Oscarwinnaar Martin Landau (89) overleden: overzicht van zijn loopbaan
De Amerikaanse acteur Martin Landau is in Los Angeles op 89-jarige leeftijd overleden. Volgens zijn agent was de geboren New Yorker daaraan voorafgaand met complicaties in het UCLA-ziekenhuis opgenomen.

Oscar voor Ed Wood

Landau’s carrière strekt zich uit over een periode van meer dan een halve eeuw. Het hoogtepunt in zijn gevarieerde loopbaan is de Oscar die hij kreeg voor zijn bijrol in Tim Burton’s Ed Wood. In deze excentrieke zwart-witkomedie uit 1994 speelt Landau de aan lage wal geraakte horrorfilm-acteur Bela Lugosi, die samen met een onsuccesvolle regisseur (Johnny Depp) een comeback probeert te maken.
Eind jaren tachtig was Landau ook al twee keer genomineerd voor de beste bijrol-Oscar voor zijn werk in Tucker: The Man and His Dream van Francis Ford Coppola en Woody Allens Crimes and Misdemeanors.

Actors Studio

De acteur begon eind jaren veertig als cartoonist en illustrator bij de New York Daily News. Vanaf 1951 richtte hij zijn pijlen op acteren in het theater, televisie en films. Hij werd aangenomen bij de Actors Studio, een organisatie waar veel bekende acteurs onderling samenkomen om zonder pottenkijkers te experimenteren en trainen. Landau was tot aan zijn overlijden mede-verantwoordelijk voor de vestiging van de organisatie aan de Amerikaanse westkust.

North by Northwest

Landau’s doorbraak kwam in 1959 met zijn rol als slechterik in North by Northwest van Alfred Hitchcock. Het leverde hem een bijrol op in Cleopatra (1963) met Elizabeth Taylor in de titelrol. De acteur werkte een jaar aan de film, maar later bleek dat een groot deel van zijn scènes als generaal Rufio niet was gebruikt. Later zou hij er laconiek op terugkijken: “Wat kon ik doen? Ze konden moeilijk Elizabeth Taylor of Richard Burton uit de film knippen.”

Mission Impossible

In de populaire televisieserie Mission: Impossible, waarop de latere films met Tom Cruise zijn gebaseerd, speelde Landau vanaf eind jaren zestig drie seizoenen lang samen met zijn toenmalige vrouw Barbara Bain, van wie hij later zou scheiden.

Na zijn Oscar midden jaren negentig bleef Landau tot op hoge leeftijd actief in het acteervak. Hij had rollen in de X-Files film (1998), Rounders (1998) City of Ember (2008), en werkte weer samen met Tim Burton in Sleepy Hollow (1999) en de animatiefilm Frankenweenie (2012).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie