De 5 beste filmrollen van Ian McKellen
Ian McKellen blaast vandaag, 25 mei 2017, 78 kaarsjes uit. Een respectabele leeftijd voor deze ‘Sir’, die in in de loop der jaren ook met zijn acteerwerk al veel respect heeft afgedwongen. Speciaal voor de 78ste verjaardag van de Engelsman zetten we zijn vijf beste filmrollen ooit op een rij.

5. Magneto in de X-menfilms

In totaal nam McKellen de iconische rol van Magneto maar liefst vijf keer op zich. De charmante slechterik die ondanks zijn verdraaide wereldvisie altijd vrienden bleef met Professor X (Patrick Stewart) was echt een bad guy om van te houden.

4. Sherlock Holmes in Mr. Holmes

Dat Ian McKellen nog altijd in topvorm is als acteur liet hij in 2015 zien in de film Mr. Holmes. Als variatie op het klassieke verhaal, speelt hij een oudere versie van de beroemde inspecteur. Geteisterd door beginnende dementie probeert hij een oude zaak op te lossen die hem altijd is bijgebleven.

3. James Whale in Gods and Monsters

McKellen speelt James Whale, de regisseur van de beroemde film Frankenstein (1931) in diens laatste dagen. Op geheel unieke wijze weet hij deze opvallende persoonlijkheid neer te zetten. Zo goed zelfs, dat het hem een Oscarnominatie opleverde.

2. Richard III in Richard III

Richard III van William Shakespeare, een verhaal over een moordlustige koning, werd in 1995 in een geheel nieuw jasje gestoken. Een fictief, fascistisch Engeland was nu de setting en Ian McKellen nam op grandioze wijze de hoofdrol op zich.

1. Gandalf in The Lord of the Rings-trilogie

McKellen’s vertolking van Gandalf in de Lord of the Rings-trilogie (en later ook nog in de Hobbit-films) is niets minder dan iconisch. De verstrooide maar extreem krachtige en wijze tovenaar leek de Engelsman wel op het lijf geschreven. Voor deze rol zal McKellen tot in lengte van dagen het meest worden herinnerd.

Krijg dit audiobook gratis.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie