Downton Abbey samenvatting eerste film & verhaal Downton Abbey 2: A New Era
Downton Abbey is terug! Na zes seizoen en een film uit 2019, verschijnt in maart 2022 Downton Abbey: A New Era. Wij helpen je om je geheugen op te frissen met een terugblik op de eerste film, om vervolgens vooruit te blikken op het verhaal van de tweede film.

Om helemaal goed op de hoogte te zijn, raden we je aan om eerste onze samenvatting van Downton Abbey seizoen 1 t/m 6 nog eens terug te lezen, waarin we ook al afsloten met een vooruitblik op de eerste film.

In dit artikel gaan we dus terugkijken op wat er gebeurde in de eerste Downton Abbey-film. Daarna kijken we naar hoe het verhaal verder gaat in Downton Abbey 2: A New Era.

Samenvatting Downton Abbey de film (2019)

Het verhaal van de eerste Downton Abbey-film pakt de draad weer op twee jaar na de laatste aflevering van de serie. Inmiddels is het jaar 1927 aangebroken en het landgoed raakt al snel in rep en roer, want koning George V en koningin Mary van Engeland gaan langskomen op Downton Abbey, als onderdeel van een koninklijke tour. Met hun mee komen ook de koninklijke bedienden, waardoor er zowel Upstairs als Downstairs de nodige verhaallijnen ontstaan.

Violet, Mary, Robert en de toekomst van Downton

De Dowager Countess Violet (een rol van Dame Maggie Smith) is boos op Maud Bagshaw (Imelda Staunton), die tijdens het bezoek van de koninklijke familie op Downton zal verblijven. Die boosheid komt voort uit het feit dat Maud haar zoon Robert Crawley (Hugh Bonneville) niet heeft erkend als erfgenaam van het landgoed Brampton, terwijl Robert als Maud’s neef wel het meest naaste familielid lijkt te zijn. Isobel (Penelope Wilton) ontdekt dan dat Lucy Smith – de bediende van Maud – eigenlijk haar dochter is. Lucy brengt Violet daarvan op de hoogte, wat een beetje van de spanning wegneemt, maar uiteraard blijft Violet nog steeds haar altijd wat chagrijnige zelf.

Violet speelt ook een belangrijke rol in de verhaallijn van Mary (Michelle Dockery), dochter van Robert en de erfgenaam van Downton, dat ze zou willen inruilen voor een bescheiden thuis, zonder de verantwoordelijk en prominente rol in de gemeenschap die bij Downton horen, om samen met haar man Henry hun zoontje George in een meer moderne setting groot te brengen. Als de Dowager Countess hier van hoort, vertrouwt ze Mary in een emotioneel gesprek bij de open haard toe niet lang meer te leven te hebben, en dat ze graag wil dat haar kleindochter toch de traditie van Downton voortzet. Zij herkent haar beste kwaliteiten in Mary, en wil dat zij ook ooit de “enge oude dame” van Downton wordt.

Overigens: aan het einde van de film leeft Violet nog steeds, en ze keert zelfs terug in de tweede film!

Tom vindt liefde en redt de koning

Tom Branson (Allen Leech), de weduwnaar van Lady Sybil, de jongste dochter van de Crawleys die in seizoen 3 van de serie overleed, ontwikkelt gedurende de film een romantische band met Lucy en aan het einde zien we ze heimelijk dansen tijdens een afsluitend bal. Violet ziet het wel zitten om de twee te matchen, niet in de laatste plaats omdat zo het landgoed Brampton toch ‘in de familie’ kan worden gehouden. Tom speelt sowieso een belangrijke rol, want hij voorkomt een aanslag op de koning tijdens de intocht in het dorp, en hij redt het huwelijk van prinses Mary dankzij een goed gesprek.

Zwangerschap Lady Edith en koninklijke plicht

Lady Edith (Laura Carmichael), de jongere zus van Mary die in de serie als ‘poor Edith’ vaak het ondergeschoven kind van de familie was, is inmiddels als vrouw van Bertie verworden tot Lady Hexham, en heeft een groter landgoed dan haar oudere zus. Haar leven wordt nog rijker, althans zo is de verwachting, want Edith denkt zwanger te zijn. Probleem is dat de koning haar man Bertie een positie heeft aangeboden op een tour van de kroonprins door Zuid-Afrika, waardoor hij de bevalling en eerste levensperiode van het kind zou missen. Het levert wat discussie op – de koning ziet het probleem niet – maar Cora (Elizabet McGovern), Robert’s vrouw en Lady Grantham, zorgt er samen met koningin Mary voor dat Bertie gewoon thuis kan blijven.

Tomas Barrow in de bak, gered met romantiek

Onder de bedienden speelt ook het nodige. Zo wordt Thomas Barrow (Robert James-Collier), inmiddels de butler van Downton, door Mary tijdelijk vervangen door de inmiddels gepensioneerde ex-butler Carson (Jim Carter), al levenslang een vertrouweling van Mary. Een ontevreden Barrow zoekt zijn heil in een avondje met Richard Ellis, een bediende van de koning die met hem flirt. Als het erop lijkt dat Ellis hem heeft laten zitten voor hun afspraak in een kroeg, neemt een andere man Barrow mee naar een vrolijke 1927-versie van een gay bar, gezien de tijdsgeest een speakeasy die is verborgen voor de buitenwereld.

Het feestje neemt een slechte wending als de politie binnenvalt en alle homoseksuele mannen in de bak gooit, helaas wederom gezien de tijdsgeest simpelweg vanwege hun seksuele oriëntatie. Gelukkig wordt Thomas uit de bak gered door Richard, die toch een betere persoon lijkt dan gedacht, en er volgt zelfs een romantisch moment tussen de twee.

Bedienden Downtown vs. koninklijke personeel

Een andere belangrijke verhaallijn is het arrogante en onaardige personeel van de koninklijke familie, dat tijdens het bezoek van de royals feitelijk Downton Abbey overneemt. De tendens slaat om als Anna (Joanne Froggatt) erachter komt dat de gemene Mrs. Lawton, bediende van de koningin, aan het stelen is geweest. Anna gebruikt deze info om Lawton een jurk voor Edith te laten vermaken, en vervolgens werkt het personeel samen om helemaal de controle weer terug te krijgen.

Dankzij een list van Thomas en Richard wordt een deel van het koninklijk personeel vervroegd verder op reis gestuurd, en door de chef van de bediende van de royals een slaapmiddel te geven en Mr. Wilson, valet van de koning, in een kamer op te sluiten zijn het de vertrouwde Downton-bedienden die met hulp van o.a. kokkin Mrs. Patmore (Lesley Nicol) en Mr. Molesly (Kevin Doyle) het afsluitende diner tot een groot succes maken.

Mary blijft op Downton, Violet ziet dat het goed is

De film sluit af tijdens een koninklijk bal op Downton. Terwijl Tom en Lucy buiten dansen op de muziek, doet Lady Mary binnen hetzelfde met haar man Henry. Ze vraagt hem of hij ooit Downton zou willen verlaten om elders opnieuw te beginnen. Hij reageert verbaast en zegt dat hij denkt dat ze vastzitten aan Downtown. Mary reageert met: “Yes, I believe we are”. En terwijl de muziek nog eens aanzwelt, wisselt ze een veelbetekenende blik uit met de eindelijk eens glimlachende Violet, die haar toeknikt en ziet dat het goed is.

Downton Abbey: A New Era – Verhaal tweede film, waar gaat het verder?

Zo zijn we helemaal bij met de saga van de familie Crawley, Downton Abbey en hun bedienden. Maar het wereldwijde populaire verhaal krijgt een nieuw hoofdstuk in de tweede film genaamd Downton Abbey: A New Era, die op 17 maart 2022 in de Nederlandse bioscopen verschijnt. Waar gaat het verhaal in de tweede film verder, en wie kunnen we terugverwachten?

Op dat tweede alvast een snel antwoord: want alle hoofdrolspelers zijn opnieuw gestrikt om hun opwachting te maken. Dat geldt dus ook voor Maggie Smith, die in de rol van de Dowager Countess een echte fanfavoriet is, en die ondanks haar hoge leeftijd  – op 28 december 2021 hoopt ze 87 te worden! – weer van de partij is. Nieuwe acteurs in dit vervolg zijn Hugh Dancy, Laura Haddock, Nathalie Baye, Dominic West en Jonathan Zaccai.

Eerste trailer Downton Abbey: A New Era

Onlangs verscheen de eerste teaser trailer van Downton Abbey: A New Era. Deze geeft ons de meeste informatie over wat we kunnen verwachten in het vervolg van het verhaal. Violet blijkt erfgenaam te zijn van een villa in Frankrijk, waardoor de familie en bedienden zich op mogen maken voor een reis overzee. Ze vertelt dit aan de familie en als ze opstapt verklaart ze op geheel eigen wijze hen verder te laten speculeren over haar ‘mysterieuze verleden’.

We worden dus alvast getrakteerd op beelden van de Crawley’s en consorten in (vermoedelijk het zuiden van) Frankrijk, compleet met feestjes en Robert in zeilornaat met Cora op een jacht. Ondertussen zien we dat Tom in het huwelijk treedt met Lucy, en kijkt het personeel toe terwijl een glamoureuze dame Downton binnentreedt.

Aan het einde van de trailer horen we de tonen van een Franse variant op het Downton Abbey muziekthema en verklaart Carson: “They better be warned, the British are coming!”.

Bekijk hieronder ook alvast een aantal foto’s uit Downton Abbey: A New Era.
Geef als eerste een reactie

Geef een reactie