Samenvatting Riverdale seizoen 4 deel 1
Het vierde seizoen van Riverdale is inmiddels alweer een tijdje bezig. Helaas heeft de serie nu een winterstop waardoor er even geen nieuwe afleveringen op Netflix komen. Maar niet getreurd! Vanaf 23 januari zijn Archie, Jughead, Betty en Veronica weer terug. Mocht je het verhaal een beetje kwijt zijn, dan kan je hieronder de samenvatting van Riverdale seizoen 4 deel 1 lezen.

Lees hier de analyse en samenvatting van de speciale eerste aflevering van het vierde seizoen van Riverdale. Lees hier de andere samenvattingen van  seizoen 1  , seizoen 2 seizoen 3 en seizoen 4 deel 1 en 2.

Aflevering 2: Fast Times at Riverdale High

Alice is nog steeds spoorloos. Riverdale High heeft een nieuwe schooldirecteur: Mr Honey. Hij annuleert meteen het schoolbal dat Cheryl en Toni organiseren. Ze organiseren het toch bij haar thuis, maar zelfs dat wordt door hem verstoord. Mad Dog gaat nu met Archie mee naar school.

Jughead krijgt een aanbod om bij Stonewall Prep te komen schrijven bij Mr. Chipping. Hij gaat op een tour en neemt deel aan een boekbespreking. Veronica krijgt te maken met paparazzi doordat haar ouders in de gevangenis zitten. Hiram lekt een verhaal aan de pers dat zij ook aan criminele activiteiten zou doen.

Kevin kan The Farm maar niet loslaten en wil met Fangs afspreken. Fangs wil eerst niet, maar Betty speelt Kevin valse informatie door van de FBI om te zorgen dat ze elkaar wel zien. Betty vertrouwt hem om als een informant te gaan werken voor het onderzoek van haar broer Charles van de FBI.

Aflevering 3: Dog Day Afternoon

Tijdens zijn intrek in Stonewall Prep komt Jughead een oude bekende tegen: Moose. Nadat zijn vader werd gearresteerd omdat hij de Gargoyle King was, ging hij hier naar toe. Moose, die nu Marmaduke genoemd wil worden, waarschuwt Jughead voor een van hun kamergenoten, Bret. Niemand weet van Moose zijn achtergrond af, maar ineens staat het in de krant. Jughead verdenkt Bret. Als hij met Betty is, ligt er een zak met een videoband voor zijn deur met de tekst: famous last words.

Archie is bezig om van de sportschool een soort jeugdcentrum te maken. Ze doen een carwash om geld in te zamelen, maar dat helpt niet. Archief gaat achter de mannen aan die kinderen ronselen voor hun drugdeals. Na het gevecht zit hij met een tas vol geld. Mad Dog vindt dat ze het via Veronica moeten witwassen, maar dat ze doet niet. Archies moeder regelt dat de gym een non-profit organisatie kan worden. Toni huurt een verzorger in, Darius, om op de tweeling en Nana Rose te letten. Die laatste doet de laatste tijd heel raar. Toni komt erachter dat Cheryl haar dode broer in de kelder houdt. Veronica krijgt ruzie met haar vader omdat ze haar achternaam wil veranderen.Wanneer de FBI een man naar het motel waar The Farm verblijft stuurt, weten ze gelijk dat Charles achter hen aan zit. Edgar belt Betty en zegt dat hij weet dat haar moeder de mol is. Hij eist paspoorten en geld van haar. Ze doet het niet. Polly wordt naar haar gestuurd met een bomgordel om. Ze zegt dat ze het wel moet doen, anders wordt iedere volger van The Farm gedood. Via via weet ze dingen te regelen en gaat ze toch naar Edgar. Ze wordt bewusteloos geslagen en wordt vastgebonden in een stoel naast haar moeder. Ze ontsnappen, maar Edgar ziet hun. Alice schiet Edgar neer.

Aflevering 4: Halloween

Iedereen uit Riverdale krijgt dezelfde tape als Jughead. Stonewall Four is een legende die rond gaat op Jugheads nieuwe school. Vier studenten verdwenen ineens. Jughead gaat op onderzoek uit, maar krijgt ineens iets in zijn drankje van een studiegenoot. Hij wordt wakker in een kist. Mr. Chipping vindt hem. Het blijkt een traditie te zijn die hoort bij de school, een soort ontgroening. Als hij teruggaat naar zijn kamer is Moose weg.

Toni wil dat Cheryl Jason weer begraaft. Als ze hem hebben begraven zit er een poppenjongetje in hun huis. Toni gooit hem weg maar later zit hij er weer. Ze spelen het geestenbordspel Ouija om met Jason te praten. Nana Rose vertelt over Julian, wat een drieling broertje van Cheryl en Jason had moeten zijn. Uiteindelijk wilde Cheryl Jason terug in huis hebben, vandaar dat ze het hele haunting gebeuren verzon, maar de pop blijft steeds maar terugkeren. Samen met Mad Dog en Veronica gaat Archie een feestje in de center organiseren. Uiteindelijk komt Dodger langs en blijft hij voor de gym zitten om op de kinderen te wachten die voor hem werken. Eddie is één van hen. Hij loopt toch weg en wordt neergeschoten.

Veronica krijgt een bezoekje van een onbekende man bij Pops. Ze maakt eten voor hem. Op het nieuws blijkt later dat iemand uit het gekkenhuis waar Polly zit, is ontsnapt. Dit zou iemand zijn die zijn slachtoffers eerst eten laat maken voor hij hun vermoord. De man blijkt inderdaad de ontsnapte te zijn en gaat achter Veronica aan. Ze vlucht en gooit alcohol over hem heen als hij met zijn aansteker naar haar zoekt.

Kevin en Reggie willen het kantoor van Mr Honey versieren met Halloween. Ze worden gesnapt. Reggie moet het kantoor opruimen. Als hij daarna naar zijn auto loopt is zijn auto gesloopt, waarschijnlijk door Mr. Honey. Betty wordt tijdens Halloween gebeld door een Black Hood die beweert haar vader te zijn. Charles helpt haar het nummer te traceren. Het blijkt uit het centrum waar Polly zit te komen. Charles blijft dus in Riverdale om te helpen met alles. Maar hij luistert Betty ook af. De aflevering eindigt dat Betty en FP naar een dode Jughead kijken.

Aflevering 5: Witness for the Prosecution

Betty neemt Kevin mee naar een FBI junior training. Ze blijkt erg goed te zijn, maar dat komt misschien door de zogeheten seriemoordenaar-genen. Tijdens de lessen leert ze meer over hoe moordenaars zijn en die dingen lijken veel op Betty. Ze wil stoppen met het programma, maar dan zegt Charles dat hij ze ook heeft en dat hij daarom bij de FBI is gegaan. Een andere reden dat ze wil stoppen is dat ze nog steeds niks weet van haar broer en zich afvraagt waarom die in Riverdale blijft.

Jughead kan de Stonewall Four legende nog niet loslaten. Dat moet hij toch even, want hij kan misschien de nieuwe ghostwriter worden zijn lievelingsboeken toen hij nog een kind was. Zijn opa schijnt ook op Stonewall Prep te hebben gezeten. Jughead wint een moordspelletje en het is oorlog met Bret. Het thema van het nieuwe boek is de perfecte moord. De rechtszaken van Veronicas ouders begint bijna. Die van haar moeder gaat nog niet goed, dus blackmailt ze Gouvener Douley om het voor haar moeder op te nemen. Hiram huurt een privé detective om te zorgen dat hij vrijkomt. Zij blijkt de halfzus van Veronica te zijn, Hermosa. Hiram komt vrij en wil burgemeester van Riverdale worden.

Archie zet weer een masker op om de misdaad te bestrijden. Jongens die bij Dodger horen, zijn ook niet meer welkom in het centrum. Hij komt erachter dat Dodger de mensen in de wijk onder druk zet om zich tegen Archie te keren. Hij bedreigt Dodger. De aflevering eindigt dat FP Veronica, Archief en Betty arresteert voor de moord op Jughead.

Aflevering 6: Hereditary

Jughead denkt dat zijn opa een van de Baxter Brothers boeken heeft geschreven. Alles over zijn opa is weggevaagd op Stonewall Prep en Jughead denkt daardoor helemaal dat zijn opa de eerste schrijver van de boekenreeks is. Hij confronteert Francis DuPont ermee en die wordt woest. Later gaat hij ermee naar Mr. Chipping en die geeft hem gelijk. Tijdens een boekbespreking daarna springt Mr. Chipping uit het raam. Jughead raakt in paniek maar de andere studenten blijven rustig zitten. DuPont wordt hun nieuwe leraar.

Betty is nog steeds bezig met haar onderzoek naar Charles. Ze praat met Chic. Hij vertelt een verhaal over Charles die een vriend van hun vermoorde. Ze doet een leugentest op hem. Charles blijkt een ex-verslaafde te zijn. Chic belde zijn advocaat om te melden over de moord van The Shady Man in Bettys huis. Charles en FP moeten het oplossen. Charles gaat naar Chic die samen blijken te werken. Ze houden van elkaar. Hermosa en Hiram zorgen voor spanningen in de familie Lodge. Hiram wil Hermoine terug en dat lukt. Archie is bezig om de jongeren van de straat af te halen door eten en arcade games aan te bieden in El Royale. Dodger komt langs en zegt dat Archie gemaskerde man is. Later wordt Archies huis beschoten. Archief gaat voor hulp naar Hiram. De volgende dag ligt Dodger zwaar gewond voor El Royale.

Dagwood verslikt zich in een ping pong bal. Cheryl is nu helemaal bang van de ‘bezeten’ pop Julian. Ze krijgt bezoek van haar oom en tante die het maple syrup bedrijf van haar vader willen verkopen. Ze weigert omdat ze ook naar de chapel willen waar het lichaam van Jason staat. Ze komen later terug en dreigen alles te verkopen omdat ze vermoeden dat Cheryl iets achterhoudt. Haar oom maakt de chapel open en vindt Jason. Hij wil haar laten opnemen maar Toni slaat hem op zijn achterhoofd.

Aflevering 7: The Ice Storm

Archies Thanksgiving diner in het centrum gaat niet door van de nieuwe burgemeester, Hiram Lodge. Zo wil hij zorgen dat Veronica de feestdag met hem viert. Fred Andrews krijgt een ereplek in Archies centrum. Archie laat het diner toch doorgaan, maar drie familieleden van Dodger komen langs. Ze verdenken Archie van het mishandelen van ‘hun Dodger. Na Thanksgiving gaat FP langs Dodgers kamer die er niet meer blijkt te liggen. Toni en Cheryl moeten het lichaam van haar oom kwijt maken, maar hun tante bespioneert ze. Cheryl nodigt haar en haar neef uit voor een diner. Ze bedreigt hen zodat ze niet verder zoeken naar het lichaam van haar oom.

Betty gaat naar Jughead. Hij snapt de zelfmoord van Mr. Chipping niet en wil het samen met haar gaan onderzoeken. Op wat oude schoolfoto’s van oud-leerlingen van Stonewall Prep valt Jughead iets op: sommige blijken een bepaald speldje op te hebben. Dit blijkt van Quill and Skull te zijn, een geheime gemeenschap op Stonewall Prep. DuPont en Chipping zaten in dezelfde gemeenschap. Misschien pleegde Chipping zelfmoord omdat hij geblackmaild werd door DuPont met zijn lidmaatschap aan die gemeenschap. Bret en Donna laten Jughead en Betty tijdens hun onderzoek schrikken.Betty en Jughead vinden een raar briefje in de zak van Bret en vermoeden dat hij en Donna iets mee te maken hebben met de dood van Chipping. Zeker nadat ze een Quill and Skull-speld vinden in Donnas kamer. Donna blijkt een affaire te hebben gehad met Mr. Chipping. Ze wilde dat het stopte maar hij weigerde. Ze dreigde alles te onthullen en een dag later sprong hij uit het raam. Betty vertrouwt het niet volledig. Wij zien dat er een camera in Jugheads kamer staat, terwijl hij en Betty vrijen.

Aflevering 8: In Treatment

Riverdales bewoners krijgen weer videotapes toegestuurd met dezelfde beelden, alleen deze keer is de camera dichterbij geplaatst. Alice vindt dat Betty teveel seks heeft en dat ze daardoor afgeleid is van school. Alice behandelt haar niet als volwassene. Ze zegt dat ze meer houdt van Betty dan haar andere kinderen.
Archie wil het huis uit en in het centrum gaan wonen omdat hij vindt dat de mensen waar hij om geeft gevaar lopen door hem. Hij start een anonieme hulplijn op om te zorgen dat de bewoners van Riverdale misdaad doorgeven. Dit idee kreeg hij door een gesprek met Mrs. Bumble.

Cheryl moet met Mrs. Bumble praten over alles wat er met haar gebeurd is, anders haalt Mr. Honey de Vixens van haar weg. Ze praat over alles wat haar overkwam, maar uiteindelijk raakt ze de Vixens toch kwijt omdat het niet goed met haar gaat volgens Mrs. Bumble. Veronicas vader blijkt de directeur van Harvard te hebben omgekocht om zijn dochter toe te laten. Ze is woest en na een gesprek met Mrs. Bumble neemt ze het tegen haar vader op door beter te zijn dan zijn bedrijven.

Jughead wil erachter komen of er echt mensen vermoord werden tijdens de schooltijd van zijn opa.
De aflevering eindigt met dat Betty, Archie en Veronica voor Bret en Donna staan. FP vraagt aan het duo of één van deze drie mensen Jughead vermoord hebben. Ze zeggen allebei ja.

Aflevering 9: Tangerine

Polly valt een zuster aan in de Shady Grove. Zij kan zich echter niks herinneren van de aanval. Alice wordt gebeld en valt Betty daarna aan met een mes. Betty vermoedt dat iemand ze hypnotiseerde via de telefoon. Het belletje kwam uit Shankshaw Prison: de gevangenis waar Evelyn zit. Ze zegt het drie keer het woord Tangerine tegen hun. Betty wil samen met Charles proberen of ze via die hypnose haar donkere kant kan kwijt raken.

Veronica nodigt haar oma uit om achter uit te komen welke rum haar vader maakt. Ze blijven tegen elkaar opboksen. Cheryl spuit giftig gaf in haar huis om erachter te komen wie met haar solt. Ze vindt haar moeder en wil weten waarom ze altijd zo naar tegen haar heeft gedaan. Ze was jaloers op haar band met Jason. Cheryl besluit haar moeder op te sluiten in een bunker. Ook cremeert ze Jason. Twee jongens van het centrum gaan achter Dodger aan, maar worden in elkaar geslagen door Bill en Fagan. FP en Archie nemen het recht in eigen handen. Later zitten ze in Pops en wordt FP beschoten door iemand in een zwarte hoodie. Archie wil wraak nemen op Dodger en zijn moeder en slaat Dodger in elkaar. De kinderen van het centrum zien het gebeuren. Later komt Frank, de broer van Fred Andrews, naar Archie in het centrum.

Jughead mag het nieuwe Baxter Brothers boek gaan schrijven. Met de hulp van Charles vindt Jughead zijn opa in een bos. Hij vertelt zijn kleinzoon dat DuPont het idee van de boeken niet heeft gestolen, maar gekocht. Jughead wil zijn opa naar zijn vader brengen, maar ineens is hij weg. Jughead tekent het contract toch. Daarna krijgt hij een briefje dat hij naar een plek moet komen: Bret, Donna en de andere leerlingen van Stonewall Prep wachten hem daar op. Hij krijgt de Quill and Skull speld.

De aflevering eindigt met Archie, Veronica en Betty in een bos. Jughead ligt op de grond. Archie controleert zijn hartslag. Die klopt niet. Hij vraagt aan Betty wat ze gedaan heeft; ze staat met twee stenen in haar handen.

Check hier de trailer van de tiende aflevering van Riverdale. Deze is vanaf 23 januari in Nederland te zien:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie