Samenvatting seizoen 1 The Crown
Lees een samenvatting van seizoen 1 van The Crown, een prijswinnende, biografische dramaserie op Netflix over het vroegere leven van koningin Elizabeth II en haar familie. Per seizoen zijn er 10 afleveringen van rond de zestig minuten over de vrouw die nog altijd koningin van Engeland is.

De serie toont Elizabeth niet alleen als sympathieke, glimlachende en soevereine koningin, maar ook in haar uitdagende rol als vrouw, moeder en zus. We zien Elizabeths dromen en teleurstellingen. Terwijl de dialogen fictief zijn, is de meerderheid van de weergegeven gebeurtenissen gebaseerd op historische feiten. Claire Foy speelt de koningin, Matt Smith vertolkt de rol van Prince Philip en Vanessa Kirby is prinses Margaret. Hierna volgt een samenvatting per aflevering van het eerste seizoen van The Crown.

Aflevering 1: Wolferton Splash

In november 1947 neemt prins Philip van Griekenland en Denemarken afstand van zijn koninklijke titels om te kunnen trouwen met prinses Elizabeth, koning George VI zijn oudste dochter en vermoedelijke erfgenaam. Ze trouwen in Westminster Abbey en verhuizen naar Malta, waar Philip teruggaat naar de Royal Navy en Elizabeth van hun eerste kindje bevalt, zoon Charles en daarna haar dochter Anne.

In 1951 keert het koppel terug naar London, waar George onder het mes gaat voor longkanker. De koning vertelt Philip hoe hij Elizabeth het beste verder kan assisteren wanneer ze de nieuwe vorst wordt. Ondertussen keren de voormalige conservatieve premier Winston Churchill en zijn vrouw Clementine terug naar Downing Street.

Aflevering 2: Hyde Park Corner

In 1952, terwijl koning George te ziek is om te reizen, gaan Elizabeth en Philip op een Commonwealth-rondreis door vier continenten. Partijleden proberen Churchill te ondermijnen. Wanneer Elizabeth en Philip in Kenia aan het reizen zijn, wordt de koning dood aangetroffen in bed. Philip vertelt Elizabeth over het nieuws. Elizabeth keert terug als koningin en herenigt met haar familie voor de begrafenis.

Aflevering 3: Windsor

Leden van de koninklijke familie gaan ook naar Londen voor de begrafenis van George. Zo komt ook de broer van de koning, de Duke of Windsor die  in 1936 is afgetreden als koning Edward VIII om te kunnen trouwen met Wallis Warfield Simpson, wiens twee voormalige huwelijken eindigden in een scheiding.

Elizabeth begint met het plannen van haar kroning, maar Churchill vraagt haar dit te verplaatsen naar 1953. Hiervoor in de plaats vraagt Elizabeth aan Churchill haar te helpen om het kabinet ervan te overtuigen haar kinderen de achternaam te geven van Philip. Het kabinet weigert dit. Ze vraagt ook of haar familie in het Clarence-huis kan blijven, maar gaat ermee akkoord om te verhuizen naar Buckingham Palace.

Aflevering 4: Act of God

In december 1952 krijgt Londen te maken met een dikke laag smog en dit doodt duizenden mensen. Churchill weigert de smog te zien als een probleem. Elizabeth is genoodzaakt Churchill te laten aftreden, maar de smog verdwijnt op tijd. Philip ontvangt vlieglessen van Air Force Group-kapitein Peter Townsend, die een verboden relatie heeft met Margaret.

Aflevering 5: Smoke and Mirrors

De oma van Elizabeth overlijdt. De Duke of Windsor keert terug naar Londen, waar hem verteld wordt dat hij de kroning van zijn nichtje niet mag bijwonen. Philip heeft als taak de ceremonie te organiseren en besluit het op televisie uit te zenden. Voor het eerst in de geschiedenis kijken miljoenen mensen, in het Verenigd Koninkrijk en internationaal, naar hoe de koningin de koninklijke eed aflegt.

Aflevering 6: Gelignite

Elizabeth geeft toestemming aan haar zus Margaret en Townsend om te  trouwen, terwijl Lascelles en de koningin-moeder haar het tegenovergestelde hadden geadviseerd. Wanneer een lokale krant een artikel over de relatie publiceert, verandert Elizabeth van gedachten na erachter te zijn gekomen dat de koninklijke huwelijksakte van 1772 het verbiedt om Margaret te laten trouwen zonder toestemming totdat ze 25 jaar oud is.

Elizabeth en Philip nemen Townsend mee naar Noord-Ierland, maar vanwege zijn populariteit wordt hij, eerder dan verwacht, op verzoek van Lascelles in Brussel geplaatst, wat een blijvende kloof veroorzaakt in de relatie tussen de twee zussen.

Aflevering 7: Scientia Potentia Est

Zowel Winston Churchill als Anthony Eden zijn ernstig ziek. Beiden proberen het te verbergen.
Churchill moet een afspraak afzeggen met President Eisenhower. Mr. Eden ondergaat een succesvolle operatie in een ziekenhuis in Boston. Elizabeth huurt een privéleraar in om haar kennis bij te spijkeren in voorbereiding op het staatsdiner met wereldleiders.

Episode 8, ‘Pride and Joy’

Churchill heeft zelf een dochter verloren op jonge leeftijd, wat duidelijk maakt waar zijn affiniteit met Elizabeth vandaan komt. Elizabeth en Philip laten Margaret achter die verantwoordelijk is voor de koninklijke betrekkingen.

De koningin-moeder reist naar Schotland, waar ze besluit een kasteel te laten bouwen om te reflecteren op haar nieuwe positie. Elizabeth realiseert zich dat zij en Philip als koppel naar de buitenwereld moeten doen alsof hun relatie stabiel is. Churchill bezoekt Margaret en vertelt haar dat ze niet langer voor koninklijke aangelegenheden uitgenodigd zal worden.

Aflevering 9: Assassins

Philip begint meer tijd buitenshuis te spenderen terwijl Elizabeth meer tijd investeert in haar goede vriend en racemanager van haar paarden, Lord Porchester, de seventh Earl of Carnarvon, die ze liefkozend Porchey noemt. De oplopende spanning leidt tot een escalatie tussen Elizabeth en Philip. Later bekent Elizabeth aan Philip dat, tot de teleurstelling van velen, hij de enige man is van wie ze ooit heeft gehouden. Philip verontschuldigt zich vervolgens, nadat Elizabeth een ontroerende toespraak houdt bij Churchills 80ste verjaardagsdiner in 10 Downing Street.

Ondertussen schildert Graham Sutherland een portret van Churchill. Het schilderij laat hem zien als een oud en fragiel man, wat Churchill kwaad maakt, maar hem ook helpt om zijn ontslag door te voeren. Het portret wordt later vernietigd op geheime instructies van Clementine. Anthony Eden wordt de nieuwe premier.

Aflevering 10: Gloriana

In 1956 heeft Elizabeth het moeilijk wanneer het volk vóór de relatie is tussen Margaret en Townsend terwijl de ambtenaren van het Parlement en de Kerk van Engeland tegen de relatie zijn. Wanneer Elizabeth Margaret ervan probeert te overtuigen een einde te maken aan haar relatie, begint de koningin-moeder te klagen over Philip’s overheersende houding naar Charles toe. Het kabinet, parlement en de Kerk van Engeland keuren het huwelijk af waardoor Elizabeth het moet vernietigen ondanks haar belofte aan haar zus dat ze kon trouwen met haar geliefde.

Aan het einde van het eerste seizoen vraagt Elizabeth aan Philip om de Melbourne Olympics van 1956 te openen. Hij zal ook voor 5 maanden door de Commonwealth gaan reizen, een mogelijkheid die hem in eerste instantie totaal niet slecht bevalt. Deze reis vormt de basis voor het verdere onderzoek van Philips karakter, zijn jeugd en zijn relatie met Elizabeth (inclusief zijn vermeende verhoudingen) in het tweede seizoen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie