Dubbelrol: Hoe Riverdale-actrice Marisol Nichols (Hermione) tegelijk een undercover FBI-agente was
De 46-jarige Marisol Nichols speelde de afgelopen jaren niet alleen rollen als actrice, maar ook als undercover FBI-agente. Dit laatste deed ze zelfs onbetaald. Maar hoe kom je als bekend persoon bij de undercoverwereld van de FBI terecht?

We kennen Marisol Nichols tegenwoordig vooral als een van de hoofdrolspelers van de serie Riverdale. Hierin speelt zij de moeder van Veronica Lodge (Camila Mendes) Hermione. Tekst gaat door onder de foto met haar collega Mendes C:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Happy birthday queen 👑

Een bericht gedeeld door Marisol Nichols (@marisolnichols) op

Het worden van een FBI-agent is niet zo makkelijk. Voordat je naar de speciale FBI Academy mag moet je eerst een selectieproces door. Zelfs om deel te nemen aan dat selectieproces hangen veel eisen. Denk aan het hebben van minimaal een bachelordiploma van een studie, twee jaar full-time werkervaring en een Amerikaans paspoort. En oh ja, je moet geen strafblad hebben.

In het selectieproces onderga je twee fases van allerlei interviews en testen. In de eerste fase wordt gekeken naar wat je eigenschappen zijn en hoe goed je situaties kan inschatten. In de tweede fase moet je deelnemen aan drugs, fitheids – en leugendetectortesten en krijg je een backgroundcheck. Daarna mag je pas naar de Academy, waar je binnen twintig weken wordt klaargestoomd voor de FBI.

Kom je erachter dat je undercover agent wil worden, dan komen daar nog extra trainingen bovenop waarin je leert hoe je bijvoorbeeld infiltreert in een groep. Dit gaat vaak gepaard met acteerlessen.

Rechercheur en politieagente

Acteren kan Marisol Nichols natuurlijk al, maar of ze ook echt een opleiding tot undercover agent heeft gevolgd is niet bekend. Tijdens haar carrière is ze veel in contact geweest met de politie en andere organisaties als onderdeel van haar research voor bepaalde rollen. Zo speelde ze in een aflevering van de serie Diagnosis Murder een vrouw die haar vriend vermoord als ze erachter komt dat hij vreemdgaat. In de bekende serie CSI speelde ze een 911-telefoniste en in Law and Order een assistent van een openbare aanklager.

Haar meest voorkomende rollen zijn die van een politieagente, rechercheur of Special Agent. Denk aan Special Agent Zoe in NCIS, agente Natalie in Criminal Minds en rechercheur Karen in Blind Justice. Laat Nichols nu ook nog eens twee een keer undercover agent hebben gespeeld in Alias en NCIS: Los Angeles. Bij die laatste speelde ze althans een crimineel die tijdens het verhoor aangaf undercover te werken voor de FBI, maar in Alias was ze een 100% undercover agente.

Conferentie mensenhandel

Als onderdeel van haar research ging ze zelfs een aantal keer met agenten mee naar bepaalde zaken. Die ervaringen zijn haar altijd bijgebleven en daarom wilde ze er iets mee doen. In 2012 verliep haar carrière iets rustiger en wilde ze een conferentie organiseren over mensenhandel, omdat voornamelijk die tak van de criminaliteit haar interesseert. Ze kwam toen in contact met een Special Agent van Homeland Security die zich bezighield met kindersekstoerisme.

Een paar maanden later nodigde hij haar uit om mee te gaan naar een undercoveroperatie in Haïti. Later kwam hij erachter dat ze actrice was en vroeg hij haar om mee te helpen met een andere zaak over seks met kinderen en zo is het balletje gaan rollen.

Nichols deelde een throwback op haar Instagram van haar rol in Blind Justice. Tekst gaat door onder de foto:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

#fbf playing Karen Bettancourt on Stephen Bochco’s Blind Justice for ABC. Circa 2004

Een bericht gedeeld door Marisol Nichols (@marisolnichols) op

Karakter spelen

Ook al leg je de link niet snel, een undercover agent en een actrice hebben veel met elkaar gemeen. Beiden spelen namelijk iemand anders. Ze hebben een andere naam, praten anders en kleden zich naar de rol die ze aannemen. De persoon in kwestie heeft uiteraard een uitgebreid achtergrondverhaal om het ‘karakter’ zo goed mogelijk te begrijpen en te spelen. Voor een actrice houdt dit in dat ze goed mogelijk overkomt als de persoon die ze speelt. Voor een undercover agent geldt dit ook, alleen gebruikt die het ook om in een bepaalde groep of crimineel circuit binnen te komen.

Behalve de soort opleiding die een undercover agent en een actrice als Marisol Nichols hebben gevolgd is er nog een verschil. Een agent moet zo min mogelijk contact hebben met mensen uit zijn eigen leven, zodat de kans dat hij ontdekt wordt als undercover kleiner wordt. Nichols is juist een bekende in Hollywood door haar vele acteerklussen, maar spreekt ook openlijk veel over het onderwerp mensenhandel op bijvoorbeeld conferenties. In 2014 startte zij zelfs haar eigen non-profit foundation For a Slavery Free World op, om voor meer bewustzijn te zorgen in Hollywood over kinderhandel. Een goede vermomming was voor haar van extra belang.

Riverdale en FBI

Haar acteerklussen voor de FBI liepen tussen haar acteerklussen voor films of series door. Terwijl ze in Riverdale de rol van Hermione Lodge vertolkte, nam ze daarna een ander personage aan voor de FBI. Soms speelde zij een kind van elf dat afsprak met een man om ergens seks te hebben via een chat of telefoongesprek. De andere keer speelde ze de ouder van kind die als pooier diende.

In een interview met tijdschrift Marie Claire gaf ze aan dat ze het verschrikkelijk vond om te zien hoe ‘de klanten’ gingen stralen als ze seks met een kind konden hebben. Dat speelde zich dan van binnen af, want van buiten mocht ze niet laten merken hoe erg ze het vond, maar moest ze de klanten juist aanmoedigen.

Serie

Haar acteerkunsten hebben gewerkt want inmiddels heeft ze meegewerkt aan zes grote internationale zaken rondom kindersekshandel. Het werken aan deze zaken heeft voor haar ook iets persoonlijks, doordat zij als elfjarige is verkracht.

Om nog eens voor extra bewustzijn te zorgen, wordt er een tv-serie over haar ervaringen als undercover agent gemaakt. Samen met Sony Pictures is de actrice bezig dit te ontwikkelen, waarin zij hoogstwaarschijnlijk zelf ook een rolletje gaat spelen. Wanneer wij de serie kunnen bekijken is nog niet bekend.

Nichols deelde het heugelijke nieuws ook op haar eigen Instagram:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie