Samenvatting seizoen 1 Thirteen Reasons Why
Een samenvatting van seizoen 1 van 13 Reasons Why, een veelbesproken Amerikaanse dramaserie over zelfmoord die te zien is op Netflix.

13 Reasons Why volgt een middelbare scholier, Clay Jensen, gespeeld door Dylan Minnette, en zijn vriendin Hannah Baker, gespeeld door Katherine Langford, een meisje dat zelfmoord heeft gepleegd na een serie van heftige situaties te hebben meegemaakt. Een doos met cassettebanden, door Hannah opgenomen voordat ze zelfmoord pleegde, beschrijft tot in detail 13 redenen waarom ze haar leven heeft beëindigd. Het eerste seizoen omvat 13 afleveringen. Hierna volgt een samenvatting per aflevering van het eerste seizoen.

Aflevering 1: Tape 1, kant A

Onderwerp van de cassetteband: Justin Foley, voor het verspreiden van een pikante foto van Hannah samen met een gerucht over hun date.

Terwijl de school om de dood van Hannah Baker rouwt, ontvangt haar vriend Clay een doos met zeven cassettebanden, opgenomen door Hannah Baker voordat ze zelfmoord heeft gepleegd.
Haar instructies zijn duidelijk: elke persoon die de bandjes ontvangt is één van de redenen waarom ze een einde aan haar leven heeft gemaakt. Nadat elk persoon klaar is met het beluisteren van alle banden, moeten ze deze doorgeven aan de volgende persoon. Als iemand besluit de ketting te doorbreken, zal een andere set van banden publiekelijk worden vrijgegeven.

Ze begint met het verhaal te delen van haar eerste zoen met Justin Foley, die vervolgens een roddel verspreidt dat ze sex hebben gehad. Hierdoor krijgt Hannah de reputatie ‘makkelijk’ te zijn, wat haar veel gepest oplevert.

Aflevering 2: Tape 1, kant B

Onderwerp van de cassetteband: Jessica Davis, voor het onterecht beschuldigen van Hannah voor het stuklopen van haar relatie met Alex.

Hannah herinnert zich haar vriendschap met twee andere leerlingen: Jessica en Alex. Het is een onwaarschijnlijk trio, maar al snel ontmoeten ze elkaar iedere dag ze in een café, en ze hebben veel steun aan elkaar. Jessica en Alex beginnen uiteindelijk een relatie en trekken niet meer op met Hannah. Wanneer Alex het uitmaakt met Jessica, beschuldigt ze Hannah er in het openbaar van hier achter te zitten.

Aflevering 3: Tape 2, kant A

Onderwerp van het bandje: Alex Standall, voor het opgeven van Hannahs kont als beste van de school op een ranglijstje om hiermee Jessica Davis jaloers te maken, en om meer populariteit te krijgen. Het levert Hannah veel seksueel getinte opmerkingen op, en sommige jongens pakken zelfs haar billen vast in de gang.

In het heden zoekt Hannahs moeder het schoolhoofd op om te spreken over haar vermoeden dat Hannah werd gepest (een rechtszaak hierover dreigt) en ze ontdekt iets verontrustends: graffiti in het toilet met een pestende tekst aan het adres van haar dochter.

Aflevering 4: Tape 2, kant B

Onderwerp van het bandje: Tyler Down, voor het stalken van Hannah en het verspreiden van de foto van haar en Courtney op school waarop ze aan het zoenen zijn.

Hannah heeft een stalker en vertelt dit aan Courtney. Tijdens het wachten op de stalker spelen ze een drankspelletje wat ertoe leidt dat ze elkaar zoenen. De Stalker, fotograaf Tyler Down, neemt een foto van de meiden en stuurt deze de hele school rond. Courtney neemt afstand van Hannah en ze ontkent dat ze het meisje is op de foto. Hannah is hier dus alweer een vriendin mee kwijtgeraakt.

Aflevering 5: Tape 3, kant A

Onderwerp van de cassetteband: Courtney Crimsen, die roddels heeft verspreid over Hannah na het uitlekken van de foto, omdat ze zelf onzeker is over haar seksualiteit.
Courtney verspreidt een gerucht dat de meiden in de gelekte foto Hannah en Laura zijn, een lesbische klasgenoot. In het heden neemt Clay haar mee naar het graf van Hannah. Ze vertrekt, niet klaar om het verlies van haar klasgenoot en haar eigen betrokkenheid in te zien, of meer open te zijn over haar seksualiteit.Aflevering 6: Tape 3, kant B

Onderwerp van de cassetteband: Marcus Cole, voor het belachelijk maken van Hannah en een poging tot aanranding in het openbaar tijdens de Dollar Valentine afspraak.
Hannah’s afspraak op Valentijnsdag met Marcus verloopt traumatisch, en dat is terug te leiden naar de geruchten dat ze makkelijk zou zijn.

Aflevering 7: Tape 4, kant A

Onderwerp van de cassetteband: Zach Dempsey, voor het stelen van een briefje met complimenten bestemd voor Hannah in de communicatieles, uit wraak voor het feit dat ze hem heeft afgewezen.
Nadat Hannah weigert uit te gaan met Zach, neemt hij wraak door haar emotioneel te saboteren tijdens een studieproject. Clay neemt wraak en krast met zijn sleutels in Zachs auto.

Aflevering 8: Tape 4, kant B

Onderwerp van de cassetteband: Ryan Shaver, voor het stelen van een gedicht dat Hannah heeft geschreven dat gaat over haar persoonlijke problemen en het publiceren in het schoolblad zonder haar toestemming.
Hannah presenteert een gedicht bij de Poëzie-club nadat Ryan haar moed in heeft gepraat. Ryan verraadt haar door haar gedicht te publiceren in het schoolblad zonder dat ze dit wist of er toestemming voor had verleend.

Aflevering 9: Tape 5, kant A

Onderwerp van de cassetteband: Justin Foley, omdat hij Bryce zijn vriendin Jessica heeft laten verkrachten tijdens een feest. Justin was te bang om in te grijpen, Hannah heeft het hele voorval vanuit een kast in de slaapkamer zien gebeuren. In het heden vertelt Justin aan Clay dat het beter is voor Jessica om hier niets over te weten te komen.

Aflevering 10: Tape 5, kant B

Onderwerp van de cassetteband: Sheri Holland, voor het achterlaten van Hannah na een ongeluk waarin haar auto in een stopteken is gereden, wat uiteindelijk de dood van een andere leerling heeft veroorzaakt.
Hannah krijgt een lift naar huis van Sheri na het feestje. Sheri rijdt per ongeluk een stopteken omver. Hierna vindt er een ongeluk plaats, wat leidt tot de dood van Clays vriend Jeff Atkins.

Aflevering 11: Tape 6, kant A

Onderwerp van de cassetteband: Clay Jensen, voor het akkoord gaan met Hannahs verzoek om haar voortaan met rust te laten bij Jessica’s feestje.
Hannah is behoorlijk duidelijk in het aangeven dat Clay niet tot de rest behoort, maar er wel tussen zit want hij maakt wel deel uit van het verhaal. Clay wordt overmand door schuldgevoelens omdat hij vindt dat hij Hannah teveel alleen heeft gelaten, en niet genoeg heeft gedaan om Hannahs dood te voorkomen.

Aflevering 12: Tape 6, kant B

Onderwerp van de cassetteband: Bryce Walker, voor het verkrachten van Hannah in zijn jacuzzi.
Hannah biedt aan haar ouders te helpen door het borggeld bij de bank te leveren. Onderweg naar de bank stopt Hannah even bij het filmtheater om haar laatste salaris op te halen bij Clay. Helaas loopt Hannahs gunst aan haar ouders verkeerd doordat ze per ongeluk het tasje met geld van de drogisterij op het dak van de auto laat liggen wanneer ze weer verder rijdt, en ze verliest het.

Haar ouders zijn woest en Hannah ontvlucht het huis. Ze komt uit bij het huis van Bryce waar een aantal medeleerlingen aanwezig zijn. Ze blijft alleen met Bryce achter in de jacuzzi, waar ze door hem wordt aangerand.

Aflevering 13: Tape 7, kant A

Onderwerp van de cassetteband: de heer Porter, de studiebegeleider, omdat hij niet geloofde dat Hannah zelfmoordneigingen had en haar niet de juiste hulp heeft geboden.

Hannah gaat langs bij haar studiebegeleider, Mr. Porter (Derek Luke) en vertelt dat ze zich verdoofd voelt, alsof ze nergens meer om geeft. Ze vertelt ook over haar verkrachting terwijl ze het gesprek in het geheim opneemt, hopende dat hij haar zal helpen. Wanneer dat niet gebeurt, vertrekt ze naar huis en pleegt zelfmoord door haar polsen door te snijden in een badkuip gevuld met water.

De getuigenissen gaan door, waarbij de meeste scholieren op zijn minst een deel van de waarheid vertellen. Op school gaat Clay nog op zoek naar zijn voormalige vriend Skye. Er zijn geen tapes meer over, wat moet er nu gebeuren?

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie