Spaanstalige series op Netflix: ze blijven maar komen
Het is bijna algemeen bekend dat Netflix bezig is om meer niet-Engelse series aan het internationale publiek aan te bieden. Het aantal Spaanstalige series groeit enorm op het platform. De bekendste en meest succesvolle serie is natuurlijk La Casa de Papel.

We hebben het hier over Spaanstalige series van makers uit Spanje. El Chapo en Narcos zijn ook Spaanstalige series, maar die zijn niet vanuit Spanje gemaakt. Narcos en Narcos Mexico komen allebei uit Mexico. El Chapo komt uit de Verenigde Staten. Momenteel staan er 19 Spaanse series op de Nederlandse Netflix. Het aantal Spaanstalige series is nog groter, maar heeft makers uit landen als Mexico, Colombia en Argentinië.

Check hieronder een overzicht van alle Spaanse series op Netflix. Hierna worden een aantal grotere series toegelicht.

De grootste en meest succesvolle Spaanse speler met series op Netflix is het mediabedrijf Atresmedia. Het bedrijf zit in de hoofdstad van het land, Madrid, en bezit meerdere tv-zenders. De mediagigant van Spanje heeft ook een deal gesloten met Netflix. Het platform heeft een voorkeurstoegang gekregen om series van de Spaanse zender te gebruiken. Titels die van Atresmedia komen zijn onder andre Velvet, Gran Hotel, Vis a Vis, Mar de Plástico, en natuurlijk de succesvolste niet-Engelse serie op Netflix, La Casa de Papel.

Populaire Spaanse series in Nederland

Las Chicas del Cable

Las Chicas del Cable is de eerste Spaanse serie die speciaal voor Netflix is geproduceerd. Een internationaal publiek uit 190 landen kon deze serie bekijken. ‘De kabelmeisjes’ gaat over een aantal jonge Spaanse vrouwen in het Madrid van 1928. Het zijn allemaal telefoonmeisjes die in het Spanje van toen zeer onderdrukt werden en ieder op hun eigen manier strijden voor onafhankelijkheid. In 1928 was koning Alfonso XIII de baas. Vrouwen werden in die tijd alleen maar gezien als mensen die een kind baren en het huis op orde moesten houden.

Twintigers Alba, Carlota, Ángeles en María proberen in deze serie voor zichzelf op te komen. Ieder vrouw heeft haar eigen achtergrond en eigen problemen. Ook al gaat Las Chicas del Cable over 1928, de vrouwenproblematiek in Spanje is er nog steeds. Jaarlijks komen er tientallen vrouwen om het leven door huiselijk geweld of worden ernstig verwond door hun man of ex-man. Volgens de makers van de serie is Las Chicas del Cable vooral bedoeld voor vrouwen. Uiteraard is het voor de mannen onder ons ook interessant.

La Casa de Papel

La Casa de Papel is de meest succesvolle niet-Engelstalige serie op Netflix. Ja, het gaat ‘maar over een bankoveral op de Spaans Koninklijke Munt met een crimineel meesterbrein aan de buitenkant’, maar de serie is immens populair. De eerste twee seizoenen (die origineel één seizoen waren op de Spaanse televisie) gingen als een speer. Tijdens Halloween verkleedden mensen zich in een rode overall met een Dalí masker. Tijdens feestjes werden er remixen van het populaire verzetslied ‘Bella Ciao’ gedraaid.Seizoen drie van de serie werd daarna door Netflix geproduceerd en dat was duidelijk zichtbaar. Het tempo lag in dat seizoen veel hoger en er was meer budget, te zien in de enorme explosies. Netflix had zelfs zoveel vertrouwen in de serie, dat seizoen vier al aangekondigd was voordat het derde seizoen nog maar te zien was en met succes. Het derde seizoen werd in de eerste week door meer dan 34 miljoen mensen wereldwijd bekeken. De streamingsdienst staat er om bekend weinig over kijkcijfers te zeggen, dus als er wel iets naar buiten komt, betekent dat veel.

Lees hier onze samenvattingen van seizoen 1, seizoen 2seizoen 3 en seizoen 4.

Tekst gaat door onder de foto

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Levanta la mano si eres Palermo en la foto. Raise your hand if this is you. Levanta a mão se isso é pra você.

Een bericht gedeeld door La Casa de Papel (@lacasadepapel) op

Élite

Wie de Amerikaanse serie Riverdale leuk vindt, gaat Élite ook fantastisch vinden. In de Spaanse serie wordt er namelijk ook een tiener vermoord en is de serie geproduceerd door Netflix. Alleen is het in dit geval niet op een normale middelbare school, maar op een school voor rijke kinderen (elite). Drie arbeidskinderen schrijven zich in voor de privéschool en dat leidt tot veel conflicten en uiteindelijk tot een dode.

Wie fan is van La Casa de Papel zal Élite ook waarderen. Er spelen namelijk drie acteurs van die hitserie in Élite. Dat zijn María Pedraza (Alison Parker), Jaime Lorente (Denver) en Miguel Herrán (Rio). Het tweede seizoen van de Spaanse serie Élite komt 6 september uit en kent naast nieuwe karakters ook een mysterieuze vermissing. Iets meer dan een week geleden maakte Darío Madrona, de man verantwoordelijk voor de Spaanse Netflix Originals, tijdens een persconferentie in Madrid bekend dat een derde seizoen van de serie al vast staat.

O Sabor das Margaridas

In tegenstelling tot de meeste andere Spaanse series, speelt O Sabor das Margaridas zich niet af in Madrid, maar in Galicië in het noordwesten van Spanje. Paus Benedictuz XVI wil binnenkort naar Santiago de Comepstella komen. Rond die tijd verdwijnt in het stadje Murias het meisje Martha: zij wordt niet gevonden, maar haar kleding wel. Agente Rosa Vargas (Maria Mera) is van de Spaanse Koninklijke Marechaussee en moet de zaak oplossen. Later wordt duidelijk dat er een seriemoordenaar aan het werk is. Rosa komt erachter dat de geheimen rondom het onderzoek in verband staan met een traumatisch iets uit haar eigen verleden.

De serie wordt veel vergeleken met één van de beste Scandinavische series ooit, The Bridge. Beide series gaan over een mysterieuze moordenaar. Het verhaal draait ook om een vrouwelijke rechercheur.

Vis a Vis

Mis je iets in je leven nu Orange is the New Black is afgelopen? Dan is de Spaanse gevangenisserie Vis a Vis misschien iets voor jou. Deze serie is van hetzelfde mediabedrijf als La Casa de Papel, Atresmedia. Actrice Alba Flores, die Nairobi speelt in de hitserie, is hier te zien als zigeuner Saray. De hoofdrol is echter weggelegd voor Maggi Civantos die uit de serie Las Chicas del Cable komt. Civantos speelt de wat naïeve Macarena Ferreiro. Ze fraudeerde voor haar vriend en werd er ingeluisd, waardoor ze nu zeven jaar in de Spaanse bak moet doorbrengen.

Ze komt in een wereld vol heftige vrouwen, die bijna allemaal lesbisch zijn of handelen in drugs. Ze is een buitenbeentje en doet al snel dingen die je juist in een vrouwengevangenis niet moet doen. De serie wordt vergeleken met Orange is the New Black, maar velen vinden zelfs dat ‘Face to Face’, wat ‘Vis a Vis’ betekent, beter is. Seizoen 4 van de serie is al onderweg.

Tekst gaat door onder de foto

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Desátame o apriétame más fuerte 🎶🎶🎶 #visavisenfox #visavis 3 de Diciembre

Een bericht gedeeld door Alba Flores (@albafloresoficial) op

La Víctima Número 8

Deze serie past (helaas) ontzettend goed bij de tijd waar wij nu in leven. ‘Slachtoffer nummer 8’ gaat over Omar die ten onrechte wordt aangewezen als de schuldige van een terroristische aanslag in Bilbao. De aanslag eiste de levens van zeven mensen en Omar zou dus slachtoffer nummer acht kunnen worden genoemd. Niemand in het stadje vertrouwt elkaar meer en de bewoners maken elkaars leven kapot. Een zwangere agente krijgt de taak op zich om de juiste dader te vinden, maar dat is nog niet zo makkelijk…

De Spaanse serie is gebaseerd op de aanslag in Barcelona uit 2017. De serie, die sinds oktober vorig jaar al te zien was op de Spaanse televisie, pakt thema’s als terrorisme, jihadisten en complotten vast. Dit zijn onderwerpen die gevoelig liggen de afgelopen jaren. Het is blijkbaar goed materiaal voor series want de Britse BBC gebruikte een fictieve aanslag in Rotterdam voor het verhaal van Informer.

Andere series van Atresmedia

Wie eens iets anders wil proberen kan wellicht één van deze series proberen. Deze series zijn van hetzelfde bedrijf als La Casa de Papel, Atresmedia, dus moeten bijna net zo goed zijn. Bij deze series staan trailers: bij de meesten kan de ondertiteling op Engels of Nederlands. Bij anderen is de audio Engels of staat er al een Engelse ondertiteling onder.

Gran Hotel

Voor de fans van Downton Abbey is hier de detectiveserie Gran Hotel, over een luxe hotel rond 1905 met een mysterieuze familie en een verboden liefdesverhaal.

Velvet en Velvet Coleccion

Het verhaal van Velvet draait om een romance tussen Alberto Márquez (Miguel Ángel Silvestre), erfgenaam van een modehuis en Ana Rivera (Paula Echevarría), die er werkt als naaister. Velvet Coleccion (die wel een andere maker heeft dan Atresmedia) is het vervolg op de serie. Het verhaal gaat dan over een nieuw modehuis.

Mar de Plástico

Dit is een serie met een licht milieu-tintje. In het stadje Campoamargo, dat de bijnaam ‘de plastic zee’ heeft door de vele kassen die er staan, is een moord gepleegd. De trailer is Engels ondertiteld:

Fariña

De vissersman komt te werken in de tabakssmokkel. Zijn baas is tegen cocaïne, wat Fariña betekent, maar toch neemt de man contact op met mensenhandelaren die het witte poeder naar Europa willen brengen. De trailer is gesproken in het Engels:

La Catedral del Mar

‘De Catedraal van de Zee’ gaat over Barcelona in de 14 eeuw. Onrechtvaardigheid, obsessieve controle door de kerk en onderdrukking binnen het rigide klassensysteem van de middeleeuwse samenleving zijn onderwerpen die aan bod komen in deze serie.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie