Dit is een regisseur die al een tijdje geen succes meer heeft gehad. Hij kampt nu met pijn, depressies en angsten. Door middel van wat reünies, een theatermonoloog en heroïne komen een reeks oude gebeurtenissen naar boven. Hij blikt terug op zijn leven en de gebeurtenissen die hem hebben gevormd.

We zien hem ook zijn kinderjaren, met een uitstekend Penélope Cruz als temperamentvolle moeder. De film maakt mooie connecties tussen het heden en verleden. Dolor y Gloria wordt gezien als een film in een film: het is prachtig werk van de Spaanse regisseur Almodóvar, die zelf ook al op leeftijd is. Antonio Banderas speelt een fantastische rol, eentje die eigenlijk op zijn lijf geschreven is. De film vertelt ook een niet helemaal afgemaakt verhaal, maar dat laat ook zien hoe het echte leven er soms aan toe gaat. Pain and Glory is een van de betere dramafilma dit jaar.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie