Hoe eindigt Game of Thrones? Samenvatting seizoen 8 aflevering 6
De televisieserie Game of Thrones is afgelopen. De laatste aflevering ooit, seizoen 8 aflevering 6 genaamd ‘The Iron Thrones’, is uit en hiermee is het verhaal voorbij. In dit artikel geven we een samenvatting van het slot. Hoe eindigt Game of Thrones, de televisieserie van HBO gebaseerd op A Song of Ice and Fire van schrijver George R.R. Martin?

Nasleep verwoesting King’s Landing

In aflevering 5 vernietigde Daenerys Targaryen met behulp van haar draak Drogon King’s Landing. Nu heeft ze de stad, of wat daar van over is, in handen.

De aflevering begint met Tyrion Lannister, Jon Snow en Ser Davos die door het puin heen wandelen. Onderweg komen ze verbrande lichamen tegen, en ook een groepje Unsullied onder leiding van Grey Worm. Zij zijn in opdracht van Daenerys bezig met de executie van Lannister-soldaten. Jon wil ze sparen, maar kan het niet stoppen. Het komt bijna tot een confrontatie, maar Ser Davos kan de boel sussen.

Jon begeeft zich naar het plein voor de Red Keep. Tussen feestende Dothraki en Unsullied strak in het gelid loopt hij een lange trap op, waar Daenerys zich net aan haar soldaten gaat tonen. Ook Tyrion is erbij, nadat hij eerst in de catacomben de lichamen van zijn broer Jaime en zus Cersei heeft gevonden. Drogon is er ook bij; we krijgen een shot te zien waarin het net lijkt of zijn vleugels van Daenerys zijn.

Daenerys benoemt Grey Worm tot Master of War en vertelt haar manschappen dat de oorlog nog niet voorbij is. Ze wil alle uithoeken van de wereld bezoeken om de mensen te ‘bevrijden’ en het ‘wiel te breken’. Dit zal nog veel meer destructie betekenen, dus Jon en Tyrion kijken geschokt toe.
Na de speech loopt Tyrion naar voren. Dany beschuldigt hem van verraad, omdat hij zijn broer Jaime heeft vrijgelaten. Tyrion geeft toe, maar voegt er als weerwoord aan toe dat Dany een stad heeft platgebrand. Hij neemt zijn Hand of the King-broche af en smijt hem naar beneden. Daenerys laat hem arresteren.

Terwijl Daenerys weer verdwijnt, verschijnt Arya naast Jon. Ze roept hem op Daenerys te stoppen.

De mooiste Game of Thrones T-shirts!Tyrion adviseert Jon

Jon gaat op bezoek bij de gevangen Tyrion. Ze hebben een gesprek over wat Daenerys is geworden. Tyrion herhaalt haar bloedige historie, de uitleg die door sommige fans werd gemist (of niet herinnerd…) bij het ‘gek worden’ van Daenerys. Hij geeft toe dan Varys toch gelijk had.

“Love is the end of duty”, citeert Jon zijn oude Maester Aemon (die achteraf zijn groot-oudoom bleek). Tyrion draait het om: “Sometimes duty is the end of love”. Hij wil ermee zeggen dat Jon de wereld het beste dient door een einde te maken aan degene die hij liefheeft: Daenerys. Tyrion roept hem aan het einde van het gesprek op om nu een beslissing te nemen. Jon is hevig in conflict met zichzelf.

Tyrion Lannister (Peter Dinklage) in Game of Thrones seizoen 8 aflevering 6. Foto: HBO.

Jon Snow doodt Daenerys

De troonzaal is deels verwoest: as en sneeuw sneeuw dalen neer op de vloer omdat het dak grotendeels weg is. De Iron Throne staat nog wel intact. Daenerys loopt erop af, zoals in een visioen uit seizoen 2. Ze raakt de Iron Throne aan en precies dan komt Jon binnen (die door waakdraak Drogon is doorgelaten).

Een emotioneel gesprek volgt. Jon vraag Daenerys om de Lannister-soldaten te sparen en heeft het over de duizenden onschuldige slachtoffers in de stad, waaronder kinderen. Hij wil een toekomst waarin ruimte is voor vergiffenis. Daenerys is echter helemaal overtuigd van haar ‘break the wheel’-filosofie. Ze zegt tegen Jon dat het soms moeilijk is om de toekomst te zien, maar dat ze samen de wereld beter kunnen maken.
Daenerys zegt: “I know what’s good and so do you.” Jon: “Wat about all the other people who think they know what’s good?”. Dany: “They don’t get to choose.” Al wil Jon nog zo graag een vleugje menselijkheid vinden bij Daenerys: het is er niet (meer).

Jon zegt: “You will always be my queen” en er wordt gezoend. Dan plant hij een mes in haar hart. Bloed sijpelt uit de mondhoek en neus van een verbaasd kijkende Daenerys. Jon heeft zijn keuze gemaakt, maar het heeft zijn hart ook gebroken.

Drogon smelt Iron Throne

Meteen na Daenerys’ dood komt Drogon de troonkamer binnengevlogen. Het is best hartverscheurend. Hij duwt met zijn snuit zachtjes tegen Daenerys aan, maar zijn ‘moeder’ beweegt niet meer. Net als je denkt dat hij Jon gaat roosteren, richt de draak zijn vlammen op de Iron Throne, die uitendelijk smelt door het drakenvuur.

Waarom neemt Drogon geen wraak op Jon? En waarom smelt hij de troon? Enerzijds kan het zo zijn dat de draak snapt dat Jon ook een Targaryen is. Hij kan en/of wil hem daarom misschien niet doden. Ook kan het zo zijn dat de draak zich realiseert dat er geen Targaryen meer op de troon zal zitten, dus misschien wil hij dan dat niemand de kans krijgt.
Anderzijds is Drogon deels ook een slachtoffer van Daenerys. Zijn gek geworden moeder dwong hem om King’s Landing plat te branden. Realiseert hij zich dat de zucht naar de Iron Throne uiteindelijk tot de dood van Daenerys geleid heeft, en besluit hij het symbool van deze tragedie daarom plat te branden?

Wat het ook precies moge zijn: er gaat meer om in het hoofd van Drogon dan menigeen zou denken.

Het eindigt ermee dat Daenerys door Drogon wordt opgepakt. Samen vliegen ze weg, de stad uit richting de horizon.

Bran the Broken, King of the Six Kingdoms

We spoelen de tijd vooruit, een aantal weken of maanden. Boven de ruïnes van King’s Landing schijnt de zon weer, sneeuw en as zijn verdwenen. We zijn in de oude draken-arena, nu een soort graftombe waar nog drakenbotten liggen. Het is dezelfde plek waar in seizoen zes de vergadering over de invasie van de Night King plaatsvond.

In een tent zitten veel bekende gezichten in een halve kring op een stoel. Sansa, Bran en Arya zijn er namens de Starks. Brienne of Tarth, Samwell Tarly, Gendry Baratheon, Ser Davos en andere afgevaardigden zijn er ook bij. Dit zijn de vertegenwoordigers van de adelijke families van The Seven Kingdoms.
Namens de Vale is Robin Arryn erbij. Eerder in de serie kreeg hij als kleiner jongetje nog borstvoeding van zijn moeder Lysa (de zus van Catelyn Stark). Dat heeft hem blijkbaar toch goed gedaan, want hij is flink gegroeid en zal door veel kijkers niet zijn herkend.

Tyrion wordt aan het gezelschap voorgeleid door Grey Worm. Er wordt gesproken over de straf voor Jon Snow, die blijkbaar in King’s Landing wordt vastgehouden. De stad is nog in handen van The Unsullied. Grey Worm wil Jon dood. Sansa is hier fel op tegen, en vertelt dat er duizenden Noorderlingen voor de poorten staan die het met haar eens zijn. Ser Davos komt tussenbeide en merkt terecht op dat er al genoeg bloedvergieten is geweest.

Het probleem hier is dat er niemand is met eindbevoegdheid. Wie zal beslissen over het lot van Jon Snow, en over andere belangrijke zaken? Er moet een nieuwe koning of koningin worden gekozen.

Game of Thrones muziekdoos.

Edmure Tully werpt zich in een komische poging op als ervaren man en geschikte kandidaat, maar wordt halverwege zijn sollicitatie door zijn nichtje Sansa Stark gevraagd om weer te gaan zitten. Sam komt met een ander idee: dit gaat iedereen aan, dus waarom laten we niet iedereen meebeslissen? Na een moment van stilte wordt zijn versie van democratie schaterlachend weggehoond door de andere edelen. Sorry Sam, je bent je tijd te ver vooruit.

Het is uiteindelijk Tyrion die met het gouden idee komt. Hij ziet het wel zitten in Bran Stark. Die heeft veel kennis van het verleden, heeft veel overwonnen en heeft geen ambitie om koning te zijn. Als Tyrion aan Bran vraag of hij zou accepteren, verklaart de jongste nog levende Stark op zijn bekende droge manier: “Why did you think I came all this way?”.

Iedereen schaart zich achter dit idee, behalve Sansa. Die verklaart dat The North verdergaat als onafhankelijk koninkrijk, zoals dat duizenden jaren lang al het geval was. Tyrion wordt gekozen tot Hand of the King van ‘Brandon the Broken, King of the Six Kingdoms, First of his name & Protector of the Realm’. Eigenlijk wil de dwerg niet vanwege de vele fouten die heeft gemaakt. Bran verklaart dat hij nu de rest van zijn leven heeft om die goed te maken.

Er wordt ook besloten dat vorsten in de toekomst niet meer worden geboren, maar gekozen zullen worden. Hiermee is het Daenerys achteraf toch een beetje gelukt om ‘het wiel te breken’.

De Starks uit elkaar

Tyrion gaat bij Jon op bezoek. Hij vertelt hem dat is besloten dat Jon weer terugmoet naar de Night’s Watch. Dit om Grey Worm en de Unsullied tevreden te houden. Jon vraagt Tyrion of hij het juiste heeft gedaan door Daenerys te doden. “Vraag me dat nog eens over tien jaar”, verklaart Tyrion, die er toch niet helemaal zeker van lijkt dat ‘het wiel is gebroken’ en dat de dingen daadwerkelijk anders worden.

Terwijl Brienne mooie woorden over Jaime toevoegt in het grote White Book over ridders (ze eindigt met: “Died serving his queen”), nemen de Starks in de haven van King’s Landing afscheid van elkaar. Jon gaat naar de Wall, Sansa naar Winterfell en Bran blijft als koning in King’s Landing. Arya heeft ervoor gekozen om het ruime sop te kiezen. Per boot zal ze onverkende landen ten westen van Westeros in kaart gaan brengen. Er vloeien tranen, behalve bij Bran natuurlijk. Jon verontschuldigt zich bij zijn broer en nieuwe koning, omdat hij er niet was toen die hem het hardst nodig had. “Je was precies waar je moest zijn”, biedt Bran zijn broer woorden van troost.

We zien ook nog hoe Grey Worm met zijn Unsullied vertrekt. “Zet koers naar het eiland Naath”, zijn de laatste worden van Grey Worm. Dit behoeft enige uitleg. Naath is het land van zijn geliefde Missandei, die eerder dit seizoen werd onthoofd door The Mountain op bevel van Cersei. Grey Worm wil daar dus blijkbaar een nieuw bestaan gaan opbouwen, zoals ze samen hadden gedroomd.
Op basis van de boeken is deze afloop trouwens onmogelijk, want Naath staat bekend om vlinders die een virus met zich meedragen, dat een vreselijke ziekte veroorzaakt. De bewoners van Naath zijn hier immuun voor, maar bezoekers niet. Grey Worm zou hier dus nooit heen kunnen gaan met zijn mannen.

De Small Council

We krijgen nog de eerste vergadering van de nieuwe Small Council mee. Die staat onder leiding van Hand Tyrion, en bestaat verder uit Master of Ships Ser Davos, Master of Coin Ser Bronn, leidster van de King’s Guard Brienne of Tarth en Grand Maester Samwell Tarly.
Sam heeft een boek mee genaamd ‘A Song of Ice and Fire’, met daarin de gebeurtenissen sinds de moord op Robert Baratheon, oftewel de serie waar we net naar hebben gekeken. De boekenserie waarvan Game of Thrones het eerste boek is heeft dezelfde naam, een mooi eerbetoon dus. Tyrion vraag zich af of hij er goed of slecht vanaf komt in het boek. Met enige aarzeling verklaart Sam dat hij er niet in voorkomt. Een leuke grap met een knipoog, want Tyrion is natuurlijk een cruciaal figuur in zowel de boeken als de serie geweest.

Koning Bran the Broken komt even langs (geduwd door Podrick, ook in de King’s Guard) en vraagt of er nog nieuws is over Drogon. Bran impliceert dat hij hem door te wargen zelf gaat opzoeken (veel fans hoopten dat hij tijdens de serie de controle over een draak zou overnemen, maar dat gebeurde nooit). Ook constateert de nieuwe koning dat er nog een paar lege plekken aan tafel zijn (o.a. de Master of Whispers ontbreekt). Tyrion verzekert hem dat geschikte kandidaten snel zullen worden voorgesteld. Bran vertrekt al snel weer.

Game of Thrones ketting.

De vergadering gaat door. Een gesprekje volgt waarbij wordt gediscussieerd of het geld eerst naar het herstel van de bordelen of naar het herbouwen van de vloot moet gaan. De scène eindigt met Tyrion’s bekende ‘brothel and honeycomb’-grap, waarvan we weer het einde niet horen.

Een komisch tafereel, maar toch ook onheilspellend, net als deze Small Council en de posities die nog ingevuld gaan worden. Een positieve kijk is dat er nu andere spelers zijn die de touwtjes in handen hebben. Een cynicus zou echter kunnen stellen dat er qua organisatie weinig is veranderd in het koninkrijk. De poppetjes zijn deels vervangen, maar het spel (der tronen) lijkt erg op het oude. Is het slechts wachten op het moment dat het weer fout gaat?

Het einde van Game of Thrones

In de rest van de aflevering wordt er nauwelijks gesproken. Onder begeleiding van de muziek van componist Ramin Djwawadi zien we hoe de Starks aan hun nieuwe toekomst beginnen. Sansa wordt in Winterfell gekroond tot Queen in the North, terwijl Arya en haar bemanning een schip met voorop een wolvenkop over de zee jagen, onbekende wateren en landen tegemoet.

Jon arriveert in Castle Black, waar Wildlings en Night’s Watch-soldaten samen leven. Tormund wacht hem er op, en er is eindelijk een knuffel tussen Jon en zijn direwolf Ghost. Het is al snel duidelijk dat Jon hier weer zijn oude rol van Lord Commander in zal nemen.

In de allerlaatste scène vertrekken de Night’s Watch en Wildlings door de poort van The Wall naar het verdere Noorden. Deze scène grijpt terug naar de allereerste van de serie in seizoen 1, waarin we werden geconfronteerd met de White Walkers.

Nu is het anders. Vrouwen en kinderen zijn mee. Dit is geen simpele expeditie, maar een vertrek naar een eigen land, los van de Six Kingdoms. Precies zoals Mance Rayder het altijd wilde, en hoe Jon eventjes een leven met Ygritte voor zich zag. Tussen de sneeuw door zien we een groene grasspriet omhoog steken. De winter lijkt voorbij, en binnenkort zien deze landen er misschien wel heel anders uit. Een ‘Dream of Spring’ dus, wat tevens de titel is van het laatste boek van A Song of Ice and Fire, dat door schrijver George R.R. Martin nog zal worden uitgebracht.

Jon Snow kijkt nog een laatste keer achterom, en dan is het verhaal uit.

Meer Game of Thrones:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie