Stephen King verwijzingen in The Dark Tower-film (Easter eggs)
Stephen King moet een gelukkig man zijn. Hij heeft momenteel liefst twee boekverfilmingen in de bioscoop draaien: It en The Dark Tower.

The Dark Tower-serie heeft een prominente en verbindende rol in het Stephen King-universum. In het verhaal van gunslinger Roland Deschain (Idris Elba) zitten meerdere verwijzingen naar andere boeken van de Amerikaanse horror en science fiction-schrijver.

Ook in The Dark Tower-film zitten de nodige verwijzingen naar ander werk van Stephen King. Wij hebben de tien leukste ‘easter eggs’ op een rij gezet. Een aantal is ook te zien in de trailer.

1) Pennywise

Roland en Jake Chambers (Tom Taylor) komen in Mid-World, de wereld van Roland, een verlaten pretpark tegen. Daarin is duidelijk een groot metalen bord met de naam Pennywise te zien, oftewel de clown uit It. Uit de grond steekt een hand die ballonnen vasthoudt.

2) Rita Hayworth-poster

De Gunslinger opent een deur met daarop een poster met actrice Rita Hayworth. Exact dezelfde poster wordt door in de verfilming van The Shawshank Redemption door Andy Dufresne (Tim Robbins) gebruikt om de ingang naar het gat in de muur van zijn gevangeniscel te verbergen.

3) Eng speelgoed

In Jake’s slaapkamer zijn verschillende stukken speelgoed te zien met een diepere betekenis: de tweeling komt uit The Shining, de familie met hond uit Cujo en de auto uit Christine.

4) Sint-Bernard

Een vrouw die duidelijk zichtbaar met een Sint-bernard over straat loopt is ook een verwijzing naar Cujo, de duivelse hond van hetzelfde ras.

5) 14-08

Om van de portalen tussen de wereld gebruik te kunnen maken, dienen getalcodes te worden ingevuld. Jake gebruikt 19-19 om de eerste keer naar Mid-World te gaan: een belangrijk getal in The Dark Tower-serie. Later wordt de code 14-08 gebruikt voor de omgekeerde route naar Keystone Earth (onze wereld). 1408 is een tevens verfilmd boek van Stephen King over een spookachtige hotelkamer.

6) Bekend hotel

Jake loopt in het begin van de film bij een psychiater. Als tijdens een sessie een aardbeving plaatsvindt, zien we een ingelijste foto met daarop een hotel in de bergen bewegen. Dit is het Overlook Hotel uit The Shining.

7) Dezelfde pestkop

Acteur Nicholas Hamilton speelt pestkop Henry Bowers in de versie van It die nu in de bioscoop te zien is. In The Dark Tower speelt hij pestkop Lucas Hanson. Over typecasting gesproken!

8) Misery’s Child

The Man in Black/Walter (Matthew McConaughey) kan op enig moment worden gezien met het boek Misery’s Child naast zich. Dit is de titel van een boek van King over een vrouw die geobsedeerd raakt door een schrijver en hem kidnapt.

9) Tet Corporation

Tijdens de openingscredits verschijnt een logo van de ‘Tet Corporation’ in beeld, met een schildpad en een roos erin verwerkt. De Tet Corporation is een fictief miljardenbedrijf uit The Dark Tower-boeken, dat een bijzondere roos moet beschermen (de roos is in Keystone World synoniem voor de Donkere Toren en dus erg belangrijk). De schildpad is een verwijzing naar Maturin, een gigantische en mythische schildpad die aan de basis staat van het Stephen King-universum, en waar zowel in It als The Dark Tower naar verwezen wordt.

10) Smiley

Walter laat in Jake’s kamer een smiley met de tekst ‘Hello There’ achter op de muur. Dit is een verwijzing naar King’s boek Mr. Mercedes, over een seriemoordenaar die met een Mercedes op mensen inrijdt, en een smiley als embleem gebruikt.

Krijg dit audiobook gratis.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie