Live: Uitslagen & hoogtepunten Oscars 2020
Welkom op ons live blog voor de Oscars 2020. Hier zullen we live de winnaars van de belangrijkste filmprijzen van het jaar plaatsen.

Parasite winnaar van de avond

Met het winnen van de award voor Best Picture komt het totaal van Parasite deze avond op vier Oscars. Het zijn ook geen misselijke awards, want de film wint verder ook Beste Originele Scenario, Beste International Film en Beste Regie. Parasite is daarmee de winnaar van de avond, al is vier Oscars voor een enkele film verre van een record.

1917 blijft steken op drie Oscars: Cinematografie, Visual Effects en Sound Editing. Met de Academy Awards voor beste mannelijke hoofdrol en Soundtrack komt Joker op twee Oscars uit. Once Upon a Time … in Hollywood doet het vergelijkbaar, met prijzen voor Brad Pitt in de bijrol en Production Design. Ford vs Ferrari slaat ook een dubbelslag met Oscars voor Editing en Sound Editing.

Verder waren er veel films die een enkele prijs wonnen, zoals Jojo Rabbit (Taika Waititi voor het script), Marriage Story (Laura Dern – Vrouwelijke bijrol) , Judy (Renée Zellweger – Vrouwelijke hoofdrol) en Rocketman (Beste lied van o.a. Elton John). The Irishman greep naast een Oscar.

Hiermee sluiten we het live blog af!

Sensatie: Parasite is Beste Film!

Parasite krijgt de belangrijkste prijs van de avond: Best Picture! Het is de allereerste keer in 92 jaar dat een niet-Engelstalige film de belangrijkste Oscar wint. Parasite was op voorhand een outside voor Beste Film, en steekt onder andere Once Upon a Time … in Hollywood en 1917 de loef af met deze zege. Producenten Kwak Sin Ae en Bon Joong Ho nemen samen met de cast en crew het podium in bezit. De regisseur komt wegens tijdgebrek niet meer aan het woord, maar het feest zal er bij de Zuid-Koreanen niet minder om zijn.

Renee Zellweger is Beste Actrice

De Oscar voor Best Actress in a Leading Role gaat naar Renée Zellweger in Judy. Haar vertolking van Judy Garland was vooraf de grote favoriet, net als Phoenix bij de heren, en dus zijn er geen verrassingen in de vier acteurscategorieën. Zellweger heeft het onder andere over het belang van mensen die inspireren, van brandweermannen tot Martin Scorsese en Judy Garland, aan wie ze de award opdraagt.

Zellweger en Phoenix hebben allebei nogal de tijd genomen voor hun speeches, dus we lopen aardig uit, maar het is bijna tijd voor de aankondiging van Beste Film.

Beste Acteur: Joaquin Phoenix

De vierde nominatie levert Joaquin Phoenix zijn eertste Oscar op. Hij is de Best Actor in a Leading Role van het afgelopen jaar voor zijn vertolking van Joker. Hij grijpt zijn winst aan voor een lang pleidooi voor gelijkheid, of het nu gaat om ras, seksualiteit of iets anders. Phoenix heeft het ook over dierenleed, en pleit voor veranderingen in de wereld waar iedereen beter van wordt, maar waar we als mensen vaak bang voor zijn omdat we vrezen dingen op te moeten geven.
Het is mooie boodschap maar ook een typisch Phoenix-optreden, waarbij hij bijvoorbeeld het applaus voor hemzelf snel afbreekt en zoals altijd een wat verwarde indruk maakt.

Spielberg introduceert in memoriam

Het hoort bij de Oscars, het in memoriam voor bekende overleden uit de filmindustrie het afgelopen jaar. Billie Eilish zingt Yesterday terwijl de foto’s voorbij komen. Namen die er in het bijzonder uitspringen: Kobe Bryant, Kirk Douglas, Doris Day en de Nederlandse acteur Rutger Hauer.

Regie: weer raak voor Bong Joon Ho Parasite

Het begint echt de avond van Bong Joon Ho te worden. Voor de regie van Parasite wint hij de Oscar voor Best Directing. De Zuid-Koreaan lijkt oprecht niet te hebben gerekend op deze prijs. Ho eert uitgebreid zijn mede-genomineerden, in het bijzonder Martin Scorsese, die van het publiek een staande ovatie krijgt.

Best Originial Score voor Joker, ook Elton John wint

Onder leiding van een vrouwelijke dirigent, aangekondigd door een trotse Brie Larson, Gal Gadot en Sigourney Weaver, worden met live muziek de genomineerden voor Beste Soundtrack uitgebreid geïntroduceerd. De winnares is ook een vrouw: Hildur Guðnadóttir uit IJsland wint voor Joker.

De dames blijven nog even op het podium om ook meteen de Oscar voor beste lied uit te reiken. Niemand minder dan Sir Elton John wint hier zijn tweede Oscar voor ‘I’m gonna love me again’, dat hij eerder op de avond al live vertolkte. Het is de eerste Oscar voor Bernie Taupin, die de tekst schreef.

Taika verstopt Oscar

Taika Waititi moet het podium op om iets te presenteren, en moet zijn Oscar dus ergens kwijt:

https://www.instagram.com/p/B8XwLv1nkzk/?igshid=1e2xf9yynygux

Best International Feature Film: Parasite

Het is geen verrassing: Parasite wint de Oscar voor Best International Film. Het is de tweede keer dat regisseur Bong Joon Ho het podium op mag. Hij vraagt om applaus voor de cast – ook in de zaal aanwezig – en prijst de Academy dat deze categorie dit jaar voor het eerst een nieuw naam heeft, nadat het vroege Best Foreign Language-film was. Na veel Koreaanse dankuitingen zegt de Parasite-regisseur: “I’m bloody ready to drink tonight!”.

Elton John verschijnt op het podium om zijn genomineerde lied ‘I’m gonna love me again’. uit Rocketman te zingen, en daarmee komt het laatste half uur van de show in zicht, waarin de belangrijkste prijzen zullen worden uitgereikt.

Bombshell heeft beste make-up en haar

De eerste van de avond voor Bombshell: Kazu Hiro, Anne Morgan en Vivian Baker slepen voor de film de Oscar voor beste Makeup en Hairstyling in de wacht.

Weer raak voor 1917: Visual Effects

Cats was één van de grootste flops van het afgelopen jaar, mede door de ondermaatste visuele effecten. James Corden en Rebel Wilson speelden mee in de film, en nu verschijnen ze in Cats-outfit op het podium. “Als leden van de cast van Cats, begrijpen wij als de beste hoe belangrijk goede visuele effecten zijn.”
Een briljante introductie vol zelfspot. De Oscar voor beste Visual Effects gaat naar 1917, de tweede van de avond voor deze film.

Beste Cinematografie en Editing

Will Ferrell en Julia Louis-Dreyfus komen met de leukste introductie tot nu toe, door de cinematograaf te introduceren als degene die op de set de maaltijden verzorgt en op je deur komt kloppen als het tijd is om te filmen. De uitslag van Beste Cinematography is niet verrassend: Roger Deakins wint voor zijn camerawerk voor ‘one shot-film’ 1917. Het is zijn tweede Oscar nadat twee jaar geleden ook zijn camerawerk voor Blade Runner 2049 werd bekroond.

Ford vs Ferrari krijgt de Oscar voor Best Editing. Michael McCusker en Andrew Buckland zijn de gelukkige winnaars.

Sound Editing

We gaan door met twee categorieën  waarvan eigenlijk niemand weet wat nou precies het verschil tussen de twee is. Het heeft in elk geval met geluid te maken. De Oscar voor Sound Editing gaat naar Donald Sylvester voor Ford vs Ferrari. Soundmixing gaat naar 1917, in de personen van Mark Taylor en Stuart Wilson.

Eminem doet Lose Yourself

Lin-Manuel Miranda kondigt een compilatie van bekende liedjes aan, die onmogelijk los van hun film kunnen worden gezien. Dit leidt weer een optreden van Eminem in, die zijn hit Lose Yourself uit de film 8 Mile doet. Niet echt gerelateerd aan de films van afgelopen jaar, maar het optreden valt alsnog goed in de zaal.

Driemaal is scheepsrecht voor Dern: Beste Vrouwelijke Bijrol

Bij haar derde nominatie is het eindelijk raak voor Laura Dern: zij pakt de Oscar voor beste Vrouwelijke Bijrol voor haar rol in Marriage Story. Op voorhand was ze ook de grote favoriet. Als belangrijkste kanshebber heeft Dern haar speech goed voorbereid. Ze vergeet niet haar ouders Bruce Dern en Diane Ladd te bedanken. Die laatste is in de zaal tot tranen geroerd, net zoals Greta Gerwig, de partner van Noah Baumbach, regisseur van Marriage Story.

https://www.instagram.com/p/B8Xq-aZH3Lk/?igshid=186eshh0szm15

Beste documentaires

Mark Ruffalo mag de prijs voor beste Feature Documentary uitreiken. En de Oscar gaat naar… American Factory. De Oscar voor beste korte documentaire gaat naar Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl).

Tweede Oscar OUATIH: Production Design

Beste Production Design is een prooi voor Once Upon a Time … in Hollywood. Maya Rudolph en Kristen Wigg reiken  – na een aantal flauwe grappen waarin ze hun ‘acteertalent’ laten zien aan de regisseurs in de zaal – meteen ook de Oscar voor Costume Design uit. Jacqueline Durran grijpt het beeldje voor haar werk voor Little Women.

Beste Korte film

The Neighbor’s Window gaat aan de haal met de Oscar voor beste Korte Film (Live Action Short Film).

Beste adapted screenplay: Prijs voor Jojo Rabbit

Die andere Oscar voor screenplays gaat om scripts die zijn gebaseerd op bestaand materiaal, zoals een boek of een toneelstuk. Timothée Chamalet en Natalie Portman kondigen aan dat de prijs voor Taika Waititi is, de schrijver van het script voor Jojo Rabbit. Hij bedankt als eerste zijn moeder, die het boek aan hem gaf waarop de film is gebaseerd: Caging Skies van Christine Leunens.

Beste Originele Screenplay: Parasite

Keanu Reeves en Diane Keaton komen de Oscars voor de scripts uitreiken. Het is raak voor Bong Joon Ho en Parasite! De Zuid-Koreaanse regisseur en scriptschrijver kan op veel bijval uit de zaal rekenen. Met behulp van een vertaler bedankt de regisseur de mensen die de film mede mogelijk maakten.

Nederlands tintje bij Frozen-optreden

De Nederlandse musicalzangeres Willemijn Verkaik mag het podium op om samen met Idina Menzel (de originele Elsa) en acht andere Elsa’s een internationale vertolking van ‘Into the Unknown’ uit Frozen 2 te zingen. Verkaik mag één zin zingen, helaas wel in het Duits, de versie van de film die ze naast het Nederlands ook insprak en zong.

Beste animatiefilms: Toy Story 4 & Hair Love

De Oscar voor beste animatiefilm gaat naar Toy Story 4. Ook Klaus en How to Train Your Dragon 3 waren genomineerd.

Gelijk wordt ook de Oscar voor beste korte animatiefilm bekendgemaakt. Deze is voor Hair Love.

Eerste Oscar: Beste mannelijke bijrol voor… Brad Pitt

Regina King komt op het podium om de eerste Oscar van de avond uit te reiken: de zwaarbezette categorie Beste mannelijke bijrol. De verwachting komt uit: Brad Pitt wint zijn eerste Oscar als acteur voor Once Upon a Time … in Hollywood. Hij is onder meer Joe Pesci en Al Pacino, beiden voor The Irishman, de baas met zijn zege.

Pitt roemt in zijn speech regisseur Quentin Tarantino en zijn collega Leonardo DiCaprio, vraagt om waardering voor stuntmensen en haalt herinneringen op over hoe hij ooit naar Hollywood kwam. “Once Upon a Time in Hollywood.. ain’t that the truth!”, aldus Pitt.

https://www.instagram.com/p/B8XjBnmH_J7/?igshid=g59sv8kgi9s

‘Hosts op het podium’

Na een spetterend openingsoptreden van Janelle Monáe mogen oud-presentatoren Steve Martin en Chris Rock de show openen (een vaste presentator is er wederom niet). Een aantal grappen mag natuurlijk niet ontbreken, waarbij diversiteit het belangrijkste thema is. “Wat ontbreekt er bij de genomineerden voor Beste regie: vagina’s!”, en wat maakt het uit dat Mahershala Ali twee Oscars heeft? “Niets als de politie hem aanhoudt.”

Sterren op de rode loper

View this post on Instagram

Hello, Best Actress nominee Saoirse Ronan! #Oscars

A post shared by The Academy (@theacademy) on

View this post on Instagram

Cliff Booth, Hollywood stuntman. #Oscars

A post shared by The Academy (@theacademy) on

https://www.instagram.com/p/B8Xgv_MI4pq/?igshid=1l58ybpc2fmap
Geef als eerste een reactie

Geef een reactie