5 filmclichés die in het echt nooit gebeuren
Films zitten vol  clichés die in het echte leven nooit zouden gebeuren. De 5 grootste onrealistische filmclichés op een rij.

5) Slechteriken vallen netjes 1 voor 1 aan

Of het nu in een veldslag is of in een donker steegje: omsingelde helden hebben altijd een kans omdat ze niet door iedereen tegelijk aangevallen worden, maar door telkens één schurk terwijl de rest netjes hun beurt afwacht . Met z’n allen tegelijk aanvallen lijkt een meer realistische en doeltreffende aanpak, maar filmcriminelen hebben dat nog steeds niet door.

4) Ontploffende auto’s

Een auto die beschoten wordt of tijdens een achtervolging over de kop vliegt, zal in veel films vrijwel direct ontploffen. In het echt vatten de meeste auto’s niet eens vlam bij een ongeluk. Benzine is brandbaar, maar de tanks worden goed beschermd door de fabrikanten. Voor een explosie van de benzinetank is een bepaalde druk nodig en een combinatie van zuurstof en gasdampen, die door een crash of kogel vrijwel nooit zullen worden veroorzaakt.

3) Slechterik legt zijn plan uit waardoor de held kan ontsnappen

Helden krijgen vaak hulp van de slechterik als er echt geen uitweg meer mogelijk lijkt, omsingeld, met een pistool tegen het hoofd of hangend boven een bak vol haaien. Gelukkig is daar de slechterik die dit een ideaal moment vindt om zijn plannen uitgebreid uit de doeken te doen. Een verbeterde maatschappij, wraak voor een moeilijke jeugd… Ondertussen kan de held het touw losknopen of op andere wijze toch nog een ontsnapping forceren. In het echt is er geen enkele reden voor de crimineel om dit moment uit te rekken, en zoveel onnodige risico’s te nemen.

Een klassiek voorbeeld van de babbelzieke bad guy, uit James Bond-film Goldfinger:

2) Cruciale informatie ontdekken door afluisteren

We hebben allemaal weleens afgeluisterd, al dan niet expres. Maar hoe vaak heb je op deze manier cruciale informatie ontdekt die je precies op dat moment nodig had in je leven? In films gebeurt het aan de lopende band, want hoe kunnen we anders dit hele verhaal in 2 uur stoppen?

1) Buitenaardse hacking skills

De briljante hacker in films heeft nooit al teveel tijd nodig om in geheime, extreem versleutelde documenten te komen. Schermen vol code rollen voorbij en de hacker tikt driftig door, hooguit tegengewerkt door een laadscherm dat niets voorstelt vergeleken met de gemiddelde Windows-update. Een waterval aan technische termen verhult hoe onrealistisch dit allemaal is. In het echt vereisen dit soort hacks – als ze al mogelijk zijn – onder meer het aanpassen en schrijven van code, het testen daarvan en andere tijdrovende handelingen. Iets meer dan een paar minuten werk dus.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie