Samenvatting seizoen 1 Stranger Things: terugblik op alle afleveringen
Vanaf vrijdag 27 oktober is seizoen twee van Stranger Things beschikbaar op Netflix. Dat wordt weer lekker bingen met de spannende retro-avonturen in Hawkings, Indiana. Maar wat is er ook alweer allemaal gebeurd in het eerste seizoen? Hoe liep het af in de upside-down, en waar is Elle gebleven? Met deze samenvatting van seizoen 1 van Stranger Things ben je weer helemaal op de hoogte!

Seizoen 1 bestond uit acht afleveringen (seizoen twee trouwens uit negen). We lopen het verhaal per aflevering door.

Dit spreekt natuurlijk voor zich, maar toch: spoiler alert!

Chapter One: The Vanishing of Will Byers

Hawkins, Indiana. Het jaar is 1983, de datum 6 november. Een man in een geheimzinnige instelling wordt buiten beeld gegraaid door een wezen. Ondertussen spelen vier vroege tieners – allemaal jongens – in een typische Amerikaanse kelder Dungeons & Dragons. Ze heten Lucas, Dustin, Mike en Will.

He could have played it safe, but he didn’t. #StrangerRewatch

Een bericht gedeeld door Stranger Things (@strangerthingstv) op

Will, achternaam Byers, wordt op weg naar huis opgeschrikt door een figuur dat eruitziet als een alien en dierlijke geluiden gemaakt. Hij spoedt zich naar huis maar daar is niemand. Dan gaat hij naar de schuur, hoort gegrom achter zich en floep: Will is weg.

Wills moeder Joyce schakelt politiechef Hopper (Hop) in, maar die neemt de verdwijning nog niet heel serieus.

Terug in het geheimzinnige lab zijn ene Dr. Brenner en zijn mannen op zoek naar een verdwenen meisje. Ze vinden haar bij een burgertent, waar ze de eigenaar genaamd Benny omleggen. Voordat dat gebeurt heeft Benny het meisje de naam Eleven gegeven. Ze blijkt telekinetische gaven te hebben, waarmee ze een ventilator fixt.

De fiets van Will wordt gevonden. Er wordt nu toch maar een zoekactie op touw gezet. Ondertussen doet de stroom in Hawkins heel raar. Joyce en haar andere zoon Jonathan blijven thuis om foto’s van Will door te nemen. Ze krijgen een geheimzinnig telefoontje met statisch geluid en gegrom. Joyce denkt dat Will heeft gebeld.

Wills vriendjes helpen mee met zoeken en komen de weggevluchte Eleven tegen in het bos.

Chapter Two: The Weirdo on Maple Street

Mike besluit om Eleven, nu afgekort naar Elle, in zijn kelder te verstoppen en wafels te voeren. Als hij Elle in een kast wegstopt omdat mams de keldertrap afkomt, krijgt ze een flashback waarin ze naar een cel wordt gesleept. Dr. Brenner blijkt haar vader, maar geen al te leuke.

Dr. Brenner is inmiddels bezig Joyce af te luisteren. Jonathan hangt posters op school op en blijkt het wel te zien zitten in Nancy Wheeler, de oudere zus van Mike. Hij gaat daarna langs bij zijn pa Lonnie, ook al geen ideale ouder.

De boys in de kelder ontdekken Elle’s telekinetische krachten als ze een deur dichtsmijt met haar gedachten en daarbij een bloedneus oploopt. Later vertelt ze de jongens via een Dungeons & Dragons-bord dat Will zich in het donker verstopt voor een soort monster.

Nancy en haar nerderige vriendin Barb bezoeken een feestje bij Steve Harrington en zijn populaire vrienden. Barb heeft er geen zin in en dat blijkt terecht. Later, als ze eenzaam op de duikplank bij het zwembad zit met een wond aan haar hand, zorgt een druppel bloed ervoor dat ze net als Will wordt meegesleurd door het mysterieuze wezen. Jonathan maakt ondertussen foto’s vanuit de bosjes. En Nancy en Steve doen het met elkaar.

Hopper heeft ondertussen een aanwijzing gevonden: een rioolpijp die leidt naar het geheimzinnige lab.Chapter Three: Holly, Jolly

Barb probeert uit het zwembad te klimmen, dat nu leeg is en voorzien van een gore slijmlaag. Ze haalt de trap, maar wordt dan door iets naar achteren getrokken. Het ziet er niet goed uit.

Nancy komt er de volgende dag pas achter dat Barb verdwenen is en geeft zichzelf de schuld. Een beetje terecht ook wel. Joyce is er ondertussen van overtuigd dat Will met haar probeert te praten via lampen in huis. Ze hangt daarom het huis vol met kerstlampen, terwijl het nog geen Kerst is. Mike’s kleine zusje Holly komt langs en wordt bijna door een muur verzwolgen. Joyce is de enige die het ziet en redt haar.

Eleven verveelt zich in huis en krijgt meer flashbacks over haar verleden vol vervelende experimenten. Ze moet een colablikje kapotmaken, en daarna een kat. Dat doet ze niet, maar daarna legt ze wel twee bewakers om met haar gedachten.

Steve komt erachter dat Jonathan foto’s heeft gemaakt van het feestje bij hem thuis. Hij scheurt de foto’s kapot en sloopt Jonathans camera. Nancy is erbij. Ze ontdekt een foto van Barb op de duikplank, die ze meeneemt. Ze gaat op onderzoek uit. Barbs auto is niet verdwenen. In de bossen bij Steve’s huis wordt ze bang van een dierengeluid.

Hopper onderzoekt bewakingsbeelden van het lab. Die blijken nep, want het regent niet op de video. Hij vindt in de bieb berichten over Dr. Brenners LSD-gedachtenexperimenten. Dan spoedt hij zich naar een waterplas, waar het lichaam van Will is gevonden… Mike wordt boos op Elle, want die had hem verteld dat Will nog leefde.

Joyce is ondertussen nog thuis en praat via een ABC-syteem op de muur en lampjes met Will. Haar zoon geeft antwoord. Hij leeft, maar is niet veilig. Dan zegt Will dat ze moet vluchten. Een monster laat zich zien. Joyce rent naar buiten en komt Jonathan tegen. In de verte doemen de politiesirenes op.

Should I stay or should I go? #StrangerRewatch

Een bericht gedeeld door Stranger Things (@strangerthingstv) op

Chapter Four: The Body

Joyce gelooft niet dat Will dood is. Ondertussen legt Elle in bijzijn van Mike contact met Will, die zachtjes een liedje zingt over de walkie-talkie.

Om een sterker signaal te krijgen besluiten de boys Elle de school in te smokkelen, waar een krachtigere radio staat. Ze geven haar een make-over met pruik en al. Mike kijkt ineens met hele andere ogen naar hun nieuwe vriendinnetje.

Pretty. Pretty good. #StrangerRewatch

Een bericht gedeeld door Stranger Things (@strangerthingstv) op

De jongens en Elle, of moeten we zeggen het ‘Zweedse achternichtje Eleanor’, wonen op school een herdenking voor Will bij. Een pestkop vindt het allemaal erg grappig. Elle laat hem in zijn broek plassen.

In het mortuarium hebben de state troopers het onderzoek naar Wills dood overgenomen. Zij hadden het lijk ook al gevonden. Hopper vindt het allemaal verdacht. Joyce gelooft er nog steeds niets van dat haar zoon overleden is, maar Jonathan wil de begrafenis plannen.

Via het schoolsysteem legt Elle contact met Will. Thuis kan Joyce blijkbaar ook meeluisteren via een radio. Will blijkt ergens te zijn op een plek die op thuis lijkt, maar veel donkerder is. Joyce trekt het behang weg en er zit een rood web achter. Ze hakt op de muur in, maar aan de andere kant is niets. Op school ontploft de radio. De jongens en Elle, nu hevig verzwakt, vluchten weg.

Steve wil Nancy niet helpen om het feestje geheim te houden. Zij biecht het verhaal toch op bij de politie en zoekt hulp bij Jonathan. Op de foto van Barb op de duikplank ontdekken ze hetzelfde monster dat Nancy in de bossen heeft gezien. Jonathan weet het nu ook: Will leeft nog.

In het lab van Brenner verdwijnt ondertussen een onderzoeker in een met slijm bedekt gat. En hij zat nog wel aan een stalen kabel vast.

Hop komt erachter dat de vondst van Wills lichaam in scène is gezet. Hij breekt in het mortuarium in en snijdt het lichaam open. Dat blijkt gevuld met schuim. Dan breekt hij in het lab in.

Chapter Five: The Flea and the Acrobat

Hop breekt in en vindt een lichaam in het lab. Een wezen zonder gezicht flitst langs en dan wordt Hop overmeesterd. Hij wordt wakker in zijn eigen huis, omringd door lege bierblikjes en pillen. De politiechef sloopt zijn eigen huis zo’n beetje en vindt een microfoontje in een lamp. Twee collega’s treffen hem in deze staat aan en vertellen ondertussen dat er twee jagers zijn verdwenen in het bos waar Will is verdwenen. Ze denken ook dat Barb gewoon van huis is weggelopen.

Lonnie, Wills vader, komt bij Joyce thuis langs en geeft haar drank. Hij gelooft niet in haar theorieën. Daarna wordt ‘Will’ begraven.

De boys denken dat Will in een soort Vale of Shadows terecht is gekomen, een gebied uit Dungeons & Dragons. Ze ondervragen hun scheikunde-leraar meneer Clarke over verdwijnen in andere dimensies. De leraar legt door middel van een voorbeeld met een vlooi en een acrobaat uit dat zoiets wel mogelijk is, in theorie.
Jonathan en Nancy brengen de verdwijningen en kaart en oefenen met schieten. Brenners mannen onderzoeken ondertussen de ontplofte schoolradio en concluderen dat Elle bij dit alles betrokken is geweest.

Mr. Clarke: blowing our minds daily. #StrangerRewatch

Een bericht gedeeld door Stranger Things (@strangerthingstv) op

Dustin ontdekt dat hun kompassen niet naar het noorden wijzen, maar naar de poort die naar de andere dimensie leidt. Ze gaan op pad, maar Elle raakt hevig in paniek. In een nieuwe flashback zit ze in een watertank. Hiermee kan ze “verder gaan dan ooit”. Een man die in het Russisch schreeuwt verdwijnt en maakt plaats voor gegrom.
Terug in het heden beschuldigt Lucas Elle ervan dat ze hun de verkeerde kant opstuurt. Mike verdedigt haar, Elle gooit Lucas met haar hoofd door de lucht. Mike wordt boos en rent weg.

Jonathan en Nancy zijn in het bos ondertussen een doodgereden hert tegengekomen, dat door iets mysterieus wordt meegesleurd. Ze gaan er achteraan, apart van elkaar. Nancy kruipt door een bloederig en slijmerig gat in een boom. Aan de andere kant is ze terug in het bos, waar het monster zonder gezicht het hert zit op te peuzelen. Het monster hoort haar gillen en zet de achtervolging in. Jonathan hoort het gegil, maar ziet Nancy nergens. Shit is nu echt aan.

Joyce schopt Lonnie de deur uit. Hij wilde blijkbaar alleen verdienen aan Wills dood. Hop komt langs en vertelt Joyce dat ze toch gelijk had over Will en de lampjes.

Chapter Six: The Monster

Jonathan ontdekt dat Nancy in de boom zit en kan haar bevrijden. Ze gaan naar Nancy’s huis en Steve ziet het duo door haar slaapkamerraam. Hij is not amused en verzamelt zijn maten om beledigende teksten over Nancy op verschillende muren in de stad te spuiten. Jonathan wordt boos, slaat Steve in elkaar maar raakt ook een politieagent en mag naar het bureau.

Hop onderzoekt verder en komt te weten dat een vrouw genaamd Terry Ives ooit Dr. Brenner ervan heeft beschuldigd haar dochter te hebben gestolen. Joyce en Hop gaan langs, maar de vrouw staart alleen voor zich uit en zegt niets. Haar zus vertelt dat ze door Brenner is gebruikt in onderzoeken met LSD en watertanks…
Het geestverruimde experiment liep verkeerd af voor Ives, die op dat moment zwanger bleek te zijn. Volgens het officiële verhaal kreeg ze een miskraam, maar Terry verklaarde een dochter genaamd Jane te hebben gekregen die telekinetische krachten had. Jane = Eleven?

Elle wordt wakker in het bos, heeft weer een flashback en berooft dan een supermarkt, waar ze met haar gedachten nog even de ramen laat springen, Een vrouwelijke agent van Brenner ontdekt de namen van de boys door hun docent meneer Clarke te foppen.

Mike en Dustin zoeken in het bos naar Elle, maar komen pestkop Troy tegen die hen met een mes bedreigt. Hij dwingt Mike in het water te springen waar ‘Will’ is gevonden, maar Elle verschijnt net op tijd om hem te redden met haar telekinetische skills. Dan breekt ze Troy’s arm en valt ze flauw.

Lucas ontdekt ondertussen dat de busjes van de elektriciteitsmaatschappij gevuld zijn met slechte mannen uit het lab, en dat ze achter zijn vrienden aanzitten…

Chapter Seven: The Bathtub

Mike en Elle zoenen bijna, maar dan moeten ze samen met hun vriendjes wegvluchten voor de elektriciteitsmannen. Elle laat een busje over de kop slaan (heel vet) en ze verstoppen zich op een autokerkhof. Brenner zoekt naar aanwijzingen in het huis van de Wheelers.

Joyce komt tegelijkertijd op het politiebureau aan als Troy en zijn moeder, die het verhaal over de mysterieuze armbreuk vertelt. Hop snapt gelijk wat er is gebeurd en gaat samen met Nancy, Jonathan en Joyce op zoek naar Mike, die ze via zijn walkie-talkie lokaliseren. Brenners mannen vinden de boys en Elle in de bus, maar Hopper is net op tijd om ze te redden.
Bij Joyce thuis delen Wills maten nu hun theorie over de andere dimensie. Elle probeert Will te bereiken maar het lukt niet. Misschien kan het wel met een bak water, net zoals in haar flashbacks.

Going further than we’ve ever gone before. #StrangerRewatch

Een bericht gedeeld door Stranger Things (@strangerthingstv) op

Het moet wel een ‘sensory-deprivation tank’ zijn, en via de telefoon wordt meneer Clarke om uitleg gevraagd. Met behulp van zout en water maken ze zo’n bak midden in de gymzaal van school (want waar anders?). Het werkt. Elle ziet dat Barb dood is (er kruipen althans beestjes uit haar ogen). Will is zwak. Hij ligt in zijn Castle Byers in de ‘tuin’ en smeekt ze om op te schieten.
Joyce en Hop gaan erop uit maar worden gearresteerd bij het lab. Nancy en Jonathan gaan op jacht naar het monster. De boys moeten op school wachten. Ondertussen vindt het monster Will in zijn fort.

Chapter Eight: The Upside Down

Brenner ondervraagd Joyce en vindt dat ze hem moet helpen om meer slachtoffers te voorkomen. Ze werkt – verrassend – niet mee. Hop krijgt een voorstel: laat Elle stikken, houd je mond over alle rare dingen die zijn gebeurd en ga Will redden. Het antwoord zien we niet, maar even later zijn Joyce en Hop vrij. Ze mogen met een speciaal pak aan door de slijmerige poort naar de andere dimensie. In deze ‘upside-down’, een grauwe, rare versie van Hawkins, vinden ze het huis van Joyce en het fort van Will.

Nancy en Jonathan zijn ondertussen in de echte versie van datzelfde huis. Ze boobytrappen het huis en maken wapens ter voorbereiding op hun confrontatie met het monster. Ze snijden in hun hand om het monster te lokken met bloed.
Dan komt Steve ineens langs. Hij ziet dat Nancy bloedt en baant zich een weg naar binnen. Omdat het monster er bijna is richt Nancy een wapen op Steve om hem weg te jagen. Te laat: het monster komt uit het plafond, Steve schrikt zich een hoedje en gaat weg. Het monster verdwijnt eventjes maar komt weer terug. Nancy en Jonathan geven hem ervan langs maar lijken te gaan verliezen. Dan komt Steve weer terug. Hij slaat het monster met behulp van een spijker-knuppel in een berenklem en dan steken ze het in brand. Het monster verdwijnt en laat alleen slijm achter. Is het dood?

“It will take more sons. More daughters.” How many? #StrangerRewatch

Een bericht gedeeld door Stranger Things (@strangerthingstv) op

The gang zit nog op school te wachten. Mike en Elle hebben eindelijk gekust. Maar geen tijd voor nagenieten, want Brenners mannen stormen binnen. Elle doet haar ding, mensen gaan dood en ze valt flauw. Veel bloed, oeps.
Brenner krijgt onze helden te pakken, maar dan komt het monster tevoorschijn. Bedankt bloed. Het moster valt Brenner aan. Mike, Lucas, Dustin en Elle vluchten weg, maar komen niet verder dan een scheikundelokaal, waar het monster ze al snel vindt. Elle redt haar vrienden met een ultieme telekenetische krachtsinspanning, voordat ze samen met het monster verdwijnt. Dood?

In de upside-down wordt Will ondertussen gevonden en ternauwernood gereanimeerd door Joyce en Hop. Laatsgenoemde wordt door officials van de regering meegenomen. Deal?

Het is een maand later. The gang – nu weer met Will – speelt als vanouds Dungeons & Dragons in de kelder bij Mike Wheeler thuis. Jonathan komt Will ophalen. Hij komt Nancy tegen en krijgt een kusje op de wang, plus een nieuwe camera. Nice. Maar ze doet het nog wel steeds met Steve. Minder nice.

Hop gaat vroeg weg bij het kerstfeest op het werk. Hij laat koekjes achter in het bos. Leeft Elle nog?

Bij de familie Byers wordt ten slotte Kerst gevierd. Alles lijkt in orde, maar in de badkamer proest Will een soort slak uit à la Ron in The Prisoner of Azkaban, en krijgt hij een flashback naar de upside-down. Terug aan tafel vertelt Will niets aan broer Jonathan en mama Joyce.

Vanaf 27 oktober 2017 is het tweede seizoen van Stranger Things te zien op Netflix. Deze keer is er ook een aftershow te zien waarin wordt nagepraat, de eerste van z’n soort op Netflix.

“Where am I? You’re home. You’re safe.” For now. #StrangerRewatch

Een bericht gedeeld door Stranger Things (@strangerthingstv) op

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie