Stranger Things-makers aangeklaagd voor stelen idee
Stranger Things-makers Matt en Ross Duffer worden door een filmmaker beschuldigd van het stelen van zijn idee voor hun hitserie op Netflix.

Op feest verteld over idee

Filmmaker Charlie Kessler heeft een rechtszaak aangespannen tegen de twee om zijn gelijk te krijgen. In 2012 bracht hij een korte film genaamd Montauk uit, waarin een vermist jongetje en overheidsexperimenten op kinderen voorkomen. De korte film won ook een prijs. In 2014 kwam Kessler de Duffer-broers naar eigen zeggen tegen op een feest bij het Tribeca Film Festival. Daar zou hij hen over zijn idee hebben verteld. Later zou een vertegenwoordiger nog aanvullend materiaal hebben laten zien aan de broers, die uiteindelijk zonder betrokkenheid van Kessler hun serie Stranger Things aan Netlix zouden verkopen.

Overeenkomsten

Opvallend is dat Stranger Things in eerste instantie de werktitel Montauk had. Deze zou zich afspelen in de plaats Montauk, Long Island en bevatte ook – zoals we uiteindelijk hebben kunnen zien in de serie – net als de korte film van Kessler de elementen van een vermist jongetje, overheidsexperimenten, andere dimensies en een politie-agent met een getraumatiseerd verleden.

Lees hier de samenvatting van Stranger Things seizoen 1.

Wat mogelijk in het voordeel van de broers spreekt, is dat Montauk een plaats is die daadwerkelijk bestaat, en ook al langer in verband wordt gebracht met geheime overheidsexperimenten. In 1992 kwam bijvoorbeeld al het boek The Montauk Project: Experiments In Time uit, waarin dit onderwerp werd behandeld.
Uiteindelijk werd ervoor gekozen om de setting van Stranger Things te verplaatsen naar de fictieve plaats Hawkins, Indiana. De broers Duffer zeggen dat de naam Montauk een hommage is aan de film Jaws, die qua setting zou zijn gebaseerd op het plaatsje Montauk.

Kessler eist zowel een financiële vergoeding als juryrechtspraak over de zaak. Vanuit het kamp van Netflix en de broers Duffer is nog geen reactie gekomen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie