Filmrecensie Alpha – Vriendschap tussen mens en wolf, 20.000 jaar geleden
Regisseur: Albert Hughes
Cast: Kodi Smit-McPhee, Jóhannes Haukur Jóhannesson, Morgan Freeman
Speelduur: 96 minuten

Alpha, Sony Pictures. Wolf Alpha en zijn nieuwe vriend Keda.

Over de hechte band tussen mens en diens beste vriend de hond zijn de nodige films gemaakt. Denk aan de Beethoven-serie, Marley & Me, of nog recentelijker A Dog’s Purpose. Alpha past in dit rijtje, maar dan met een twist: het verhaal speelt zich 20.000 jaar geleden af en de hond is voor de gelegenheid vervangen door een wolf.

Plot

Tijdens de laatste ijstijd maken de mannen van een eenvoudige nederzetting ergens in Europa zich op voor de jacht. Die neemt weken, zo niet maanden in beslag en is niet zonder gevaren. De jonge Keda (Kodi Smit-McPhee), zoon van het opperhoofd Tau (Jóhannes Haukur Jóhannesson) mag voor het eerst mee, maar hij heeft nog wat moeite met de hardere onderdelen van het ijstijd-bestaan. U raadt het al: hij blijft alleen achter en moet tegen alle kansenverhoudingen in zien te overleven.

De mooiste klassieke filmposters

De film begint, en dit kan vrij letterlijk worden opgevat, met een cliffhanger van het moment waarop het fout gaat voor Keda en hij alleen achterblijft. Vervolgens gaan we een week terug in de tijd en wordt er naar het noodlottige moment toegewerkt.
Deze constructie is om twee redenen niet fijn. Ten eerste wordt je binnen het half uur geconfronteerd met herhalingen, terwijl de film met anderhalf uur al aan de kortere kant is. Ten tweede is de cliffhanger niet spannend, omdat je zelfs zonder een poster of trailer te hebben gezien kunt invullen dat het eigenlijke verhaal nog moet beginnen.

Ongetwijfeld is voor deze constructie gekozen om direct actie in het begin te hebben, maar de eerste akte was zonder deze noodgreep onderhoudend genoeg geweest.

Keda neemt afscheid van zijn moeder, vader Tau kijkt toe.
Keda neemt afscheid van zijn moeder, vader Tau kijkt toe.

Familie-vriendelijke variant van The Revenant

Hoe dan ook: wat volgt is een soort familie-vriendelijke variant van The Revenant. Keda gaat in overlevingsmodus, waarbij het klassieke model gevolgd wordt van een jong persoon die het moet zien te redden op eigen kracht. Uiteraard blijkt dat zijn soms strenge vader toch het beste met hem voorhad.

Ouders hoeven overigens niet te vrezen: de verhouding met The Revenant gaat niet op als het gaat om lichamelijk leed. Keda krijgt weliswaar het nodige te verduren, maar dit wordt niet al te grafisch in beeld gebracht en zijn herstelvermogen is doorgaans fenomenaal.
Ook anders dan in The Revenant is de drijfveer van de hoofdpersoon. In plaats van wraak, is dat hier liefde. In eerste instantie voor familie en vrienden, maar al snel ook voor een onverwacht nieuw maatje.

De allereerste hond

Het grootste deel van de film staat in het teken van de opbloeiende vriendschap tussen Keda en de wolf Alpha, die in eerste instantie nog niet zo vriendelijk is. Het verhaal blijkt uiteindelijk niet alleen te gaan over overleven tegen de elementen, maar ook over de allereerste keer dat een wolf tam werd gemaakt, en in feite dus over de geboorte van de hond.

Dit onderdeel van de film is door regisseur Albert Hughes met het juiste gevoel ingevuld. Wie van dieren houdt zal zich met Alpha dan ook zeker vermaken. Wie meer voor de actie naar de bioscoop gaat zal ook niet tekort komen, maar houd er wel rekening mee dat het verhaal met name gaat over de band tussen jongen en wolf. Kodi Smit-McPhee weet dit verhaal knap te dragen.

Smit-McPhee is wel meteen de enige acteur met een rol van betekenis. De bijrollen worden prima ingevuld, maar storend is wel dat de verhaallijnen van enkele bijrollen niet worden afgewerkt. Zo lijkt er op enig moment serieuze concurrentie te zijn voor de kampleider (Keda’s vader), maar daar gebeurt uiteindelijk niets mee, terwijl hier juist gezien het thema ‘Alpha’ een leuke parallel-verhaallijn had kunnen ontstaan.

Prettig gezien de setting is dat er geen Engels wordt gesproken, maar een speciaal voor de film verzonnen taal. Dit zal ongetwijfeld niet helpen om de film in de Verenigde Staten aan de man te brengen, maar het geeft alles toch een iets authentieker karakter, al is de taal dan complete fantasie.

Alpha: een familie-vriendelijke The Revenant én een hondenfilm.
Alpha: een familie-vriendelijke The Revenant én een hondenfilm.

Mindere visuals en onlogische zaken

Op het gebied van de visuals overtuigd Alpha niet helemaal. Gelijk in de eerste scène bekroop mij het gevoel dat ik naar iets zat te kijken dat overduidelijk in een studio was opgenomen. Gelukkig werd dit verderop in de film nog beter, maar echt op of the bill waren de effecten niet.

Ook qua continuïteit slaat de film enkele missers. Zo verdwijnt richting het einde van de film in wel heel korte tijd ineens het pak sneeuw dat het uur daarvoor alles heeft bedekt. Ook waren de keuzes van Keda af en toe nogal onlogisch te noemen. Een voorbeeld: zijn hele reis is erop gericht de weg naar huis te vinden, maar in het begin van de film wordt duidelijk gesteld dat de jagers ieder jaar hetzelfde pad volgen, dus waarom wacht hij niet gewoon tot hij weer gevonden wordt? Zekere aangezien hij al vrij snel een comfortabele grot vindt om in te vertoeven.

Tot slot krijgt Alpha een tik op de vingers voor het schromelijk inperken van de voice-over van Morgan Freeman, de man die eenzaam aan de top van deze discipline staat. Zijn rol is beperkt tot enkele zinnetjes aan het begin en het eind van de film. Zo weinig dat je geneigd bent te denken: had hem er dan helemaal uitgeknipt.

Wolf Alpha en mens Keda in een comfortabele grot, waar ze niet bleven.
Wolf Alpha en mens Keda in een comfortabele grot, waar ze niet bleven.

Conclusie

De toch wel nodige missers op het vlak van bijvoorbeeld montage, effecten en logica maken van Alpha geen gedenkwaardige film. Desalniettemin zijn het plot, het acteerwerk en de setting interessant genoeg om tot anderhalf uur redelijk onderhoudend filmvermaak te leiden. Voor dierenliefhebbers zal dit nog iets meer het geval zijn.

Alpha is vanaf 30 augustus 2018 te zien in Nederland. Zowel in 2D, als 3D, Imax en 4DX.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie