5 Nederlandse acteurs die hot zijn in Amerika & Engeland
Welke Nederlandse acteurs zijn op dit moment hot in Amerika en Engeland? Een overzicht van vijf acteurs en actrices uit ons land die de laatste tijd in aansprekende Engelstalige films speelden, en/of mooie rollen in de planning hebben. Kortom: vijf Nederlanders die zijn doorgebroken in Hollywood, of op het punt staan dat te gaan doen.

5. Jochum ten Haaf

Jochum ten Haaf brak in 2002 door als Vincent van Gogh in de Engelse theatervoorstelling Vincent in Brixton. Kort daarna greep hij door een probleem met een werkvergunning naast een rol in de eerste Pirates of the Caribbean-film. Ook miste hij net een rol in The Da Vinci Code. In 2004 speelde Ten Haaf wel mee in twee afleveringen van een BBC-miniserie over de Engelse koning Charles II, in de rol van Willem van Oranje. Nu, flink wat jaren en veel Nederlandstalig werk later later, is er misschien eindelijk sprake van een echte doorbraak in het buitenland. Ten Haaf speelt de rol van visser in Dunkirk, de zeer goed ontvangen oorlogsfilm van Christopher Nolan. Hoewel de rol van Ten Haaf in de film niet heel groot is, moet hij door de vele aandacht voor de film toch opgevallen zijn. Lonkt Hollywood?

4. Sylvia Hoeks

Na in Nederland aan de weg getimmerd te hebben, scoorde Sylvia Hoeks in 2014 een buitenlands succes in het Italiaanse The Best Offer, naast de gerenommeerde acteur Geoffrey Rush. Ze heeft weer een buitenlandse rol als CIA-manager in de nog te verschijnen actie-thriller All the Devil’s Men, maar er zit nog iets groters in het vat voor Hoeks. Vanaf oktober is ze te zien Blade Runner 2049, het vervolg op de science-fiction klassieker uit 1982. Harrison Ford, Ryan Gosling en Jared Leto zijn in deze film de collega’s van Hoeks. Met topregisseur Denis Villeneuve aan het roer, de sterrencast en de bekende titel zou dit zomaar een echte hit kunnen worden, ook voor de Nederlandse actrice.

3. Doutzen Kroes

Als model is Doutzen Kroes internationaal al langer bekend, maar met haar rol als amazone in Wonder Woman heeft ze nu ook als actrice stappen gezet in Hollywood. Wonder Woman deed het enorm goed en een vervolg staat al in de planning. Of Doutzen daarin weer te zien is weten we nog niet, maar de Nederlandse wil in ieder geval graag. Ze volgde de afgelopen jaren speciaal acteerlessen, omdat ze het vak naast haar modellenbestaan erg ambieert.

2. Carice van Houten

Door haar rol als de mysterieuze Melisandre in Game of Thrones weten ze over de hele wereld al een paar jaar wie Carice van Houten is. Ook in seizoen 7 zagen we haar alweer een aantal keer langskomen. Het bleef de afgelopen jaren niet bij die ene buitenlandse rol. Carice was vorig jaar nog samen met Game of Thrones-collega Kit Harington (Jon Snow) te zien in Brimstone, de Engelstalige western van regisseur Martin Koolhoven. Daarnaast had ze een hoofdrol in horrorfilm Incarnate en speelde ze naast Benedict Cumberbatch in The Fifth Estate. Momenteel is Van Houten bezig met het filmen van Domino, met niemand meer dan de beroemde Brian De Palma als regisseur (o.a. Scarface). Daarin speelt ze samen met Nikolaj Coster-Waldau, Jaime Lannister uit Game of Thrones.

1. Michiel Huisman

We blijven bij Game of Thrones, want die serie heeft ook Michiel Huisman geen windeieren gelegd. Hij kreeg daar enkele seizoenen geleden de kans om na drie afleveringen de rol van Daario Naharis (liefje van Daenerys) over te nemen van een andere acteur, en pakte die kans met beide handen aan. Huisman zette zich internationaal in 2009 al op de kaart met een rol in The Young Victoria. Later kwamen daar mooie rollen bij in onder meer World War Z (naast Brad Pitt), The Invitation, The Age of Adaline en onlangs in 2:22. Michiel speelde ook terugkerende rollen in de series Treme, Nashville en Orphan Black. Zijn Hollywood-CV is inmiddels dus aardig gevuld en dat geldt ook voor zijn agenda, waarin meer dan vijf nog te verschijnen Engelstalige projecten staan, waaronder de historische dramafilm Guernsey met actrice Lily James uit Baby Driver.

 

Krijg dit audiobook gratis.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie