Game of Thrones seizoen 8 aflevering 5 ‘The Bells’ – Top 5 momenten
De voorlaatste aflevering ooit van Game of Thrones is uit. Seizoen 8 aflevering 5 genaamd ‘The Bells’ hakte er diep in. In dit artikel kijken we naar de Top 5 momenten uit deze aflevering.

1 – Daenerys verandert in de Mad Queen en verwoest King’s Landing

Voor sommige kijkers is de omwenteling te snel gegaan, anderen zagen de tekenen al vanaf het allereerste seizoen en hadden nooit een andere uitkomst verwacht. In aflevering 5 is Daenerys Targaryen definitief veranderd in de Mad Queen, net zoals haar vader ooit de Mad King was. We zien hiervan al serieuze tekenen in deze aflevering als ze Varys laat executeren. De Master of Whispers probeerde na Tyrion ook Jon ervan te overtuigen dat Dany een gevaar vormt. Ze kunnen of willen niet luisteren en als Daenerys van het verraad hoort, laat ze Varys levend verbranden door Drogon. Het is niet de eerste die sterft in de vlammen van de draken, maar misschien wel de eerste die we als kijkers echt omarmd hadden als grotendeels goed persoon.

Zoals Varys als zei: bij de geboorte van een Targaryen weet je nooit hoe het dubbeltje zal vallen. Later in de aflevering wordt de strijd om King’s Landing snel in het voordeel van Daenerys beslist. Ze begeleidt Drogon terwijl hij de Iron Fleet van Euron Greyjoy in de as legt. Ook alle megakruisbogen genaamd ‘Scorpions’ in en rondom King’s Landing moeten eraan geloven. Samen met Drogon brandt ze dan de toegangspoort en The Golden Company weg, waarna Jon Snow, Grey Worm en hun mannen vrij spel hebben. Binnen afzienbare tijd worden de overgebleven Lannister-troepen in een hoek gedreven en geven zij zich over.
Dan luiden de bellen: het teken waar Tyrion zo op had gehoopt, dat overgave van de troepen betekent. Dit betekent dat onnodige verspilling van onschuldige mensenlevens niet nodig is. Maar Daenerys is niet meer voor rede vatbaar. We worden nog even in spanning gehouden, maar dan slaat ze toch echt door. In het restant van de aflevering brandt ze zo ongeveer de hele stad plat, met vele duizenden doden tot gevolg.

De mooiste Game of Thrones T-shirts!
Is Daenerys echt gek geworden, of was na alle tegenslagen simpelweg de maat vol? In elk geval speelt Jon Snow een rol in haar laatste zetje over de rand. Na de executie van Varys komt hij bij Daenerys in haar kamer. Ze vertelt dat het dit mede heeft kunnen gebeuren omdat Jon en Sansa hun mond niet hebben gehouden over Jon’s afkomst. Jon vertelt weer dat hij de troon niet wil en dat hij Dany onvoorwaardelijk steunt als koningin. Ze vraagt hem of dat het enige is dat ze voor hem is: een koningin. Ze zoekt toenadering en er wordt gekust, maar dan wendt Jon zich af. Die liefde die hij voor Daenerys had is weg. Omdat ze familie zijn, omdat ze tegen zijn gevoelsmatige familie de Starks is, omdat hij doorheeft dat ze gevaarlijk is. Misschien wel om al deze dingen.

Voor Dany is de keuze tussen liefde en angst hiermee duidelijk gemaakt. Ze heeft teveel onzekerheden om nog te hopen op liefde van Jon, of van het volk. Ze wil de controle en hier slaat ze door richting de keuze voor angst en pijn in plaats van liefde en barmhartigheid. Jon ziet daar later in King’s Landing de gevolgen van, net zoals vele anderen.

Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) met op de voorgrond Tyrion Lannister (Peter Dinklage). Game of Thrones seizoen 8 aflevering 5. Foto: HBO.

2 – Jaime en Cersei sterven in elkaars armen

Aan het begin van de aflevering komen we erachter dat Jaime gevangen is genomen terwijl hij door de linies van Daenerys heen probeerde te glippen, op weg naar Cersei. Tyrion weet hem te bevrijden en stuurt hem op een missie: ga naar de Red Keep, probeer Cersei nog een allerlaatste keer om te praten en voorkom onschuldige slachtoffers. Hij deelt ook een ontsnappingsroute, zodat zijn broer elders een nieuw leven kan beginnen. Hij doet voor zijn broer wat die voor hem deed nadat hij hun vader had vermoord.

Uiteindelijk komen Jaime en Cersei elkaar in de Red Keep tegen, allebei alleen. Jaime is gewond na een gevecht met Euron Greyjoy (die hij heeft weten te doden), Cersei weet dat ze haar macht kwijt is. Ze barst in snikken uit. Jaime begeleidt haar naar de ondergrondse kerkers van de Red Keep, waar de ontsnappingsroute blijkt te zijn versperd door gevallen puin. Cersei wil dat haar baby blijft leven, dat ze zelf blijft leven. Jaime pakt haar vast en kalmeert haar. Hij zegt dat alles oké is zolang ze samen zijn. De rest doet er niet toe. Dan storten de funderingen in en worden ze samen onder het gesteente bedolven. Uiteindelijk zijn ze deels elkaars ondergang geworden, wat niet als een totale verrassing kan komen.

Cersei Lannister (Lena Headey). Game of Thrones seizoen 8 aflevering 5. Foto: HBO.

3 – Tyrion neemt afscheid van vrienden

Na deze aflevering is Tyrion de enige overgebleven Lannister van naam. Zijn broer en zus zijn dood, al weet hij dat zelf nog niet. Als hij in het eerste deel van aflevering 5 zijn broer bevrijdt, delen de twee een ontroerend moment. Tyrion vertelt Jaime dat hij de enige was die hem tijdens hun jeugd niet als monster behandelde. We zien een zelden vertoond beeld: een huilende Tyrion die zijn broer snikkend om de armen vliegt. Hij lijkt al te weten welk lot Jaime wacht. Toch riskeert hij zijn eigen nek om hem te bevrijden.

Tyrion moest in deze aflevering ook afscheid nemen van Varys. Hij heeft de ‘Lord of Whispers’ zelf verklikt bij Daenerys, maar het doet hem wel degelijk wat als Varys wordt voorgeleid voor zijn executie. Tyrion geeft eerlijk toe dat hij degene was die heeft verteld over het verraad van Varys, en pakt hem dan op vriendschappelijke wijze bij de arm. Varys spreekt uit dat hij hoopt dat Tyrion gelijk krijgt over Daenerys. Dat dit niet zo is – want ze is inderdaad zo gek en gevaarlijk als Varys voorzag – maakt de dood van dit wijze karakter achteraf extra pijnlijk.

Ten slotte verliest Tyrion ook de vorstin waar hij zijn hoop op had gevestigd. Hij ziet de vernietigingen van Daenerys gebeuren en weet dat hij de verkeerde heeft gesteund. Daenerys is weliswaar geen vriend, maar al met al verliest de dwerg wel erg veel. Hij maakt ook geen kenmerkende grapjes in deze aflevering. De vraag is of dat überhaupt nog gaat gebeuren. Tyrion heeft natuurlijk ook verraad gepleegd door Jaime vrij te laten. Hij lijkt onherroepelijk niet meer aan de kant te kunnen staan van Daenerys, zelfs al zou hij het willen.

Tyrion Lannister. Game of Thrones seizoen 8 aflevering 5. Foto: HBO.

4 – Arya doorstaat de waanzinnige vernietiging

Een groot deel van de waanzin van Daenerys zien we in deze aflevering door de ogen van Arya. Ze is naar King’s Landing gekomen om Cersei te vermoorden, maar vlakbij haar doel wordt ze weggestuurd door Sandor ‘The Hound’ Clegane. Die legt uit dat Cersei met alle vernietigingen om hun heen dit toch nooit gaat overleven. Het is zinloos voor Arya om te blijven. Ze zou er alleen maar haar leven mee verspillen.

Na enige overtuiging door The Hound verlaat Arya inderdaad de Red Keep, maar daarmee is ze nog lang niet in veiligheid. In een aaneenschakeling van scènes vol vernietiging baant ze zich een weg door de chaos. Ze wordt verdrukt, vertrappeld en net gered door een moeder met kind. Die probeert ze later tevergeefs te redden van het drakenvuur. Arya ontsnapt het gevaar, de ontploffingen en instortingen telkens net. Op een gegeven moment is ze wit door puinpoeder en zit ze onder het bloed. Het doet denken aan de beelden van 9/11 slachtoffers.

Game of Thrones ketting.

Uiteindelijk komt ze bij bewustzijn in een totaal vernietigd straatbeeld. Daar vindt ze een wit paard, onder het bloed maar niet gewond, waarop ze de stad uit wegrijdt. Iedereen op Arya’s dodenlijst is nu ook echt dood, al dan niet door haar toedoen. Welke rol heeft deze Stark nog te spelen in de allerlaatste aflevering?

5 – Cleganebowl: Sandor ‘The Hound’ en Gregor ‘The Mountain’ gevecht

Na het wegsturen van Arya, komt Sandor Clegane al snel zijn broer Gregor tegen, met Cersei, Maester Qyburn en enkele soldaten. Die worden door The Hound makkelijk uit de weg gewerkt. Qyburn beveelt Ser Gregor om Cersei te beschermen, maar dat komt de Maester op een doodsmak de trap af te staan. Cersei kiest alleen het hazenpad (om even later Jaime tegen te komen) en het toneel is eindelijk daar voor de langverwachte ‘Cleganebowl’.

Het is een ongelijke strijd, die Sandor alleen maar kan verliezen. Hij weet bij zijn broer wel de helm af te slaan, en dan ze we eindelijk het monsterlijke gezicht met de bloeddoorlopen ogen. The Hound krijgt een zwaard door zijn broers buik heen, maar diens vlees lijkt haast onmenselijk en het haalt niets uit.

Uiteindelijk heeft Gregor zijn broer tegen een muur geklemd. Sandor steekt ondertussen met een mes meerdere keren in op The Mountain, maar die wil maar niet doodgaan en begint Sandors ogen in te drukken, net zoals hij ooit deed bij Oberyn Martell. In een laatste wanhoopspoging steekt The Hound het mes in het hoofd van zijn broer, die begint te wankelen en een paar stappen achteruit zet. Sandor krijgt nog net een oog open en ziet dat ook dit niet genoeg zal zijn. Met een schreeuw springt hij tegen zijn broer aan, door een afbrokkelende muur heen.

Samen storten ze tientallen meters naar beneden een vlammenzee in. Een poëtisch einde van deze broedertwist, aangezien Gregor ooit degene was die Sandor zijn brandwonden bezorgde. Met deze zelfopoffering heeft Sandor zijn twee grootste angsten onder ogen gezien: vuur en zijn broer.

Lees ook:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie