Analyse: Wat betekent teaser trailer Game of Thrones seizoen 8?
HBO heeft eindelijk een teaser trailer uitgebracht voor Game of Thrones seizoen 8, genaamd Crypts of Winterfell. Daarin is te zien dat we vanaf 14 april kunnen terugkeren naar Westeros voor het laatste seizoen van de hitserie. Wat hebben we verder geleerd van deze trailer? Een analyse.

Bekijk de teaser trailer van Game of Thrones seizoen 8

Beschrijving teaser trailer Crypts of Winterfell

We zien in de trailer Jon Snow lopen in de graftombe onder kasteel Winterfell. Vanaf het standbeeld van Lyanna Stark, waarvan we inmiddels weten dat het Jon’s moeder is, valt een mysterieuze veer naar beneden terwijl Jon erlangs loopt. We horen de woorden die Lyanna op haar sterfbed tegen haar broer Ned sprak: “You have to protect him”, waarmee ze haar zoon bedoelt. Jon’s halfzussen Arya en Sansa Stark komen dan ook de crypte in.

Terwijl Sansa langs het standbeeld van haar moeder Catelyn Stark loopt horen we Catelyn zeggen: “This horror that has come to my family… it’s all because I couldn’t love a motherless child.” De quote komt uit seizoen drie, waarin ze tegen Robb’s vrouw Talisa haar schuldgevoel uitspreekt over hoe ze Ned’s ‘bastaardzoon’ Jon heeft behandeld (inmiddels weten we dat Ned niet Jon’s vader is). Ten slotte horen we Ned Stark terwijl Jon naar zijn standbeeld kijkt: “You are a Stark. You might not have my name, but you have my blood.” Een quote uit het eerste seizoen, van de ‘vader’ naar zijn buitenechtelijke kind.

Jon, Sansa en Arya bereiken dan samen het einde van de crypte. Daar zien ze drie standbeelden… van zichzelf. Wat opvalt is dat de standbeelden van Arya en Sansa jong zijn, en die van Jon aanzienlijk ouder. Dan beweegt een mysterieuze ijsvorm zich richting het drietal, die de veer van Lyanna bevriest. Jon en Arya trekken hun zwaarden, terwijl de wolk met ijs dichterbij kruipt.

Betekenis van de veer

Wat betekent de veer in de teaser trailer voor Game of Thrones seizoen acht? Het is een veer die we eerder hebben gezien, tweemaal zelfs. De eerste vermelding was in de allereerste aflevering van de serie in seizoen 1. Robert Baratheon, toen nog koning, legde de veer op het standbeeld van Lyanna, zijn grote liefde. Bij leven had hij haar ook al vaak veren gebracht. Terwijl hij in de graftombe de veer neerlegt, zegt hij tegen Ned dat hij er nog steeds van droomt om Rhaegar Targaryen te vermoorden. Ned’s antwoord is dat de Targaryen’s allemaal weg zijn, waarop Robert zegt: “not all of them”. Dit leidde de verhaallijn van Daenerys Targaryen in, maar inmiddels weten we natuurlijk dat ook Jon Snow een Targaryen is (als zoon van Rhaegar Targaryen and Lyanna Stark).

En we hebben de veer nog een andere keer gezien. Wederom in de graftombes, deze keer in seizoen vijf. Hier zagen we de veer tijdens een gesprek tussen Sansa en Littlefinger, waarbij Sansa beweert dat Lyanna door Rhaegar was ontvoerd en verkracht. In seizoen zes zou via een flashback van Bran Stark duidelijk worden dat dit niet de waarheid was, aangezien Lyanna en Rhaegar verliefd waren en in het geheim trouwden, terwijl Lyanna in verwachting was van Jon.

De veer kortom, is een duidelijk verwijzing naar de afkomst van Jon Snow. De veer is losgekomen uit de handen van Lyanna, wat erop kan wijzen dat haar geheim openbaar zal worden (Jon weet nog altijd niet wie zijn ouders zijn). De veer raakt echter bevroren, een verwijzing naar de White Walkers en hun gevaar. Zal Jon Snow in seizoen acht van Game of Thrones de troon bestijgen als rechtmatige koning van Westeros, of wordt de dreiging uit het Noorden hem de baas?

Analyse quotes en standbeelden Jon, Arya en Sansa

Net als de veer, verwijzen de quotes allemaal sterk naar Jon, zijn (geheime) afkomst en zijn mogelijke lot. Hij is een Targaryen en een Stark. Zijn geheime afkomst heeft verschillende gebeurtenissen in gang gebracht, en kunnen mogelijk ook tot de oplossing leiden, als hij bijvoorbeeld de troon opeist. Door het gevaar van de White Walkers staat alles echter op de tocht, zo impliceert de trailer. Dit lijken belangrijke thema’s te gaan worden in Game of Thrones seizoen 8: Jon is de centrale figuur.

Ten slotte de standbeelden. Alleen Starks krijgen een standbeeld in de graftombes van Winterfell. Dat Jon erbij staat, lijkt erop te duiden dat Jon zich uiteindelijk wellicht als een Stark zal identificeren. Maar kan hij in die hoedanigheid ook uitgroeien tot koning van Westeros? Wordt het dan toch Daenerys of een ander die deze titel zal claimen?
Mogelijk erg belangrijk is de ‘leeftijd’ van de standbeelden. Jon’s beeld is aanzienlijk ouder dan Sansa en Arya, wat erop kan duiden dat zijn ‘halfzussen’ mogelijk vroegtijdig aan hun einde gaan komen. De beelden lijken gemaakt te zijn rondom de leeftijd die de zussen nu hebben, dus wellicht behoren zij tot de slachtoffers van seizoen acht. Als we deze logica volgen, zou Jon de komende gebeurtenissen gaan overleven… Vanaf 14 april 2019 krijgen we eindelijk antwoorden!

Tip: lees voordat je Game of Thrones seizoen acht gaat kijken onze samenvattingen van eerdere seizoenen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie