10 feiten over oorlogsfilm Dunkirk
De langverwachte oorlogsfilm Dunkirk gaat op 20 juli 2017 in première. Tien feiten over deze film.

Dunkirk

1 – Historie van Duinkerken

De film is gebaseerd op een belangrijke historische gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog: de evacuatie van honderdduizenden Britse troepen uit het Noord-Franse Duinkerken in mei en juni 1940, na een omcirkeling door Nazi-troepen. Dunkirk vertelt het verhaal van de soldaten en de vissersboten uit Engeland die hen te hulp schoten.

2 – Hoyte van Hoytema: Nederlandse cinematograaf

Hoyte van Hoytema is de cinematograaf van deze film. Hoytema is een kind van Nederlandse ouders, werd in Zwitserland geboren, deed de filmacademie in Polen (na afwijzing in Nederland) en heeft nu de Zweeds-Nederlandse nationaliteit. Hij deed eerder het camerawerk voor o.a. Her, Interstellar en Tinker, Tailor, Soldier, Spy.

3 – Opnames op IJsselmeer

De waterscènes in Dunkirk zijn na een suggestie van Hoytema voor een belangrijk deel opgenomen op het IJsselmeer, omdat daar geen eb en vloed is en de sets op die manier konden worden verankerd.

4 – Nolan regisseert

Christoper Nolan is de regisseur. Hij wordt gezien als een van de beste regisseurs van deze tijd, na onder andere The Dark Knight Trilogy, Interstellar, Inception en Memento te hebben gemaakt.

Bodega Bay

5 – Debuut Harry Styles

Voormalig One Direction-lid Harry Styles maakt in Dunkirk zijn acteerdebuut.

6 – Meerdere tijdlijnen

De film vervlecht de gebeurtenissen die in een week tijd op het strand gebeuren, in een dag tijd op de boten en een uur in de gevechtsvliegtuigen.

7 – Ontmoeting met veteranen

In het kader van research ontmoette Christoper Nolan overlevende veteranen van Operation Dynamo, de code-naam van de evacuatie uit Duinkerken.

8 – Trouwe medewerkers

Christoper Nolan staat bekend als een regisseur die vaak met dezelfde crew werkt. Dunkirk is zijn derde samenwerking met acteur Tom Hardy, z’n vijfde met actrice Cillian Murphy, de zesde met componist Hans Zimmer en de zevende met editor Lee Smith. Emma Thomas spant de kroon, want zij was de producent voor alle elf de films die Nolan tot nu toe maakt. De twee zijn overigens ook getrouwd en hebben vier kinderen.

Dunkirk_st_10_jpg_sd-high_©-2017-Warner-Bros--Ent--All-Rights-Reserved-

9 – 70mm

Dunkirk wordt in de Verenigde Staten in 125 bioscopen vertoont op het grootst mogelijke 70mm-formaat. Dit is een nauwelijks nog gebruikt, ouder formaat dat door onder meer The Hateful Eight van Quentin Tarantino weer aan een kleine opleving is begonnen. In Nederland kan alleen EYE in Amsterdam 70mm afspelen, en de film zal daar ook gaan worden vertoond vanaf augustus.

10 – Lokale figuranten

Veel van de figuranten op het strand zijn huidige inwoners uit Duinkerken en de directe omgeving.

Foto’s: Warner Bros.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie